При вот сега: ГЕРБ взимат 105-110 депутати, БСП - с 13% по-малко

Възможен е кабинет на Борисов и Реформаторите, смятат от "Алфа Рисърч"
Обновена: 30 сеп 2014 11:53 | 9 сеп 2014 12:40,
406
При вот сега: ГЕРБ взимат 105-110 депутати, БСП - с 13% по-малко
Снимка: Алфа Рисърч

Ако изборите са днес, ГЕРБ ще имат 105-110 депутати в новия парламент. Това сочат данните  на „Алфа рисърч“ от социологическо проучване, правено между 31 август и 5 септември 2014 година. В парламента ще влязат пет партии, а следващото правителство може да е между ГЕРБ и Реформаторския блок, прогнозират социолозите.

Според резултатите от изследването на изборите на 5 октомври за ГЕРБ ще гласуват 36,2 на сто от твърдо решилите да упражнят правото си на вот. Така Борисов ще може да разчита на между 105-110 депутати, а за да състави самостоятелно правителство, са му нужни над 120. Преди време лидерът на ГЕРБ допусна, че може да направи кабинет на малцинството, ако вкара 110-115 народни представители.

Още по темата
Според анализа на „Алфа Рисърч“ ГЕРБ имат електорален потенциал от 5-7 процента от колебаещите се привърженици. От кампанията ще зависи дали те ще бъдат мотивирани да дадат подкрепата си, смятат социолозите.

БСП остава втора с разлика от 13 пункта под ГЕРБ, показва проучването. За социалистите заявяват, че ще гласуват 22,5 на сто от избирателите и тя ще може да разчита на 63-68 депутати. Според данните червената партия е спряла негативната низходяща тенденция от евровота, но все още е заплашена от изтичане на гласове. Червените са заплашени от протестен вот и затова интригата при тях според Алфа Рисърч ще е какво ще направят разочарованите симпатизанти – дали няма да отидат до урните, или ще гласуват за АБВ или „Движение 21“.

При ДПС интрига няма – влизат в кампанията като трета политическа сила и най-вероятно ще останат на това място докрая. Според проучването партията на Лютви Местан получава 12,1 на сто подкрепа, което се равнява на 35-38 депутати в новия парламент.

Според изследването на „Алфа Рисърч“ четвъртата сила в Народното събрание ще е Реформаторският блок. За него ще гласуват 5,2%, което означава 16 депутати. Социолозите определят като успешен опита на Реформаторите да преодолеят концентрацията на подкрепа само в София и да я разширят в цялата страна. Рисковете пред Блока се крият в листите му, които са довели до колебание в електоралната подкрепа.

Петата партия в парламента според „Алфа Рисърч“ ще е „България без цензура“. Коалицията на Бареков получава 4,4 на сто и ще може да разчита на 13 депутати. Според социолозите формацията бележи спад на подкрепата. АБВ и Патриотичният фронт са на ръба на 4-процентната бариера със съответно 3,9% и 3,7%. „Атака“ остава с 2,9%.

Според анализа на „Алфа Рисърч“ при такова разпределение на силите е налице възможност за сформиране на, макар и крехко, дясно-центристко парламентарно мнозинство между ГЕРБ и Реформаторския блок.

Между 3.2-3.3 млн. избиратели заявяват в първите дни на кампанията намерение да гласуват. Ако тази нагласа се запази, това означава малко по-ниска активност в сравнение с предишните парламентарни избори от 2013 г. Около 20% от избирателите все още се колебаят дали да гласуват и ще вземат своето решение в хода на кампанията.

„Алфа рисърч“ са измерили и доверието в различните институции. Данните показват, че служебният кабинет остава непознат – всеки втори (56%) не е в състояние да изрази мнение по този въпрос. Сред запознатите е налице поляризация: 20% оценяват положително дейността на служебния кабинет срещу 24% - отрицателно; личният рейтинг на премиера Близнашки е 21% одобрение срещу 23% неодобрение.

Силна критика през последните месеци акумулират две от институциите с ключова роля по решаване на проблема с КТБ – БНБ  и главният прокурор Сотир Цацаров. Одобрението за БНБ, което бе традиционно високо през последните години, към момента е свито до равнище от 11% срещу 48% неодобрение. Рейтингът на главния прокурор спада с 10 пункта в сравнение с април и в началото на септември е 15% положителни срещу 41% отрицателни оценки.

Единствено президентът Росен Плевнелиев подобрява позиции през последните месеци. Одобрението за дейността му нараства от 25% през април до 28% през септември, а неодобрението спада от 40% до 34%. Изследването показва, че кризата с КТБ предизвика силни обществени притеснения. Най-голяма част (54%) се страхуват, че са възможни нови проблеми в банките и разклащане на финансовата стабилност. Частични, изолирани проблеми очакват 34% и едва 10% са спокойни, че кризата е преодоляна.

Класацията на най-одобряваните лидери се води от Бойко Борисов, който събира 28% одобрение. Следват го Георги Първанов с 22%, Татяна Дончева със 17% и Михаил Миков с 16%. На дъното на таблицата са Радан Кънев със 7% и Волен Сидеров с 6%.

