Шест партии влизат в новия парламент, сочи проучване

ИМП: Половината българи нямат партия, която да ги представлява
Обновена: 30 сеп 2014 11:59 | 4 сеп 2014 18:37, Камелия Цветанова
173
Шест партии влизат в новия парламент, сочи проучване
Снимка: ИМП

Шест партии ще влязат в следващия парламент - ГЕРБ, БСП, ДПС, „България без цензура“, Реформаторският блок и АБВ. Сериозен потенциал да получи парламентарно представителство има и коалицията „Патриотичен фронт“, а своите шансове да запази парламентарно присъствие има и партия „Атака“. Това сочат данните от социологическо проучване на Института за модерна политика, направено в периода 25-30 август и финансирано от института.

ГЕРБ получава гласовете на 36% от заявилите, че ще гласуват, или 24% от всички респонденти. Подкрепата за БСП-Лява България при старта на кампанията възлиза на 24% от заявилите, че ще гласуват, или 16% от всички. Стабилна остава третата позиция на ДПС – 9,3% от гласуващите, или 6,5% от всички с тенденция към растеж.

В сравнение с предходни проучвания своите позиции на този етап запазват и „България без цензура“ и Реформаторският блок. Делът на респондентите, които подкрепят коалиция „България без цензура“, възлиза на 6,4% от заявилите, че ще гласуват, или 4,27% от всички. Реформаторският блок получава 6,2% от вота на заявилите, че ще гласуват, или 4,1% от всички.

Подкрепа за АБВ заявяват 5,6% от респондентите, които декларират, че ще гласуват в предстоящия вот, или 3,7% от всички. Сериозен потенциал да спечели депутатски мандати показва и коалицията „Патриотичен фронт“, която получава подкрепата на 3,9% от заявилите, че ще гласуват, или 2,6% от всички.

Своите шансове за преодоляване на изборната бариера на този етап запазва и „Атака“ с подкрепа от 3,7% от гласуващите, или 2,4% от всички.

В проучването е отчетено и евентуалното решение на все още колебаещите се избиратели, което пък променя данните.

Ако успее да привлече гласове и от колебаещите се, ГЕРБ би достигнала максимална подкрепа от 40%, БСП-Лява България – 27%, ДПС – 10%, „Атака“ - 4,2%, ББЦ - 7,8%, Реформаторския блок - 8,6%, АБВ - 7%, Патриотичен фронт – 5,2%.

В същото време половината от запитаните признават, че няма партия, която според тях защитава и представлява техните интереси. 20%  смятат, че ГЕРБ е тяхната партия, 13% - БСП, 4%- Реформаторите, 2%- „Атака“, 5% - ДПС.

Много от тези 50%, които заявяват, че няма партия, защитаваща интересите им, обаче гласуват за определени партии. 25 на сто от тях дават гласа си за ГЕРБ, 24% - за БСП, 15% за Реформаторите, 20% за „Атака“, 7% за ДПС, 22% за ББЦ, 25% за АБВ и най-много – 35 на сто за Патриотичния фронт.

От проучването става ясно, че повечето българи не подкрепят санкциите срещу Русия. 46% от запитаните са против тях, а 15% ги подкрепят.

Даннните сочат продължаващо разделение на общественото мнение по отношение причините за конфликта в Украйна. Тезата, че Русия е виновната страна, се подкрепя от 23% от респондентите. На обратното мнение са 27% , а 19% заемат по-скоро пацифистката позиция - мир на всяка цена.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


173
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
0
 
3
 
! Отговори
Н.Петров преди 9 години
При този болестен популизъм , току виж електоралните единици решат да не съучастват повече.
62
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ТИЯ ВСИЧКИТЕ ПРОЦЕНТИ ОТ ЕДИН МИЛИОН И ПОЛОВИНА РОМСКО ТУРСКИ ГЛАСА,ТИЯ ИЗБОРИ НЕ СА ЗА ХРИСТИЯНИТЕ,ХОРА НЕ ГЛАСУВАЙТЕ,НЕ ПРЕДАВАЙТЕ ДОБРОВОЛНО ВАШАТА ВЛАСТ НА ХОРА КОИТО СЕ ЗАКЛЕВАТ ВЪВ ВАС И ПОСЛЕ НАРУШАВАТ КЛЕТВАТА,НЕ ИМ ПОЗВОЛЯВАЙТЕ ДА ТЕГЛЯТ ЗАЕМИ ОТ ВАШЕ ИМЕ И ДА КРАДАТ ПАРИТЕ ПОСЛЕ ВИЕ ГИ ВРЪЩАТЕ,ГЛАСУВАЙКИ ВИЕ ИМ ПОЗВОЛЯВАТЕ ДА ЗАТРИЯТ БЪЛГАРИЯ,НЕ НА ИМИГРАТСКИТЕ ВЪЛНИ,НЕ ГЛАСУВАЙТЕ
61
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
и един мармот завива шоколада в станиол
60
0
 
