При вот сега: ГЕРБ взимат 105-110 депутати, БСП - с 13% по-малко

Възможен е кабинет на Борисов и Реформаторите, смятат от "Алфа Рисърч"
Обновена: 30 сеп 2014 11:53 | 9 сеп 2014 12:40,
406
При вот сега: ГЕРБ взимат 105-110 депутати, БСП - с 13% по-малко
Снимка: Алфа Рисърч

Ако изборите са днес, ГЕРБ ще имат 105-110 депутати в новия парламент. Това сочат данните  на „Алфа рисърч“ от социологическо проучване, правено между 31 август и 5 септември 2014 година. В парламента ще влязат пет партии, а следващото правителство може да е между ГЕРБ и Реформаторския блок, прогнозират социолозите.

Според резултатите от изследването на изборите на 5 октомври за ГЕРБ ще гласуват 36,2 на сто от твърдо решилите да упражнят правото си на вот. Така Борисов ще може да разчита на между 105-110 депутати, а за да състави самостоятелно правителство, са му нужни над 120. Преди време лидерът на ГЕРБ допусна, че може да направи кабинет на малцинството, ако вкара 110-115 народни представители.

Още по темата
Според анализа на „Алфа Рисърч“ ГЕРБ имат електорален потенциал от 5-7 процента от колебаещите се привърженици. От кампанията ще зависи дали те ще бъдат мотивирани да дадат подкрепата си, смятат социолозите.

БСП остава втора с разлика от 13 пункта под ГЕРБ, показва проучването. За социалистите заявяват, че ще гласуват 22,5 на сто от избирателите и тя ще може да разчита на 63-68 депутати. Според данните червената партия е спряла негативната низходяща тенденция от евровота, но все още е заплашена от изтичане на гласове. Червените са заплашени от протестен вот и затова интригата при тях според Алфа Рисърч ще е какво ще направят разочарованите симпатизанти – дали няма да отидат до урните, или ще гласуват за АБВ или „Движение 21“.

При ДПС интрига няма – влизат в кампанията като трета политическа сила и най-вероятно ще останат на това място докрая. Според проучването партията на Лютви Местан получава 12,1 на сто подкрепа, което се равнява на 35-38 депутати в новия парламент.

Според изследването на „Алфа Рисърч“ четвъртата сила в Народното събрание ще е Реформаторският блок. За него ще гласуват 5,2%, което означава 16 депутати. Социолозите определят като успешен опита на Реформаторите да преодолеят концентрацията на подкрепа само в София и да я разширят в цялата страна. Рисковете пред Блока се крият в листите му, които са довели до колебание в електоралната подкрепа.

Петата партия в парламента според „Алфа Рисърч“ ще е „България без цензура“. Коалицията на Бареков получава 4,4 на сто и ще може да разчита на 13 депутати. Според социолозите формацията бележи спад на подкрепата. АБВ и Патриотичният фронт са на ръба на 4-процентната бариера със съответно 3,9% и 3,7%. „Атака“ остава с 2,9%.

Според анализа на „Алфа Рисърч“ при такова разпределение на силите е налице възможност за сформиране на, макар и крехко, дясно-центристко парламентарно мнозинство между ГЕРБ и Реформаторския блок.

Между 3.2-3.3 млн. избиратели заявяват в първите дни на кампанията намерение да гласуват. Ако тази нагласа се запази, това означава малко по-ниска активност в сравнение с предишните парламентарни избори от 2013 г. Около 20% от избирателите все още се колебаят дали да гласуват и ще вземат своето решение в хода на кампанията.

„Алфа рисърч“ са измерили и доверието в различните институции. Данните показват, че служебният кабинет остава непознат – всеки втори (56%) не е в състояние да изрази мнение по този въпрос. Сред запознатите е налице поляризация: 20% оценяват положително дейността на служебния кабинет срещу 24% - отрицателно; личният рейтинг на премиера Близнашки е 21% одобрение срещу 23% неодобрение.

Силна критика през последните месеци акумулират две от институциите с ключова роля по решаване на проблема с КТБ – БНБ  и главният прокурор Сотир Цацаров. Одобрението за БНБ, което бе традиционно високо през последните години, към момента е свито до равнище от 11% срещу 48% неодобрение. Рейтингът на главния прокурор спада с 10 пункта в сравнение с април и в началото на септември е 15% положителни срещу 41% отрицателни оценки.

Единствено президентът Росен Плевнелиев подобрява позиции през последните месеци. Одобрението за дейността му нараства от 25% през април до 28% през септември, а неодобрението спада от 40% до 34%. Изследването показва, че кризата с КТБ предизвика силни обществени притеснения. Най-голяма част (54%) се страхуват, че са възможни нови проблеми в банките и разклащане на финансовата стабилност. Частични, изолирани проблеми очакват 34% и едва 10% са спокойни, че кризата е преодоляна.

Класацията на най-одобряваните лидери се води от Бойко Борисов, който събира 28% одобрение. Следват го Георги Първанов с 22%, Татяна Дончева със 17% и Михаил Миков с 16%. На дъното на таблицата са Радан Кънев със 7% и Волен Сидеров с 6%.

