Дефицитът в енергетиката може да се стопи за 3-5 г., сметна Щонов

Кабинетът ще предложи разсрочване на договорите с американските централи
Обновена: 26 сеп 2014 16:36 | 26 сеп 2014 16:35, Веселина Йорданова
85
Дефицитът в енергетиката може да се стопи за 3-5 г., сметна Щонов
Васил Щонов. Снимка: архив, БТА

Разсрочване във времето на договорите с американските централи, които могат да работят в продължение на 50 г., е една от възможностите за справяне с дефицита в енергетиката, смята ресорният министър Васил Щонов.

Пред журналисти той заяви, че това ще намали финансовата тежест през следващите няколко години. Министърът подчерта, че служебното правителство води разговори с двете централи и изрази надежда този процес да бъде продължен и от следващото правителство.

Започнали сме разговори с двете централи, но трябва да сме реалисти - едва ли един инвеститор, който има 15-годишен договор за изкупуване на електроенергия, ще промени този договор в срока на действие на служебното правителство, каза Щонов. Надявам се да има приемственост от следващия кабинет, защото няма начин да не се направи предоговаряне или промяна на профила на изкупуване на електроенергията от двете централи, заяви той.

Щонов прогнозира, че при последователна политика и обществена подкрепа дефицитът в енергетиката може да бъде преодолян за период от 3 до 5 години.

"Предложеното от енергийния регулатор ДКЕВР увеличение на цената на електроенергията от 1 октомври е само една от стъпките за нормализиране на енергийния сектор в България. Започнахме работа по съвкупност от мерки, които ще намалят дефицита в енергетиката и ще подобрят състоянието на системата“, коментира министърът.

"Не мисля, че плавно увеличение означава увеличение на всеки три месеца", уточни той.

По думите му текущият дефицит в НЕК е около 1 млрд. лв., а натрупаният от минали задължения е 2,9 млрд. лева, като от тях 1,5 млрд. се дължат на стари проекти като „Белене“ и „Цанков камък“, а останалите са натрупани през последните 2 години.

Министърът съобщи, че цената, по която НЕК изкупува произведената електроенергия, е 166 лв. на мегаватчас, а продава на крайните снабдители за 114 лв.

Щонов обясни, че само от изкупуването на електроенергия от фотоволтаичните централи в НЕК се натрупва дефицит от 500 млн. лв. Допълнително тези загуби се увеличават с 80 млн. лв. от вятърните централи.

От изкупуване на ел. енергия от заводски централи и ТЕЦ-ове се генерират още 200 млн. лв. загуби за НЕК, от ТЕЦ AES Марица Изток 1 - 200 млн. лв., от ТЕЦ Контур Глобал Марица Изток 3 - още 70 млн. лв.

Сумарно загубите за НЕК възлизат на 1 млрд. лв., допълни Щонов. По думите му благодарение на ниските цени на енергията от АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица Изток 2" тези дефицити ще бъдат редуцирани с 350 млн. лв.

Като друга мярка за намаляване на загубите в сектора Щонов посочи това заводските централи и топлофикационните дружества, които произвеждат електроенергия, да я използват за собствени нужди и само остатъкът да бъде продаван.

„Те продават произведената от тях електроенергия на високи цени, а за собствени нужди купуват от свободния пазар“, обясни Щонов.

Той уточни, че се подготвя анализ за мерките, които трябва да се вземат за постигане на разумни цени, за да не бъдат отблъснати инвеститорите.

Щонов подчерта, че за да се направят необходимите законодателни промени, е необходимо да има работещо Народно събрание. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
2
 
19
 
! Отговори
ИЛИ преди 9 години
Преди година и половина боко тиквата се закани " До вечерта лиценза на ЧЕЗ ще бъде отнет ". Българино, не забравяй какви *** ни управляваха, управляват и сега !!!!
27
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гласувайте за Зелените, обещаваме да закрием АЕЦ и да построим хиляди фотоволтици.Е вие ще плащате но това нас не ние интересува.
26
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Колкото пъти си отвори устата, толкова пъти - некомпетентно дърдорене или създаване на паника за кризи. Резултатът, който ще остане от тоя специалист, е 10% увеличение на тока - добра услуга за този, който го е назначил там да изпълнява длъжността....
25
1
 
20
 
! Отговори
POP преди 9 години
ЛПАЩАЙТЕ НА ВЕИ МИЛИОНЕРИТЕ ПО 0.10 ЛВ И ДУПКАТА ВИ ЩЕ СЕ СТОПИ ЗА ДВЕ ГОДИНИ, ПОДЛОГО НА *** ОТ БАНКЯ.
24
4
 
