ГЕРБ, БСП и ДПС - сигурни за НС, Бареков и Реформаторите - почти

56% от българите са с нагласа за коалиционно управление, сочи проучване на Галъп
Обновена: 30 сеп 2014 11:51 | 22 сеп 2014 13:29,
397
ГЕРБ, БСП и ДПС - сигурни за НС, Бареков и Реформаторите - почти
Снимка: Галъп Интернешънъл

ГЕРБ, БСП и ДПС са сигурни участници в Народното събрание. България без цензура, Реформаторският блок и Патриотичният фронт по всяка вероятност също ще влязат. Две партии - АБВ и "Атака", имат по-малки шансове да преминат бариерата. Това сочи изследване на социологическата агенция "Галъп интернешънъл".

За ГЕРБ биха гласували 35,9%, за БСП - 18,3%, за ДПС - 14,2%, за България без цензура - 5,8%, за Реформаторския блок - 5,6 на сто, за Патриотичния фронт - 4,9%, за АБВ - 3,6%, за "Атака" - 3,4%.

Социолозите от Галъп очакват да гласуват около 3,4 милиона души.

Изследването е проведено между 12 и 18 септември чрез пряко интервю по домовете сред 1010 респонденти. Данните отразяват валидните към средата на септември електорални нагласи сред онези, за които може да се очаква, че със сигурност ще гласуват. До края на кампанията са възможни размествания, посочват от агенцията. Проучването е независимо от външно финансиране и е част от ежемесечната изследователска програма на агенцията.

Характерният за българското масово съзнание песимизъм за посоката на развитие на страната запазва високите си (макар и не пикови) стойности – 70%. Песимизмът доминира и по отношение на резултатите от изборите – 54% са на мнение, че те няма да променят нищо, 26% очакват подобрение, а 7%- влошаване.

Служебните министри закономерно още не се ползват с висока разпознаваемост. По-висока е тя при служебния премиер Георги Близнашки, който има доверието на 18% от запитаните. По правило сред политическите фигури недоверието превишава доверието, а с най-висок дял положителни оценки са личности, които не участват толкова пряко в ежедневния политически процес.

Доверието и недоверието в служебното правителство са сходни с тези към кабинета "Орешарски" в последния му месец. 15% от избирателите декларират доверие в кабинета, а 70% не му се доверяват.

Мнозинството респонденти считат този кабинет за зависим от ГЕРБ, това се предава и по линия на президента Плевнелиев, когото 54% определят също като зависим в действията. На противоположното мнение тук са привържениците на ГЕРБ. Мнозинство респонденти споделят също така мнението, че служебното правителство трябва да потърси отговорност от правителството на Пламен Орешарски. Тук пък изключение правят привържениците на БСП.

Масовите очаквания на обществото са за победа на ГЕРБ на изборите. Отчетливо (и трайно в последните месеци) мнозинство от 59% обаче е на мнение, че не би било добре за страната Бойко Борисов да бъде премиер. На обратното мнение са 24%.

Доминират нагласите за коалиционен формат на управление – 56%, като за еднопартиен кабинет се обявяват 12%. Нагласите за коалиционно управление доминират включително и сред привържениците на ГЕРБ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


397
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
244
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 295:не познавам лично служителите на ДС,но със сигурност сред тях има хора,които ги е грижа за националните интереси.Да се сатанизира социалистическото минало е тъпо,много тъпо,защото става дума за част от живота на много българи и честно казано аз живях добре през този период без да бъда партиен член или доносник.Пропагандата днес е не по-малко гадна от тази през социализма.
243
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Те ще се погрижат да има достатъчно преброени бюлетини
242
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Едни и същи.... ейййй, *** народ!
241
1
 
13
 
! Отговори
Мефистофел преди 9 години
Която и власт да дойде няма да издържи дълго при тази криза. Ще станем още по зле и все служебно правителство ще ни управлява, без ангажименти и без отговорност докато се затрие съвсем държавата.
240
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дя, държавната власт у нас е срастнала с мафията,но съотношението на силите в мафията не е константно,лидерите на клановете не са еднакво злонамерени към националните интереси.Ние не живеем в стерилна среда -реалността е ***,утопия е да вярваш в обратното,но можеш да повлияеш на тази реалност със своя глас като гласуваш или като не гласуваш.
239
1
 
5
 
! Отговори
П.Петров преди 9 години
Кънчо и Райчо голферите - "БОЛКАН БРИТИШ СОШЪЛ СЪРВЕЙС", незаконно наричащи се "Галъп интернешънъл" са продажни слуги на мутро-олигархията!Не вярвам на нито една тяхна дума!
238
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ПАРТИЯ = МАФИЯИ мислиш ли че може само турците да гласуват ? Та БСП и ГЕРБ имат закоравял болен електорат. Те са там, те ще осигурят гласовете ! Хоарата като теб които са обезкуражени се подават и оставят Турци да ни управляват. Но не бива, не манипулирам никой - единствения начин да се спре нашествието на ДПС е О-Б-Е-Д-И-Н-Е-Н-И-Е и масово гласуване на Българите. Искаш твоят глас някой да го разпредели ли ? Мислиш си че твоя глас не променя нищо ? Напротив - грешиш ! Гласувай !Това е пътя!
237
1
 
