Да спрем със заклинанията, че няма да има коалиция, зове Местан

"ДПС не преяжда с власт, а я предоставя"
Обновена: 12 сеп 2014 14:07 | 12 сеп 2014 10:08, Анисия Иванова
93
Да спрем със заклинанията, че няма да има коалиция, зове Местан
Лютви Местан. Снимка БТА

Лидерът на ДПС Лютви Местан призова политическите партии да спрат със заклинанията, че след парламентарните избори коалиция няма да има. В интервю пред вестник „Стандарт“ той е категоричен, че вотът е този, който определя партньорите във властта, а не емоциите и партийните щения. Според него реформите, които са нужни на страната, не са по силите на една партия и той призовава политическите партии да дадат на следващия кабинет толеранс не "традиционните 100 дни, а 200, защо не и 300 дни".

Той смята, че в България се греши, като се противопоставят еднопартийно и коалиционно управление в отношение добро към зло.

"Истината е доста по-различна - Европа и светът познават както много успешни, така и неуспешни еднопартийни управления и обратното - има примери за успешни и за неуспешни коалиции“, казва той и и дава за пример успешното еднопартийно управление на Тачър и Блеър.

Според Местан това е въпрос на политическа компетентност, на управленска грамотност, на можене. Той допълва, че ДПС не крие предпочитанията си към коалиционния формат не защото той се явява единствено възможният, в който движението би било част от управлението, а защото предвид на тежките предизвикателства пред страната това е по-работещата формула на властта.

Обвиненията в публичното пространство, че ДПС преяжда с власт, Местан определя като „клише“. По думите му партията "предоставя власт“.

„ДПС имаше трима министри в кабинета "Орешарски" с 18-членен състав. Направете усилие да съпоставите аритметическото съотношение 84 спрямо 36 депутати на двете подкрепящи политически сили спрямо 3 от 18 и ще се окаже, че ДПС не преяжда с власт, а предоставя власт. При зам.-министрите и областните управители съотношението е още по-тежко дебалансирано в полза на БСП. Не разбирам смешния им плач. Полезно е първом да се вгледаме в себе си, когато анализираме собствените си успехи и неудачи“, анализира лидерът на движението.

Той прави и характеристика на избирателите на ДПС и по думите му те са с по-особено, изострено чувство за свобода, защото познавали несвободата и дискриминацията от годините на асимилаторската политика.

„Затова е силен и рефлексът им към всяка власт, която се отклонява от демократичните стандарти. За съжаление, нашият избирател се чувства интегриран само, когато ДПС е част от управлението. Това е проблем, не непременно наш, а на политическата система като цяло“, смята той.

За изпитото кафе в Кърджали с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов той смята, че коментарите около него още веднъж показват колко тежко е дефектирала политическата култура у нас.

Запитан дали се е променило отношението му към Борисов, той заявява, че лидерът на ГЕРБ е разкъсван между желанието си за втори път да бъде припознат за месия и ясното съзнание, че месианството в българската политика е отминало.

„Признавам обаче, че той все по-често проявява признаци на рационалност, което трябва да се оцени по достойнство“, обобщава Местан.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
0
 
1
 
! Отговори
Закон преди 9 години
Местан, войн на Ердоган, Бойко пък на Нетаняху, коалицията е ясна, турско-еврейска, реформите са с цел да се свали и последната дреха от гърба на народа, на лошо отиват нещата, събудете се хора не на ГЕРБ и ДПС
69
0
 