Настоящото изследване е част от регулярния мониторинг на обществено-политическите нагласи на агенция Алфа Рисърч, публикува се на сайта на агенцията и се провежда със собствени средства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


406
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе как за толкова много години в малката ни държава не съм видял да се взима социологическо проучване с очите си или пък мен някой да ме попита??? Нека тука всички хора да кажат колко пъти са участвали в екзит пол или предварително проучване. Къде ги правят тия проучвания? В някой мази ли? Скришно може би?
49
3
 
5
 
! Отговори
DreamTheater преди 9 години
Ако на девети септември не беше извършен съветски преврат и не беше наложен така нареченият социализъм,сега пенсионерите щяха да вземат пенсии по 1000-1500Евро.Заплатите щяха да са 1500-6000 Евро. И нямаше да се налага кутевчетата да ръсят небивалици по форумите.
48
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Държавата е на този хал, защото повечето българи гласуват за този, който им обещае най-много безплатни неща. Но никой не се замисля, че няма безплатен обяд, всичките обещания за безплатни неща са празни. Факт.
47
1
 
5
 
! Отговори
ХХХ преди 9 години
Аз на тия измислени таблици не вярвам , но пределно ясно си е че на турско пак ще е ! Народа си е *** и толкоз !
46
1
 
3
 
! Отговори
Край преди 9 години
Харесвате ли Бойко Борисов, Ахмед Доган, Миков-Станишев и пуделите им -Бареков, Сидеров, Яне Янев Кунева. Това ли са най умните и честни хора в България та искаме в различни конфигурации да ни управляват. При сегашната избирателна система това са хората които командват България депутатите са назначени от тях и са само за цвят. Всички тези ги е страх от едно МАЖОРИТАРНИ ИЗБОРИ ДВА ТУРА и България ще бъде друга и от вас нещо ще зависи.
45
3
 
4
 
! Отговори
чвор преди 9 години
Заслужаваме си мизерията,това е истината!
44
3
 
4
 
! Отговори
тъпчо преди 9 години
Не,вие сигурно се шегувате...свалено правителство да се връща отново на власт! Оправия ли?! Не заслужаваме такава!
43
1
 
1
 
! Отговори
anonimen преди 9 години
nali uj naroda re6ava kvi sa tiq plateni sociolozi
42
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Горната диаграма показва в процентно изражение потенциала на участниците в поредния етап на разруха на България.
41
1
 
6
 
! Отговори
Никола преди 9 години
Искам само да питам: има ли човек, който взима социологически проучвания проведени на територията на България на сериозно? И то малко преди избори? Това са сигурно най-купените услуги вмомента. Много жалка история! Въобще няма смисъл да си губим думите и да коментираме.
40
6
 
16
 
! Отговори
КИРО преди 9 години
НЕ гласувайте за ГЕРБ и всички други дето бяха на власт, не бъдете мазохисти. ГЕРБ освен да разчитат на евро пари друго не знаят. Хванали са се като удавници за сламка за тея евро средтсва и ако ги нямаше евро парите герб нямаше да съществуват. Те са специалисти по крадене на евро пари, не го ли осъзнахте вече, не виждате ли всичко което направиха как за една, две години се руши .
39
3
 
5
 
! Отговори
АНТИ преди 9 години
Айдее, партизаните слязоха от баирите!Бате Бойко посрещна ли ги с букет от гербери?!
38
1
 
6
 
! Отговори
край преди 9 години
При сегашната избирателна система България се управлява от ББ АДоган Станишев-миков и евентуално още 2-3 човека /бареков яне янев или сидеров/. А сега ми обяснете защо се ходи на избори -само за да се види колко тежи мнението на всеки от тези/. От такива избори и от такъв парламент и от такива депутати няма никакъв смисъл. Тия горните ще ни управляват в различни конфигурации. Това нещо се променя с МАЖОРИТАРНА ИЗБИРАТЕЛНА СИСТЕМА В ДВА ТУРА.
37
3
 
2
 
! Отговори
Дo 60 преди 9 години
Ти сериозно ли? Това не го знаех, наистина. Трябва да проуча нещата. Ако е така, нещата отиват пак на безгласие от моя страна - просто който и да подкрепя, все има трески за дялане. После ще ми омалят защо не съм гласувал. Ами за кого?
36
4
 
5
 
! Отговори
колю преди 9 години
Гербавите яко се *** в Костинброд, сега цял професор са наели за премиер по фалшификациите, белким тоя път не ги хванат. Но едва ли, и един гербер да има в една организация работата е отишла в реката вече.
35
5
 
13
 
! Отговори
123 преди 9 години
Трябва кукувица да ни е изпила ума за да гласуваме за Герб. Явно много болшевики и кариеристи има в България щом подкрепят тази групировка. Как да гласувам за "партия" без визия за бъдещето, без истински личности, които имат собствено мнение. Само с пари не става трябва и акъл. Бойко не е реалист той е лъжец и манипулатор, който сменя постоянно своето виждане по всички важни за страната въпроси. И сега се опитва да натопи предното правителство за спрените еврофондове, а те са спрени заради него.
34
6
 
2
 
! Отговори
BG преди 9 години
До АнонименДа точно така, всичко, което обещава Борисов, трябва да се случи и ще е положително за БГ.
33
2
 
4
 
! Отговори
Данчо преди 9 години
Аз ще гласувам за ПП "Зелените" (други партии).
32
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абсурд гербаджиите да вземат толкова много! Това не е 2009г, тогава хората нямаха много избор, а сега имат. Освен това герберастията трябва да бъде спрана, защото иначе България ще бъде окончателно съсипана от глад, мизерия и безработица.
31
1
 
5
 
! Отговори
т преди 9 години
коалиция с ГЕРБ ще е смърт за "реформаторите", които въобще не са се реформирали