Хърсев: Фалитът на КТБ ще е по-скъп от оздравяването й

Предложението на Оманския фонд трябва да се конкретизира
Обновена: 12 сеп 2014 14:05 | 12 сеп 2014 11:45,
31
Хърсев: Фалитът на КТБ ще е по-скъп от оздравяването й
Снимка: Bulgaria On Air

Загубите за държавата при обявяване на КТБ в несъстоятелност – преки и косвени, както и за вложителите в банката, ще бъдат несъизмеримо по-големи, отколкото всички предполагаеми разходи по вариантите за спасение на поставената под особен надзор банка. Това коментира в ефира на БНР бившият подуправител на БНБ Емил Хърсев.

Той посочи, че при вариант с изпадане на банката в несъстоятелност държавата от една страна ще трябва да плати гарантираните влогове на вложителите, а от друга - ще загуби средствата, които общински и държавни фирми и институции държат в банката.

Според него всички данни, които са публично известни, показват, че оздравяването е възможно, но за него трябва да се работи.

В търсене на решение днес ще има нова среща, в която ще участват банкови експерти, представители на експертния съвет за оздравяването на КТБ, създаден от национално представените синдикални и работодателски организации, и националният омбудсман Константин Пенчев. Преди дни той коментира, че е получил множество жалби от клиенти на банката и призова за по-бързо решение по казуса.

В експертния съвет вече са обсъждани някои мерки, които могат да бъдат предприети веднага, обясни още Хърсев, който е част от съвета. Това са авансово плащане на част от гарантираните влогове в поставената под особен надзор банка и издаване на сертификати на клиентите с гарантирани влогове, срещу които клиентите могат да получат заем от други финансови институции.

Дъщерната ТБ "Виктория" може да заработи, като бъде капитализирана чрез „прехвърляне на подходящ държавен институт, като Българската банка за развитие“, посочи още експертът. Той обаче добави, че тези предложения не са били дискутирани от БНБ или Фонда за гарантиране на влоговете.

„БНБ не бих казал, че не прави нищо. Но за съжаление, тези решения, които изискват отговорност, поемане на финансов риск, очевидно не се взимат. Предполагам, че изчакват да получат подкрепа от един парламент, от бъдещо правителство с постоянен мандат. За съжаление, това се отразява негативно“, категоричен беше финансистът.

Той направи и коментар относно изпратеното преди броени дни писмо до БНБ от Оманския фонд, който държи част от капитала на поставената под особен надзор банка. В него обаче няма конкретен план за оздравяването на банката. Заедно с неназовани инвеститори оманците предложиха с помощта на схемата „държавна помощ“ да бъде намерен изход от ситуацията.

„Това е един съвсем разумен вариант“, коментира днес Хърсев. Според него обаче това предложение трябва да бъде конкретизирано – какъв ресурс ще отпусне акционерът и дали става въпрос за заемни средства, какви ще бъдат параметрите на държавната помощ и други подробности от плана.

За Хърсев рефинансирането на банки не може да бъде разглеждано като държавна помощ. „Не знам някой в Брюксел да е одобрявал трилионите, с които Европейската централна банка (ЕЦБ) рефинансира банките от еврозоната. Това е нормална банкова практика“, заяви той и допълни, че одобрената от ЕК схема за подпомагане на банковата система в България няма връзка с случая КТБ.

Темата за КТБ можете да следите в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още по темата: КТБЕмил Хърсев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
1
 
! Отговори
ядосан вложител преди 9 години
ИСКРОВ, няма къде да се скриеш. Ще те намерим навсякъде, дори и в Катар, ако се скътаеш там с ПЕЕВСКИ, твоят водещ офицер.
23
1
 
3
 
! Отговори
друг вложител преди 9 години
Защо някои хора винят вложителите, а не ГРАБИТЕЛИТЕ и КУКЛОВОДИТЕ !??Българите имат странна логика, но са преди всичко завистливи. Простият народ си мисли, че ще му е по-добре, ако средната класа ( а това са голямата част от КТБ-вложителите ) загуби.Аз съм си платил всички данъци, осигурявам добре платена работа на 20 души и имам над 100 к евро в КТБ. Ако това е в друга държава, намирате го за нормално, а защо не и в България ? Много са неудачниците в България, не търсят причината в себе си.
22
1
 
1
 
! Отговори
вложител преди 9 години
Има един виновник и това е БНБ. Струва си да се проведе разследване дали няма престъпни действия от страна на управителя на БНБ. Българската народна банка не е зависима от законите, а от някой друг.
21
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До не експертГарантираните депозити са гарантирани според активите на КТБ. Държавата няма вина, че някой е източил и окрал КТБ. Ако има активи, ще има и гаранция на влоговете. Иначе просто няма и всички губят. След като се изплатят гарантираните и е останало нещо остава за негарантираните. Така е по цял свят и всеки носи риск от кражби и злоупотреби. Другото е печатница на левове и хиперинфлация.
20
1
 