1
 
! Отговори
Аз съм от тези преди 9 години
Много от тези 50%, които заявяват, че няма партия
59
0
 
6
 
! Отговори
Румбо преди 9 години
Ако приемем,че това е вярно,то БСП,ДПС,Цензурата и АБВ имат мнозинство.Но всичко е стъкмистика,така че ....Единственото сигурно е,че ДПС ще имат най-високия резултат в историята си-над 15%!
58
2
 
3
 
! Отговори
alkap преди 9 години
Ако селянина баерков вземе властта ДПС така ще го изиграят че кучук париж ще стане буюк. Предупреждение за всички Пловдивски- доскоро Турски граждани, внимавайте да не стане Бугаристан и си стойте с Русия че е голема страна с армия
57
0
 
2
 
! Отговори
Румба-Трумба преди 9 години
И кои са тези други ? Не нарушавате ли така правата на тези "други" ? Интересни медии.
56
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Който не гласува оставя *** да решат кой да управлява! После мрънкат!
55
2
 
8
 
! Отговори
Монархист преди 9 години
Обичам герберите да ме АНАЛизират грубо. Обичам и вувузелите им..........големите. Много обичам да свиря на тях!
54
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кога бяха изборите октомври ли?До края на ноември да ги няма.Тая зима пак се очаква да е интересна.Ей хора нямаме 5 мин. спокойствие значи
53
0
 
19
 
! Отговори
търпеливка преди 9 години
На всички тези политици им дадохме шанс да ни подобрят живота, поне малко. И чакахме, и гласувахме, и после пак ги плюем...и сега пак същите...въртят се едни и същи, приятели!!! Изпитвам повече тъга, отколкото ярост. Тази прекрасна страна, с богата реколта, хубава природа, велика прабългърска история...всичко потъва...
52
3
 
8
 
! Отговори
П.Петров преди 9 години
Като излязат резултатите на Алфа Рисърч и Екзакта Рисърч ще се разбере истината +/-10% грешка.Така наречените ИМП, които никакъв институт не са, имаха грешка над 41% на предните избори в полза на комунистите. Общо БСП и АБВ не вземат повече от 22% !ДПС вземат поне 12%, а могат да стигнат и до 17 ако овцете ги до мързи да гласуват, те *** ще им изберат кой да ги управлява.
51
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
нищо ново платени прочувания и разбира се всички влизат хаха
50
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ГЕРБ ще ви изгърби с данъци
49
3
 
8
 
! Отговори
ПРОДАЖНИЦИ преди 9 години
Избори в турция да се разрешат само в Анкара в 1 секция и никъде другаде - незабавно!Искаме единни условия за всички Българи в чужбина!
48
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
електронното гласуване - златен шанс за олигархията да побеждава служебно. Да не позволим това престъпление на века! Не на тая шашма на Проституираща мрежа!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Гадовете вече искат да не купуват *** и бедни, а директно да си хванат десет хакера.
47
2
 
5
 
! Отговори
BAT BOKO преди 9 години
SHA TEGLQ ZAEM , SHA REJA PLASHTANQ , KOITO ISKA PARI DA ZNAE CHE NQMA I AKO MNOGO ISKA DA NE GLASUVA ZA GERB
46
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
някой тук НЯКОГА бил ли е анкетиран, търся търся а още не откривам :-)
45
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Като гледам Атака пак ще влезе. Винаги лъжците им дават 2 процента, около изборите вдигат на 3 и нещо а накрая Атака си взема десятката. И високия процент на патеричката на ГЕРБ АБВ е също лъжливичък.
44
1
 
9
 
! Отговори
СКАНДАЛНО преди 9 години
ОТКЪДЕ ТОЧНО ГЕРБ са представени в синьо стълбче? По-редно би било да са шарено стълбче, за да се визуализират отпадъците от всички партии, като основен цвят трябва да е червения :-)