2
 
! Отговори
Троска преди 9 години
Който иска да става, да тръгва на мегдана. С избори нищо няма да стане. Аз си лягам да спя.
236
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ГЕРБ е с кризата, кризата е с ГЕРБ! Избере ни пак българи и Ви обещаваме същото като преди и то в повече.- По високи цени на горивата, все пак играем карти със Златев- По високи цени на тока -По висока гражданска застраховка с 10%, защото не бива да забравяш от къде си тръгнал.-По високи цени на храни-Пари, пари, пари- НЯМА за Вас, те всичките ще са за нас.
235
6
 
6
 
! Отговори
Дъра бъра преди 9 години
Дреме ми кого ще изберете, все едно. Един свестен няма.
234
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Законът на Вебер-Фехнер(психо-физиология):Отговорът на даден стимул е пропорционален на логаритъма на стимула т.е.,колкото повече ни манипулират,толкова повече им се връзваме.Диалектическият материализъм поне твърдеше,че количествените натрупвания водят до качествени промени.Да видим коя теория ще сработи на изборите.
233
2
 
16
 
! Отговори
jerry7 преди 9 години
БЪЛГАРИ СТАВАЙТЕ !!!на "3,4 милиона души" 35,9% са 1 220 600 души за ГЕРБ. Съответно 18,3% за БСП са 622 200 души, а за ДПС са 14,2% или 482 800 души. Към декември 2013 населението ни е 7 245 677 души. 1 172 208 са децата. Хората с право на глас са 6 073 469 души към тази дата. Искате да ми кажете че 3 000 000 души ще си стоят в къщи и няма да гласуват за да могат 500 000 турци да ни управляват пак ??? Алооо БЪЛГАРИЯ събуди се - гласувай за който и да е но не за ДПС! Не се давайте 500 000 турци да решават съдбатаПрочети още на: dnes.bg/izbori-2014/2014/09/22/gerb-bsp-i-dps-s
232
2
 
9
 
! Отговори
абе хора! преди 9 години
не разбирате ли, че борисов пак ще го изритат с камъни, а станишев този път вероятно и ще го гонят по улиците? не схващате ли, че тези политици повече нямат шанс? забравихте ли онези 50.000 човека преди година, или пък едногодишния протест? и не, протестите не бяха срещу тока или срещу пеевски. колкото и да се самозаблуждавате, влюбени във 'вашия човек'. той просто не е човек на останалите 4-5 милиона българи и точка. остана и 'вечните' политици да го схванат и нещата ще се наредят.
231
0
 
3
 
! Отговори
ROM преди 9 години
INERCIATA OT KOMUNIZMA VAV PALNA PARA ; VAV TURCKATA I RUSKATA KULTURA DUMATA DEMOKRACIA E TRUDNO RAZBIRAEMA .
230
0
 
9
 
! Отговори
пецел преди 9 години
Някой има ли на идея защо се правят тези измислени проучвания ? Моето скромно мнение е на никого не са нужни и доколкото съм забелязал имат за цел да манипулират хората .Аз лично не вярвам и не се влия от тия простотии. 25 години никой не ми се обадил да ме пита за кой ще гласувам ,предполагам и още много хора не са ги питали е питам откъде скалъпват тия простотии тоя има преднина и т. н. ПЪЛНА ИДИОТИЯ...
229
0
 
2
 
! Отговори
св. витков :) преди 9 години
искам бира със водка, и кюфте за мезе. искам станишев, доган, близнашки, борисов, бареков и другите да си уринират в тяхното мазе..
228
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
къде е казано, че някой трябва непременно да 'управлява'? и какво значение има дали ще е коалиция или мафия, като няма да изкарат и 3 месеца? зимата идва, токът се увеличава, на хората им писна, само политиците не разбраха, че не става по този начин и вървим към много сериозни конфликти. оттук нататък е без значение кой ще спечели мнозинство на тези избори, така или иначе е мразен от останалите 70% от българите със сигурност!
227
3
 
2
 
! Отговори
до 276 преди 9 години
колега, по-спокойно..това, че шепа неграмотници крякат срещу дпс е плод на шепата неграмотници, гласуващи за дпс. на мен няма нужда да обясняваш за лоялност, просто не използвай думата турци, а тюрки и всички ще те разберат..:) особено тези, които са наясно със старата история..и ти самият също се замисли как ще изразиш лоялността си, между другото, защото едно е говоренето, друго е действието..:)..
226
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Добре де, нека герб да не управлява. Тогава каква коалиция ще управлява? Трябва да са всички останали заедно-бсп, дпс, пф, рб и ббц! Как ще стане, никой не казва!
225
2
 
10
 
! Отговори
пецел преди 9 години
Подкрепям те на 100% ,послушайте човека -гласувайте няма да казвам за кой просто отидете и гласувайте .