Кабинетът дава до 750 млн. лв. за спрените европрограми

МС отпусна пари и за пътища, ремонт на училища и за съдебната власт
Обновена: 10 сеп 2014 13:55 | 10 сеп 2014 12:23, Камелия Цветанова
6
Кабинетът дава до 750 млн. лв. за спрените европрограми
Снимка: Reuters, архив

Правителството взе решение, което ще позволи да се преодолее кризата в резултат на спрените плащания от Европейската комисия по Оперативна програма "Околна среда” и по две оси на ОП "Регионално развитие”.

С него на министъра на финансите се дава разрешение да осигури финансиране с национални средства в размер до 750 млн. лв. на плащанията по проекти, които ще бъдат възстановени в държавния бюджет след възобновяване на финансирането по програмите от Брюксел.

Още по темата

Това решение ще предотврати значителна загуба на средства поради неспазване на правилото „n+2” в края на 2014 г., съобщиха от правителствената пресслужба.

Неизвършването на плащанията по проектите поставя под риск реализацията на проектите в срока на допустимост на разходите, както и приключването им в рамките на програмен период 2007 - 2013 г.

Правителството одобри проекта на новата оперативна програма по Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица. Приемането й от Министерски съвет е основа за провеждане на официални преговори с ЕК по нея.

Целта на програмата е да се предотврати социалното изключване на най-бедните.

Средствата ще бъдат насочени в две направления – осигуряване на индивидуални пакети от хранителни продукти за нуждаещите се за период от седем години, както и подкрепа за обществените трапезарии, което ще гарантира целогодишното им функциониране.

Правителството взе и решение, с което обяви Рилския манастир за обект с национално значение.

Новият статут ще подпомогне опазването на културното наследство на манастира, както и развитието на територията, на която е разположен.

Кабинетът отпусна и 11,5 млн. лева за разплащане на строителството по инфраструктури обекти.

За отсечката Белокопитово-Каспичан от автомагистрала "Хемус” ще бъдат похарчени 8,5 млн. лева, а за 9-километров участък от дясното платно на АМ „Марица” - 3 млн. лева.

Правителството одобри и допълнителни разходи в размер на 10,4 млн. лева за министерствата на образованието, на земеделието и на храните и на културата за финансиране на ремонти на училища и на бази за учебно-практическо обучение. 

Съдебната власт пък ще получи още 9,2 милиона лева, за да може да функционира нормално, след като съдилищата се оплакаха, че нямат пари дори за експертизи.

С допълнителните средства те ще обезпечат разходите си за вода, ток, вещи лица, преводачески услуги.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
2
 
! Отговори
Предлагам,отТезиПари преди 9 години
отпуснати от Фонд за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица, "индивидуални пакети от хранителни продукти да бъдат осигурени най-напред за ТРУДОВИТЕ ПЕНСИОНЕРИ, ЧИИТО ПЕНСИИ СА ПОД 200 ЛЕВА - това са хората, благодарение на чийто труд са изградени повечето неща в България, а ние сме имали щастливо и сито детство. След това,такива пакети да бъдат раздадени на истинските инвалиди, не на тези с фалшив ТЕЛК.Никога не работилите многодетни да получат пакети само срещу общественополезен труд
5
2
 
2
 
! Отговори
Е преди 9 години
Хубаво ги дава, а от къде ги вади, нали държамата беше опоскана и съсипана? Истината е че към 31.08.2014г. във фискалния резерв има 8,9 млд лева, натрупани от "лошите". Започва харчлък по герберастки!
4
0
 
7
 
! Отговори
шш преди 9 години
До жж: В панделата на станиш и местан ще име хубаво, ще могат да си се целуват на воля.
3
0
 
9
 
! Отговори
жж преди 9 години
Първо трябва да осъдят ЕФЕКТИВНО виновните за спрените еврофондове. Лютфита, догани, местани, станиши, орешарки и пр.флора и фауна - в затвора!!!
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Браво! Само така!
1
2
 
9
 
! Отговори
ии преди 9 години
Кабинета не ги дава, даваме ги ние данакопладците!Друг е въпроса защо трябва да ги даваме ние ... след като държавата (държавните институции) не си е свършили работата!Излиза ни по 200-300 лв на всички работещи това мърлящене на тази шайка!!Уволнени и в затвора има ли за безхаберие по служба?