Вот вече се купува фино, а не дебелашки - на площада!

Около 300 хил. купени гласове очаква социолог, пазарували се преференции
Обновена: 16 сеп 2014 21:56 | 16 сеп 2014 20:32, Веселина Йорданова
25
Вот вече се купува фино, а не дебелашки - на площада!
Снимка: архив, БулФото

Около 300 хил. купени гласове на предсрочните избори очаква социологът проф. Михаил Мирчев, член на Изборния борд.

Мирчев коментира пред БНР, че оценката му е по-висока от тази на колегата му в Борда проф. Михаил Константинов, който пресметна, че купеният вот няма да надвиши 200 хил. гласа.

Още по темата
Според социолога МВР не очаква купуване на гласове, защото на повърхността действително е много спокойно и атмосферата по населените места също е спокойна.

“Купуването на гласове просто стана много фина практика. Вече не се прави по толкова циничен и дебелашки начин – на централния площад на селото”, коментира Мирчев.

По думите му това се прави вече задкулисно и трудно се хваща „с просто око“.

Механизмът за купуване е много мощен, действа с много пари, поставя си големи цели, а на повърхността всичко е тихо и спокойно, категоричен е социологът.

Зам.-главният прокурор Борислав Сарафов съобщи, че към момента не са много сигналите за изборни престъпления.

„Политическият процес като че ли върви дори вяло“, коментира Сарафов. Според него до момента брокерите на политически гласове не са сътворили „нова изборна измама, с която да ни изненадат“.

Новото за тези избори е, че някои кандидати опитват да напазаруват преференции, тоест от по-задно място да се изместят на по-предно в рамките на същата политическа сила, посочи той. Зам.-главният прокурор обаче не уточни кои са тези кандидати, като каза единствено, че не са много и добави - под 10.

Сарафов беше категоричен, че прокуратурата „не наблюдава процеса“, а работи активно със средствата, които законът позволява – ако сигнал за купуване на гласове бъде потвърден, може да повдигне обвинение.

Михаил Мирчев коментира, че превенцията на полицията ще има минимален ефект, ако тя се изразява в дружески разговор: „Моля ви се, не купувайте на тези избори гласове“.

По думите му МВР и районните управления би трябвало да предприемат по-строги действия.

“От друга страна, и техните ръце са вързани, защото текстовете в закона, които инкриминират купуването на гласове, много трудно се доказват”, посочи социологът.

Той обаче е категоричен, че държавата в никакъв случай не е безсилна пред купуването и продаването на гласове.

“Законовите норми трябва да бъдат конкретизирани и трябва да се изчисти процедурата за събиране на доказателства и те да бъдат допустими в съд. Полицията също трябва да бъде по-изобретателна, тъй като става дума за организирани групи, а не за самоделни актове”, смята Михаил Мирчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
1
 
! Отговори
Shark преди 9 години
Не се хабете, догодина пак ще има избори. Така ще е до 2018, казано е от Ванга!!!! Докато тези не си отидат и не се очистим от тея ***.
20
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абсолютно е прав Никола. Изборите се фалшифицират по съвсем друг начин - не чрез купуването на гласове, а директно с подмяна на бюлетините. Виждал съм го на кметски избори. Факт.
19
0
 
2
 
! Отговори
Заинтересован преди 9 години
До продавач на надежда"Предпочитам вместо фалшиви пари(празни обещания) за гласа ми да получа истински!"Напълно съм съгласен с Вас. Въпроса ми е: Къде предлагат тази услуга? Жалко е, че няма предлагане сред всички слоеве на обществото. Предполагам, че заинтересованите лица ще направят добър бизнес със подходяща стратегия обхващаща всички български граждани като потенциални клиенти.
18
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ne glasyvam za otrepki izmenici i predatel....
17
5
 
9
 
! Отговори
Аре стига бре преди 9 години
От 20 години чакам някой да предложи поне 5 лефа и нема?Тази милиционерска песен на ДС -КГБ за случващото се се изтърка вече.Просто от 15 године не гласувам за да лигитимирам шайката обирачи на мандри за да теглят заеми за да подгъзуват на Руския окупатор Путин.
16
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Продаването на гласове е престъпление. Подаването - също
15
2
 