9
 
! Отговори
Иванов преди 9 години
До Анонимен 22Много си ПРАВ !! За съжаление е точно така, но като гледам колко "нормални" маймуни са ти сложили (-), мисля че ще е по-страшно и от колкото го описваш :)ТЯ ЕВН В момента ни съди за 1млрд ЛВ ...РЕАЛНОСТТА Е ТАКАВА: "ЧЕЗ е подписала във Виена споразумение с Албания, според което ще получи 100млн. евро обезщетение заради това, че бе отнел лизенза и за работа в страната по-рано през 2013г ...."
23
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Чудя се ГЕРБ откъде ги намира все такива - то не бяха калинки, то не бяха колорадски бръмбари ... то не бяха събирани по кръстовища, то не бяха излагии в Европата ...
22
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кога тъпанарите като Щонов ще разберат, че е изключително вредно да товарят НЕК с плащане по субсидирани цени? НЕК да плаща по пазарна цена, а оня , който иска да субсидира, да плаща разликата (в случая за сметка на бюджета, а би трябвало за сметка на джобчето на всички министри от последните 15 години)
21
1
 
15
 
! Отговори
sante_dog преди 9 години
да се разсрочи за 50 години - т.е да си го набием не за 15 ами за 50 години. Айде стига.Преразглеждане на договорите. Да се намеси европейския съюз. Да обяви договора за нищожен по европеиското право защото има държавна помощ за изкупуването на преференциални цени, и да се предоговорят условията. Ама трябват топки, за да се направи това.
20
2
 
15
 
! Отговори
Иванов преди 9 години
"Дефицитът в енергетиката може да се стопи за 3-5 г., сметна Щонов"Ох, ще ме уморят от смях - вярно ли са такива маймуни хората бе ? :))))))))))))))Ами то може и вложителите от КТБ да не си искат парите ->> МОЖЕ ... :))))))))))))))))Ха, ха, ха МАЙМУНИ ГЛАСУВАЙТЕ :)))))))))))
19
0
 
11
 
! Отговори
Майкъл ФАРАДЕЙ преди 9 години
нужно е да се даде гласност на имената на тези "слуги на народа" които,скрити зад неговотоиме и водени от личен интерес и лакомия,са сключили заробващите договори,за "прегръдка"от всенародната омраза и презрение.Същите да бъдат привлечени към материална отговорност,докарани до мизерията и нищетата,до които те са довели народа.Що се касае до ВЕИ-тата иамериканските централи,няма да се изненадам,ако психясали елементи започнат нападениясрещу тях с цел унищожението им!(Виж Нед Луд,Лудизъм)
18
0
 
18
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
По всичко личи ,че нямаме нужда от политици.
17
15
 
5
 
! Отговори
Иво преди 9 години
Няма ли д спрете да пишете глупости, точно този на снимката е най малко виновния и май не е *** и некадърник.
16
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много сте наивни,Никой няма да си промени 15 годишен, договор ей така, естествено че ще иска нещо в замяна.А пък тези които казват да ги "анулират" говорят пълни глупости. Ще ни осъдят да платим милиарди, които се плащат прес Свтовната Търговска Организация, ако все пак не платим това означава да станем като Венецуела но без петрола.Тотална инфлация, колапс на борда, невъзможност за международни разплащания и колапс на всякаква стопанска инициатива която се нуждае от внос или износ.
15
1
 
22
 
! Отговори
омерзен преди 9 години
Народът иска да изгоните американците от ТЕЦ-овете, а тоя гнусен червен Щоновски ГЕРБерски тиквун щял да ги разсрочва, че даже те можели да не искат и ако се съгласили това вече да е грандиозен успех на инвестиционната ви политика!!!Българи, какво правим, да излизаме и да ги хващаме тия за гърлата, преди да са ни отнели дъжавата, къде ще си раждаме децата???
14
1
 
7
 
! Отговори
Къде преди 9 години
Бил казал истината.За които незнаят да смятат и невладеят физиката и електротехниката на ниво основно образование , много е казал , но нищо не са разбрали.А къде е казал , че тези огромни суми се плащат за нищожно произведена като количество енергия на фотоволтаичните централи , че това са офшорни централи които изнасят тези пари от България ,че проблемът с варварската експлоатация на АЕЦ и Марица 2 може да доведе до невиждана национална катастрофа.. Къде?
13
1
 
10
 
! Отговори
Румен до 14 преди 9 години
Излизаме на улицата, а ти кво ще направиш ще си изключиш компа , ще се прибереш от работа при *** си , ще си пийнеш една ракия и ще се направиш пред децата си най най големия борец , а всъщност си един коплексиран ***.
12
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Споко бате би Боцко ще навакса дефицита - като вдигне 3 пъти цените до Нова година и още 7 пъти след нова - ще изпълни петилетката предсрочно.
11
4
 
3
 
! Отговори
Samo minavam преди 9 години
Ами дългия енергетик и сие от къде ще крадат.Направо се притеснявам за тях.
10
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе няма, какво да ги чакаме тези мафиоти да ни грабят повече. Излизаме на улицата и изискваме да се прекратят всички неизгодни договори, а тези които, са ги подписали на съд, конфискация на имуществото и в затвора до живот. Друго спасение няма. Модернизиране и пускане в експлоатация 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ Козлодуй. Това е решението на проблема.
9
0
 
33
 
! Отговори
ист преди 9 години
При тези цени на тока ,заплати и пенсии, по възможно е да се стопи населението в България. Впрочем стопяването на населението върви бързо.