Целта на ЕК не е да ни накаже за КТБ!

МФ разясни етапите на процедурата срещу страната ни
Обновена: 25 сеп 2014 17:39 | 25 сеп 2014 17:38, Веселина Йорданова
24
Целта на ЕК не е да ни накаже за КТБ!
Снимка: архив, Ройтерс

Стартиралата процедура срещу България заради КТБ не е наказателна, а първи етап от досъдебната фаза, заявяват от Министерството на финансите в съобщение до медиите, след като по-рано днес стана ясно, че ЕК започва процедура срещу страната ни във връзка с достъпа на вложителите до средствата им в КТБ и ТБ „Виктория".

От министерството посочват, че целта и задачата на такава процедура не е да „накаже" съответната държава членка, а в диалог между Европейската комисия и властите на държавата членка да се установи дали и какво е нарушението на правото на ЕС, какви мерки следва да се предприемат и в какви срокове.

Още по темата
„По същия въпрос вече бяха проведени разговори и разменена кореспонденция с Европейската комисия в рамките на т.нар. информационна фаза, предшестваща досъдебната фаза. В отговор до Европейската комисия българската страна изрази готовност в случай, че бъдат констатирани несъответствия с правото на ЕС, да предприеме необходимите действия за извършване на законодателни изменения“, уточняват още от Министерството на финансите.

В съобщението се посочва още, че писмото, което днес е изпратено на българските власти и на което следва да се отговори до 15 октомври, представлява Официално уведомително писмо, което е първият етап от досъдебната фаза.

От Министерството на финансите съобщават още, че българските власти ще изготвят координиран отговор между МФ, БНБ и Фонда за гарантиране на влоговете на всички въпроси, които са повдигнати в писмото на Брюксел.

Ако Европейската комисия не е удовлетворена от отговора на българските власти или счита, че нарушението не е премахнато, тя изпраща след това второ писмо - Мотивирано становище, в което излага аргументи на отговора от България.

Мотивираното становище също е част от досъдебната фаза и отново ще съдържа определен срок, в който българската страна следва да отговори.

Едва след това, ако Европейската комисия прецени, че българската страна не се е съобразила с нейното мотивирано становище в определения срок, тя може да вземе решение да сезира Съда на Европейския съюз, с което стартира съдебната фаза на процедурата, допълват от министерството.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
2
 
! Отговори
софиянец преди 9 години
Доказателството за твърдението ми се съдържа тук: ec.europa.eu/eu_law/infringements/infringements_bg.htm
19
0
 
4
 
! Отговори
софиянец преди 9 години
Граждани, от МФ ТВЪРДЯТ НЕИСТИНА или казано по директен начин - ЛЪЖАТ! Изпратеното писмо Е ЧАСТ от наказателната процедура за неспазване на ес законодателство, но НА ТОЗИ ЕТАП ТОЗИ ПРОЦЕС Е ОБРАТИМ- Т.Е. АКО БЪЛГАРИЯ ПРЕУСТАНОВИ НАРУШЕНИЕТО И ПРИЕМЕ ЗАКОН , С КОЙТО СЕ ТРАНСПОНИРА ПО ПРАВИЛЕН НАЧИН ЕС ДИРЕКТИВА, И ПРЕДСТАВИ ДОКАЗАТЕЛСТВА ЗА ТОВА НА ЕК, НЕ СЕ СТИГА ДО СЪД И НАКАЗАТЕЛНАТА ПРОЦЕДУРА СЕ ПРЕКРАТЯВА.
18
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
а целта на служебните е истината за КТБ да не излезе до изборите защото не е гробоудобна явно...
17
1
 
6
 
! Отговори
Идеалист преди 9 години
Важното е кредите на обръчите около ДПС да не си върнат дълговете. Европейските закони ги интересуват само, когато могат да грабят от европейските фондове. Не гласувайте за ГЕРБ и ДПС. Тяхното общо управление ще постави края на историята на България!
16
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
а Орешарски дето фалира банката, кога ще влиза в затвора?
15
1
 
4
 
! Отговори
Иванов преди 9 години
До Иванов - продължениеНо , ние след като знаем и без това, че винаги сме виновни, и за избора си и за спасението на КТБ и за това, че изобщо сме имали пари да ги вложим там, трябва да търпим и да се радваме, че има спасители които мислят за нас!!Защото както казват Маймуните: Щом нещо се прави ,значи е добро за хората!!=> Щом някой ни спасява, значи трябва да ни става по-добре !!МАЙМУНИ :)))))))))))))))))))))))))))))
14
1
 
12
 
! Отговори
Иванов преди 9 години
Каква невероятна борба и какъв драматичен цирк за маймуни гледаме ... А Всички спасители се карат за нашето добро!!Едните спасители ТУК ни карат за наше добро да знаем по-добре процедурата от Централна банка, та да решим НИЕ-МАЙМУНИТЕ какво да направим, а другите ТАМ искат да ни наложат глоба, затова че прървите спасители не са ни спасили в Срок!...И разбира се, наистина излиза, че НИЕ МАЙМУНИТЕ СМЕ ВИНОВНИ !! :)затова единия спасител ще ни открадни парите, а другия ще ни глоби поради това
13
1
 
17
 
! Отговори
Българин преди 9 години
"Целта на ЕК не е да ни накаже за КТБ"А що тогава се нарича "наказателна процедура" процедурата, която са задействали ЕК срещу България. Аз ли съм супер ***, или преводачите на законите, или Еврогейската Комисия лъже ????? Думата "наказателна" не произлиза ли от глагола "наказвам" ???И ако целта им не е да наказват България, а да се изплатят депозитите - тогава след като ни глобят - ЕК да изплатят парите на вложителите.Не било наказание. Аре бе. Тогава да нема Наказателна Процедура.
12
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Значи ЕК са чакали 3 месеца само да почнат диалог и процедура, май някой пак ни лъже.
11
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ЯНа практика влоговете са намалели с 5-6 милиарда лева от фалиралата КТБ.
10
1
 
6
 
! Отговори
Я преди 9 години
На фона на цялата българска наглост и безхаберие за хората депозитите в банките пак се увеличили с 1 милиард наскоро - явно всички в БГ вече са напълно луди !
9
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 74943Да, много я боли престъпната *** в София , но кога ли най-после този народ ще излезе навън да помете всичко ?!
8
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ще продължат,ама номерата им няма да минат
7
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
от министерството на финансите заявяват че ще продължат с байганьвските номера на протакане и забаталачване.
6
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 5ктб никога няма да отвори нито некви пари ще се връщат - тва не ви ли стана ясно?
5
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Факт е, че и след 15 октомври КТБ няма да отвори.
4
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
добре де, що всеки път трябва да те заплашат с наказание, за да си свършиш работата ? Начи чак след като ти размахат пръст, ще правиш законодателни промени за нещо, което е видно че в момента не е както трябва ?нашите политици са егати ***
3
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ние си мислим че сме член на ЕС - те си ни имат за гол х..
2
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
))) миришеееееееееееееееееееееееееееееее
1
2
 
22
 
! Отговори
74943 преди 9 години
Колко сте нагли !Какво се обяснявате ,Вие нарушихте ЕД ! Не можете да си представите факт ,че хора с гарантирани депозити ,който са чели договорите си ще си получат парите преди големите властимащи персони. Уважаеми господа България е член На ЕС!