Дефицитът в енергетиката може да се стопи за 3-5 г., сметна Щонов

Кабинетът ще предложи разсрочване на договорите с американските централи
Обновена: 26 сеп 2014 16:36 | 26 сеп 2014 16:35, Веселина Йорданова
85
Дефицитът в енергетиката може да се стопи за 3-5 г., сметна Щонов
Васил Щонов. Снимка: архив, БТА

Разсрочване във времето на договорите с американските централи, които могат да работят в продължение на 50 г., е една от възможностите за справяне с дефицита в енергетиката, смята ресорният министър Васил Щонов.

Пред журналисти той заяви, че това ще намали финансовата тежест през следващите няколко години. Министърът подчерта, че служебното правителство води разговори с двете централи и изрази надежда този процес да бъде продължен и от следващото правителство.

Започнали сме разговори с двете централи, но трябва да сме реалисти - едва ли един инвеститор, който има 15-годишен договор за изкупуване на електроенергия, ще промени този договор в срока на действие на служебното правителство, каза Щонов. Надявам се да има приемственост от следващия кабинет, защото няма начин да не се направи предоговаряне или промяна на профила на изкупуване на електроенергията от двете централи, заяви той.

Щонов прогнозира, че при последователна политика и обществена подкрепа дефицитът в енергетиката може да бъде преодолян за период от 3 до 5 години.

"Предложеното от енергийния регулатор ДКЕВР увеличение на цената на електроенергията от 1 октомври е само една от стъпките за нормализиране на енергийния сектор в България. Започнахме работа по съвкупност от мерки, които ще намалят дефицита в енергетиката и ще подобрят състоянието на системата“, коментира министърът.

"Не мисля, че плавно увеличение означава увеличение на всеки три месеца", уточни той.

По думите му текущият дефицит в НЕК е около 1 млрд. лв., а натрупаният от минали задължения е 2,9 млрд. лева, като от тях 1,5 млрд. се дължат на стари проекти като „Белене“ и „Цанков камък“, а останалите са натрупани през последните 2 години.

Министърът съобщи, че цената, по която НЕК изкупува произведената електроенергия, е 166 лв. на мегаватчас, а продава на крайните снабдители за 114 лв.

Щонов обясни, че само от изкупуването на електроенергия от фотоволтаичните централи в НЕК се натрупва дефицит от 500 млн. лв. Допълнително тези загуби се увеличават с 80 млн. лв. от вятърните централи.

От изкупуване на ел. енергия от заводски централи и ТЕЦ-ове се генерират още 200 млн. лв. загуби за НЕК, от ТЕЦ AES Марица Изток 1 - 200 млн. лв., от ТЕЦ Контур Глобал Марица Изток 3 - още 70 млн. лв.

Сумарно загубите за НЕК възлизат на 1 млрд. лв., допълни Щонов. По думите му благодарение на ниските цени на енергията от АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица Изток 2" тези дефицити ще бъдат редуцирани с 350 млн. лв.

Като друга мярка за намаляване на загубите в сектора Щонов посочи това заводските централи и топлофикационните дружества, които произвеждат електроенергия, да я използват за собствени нужди и само остатъкът да бъде продаван.

„Те продават произведената от тях електроенергия на високи цени, а за собствени нужди купуват от свободния пазар“, обясни Щонов.

Той уточни, че се подготвя анализ за мерките, които трябва да се вземат за постигане на разумни цени, за да не бъдат отблъснати инвеститорите.

Щонов подчерта, че за да се направят необходимите законодателни промени, е необходимо да има работещо Народно събрание. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
0
 
1
 
! Отговори
RUS преди 9 години
AMERIKANSKI CENTRALI OGRABVAT BALGARIA,KAKTO TURCI I CDC-KOSTOV-MURGAVIA.
67
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
кога ще се реже от олигархията, стига сме плащали на олигархията прищевките?
66
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
След 3 години колониално управление на ГЕРБ, в което се доказа, че те работят изцяло за поробването на българския народ, хората се вдигнаха. Всичко започна тук от Варна. Кой беше и тогава в центъра на протестите? Само "Атака"! Този път главатаря на тежката организирана престъпност Бойко Методиев Борисов няма да мине само с оставка а ще бъде линчуван и разчленен на площада
65
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Produlzjavane na dogodvorite s tuj narichanite "amerikanski tsentrali" a te VSUSHTNOST SA NAETI ZA EKSPOLATATSIJA OT USA! E PULNO ZAROBVANE, PRODULZJAVANE NA IZKLJUCHITELNO NEPOCHTENOTO OGRABVANE NA BULGARIA, ot naj-silno kreshtjashtata durjava v sveta, che e naj-moshtna. A vsushnost bezjalostno, s podlost i korumpirane na prodazjni pravitelstva ograbva bednite i gi pravi oshte po-bedni. Dogovorut trjabva da se OBEZSILI I PREKRATI, kato se polzvat chestni i umni bulgarski juristi. Imame pravo!
64
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
G-n SHTONOV, znaete li, zjivotut mi mina v CHAKANE - na 1 prehoden (razkrachen) period, pitajte bashta si za vitsa, na razvivasht se, na razvit,posle zrjal, socializam, na 2-ri prehoden period - NAZAD, kum vreme i porjadki otpredi 75 godini)- razbijnitcheskija, unishtozjil duh i materija, ozjivotinil horata, nakaral gi da "otseljavat"(termin prisusht za faunata). A sega vie ni uspokojavate da chakale oshte 5 godini vmesto da se stegnete, da POSOCHITE (ne da otkriete) KRADTSITE i te da PLATJAT!
63
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не правите разлика от миньори и енергетици,ами да те добре си свършиха работата настроиха цяла България срещу миньорите ние нищо не крадем получаваме по една заплата и това е цената и на въглищата и на тока не зависи от нас а от правителството
62
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Схемета е следната:Продават се част от държавните "Мини марица изток"за да се попълни част от липсите в енергетиката естественно ги копуват наши хора на който има осигурена сигурна печалба за 15 години,още безработни миньори и сигурна печалба за тях
61
0
 
