ГЕРБ, БСП и ДПС - сигурни за НС, Бареков и Реформаторите - почти

56% от българите са с нагласа за коалиционно управление, сочи проучване на Галъп
Обновена: 30 сеп 2014 11:51 | 22 сеп 2014 13:29,
397
ГЕРБ, БСП и ДПС - сигурни за НС, Бареков и Реформаторите - почти
Снимка: Галъп Интернешънъл

ГЕРБ, БСП и ДПС са сигурни участници в Народното събрание. България без цензура, Реформаторският блок и Патриотичният фронт по всяка вероятност също ще влязат. Две партии - АБВ и "Атака", имат по-малки шансове да преминат бариерата. Това сочи изследване на социологическата агенция "Галъп интернешънъл".

За ГЕРБ биха гласували 35,9%, за БСП - 18,3%, за ДПС - 14,2%, за България без цензура - 5,8%, за Реформаторския блок - 5,6 на сто, за Патриотичния фронт - 4,9%, за АБВ - 3,6%, за "Атака" - 3,4%.

Социолозите от Галъп очакват да гласуват около 3,4 милиона души.

Изследването е проведено между 12 и 18 септември чрез пряко интервю по домовете сред 1010 респонденти. Данните отразяват валидните към средата на септември електорални нагласи сред онези, за които може да се очаква, че със сигурност ще гласуват. До края на кампанията са възможни размествания, посочват от агенцията. Проучването е независимо от външно финансиране и е част от ежемесечната изследователска програма на агенцията.

Характерният за българското масово съзнание песимизъм за посоката на развитие на страната запазва високите си (макар и не пикови) стойности – 70%. Песимизмът доминира и по отношение на резултатите от изборите – 54% са на мнение, че те няма да променят нищо, 26% очакват подобрение, а 7%- влошаване.

Служебните министри закономерно още не се ползват с висока разпознаваемост. По-висока е тя при служебния премиер Георги Близнашки, който има доверието на 18% от запитаните. По правило сред политическите фигури недоверието превишава доверието, а с най-висок дял положителни оценки са личности, които не участват толкова пряко в ежедневния политически процес.

Доверието и недоверието в служебното правителство са сходни с тези към кабинета "Орешарски" в последния му месец. 15% от избирателите декларират доверие в кабинета, а 70% не му се доверяват.

Мнозинството респонденти считат този кабинет за зависим от ГЕРБ, това се предава и по линия на президента Плевнелиев, когото 54% определят също като зависим в действията. На противоположното мнение тук са привържениците на ГЕРБ. Мнозинство респонденти споделят също така мнението, че служебното правителство трябва да потърси отговорност от правителството на Пламен Орешарски. Тук пък изключение правят привържениците на БСП.

Масовите очаквания на обществото са за победа на ГЕРБ на изборите. Отчетливо (и трайно в последните месеци) мнозинство от 59% обаче е на мнение, че не би било добре за страната Бойко Борисов да бъде премиер. На обратното мнение са 24%.

Доминират нагласите за коалиционен формат на управление – 56%, като за еднопартиен кабинет се обявяват 12%. Нагласите за коалиционно управление доминират включително и сред привържениците на ГЕРБ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


397
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
204
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Подготвят "стадото" за социалистическа коалиция с вкус на комунизъм!
203
6
 
15
 
! Отговори
Цецо преди 9 години
Добре, че е Мухобойко да дава хляб на гладните социолози!!!
202
3
 
15
 
! Отговори
Мартин преди 9 години
Боже , къде живея ? Само партии с *** на върха ! Какво става с този народ ? Век и половина не е минал от освобождението ни и сами върнахме турците да разпределят порциите , да събират данъци , да създават закони и да управляват държавата ни ? Апостолите ако бяха доживели до тези години , сами щяха да си отнемат живота !
201
4
 
9
 
! Отговори
Слави преди 9 години
Бареков влизал в парламента... Е по голяма шега не бях чувал...
200
3
 
10
 
! Отговори
ОЛЕ! преди 9 години
И трите партии са си от едно котило!
199
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кой ли им вярва на тези платени социологически проучвания въобще??? Никой е отговора!!!!!
198
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Поредните абсолютни глупости!
197
5
 
7
 
! Отговори
ХХХ преди 9 години
Както е тръгнало , виждам аз на къде вървим .....ГЕРБ + ДПС като се доразберат и се съберат официално ......БСП криво ляво пак да завърти опашката край ДПС ......ББЦ е Пеевси ....НФСБ е на ГЕРБ .......Борисов назначава турци за министри ....Доган и той естествено ......става турско управление ......много близко отношения с ЕРДОГАН ......България няма армия и е зависима от всяка една сила .....Турция може да има всякакви претенции към нас .......черковните камбани ще станат рядкост в ***.
196
3
 
11
 
! Отговори
Боби преди 9 години
По всичко личи, че "Галъп Интернешънал" вече се е превърнала в " ГЕРБ Интернешънал"
195
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На обществото отдавна е ясно коя е най-пропадналата партия която плаща на *** да я поддържат!!!
194
1
 
8
 
! Отговори
info. преди 9 години
Това преброяване на записалите се в партийните централи ли го правихте?
193
3
 
2
 
! Отговори
хахаха преди 9 години
Тея имена ми е интересно от именник ли ги вадиш или ти идват в двата грама мозък, които имаш в платената тиква? Елементарен ***.
192
3
 
2
 
! Отговори
хахаха преди 9 години
Марин,Алек,Тони,Цеци,Емил,Стефан, Мишето, Саши, Камен, Тодор, Киро, Диди....Абе вие *** верно сте по-кухи от катерича хралупа и по-елементарни от едноклетъчно... Нямам думи просто...
191
3
 
15
 
! Отговори
Диди преди 9 години
На Герб все победа дават, но ежедневно мандатите им падат.
190
4
 
10
 
! Отговори
Бай Иван преди 9 години
Дреме ми кой ще спечели, вече и аз не знам защо гласувам.
189
1
 
6
 
! Отговори
Киро преди 9 години
За да постигнат наистина нещо ГЕРБ не трябва да показват само фалшивата си заинтересованост към проблемите в България само преди избори, а през цялото време
188
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ostanalite da glasyvat da se izbesiat tia prestapnici......
187
2
 
13
 
! Отговори
Тодор преди 9 години
Гладията в нашата страна е доста голяма и докато се преизбира ГЕРБ нещата ще си останат критични и пагубни
186
2
 
7
 
! Отговори
Камен преди 9 години
Поради наличието само на слабо псевдодясно, не виждам друг вариант освен да се гласува за стабилното ляво
185
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до реалист:Първо се запознай с детайлите от програмата им и тогава ще разбереш какво предлагат и какво не.