2
 
! Отговори
СССРейчо преди 9 години
Хърсевщина...... Щом ЕМИЛ Хърсев говори много и защитава банковите мафиоти и мошеници - значи около КТБ хмърчат пари и за тях борбата е голяма. Навремето така агента на ДС Атанас Тилев източи БЗК !!!! И избяга в чужбина, където е и досега.....
19
6
 
2
 
! Отговори
глупости преди 9 години
банката може да се оздрави и следва да се направи точно така. стига сте злобяли, вместо това работете и изкарайте пари, пък после си ги дръжте под възглавницата за да не ви ги вземе някоя лоша банка за лихви! айде стига глупости като не разбирате не пишете простотии! финансовата система е толкова сложно нещо, че не се изисква мнението на лелките по опашките и неграмотниците по форумите, за да се вземе решение! държавата е най-на далавера да се оздрави банката, като се ползва временна помощ до 1г
18
2
 
3
 
! Отговори
Цвети преди 9 години
Няма ли една работеща институция, която да реши проблема? Докога недоразумения ще решават съдбата ни?
17
2
 
3
 
! Отговори
Мора преди 9 години
До АнонименНаправи справка за спрените пари те са от нарушения по време на управлението на Борисов.
16
2
 
4
 
! Отговори
Мора преди 9 години
До ИСТТе го казаха в прав текст, най-много е взел Цветан Василев чрез фирми свързани с него. На някои се иска държавата да плати сметката, но не са прави, когато влагаш огромни средства за голяма печалба трябва да си поемеш риска и че можеш да загубиш.
15
3
 
9
 
! Отговори
не експерт преди 9 години
на всички е ясно, че БНБ НЯМА ПРАВО ДА ДАВА ПАРИ! в борд СМЕ! Трябва парламент който да осигури паритеи за ГАРАНТИРАНИТЕ ДЕПОЗИТИ! След това се започват продажби на активи и възстановяване на направените разходи във Фонда. ТОВА Е! НЯМА ДРУГ СЦЕНАРИЙ! Никой няма да чака мошенници като Хърсев и КО да "оздравяват" банката. Да се махат тея празнодумци, че вече ми писна да се изявяват денонощни навсякъде сякаш не знаят къде сме.
14
2
 
7
 
! Отговори
ИСТ преди 9 години
Явно има откраднати пари за политически проекти, но огромните парични средства са дадени на кредит. Защо никой политик или от БНБ не казват кои са взели заеми. Какво са направили с парите- купили са предприятия, къщи,коли или земи. Излиза че всички кредити са несъбираеми. Явно не търсят начин да се върнат парите в КТБ, а милиардите да се откраднат и беднотията да плати сметката.В тази област БСП са специалисти.
13
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хърсев се прочу с оздравените банки през 90-те, когато уж оздравените банки фалираха, държавата загуби милиарди като пое дълговете на банките и кредитните милионери, а Хърсев пък стана милионер от цялата операция.
12
5
 
5
 
! Отговори
OMG_Lucker преди 9 години
Начи като почна да чета нечии "авторитетни" изказвания/мнения за КТБ и първо се замислям "абе.. тоя/тая колко ли пари има в КТБ?". И тогава продължавам да чета.И Костуфф разправяше, че трябвало да се оздрави банката, а после излезе как жена му имала ненамколко си милиона на влогове там. Айде нема нужда, а? По въпроса да дават акъл само безпристрасни експерти МОЛЯ!
11
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Късно е либе за китка. Банка се оздравява максимум до седмица - две. Този мошеник го знае много добре това, няма нужда да се прави на клоун, и без това е ясно кой му дърпа конците.
10
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хърсев, какъв е?А-а-а, отроче на хора верни партията.А-а-а, оня дето гледаше безучастно как се правеха банки в началото на 90-те и пишеше недомуслени БУС-ове: Банкови Унифицирани СтандартиКак да му вярвам на такъв?
9
1
 
8
 
! Отговори
Обичам да слушам преди 9 години
как "десни" и "ултрадесни", като им .., започват да *** за "леви" решения и помощ от лошата държава, а като отмине болката и срама, отново стават "десни" и започват да приватизират оздравени от ненужната държава банки! Толкова за алчността, дясното и лошата държава!
8
14
 
9
 
! Отговори
Тиквояд преди 9 години
По времето на Тиквата се окраде държавата .
7
13
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
10Точно при бат ти Боко тази банка процъфтя и всички държавни структури бяха задължени да държат парите си там. Да не говорим, че всички герберски депутати и бизнесмени държат парите си там. За здравната каса да не говорим - 1.5 милиарда взети от Дянков, за да се достроят магистрали. Върне ли се пак в управлението твоя вожд Боко, трябва да закриваме държавата.
6
2
 
15
 
! Отговори
банкер преди 9 години
След плащане на гарантираните вложители държавата първа се удовлетворява от активите на банката в процедурата по несъстоятелностХЪРСЕВ И ПРИСЪДРУЖНИТЕ МАФИОЗИ НЕ ПОЛУЧАВАТ НИЩО
5
23
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хърсев е умен човек, банкер ескперт с многогодишен опит. Щом той го казва, значи по-добре ще бъде за всички ни ако държават предприеме мерки за оздравяване на КТБ отколкото да я остави да фалира.