3
 
! Отговори
Ще преди 9 години
ще се стопи и съвсем нищо няма да остане, всичко ще бъде откраднато.И пак казвам НЕК ще фалира.
60
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Този луд ли е? Не, не е луд. Поредният яничар, този път американски. Турските бяха много по-благородни. Най-големият данък тогава бе десятъка, ех, славни времена.
59
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Правителството на на Герб е преподписало договорите с американските марици за цели 15 години, а се оправдаваше с Костов и в същото време ни вдигна тока 100 пъти. С какво право едно правителство с мандат 4 години подписва 15 годишен договор..... Пак гласувайте за тия престъпници, българофоби такива.....
58
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Могат да работят в продължение на 50 г...А бе направо 500 годшнш ново робство. Щонов малко психо го дава - иланкоолу, как пенсионер със 200 лв.заплата ще ти плаща и пълни гушите на американските банкери? Както с парното, надуха цените до небето и 50% се отказаха. А, забравихте да скандирате "Кой не скача е червен!" Абдалите от *** сами си натресоха американско банкерско робство.С "Червени ***" смело напред!
57
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Този луд ли е? След като не искат да развалят договорите, поне да почакат да свършат и тогава този мошенник инвеститора да бъде изгонен. Вместо това обаче, тези лобисти и защитници на чужди интереси се мъчат да го оставят тук за още 15-20 години вероятно. Не се траят вече тези национални предатели. Народа им казва едно, те правят нещо коренно различно.
56
0
 
5
 
! Отговори
Агент на САЩ-банките преди 9 години
През 1995 г. завършва Университета на Пенсилвания в САЩ с дипломи бакалавър на науките по електронно инженерство и финанси, а от 1999 г. е магистър по бизнес администрация от Масачузетския Технологичен Институт (MIT).До 2004 г. работи в САЩ като инвестиционен банкер в областта на енергетиката и технологиите и като консултант по управленски въпроси. Управлява някои от най-големите сделки по сливане и придобивания, сред които обединението на "Бел Атлантик" и GTE. През 2004 г. основава офиса на международната консултантска фирма "МакКинзи" в София, където работи до 2009 г., главно в банковия
55
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Може и много по-бързо да се стопи този престъпен дефицит,Щонов!Трябва да се конфискуват пари/разбирай много мил. лв./,скъпи недвижими имоти у нас/в чуж-а няма как/,луксозни возила,бижута,произв-я на изкуството и т. н. Това трябва да се случи на всички,които с лека ръка продаваха нац. активи.Сключваха умишлено неизгодни договори,за да си пълнят ненаситните гуши!С такава упрвл. политика само ще стопите малкото останали нерви на презрително наричания-ЕЛЕКТОРАТ!!Тогава стават нежелани ексцесии!
54
2
 
10
 
! Отговори
Дари преди 9 години
До като се стопи синът ми ще е на 8 ,а брат ми няма да му изплаща бащинство. ***.
53
4
 
3
 
! Отговори
Иванов преди 9 години
До ВеселякаЕто ти д-то ,че е наложено пак от там: 26.05.2011 г. - "По искане на Брюксел е коригиран ВЕИ-планът" - България е коригирала националния си план за използване на възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) до 2020 г. по настояване на Европейската комисия. Вече са заложени 3288 МВ мощности от ВЕЦ до 2020 г. в сравнение с предишни 2549 МВ, при вятърните мощности увеличението е от 1256 МВ на 1440 МВ.Не бъркайте проводника с прекия щеф
52
0
 
15
 
! Отговори
Целта преди 9 години
Целта на това олигархично правителство е да препотвърди тези договори ,източващи България и народа на този страна , с такива огромни суми , а и да направи решаването на проблема невъзможен.По добре е нищо да не правят , а и да знаят , че и на тях търсенето на отговорност няма да се размине.
51
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЕС може да покрият дефицита и да не се пипа цената.
50
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Повиши ли се цената на тока сега, гражданската война срещу евроатлантическата безумна ******ерастия и робство е неизбежна. Отивате на майната си продажници и ционистки марионетки, кръв ще се лее и няма да ви спаси нито нато, нито тато. В ада ще горите!
49
0
 
10
 
! Отговори
ни съ знай преди 9 години
Той сигурно не взема пред вид това,че през това време ще се краде още и краденото също ще трябва да се наваксва!