1
 
! Отговори
ТОТЮ преди 9 години
ТЮМБЕЛИНА -БЕЗХАБЕРНИК ОТ ГЕРБ ,ОТНЕ ТОВА ПРАВО ЗА 100 ДНИ ТОЛЕРАНС ! НЕГОВИТЕ ОРДИ ИЗЛЯЗОХА НА ВТОРИЯ ДЕН НА ПЛОЩАДИТЕ ,ОЩЕ ДАЖЕ НЯМАШЕ ПРАВИТЕЛСТВО ,БЕШЕ САМО ОРЕШАРСКИ ! ЗАЩОТО СЪЩИЯ БЕЗХАБЕРНИК ИЗБЯГА КА ТО СТРАХЛИВЕЦ ,ПОДАДЕ ОСТАВКА И ОТИДЕ ДА СИ ЛЕКУВА КРЪВНОТО ! СЛЕД ТОВА СТАНА ПИШМАН И ПУСНА НАРКОМАНИТЕ ПО ПЛОЩАДИТЕ ,КОИТО БЯХА НАРЕЧЕНИ ОТ МЕДИИТЕ ГЕРОИ , А ПО КЪСНО И ТОВА ,ЧЕ 60 % ОТ БЪЛГАРИТЕ НЕ ИСКАЛИ НОВОТО ПРАВИТЕЛСТВО ! ПЪЛНА АНАРХИЯ И БЕЗЗАКОНИЕ ,ПОДЪРЖАНИ И ОТ ПРАВОСЪДИЕТО !
68
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гласувайте българи ! :)
67
0
 
4
 
! Отговори
прав си е преди 9 години
Сплотения електорат на ДПС ще си направи байляма и ще отиде до урните , а БГ ловните дружинки ще се запилеят , други ще си цъкат на РС тат и после цитаниет виновни ,че се продавали.Не , осъзнайте го ,колкото и да се смятате за почтени и да не щете да се мърсите с политиката ,всички пасивни българи де факто крепят статуквото с малодушното си поведение.
66
0
 
3
 
! Отговори
иван преди 9 години
иска му се много на Местан да има коалиция, но ако се обединят всички десни гласове за Борисов и излезнат повече хора да гласуват коалиции няма да има, Борисов няма да се коалира и след това пак ще ни управляват ДПС и БСП.............тцтцтцтцт, дано повече хора разберат какво пиша!
65
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Българи гласувайте и този мазник няма да бъде във власта !
64
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Неговия гласоподавател се чувствал асимилиран, когато Местан е във власта и какво прави ? ( краде и той за себе си ?) Неговия гласоподавател не се е асимилирал към неговите МИЛИОНИ !
63
0
 
3
 
! Отговори
Сиси преди 9 години
Няма да има коалиция, колкото и да ти се иска!
62
0
 
4
 
! Отговори
Ели преди 9 години
Алоо екзактният, можеш само да мечтаеш за коалиция с ГЕРБ!
61
0
 
5
 
! Отговори
NORMALEN преди 9 години
DA SE ZABRANI DPC.BEZ SREDNO OBRAZOVANIE--BEZ PRAVO NA GLASUVANE.
60
0
 
4
 
! Отговори
какво ДПС преди 9 години
Местан да отиде и да види лично , колко български турци Студенти има в Германия , на 100 Българина един български турчин , това означава че българските мюслумани са бедни и необразовани , каква партия какво ДПС нема такова
59
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е с такива капацитети в политиката, преуспяваме вече 24 години!
58
0
 
5
 
! Отговори
mihaela85 преди 9 години
Местане я вземи си хвани самолета и замини при приятелката си станишев , че нямаш място в парламента
57
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
У нас ДОГАН е главния олигарх...Той владее БСП,ДПС,АТАКА,ББЦ,ГЕРБ,ВМРО,АБВ....КОнтролира също една дузина по-малки формацийки...Икономически: има банка,телевизии,тьтщневия бизнес е негов...,вестници и доста сайтове...Изкупил е цели български села в България....Общото му състояние е над 600 милиона ЕВРО....
56
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Реш. 4 по КД 1-1991гhmmmmmmm samo mai ot tvoia gledna tochka si napravil komentara bai ganio,ia pomisli i smeni mestata ...
55
0
 
2
 
! Отговори
Нира преди 9 години
Още им се седи във властта, нямат насита от ДПС! Забравете вече, гЕРБ ще ни управлява, защото знае как!
54
0
 
4
 
! Отговори
Дидо преди 9 години
Трябва да забранят партията на този *** със закон!
53
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Престъпник
52
1
 
5
 
! Отговори
123321 преди 9 години
ДПС не преяжда с власт, а я предоставя и За това след това преяжда с нея и свръх забогатява.Повече БГ гласове, по-малко депесари в парламента.Гласувайте!!!
51
2
 
5
 
! Отговори
Silence преди 9 години
65,джамията в Студенски град я строи боко,а ти рупай или си прибери жълтите стотинки за троленето. Или и двете.