7
 
! Отговори
ВДИГАЙТЕ МИЗАТА преди 9 години
БРАТЯ БЪЛГАРИ , ЗА ИЗБОРИТЕ!КАКВОТО ДАДАТ --ВСЕ Е КЯР ЗА БЕДНИЯ БЪЛГАРСКИ НАРОД!!!ЛЪЖАТ ВИ И ВИ МАМЯТ , ТА ДА ВИ ИЗТОЧАТ ПАРИТЕ ОТ БЮДЖЕТА --ЗА ДА ГО ХАРЧАТ ПО БРЮКСЕЛСКИТЕ И ПАРИЖКИТЕ РЕСТОРАНТИ , КАТО *** И ВОЛЕН-ИБРИКА!!!НЕ ПАДАЙТЕ ПОД 50-тарка ЗА ГЛАС!НЕКА СЕ ОХАРЧАТ И ПОЛИТИЦИТЕ , ТА ДА РАЗБЕРАТ ,ЧЕ ВЛАСТ СЕ ВЗИМА С МНООООООГО ПАРИ ......А НЕ С ЧЕРВЕНО ПАРТИЙНО ДУПЕ!ВДИГАЙТЕ МИЗАТА !!!/Искайте си парите братя.../.
14
2
 
16
 
! Отговори
Никола преди 9 години
Купуването на гласове се раздухва нарочно за да се прикрие факта , че направо се преправят и подменят протоколите и това от 1990 година насам . Това се доказва от факта , че само един път за 25г. партия , която не е свързана пряко с БСП-Москва е печелила избори . Разбира се това също беше програмиран от другарите ход за да може да се оправи държавата след техния грабеж по виденово време и да си легитимират откраднатото чрез приватизацията !!!
13
3
 
4
 
! Отговори
продавач на надежда преди 9 години
Предпочитам вместо фалшиви пари(празни обещания) за гласа ми да получа истински!
12
0
 
3
 
! Отговори
pravda преди 9 години
ne mislia che prodavaneto na glasove e prestaplenie.sled kato polititsite ni dokaraha do prosiaschka toiaga,moga da si prodam glasa za da se nahrania.
11
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Който е *** да си продаде гласа срещу 50 лв. и да даде после на държавата 10 000 лв. за 4 години. Ще му излезе златно.
10
1
 
5
 
! Отговори
KUK преди 9 години
TI IMASH ZAPLATA,A NISHTO NE RAZBIRASH,NO TE NAZNACI CICO TI.AZ IMAM ORGANIZACIONNI SPOSOBNOSTI TARSIA NAMIRAM IPRODAVAM GLASOVETE NA NUGDAESTITE SE.
9
3
 
16
 
! Отговори
ЦЕНЗУРАТА СЕ РАЗПАДА преди 9 години
СЛЕД НАПУСКАНЕТО НА ЗАМ.ПРЕДСЕДАТЕЛЯ АНГЕЛ СЛАВЧЕВ КОЙТО ОБВИНИ ПОПУЛИСТА ЛЪЖЕЦ БЮРЕКА В ОТКРОВЕНА ДЕМАГОГИЯ И ЛЪЖИ,СЛЕД НАПУСКАНЕТО НА ПОЛОВИНАТА СТРУКТУРИ ПО ГРАДОВЕТЕ НА ТАЗИ КЛИКА ,ДНЕС И ДРУГИЯ ЗАМ. ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ЦЕНЗУРАТА НАПУСНА...ЛИКУВАЙТЕ- Калина Крумова напусна ББЦ с кърваво писмо за трупове и пирова победа. Не желая повече да играя рамо до рамо с хора, готови да минат през трупове по пътя към целите си и откровено да лъжат наивните хора с неизпълними обещания. Мога, но предпочитам да не го правя. Като жена, като майка, като политик, като обикновен български гражданин.
8
2
 
14
 
! Отговори
СЕЛЯНКА преди 9 години
Вот от селяни на площада не се купува ,а се преправят цели протоколи с резултати от което печеля много ,ама много селски кметове.
7
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Желая успех на Лудогорец тая вечер срещу Ливърпул!!
6
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Дедо тиВсички партии ще купуват както винаги! Най много ДПС..
5
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
15 000 000 лева за 300 000 гласа,а къщите на хората стоят разрушени,после ще има затягане на коланите и рестоо
4
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
za vsichki partii i texnite kyklovodi samo edno kyrshym izmenici.i predateli alchni gazove rano ili kasno shte plashtate goveda.kycheta .dokarali darjavata i naroda do mizeria i smart.teroristi.
3
0
 
21
 
! Отговори
Дедо ти преди 9 години
"Около 300 хил. купени гласове на предсрочните избори очаква социологът..."Весе, ами напиши и кой ще ги купи (кои партии) и от кого ще ги купи, бе момиче. Иначе само си дъвчим темата, така, имагинерно. Откъде професорът е взел тази цифра?
2
4
 
12
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 9 години
Никой не купува гласове вече ! На избори с предизвестен край, никой не е луд да хвърля пари на вятъра.И понеже всички са наясно, че изборите ще са с нагласен резултат, трябва някак да бъде обяснена липсата на купувачи на гласове ...И как да бъде обяснено ? Ами много просто - полицията е преборила купуването на гласове. Така хем се оправдава липсата на купувачи, хем рейтингът на министъра литва до небето !Само че хората прогледнаха ! Само най-простите и промитите вярват, че нещо избират те.