ГЕРБ, БСП и ДПС - сигурни за НС, Бареков и Реформаторите - почти

56% от българите са с нагласа за коалиционно управление, сочи проучване на Галъп
Обновена: 30 сеп 2014 11:51 | 22 сеп 2014 13:29,
397
ГЕРБ, БСП и ДПС - сигурни за НС, Бареков и Реформаторите - почти
Снимка: Галъп Интернешънъл

ГЕРБ, БСП и ДПС са сигурни участници в Народното събрание. България без цензура, Реформаторският блок и Патриотичният фронт по всяка вероятност също ще влязат. Две партии - АБВ и "Атака", имат по-малки шансове да преминат бариерата. Това сочи изследване на социологическата агенция "Галъп интернешънъл".

За ГЕРБ биха гласували 35,9%, за БСП - 18,3%, за ДПС - 14,2%, за България без цензура - 5,8%, за Реформаторския блок - 5,6 на сто, за Патриотичния фронт - 4,9%, за АБВ - 3,6%, за "Атака" - 3,4%.

Социолозите от Галъп очакват да гласуват около 3,4 милиона души.

Изследването е проведено между 12 и 18 септември чрез пряко интервю по домовете сред 1010 респонденти. Данните отразяват валидните към средата на септември електорални нагласи сред онези, за които може да се очаква, че със сигурност ще гласуват. До края на кампанията са възможни размествания, посочват от агенцията. Проучването е независимо от външно финансиране и е част от ежемесечната изследователска програма на агенцията.

Характерният за българското масово съзнание песимизъм за посоката на развитие на страната запазва високите си (макар и не пикови) стойности – 70%. Песимизмът доминира и по отношение на резултатите от изборите – 54% са на мнение, че те няма да променят нищо, 26% очакват подобрение, а 7%- влошаване.

Служебните министри закономерно още не се ползват с висока разпознаваемост. По-висока е тя при служебния премиер Георги Близнашки, който има доверието на 18% от запитаните. По правило сред политическите фигури недоверието превишава доверието, а с най-висок дял положителни оценки са личности, които не участват толкова пряко в ежедневния политически процес.

Доверието и недоверието в служебното правителство са сходни с тези към кабинета "Орешарски" в последния му месец. 15% от избирателите декларират доверие в кабинета, а 70% не му се доверяват.

Мнозинството респонденти считат този кабинет за зависим от ГЕРБ, това се предава и по линия на президента Плевнелиев, когото 54% определят също като зависим в действията. На противоположното мнение тук са привържениците на ГЕРБ. Мнозинство респонденти споделят също така мнението, че служебното правителство трябва да потърси отговорност от правителството на Пламен Орешарски. Тук пък изключение правят привържениците на БСП.

Масовите очаквания на обществото са за победа на ГЕРБ на изборите. Отчетливо (и трайно в последните месеци) мнозинство от 59% обаче е на мнение, че не би било добре за страната Бойко Борисов да бъде премиер. На обратното мнение са 24%.

Доминират нагласите за коалиционен формат на управление – 56%, като за еднопартиен кабинет се обявяват 12%. Нагласите за коалиционно управление доминират включително и сред привържениците на ГЕРБ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


397
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
184
3
 
16
 
! Отговори
Саши преди 9 години
Дано народа навреме се осъзнае, че тези измамници от ГЕРБ само лъжат и няма да донесат нищо добро на страната
183
6
 
10
 
! Отговори
Стига преди 9 години
Стига сте роптали срещу ГЕРБ. Роптайте срещу Борисов и Цветанов..Те са язвата , те са отровата, те са срамното настояще на БГ............ГЕРБ-----ДА..............НИКОГА - БОРИСОВ И ЦВЕТАНОВ......
182
5
 
13
 
! Отговори
Мишето преди 9 години
Бойко пак е раздавал предизборни кебапчета на малцинствата май май
181
1
 
8
 
! Отговори
AcOrP преди 9 години
Тези нямат нищо общо с Галъп Интернешънъл...
180
4
 
12
 
! Отговори
Стефан преди 9 години
ГЕРБ са негодни да управляват. Доказали са го вече и не виждам причина да гласувам за тях
179
5
 
16
 
! Отговори
Емил преди 9 години
Тези резултати ГЕРБ могат да ги постигнат само ако отново подменят вота на хората
178
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Къде се покриха Бисеров и Съсела?
177
3
 
14
 
! Отговори
Цеци преди 9 години
Да си припомним какво направиха ГЕРБ откакто съществуват в политиката - унищожиха резерва на държавата и предприеха грешни мерки за борба с кризата, които само я задълбочиха. После, когато се появи тежка ситуация и народа справедливо възнегодува срещу лошото им управление - те не показаха характер и решителност, а си подадоха оставката и оставиха друг да им реши проблемите. Сега след като положението отново се подобри ( предполагам поради липса точно на ГЕРБ в управлението ) - Бойко и компания о
176
6
 
6
 
! Отговори
психолог преди 9 години
Един въпрос към червените ***. И като са толкова кадърни защо БСП изкараха само една година в управлението.
175
2
 
7
 
! Отговори
Тони преди 9 години
Предполагам, че благодарение на " адекватните " действия на служебното правителство процентите на ГЕРБ значително ще спаднат докато дойдат изборите
174
11
 
8
 
! Отговори
Алек преди 9 години
БСП си остава единствената партия която може да извади страната от кризата и да я върне в правия път
173
6
 
14
 
! Отговори
Марин преди 9 години
Бойко може само да ги сънува тези резултати
172
4
 
12
 
! Отговори
Бошето преди 9 години
Ако ГЕРБ се върнат на власт да се подготвим за поредния период на гафове, грешки и криза. .
171
13
 
3
 
! Отговори
психолог преди 9 години
Червените *** са толкова безпомощни, че вече действат като шамани със заклинания. Ало другари свърши се вашето крадене, идват образовани хора, които под мъдрото ръководство на Б.Борисов ще изведат страната от блатото , в което я натикаха БСП-ДПС-Атака-ДС.
170
6
 
7
 
! Отговори
Весо преди 9 години
БСП топи разликата между себе си и ГЕРБ и сигурно скоро ще се изравнят, а по време на изборите вече и ще водят на Бойко и лакеите му, а това проучване е видно платено, за да покаже БСП в слаба светлина
169
5
 
8
 
! Отговори
Пламен преди 9 години
Трудно може да се говори изобщо за дясни партии, защото тези които се титулуват такива са най-обикновенни престъпни организации създадени единствено с цел обогатяване и сдобиване с власт
168
3
 
9
 
! Отговори
BG преди 9 години
ви не разбрахте ли че няма да гласуваме българите за герберастката *** червените *** дупесе *** и пръмова тази *** вън от парламента
167
5
 
17
 
! Отговори
Стоян преди 9 години
Няма нормален човек който да гласува за тази измамническа партия ГЕРБ
166
4
 
14
 
! Отговори
сова преди 9 години
Бих забранил всякакви такива публикации преди избори, така се манипулират избирателите. Това са все платени измислици.
165
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Бивш член БСП : Ами гласувай за Борисов тогава той горкия е гладен ни милиони има ни нищо