Настоящото изследване е част от регулярния мониторинг на обществено-политическите нагласи на агенция Алфа Рисърч, публикува се на сайта на агенцията и се провежда със собствени средства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


406
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
По-бързо да идват тези избори, че почва да ми писва от поръчковите нагласени статистики!
29
12
 
7
 
! Отговори
ЕМС2 преди 9 години
Уважаеми ***, примирете се най-накрая с истината. Факт е, че Бойко ще размаже всички на изборите. Защото е реалист и не обещава разкриване на 250000 работни места (като Станишев) и безплатни лекарства за пенсионерите (като Бареков). Държавата е тотално срината, благодарение на БСП и ДПС, единственият възможен изход за справяне със ситуацията е затягане на колана. Всеки иска да живее по-добре, но трябва да разбере, че за да се вдигнат доходите парите трябва да дойдат от някъде.
28
1
 
4
 
! Отговори
П.Петров преди 9 години
До Анонимен 35.Възможно е. След като се доказа, че вселената е крайна, единственото безкрайно нещо остана човешката глупост, но това няма как да ми хареса! Надеждата ми е, че повече хора с поне малко повече ум ще отидат да гласуват и нямат да оставят някой, за две кюфтета и половин шише ракия да продава бъдещето на тях и техните деца..
27
10
 
1
 
! Отговори
istinata преди 9 години
Taka i nikoi ne razbra-zashto mrazite borisov?
26
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Има грешка в заглавието - с 13 п.п. е по-малко БСП, а не с 13% ... ех, журналистика, журналистика .... ама е трябвало малко да се слуша в часовете по математика в 4-ти клас ...
25
4
 
5
 
! Отговори
АНТИ преди 9 години
Айдее, партизаните слязоха от баирите!Бате Бойко посрещна ли ги с букет от гербери?!
24
4
 
13
 
! Отговори
локи преди 9 години
"Алфа Рисърч" е агенцията на Борянка Димитрова Прокопиева, ясно е, че ще побутва нагоре ГРОБ и РБ. Олигарсите си поръчват изследвания, а народа се чуди откъде такива резултати.
23
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не разбирам каква е тази подкрепа за първите 3 ***, които доказаха, че за нищо не стават, освен да крадат. Моят вот попада в "Други партии".
22
2
 
5
 
! Отговори
Miro преди 9 години
Глас Народен къде са ? и какви са тия движения коалиции незнам си кво дето никой няма да гласува за тях ? Колко е платено това проучване :D
21
4
 
10
 
! Отговори
Иван преди 9 години
На социолозите не може да се вярва, но ако изглежда така управлението, това е трагедия, явно българина е оглупял тотално
20
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ту единия взема топката ту другия със висока скорост към края чиститу на всички
19
29
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Само ГЕРБ!!!!!!!!!!!
18
1
 
16
 
! Отговори
кк преди 9 години
Моля, Ви, Уважаеми социолози! Оставете хората да си чистят къщите. Не им мътете главата. Стига с измислени и съчинени проценти?Защо никой не зададе въпроса "А България? Какво ще спечели България?". 25г., милата, само ГУБИ...Ще загуби и сега. Кой ще направи нещо ново от тези до блудкавост познати физиономии? За да стане нещо неставало досега, от което има нужда страната, трябват НОВИ хора, с НОВИ идеи, които да оставят собствения си интерес малко настрани.Такива хора в листите липсват...
17
2
 
15
 
! Отговори
П.Петров преди 9 години
Искрено се надявам Бюреков да не влезе в парламента, то бива простотия, то може, ама чак пък толкова е прекалено! Обикновено грешката на Алфа рисърч е около 10-12%
16
3
 
6
 
! Отговори
ФАКТ преди 9 години
Таблица , която показва Българската липса на акъл , родолюбие и смиреност ! Ако фактически след изборите таблицата изглежда така ......всеки който поне малко е наясно с управлението на България последните две десетилетия + , би се изсмял истерично ! Много е малка разликата между това когато сме били под турско робство и това ДПС и ГЕРБ да ни управляват !
15
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не плашете народа с ток, пенсии и заплати бе ***. Нали намалихте тока, увеличихте заплатите и пенсиите, защо тогава тиквата ви би на ЕИ като магарета бе простаци, не разбрахте ли че народа не е стадо, като ВАС!!! Плаши кольо бубите!!!
14
0
 
24
 
! Отговори
akud преди 9 години
Мога да се обзаложа с цяла България . че ако излезнат всички Българи да гласуват за една две Български партии ДПС няма да могат и парламентарна група да сформират..
13
4
 
6
 
! Отговори
Езоп преди 9 години
За съжаление на всички етнически, честни и ердурини Българи и в този парламент АТАКА няма да има мнозинство!!
12
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ако има агенция на която данните да се потвърждават на избори това е алфа
11
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
откриваме нашта партия ИДК "ИДВАМЕ ДА КРАДЕМ"