Дефицитът в енергетиката може да се стопи за 3-5 г., сметна Щонов

Кабинетът ще предложи разсрочване на договорите с американските централи
Обновена: 26 сеп 2014 16:36 | 26 сеп 2014 16:35, Веселина Йорданова
85
Дефицитът в енергетиката може да се стопи за 3-5 г., сметна Щонов
Васил Щонов. Снимка: архив, БТА

Разсрочване във времето на договорите с американските централи, които могат да работят в продължение на 50 г., е една от възможностите за справяне с дефицита в енергетиката, смята ресорният министър Васил Щонов.

Пред журналисти той заяви, че това ще намали финансовата тежест през следващите няколко години. Министърът подчерта, че служебното правителство води разговори с двете централи и изрази надежда този процес да бъде продължен и от следващото правителство.

Започнали сме разговори с двете централи, но трябва да сме реалисти - едва ли един инвеститор, който има 15-годишен договор за изкупуване на електроенергия, ще промени този договор в срока на действие на служебното правителство, каза Щонов. Надявам се да има приемственост от следващия кабинет, защото няма начин да не се направи предоговаряне или промяна на профила на изкупуване на електроенергията от двете централи, заяви той.

Щонов прогнозира, че при последователна политика и обществена подкрепа дефицитът в енергетиката може да бъде преодолян за период от 3 до 5 години.

"Предложеното от енергийния регулатор ДКЕВР увеличение на цената на електроенергията от 1 октомври е само една от стъпките за нормализиране на енергийния сектор в България. Започнахме работа по съвкупност от мерки, които ще намалят дефицита в енергетиката и ще подобрят състоянието на системата“, коментира министърът.

"Не мисля, че плавно увеличение означава увеличение на всеки три месеца", уточни той.

По думите му текущият дефицит в НЕК е около 1 млрд. лв., а натрупаният от минали задължения е 2,9 млрд. лева, като от тях 1,5 млрд. се дължат на стари проекти като „Белене“ и „Цанков камък“, а останалите са натрупани през последните 2 години.

Министърът съобщи, че цената, по която НЕК изкупува произведената електроенергия, е 166 лв. на мегаватчас, а продава на крайните снабдители за 114 лв.

Щонов обясни, че само от изкупуването на електроенергия от фотоволтаичните централи в НЕК се натрупва дефицит от 500 млн. лв. Допълнително тези загуби се увеличават с 80 млн. лв. от вятърните централи.

От изкупуване на ел. енергия от заводски централи и ТЕЦ-ове се генерират още 200 млн. лв. загуби за НЕК, от ТЕЦ AES Марица Изток 1 - 200 млн. лв., от ТЕЦ Контур Глобал Марица Изток 3 - още 70 млн. лв.

Сумарно загубите за НЕК възлизат на 1 млрд. лв., допълни Щонов. По думите му благодарение на ниските цени на енергията от АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица Изток 2" тези дефицити ще бъдат редуцирани с 350 млн. лв.

Като друга мярка за намаляване на загубите в сектора Щонов посочи това заводските централи и топлофикационните дружества, които произвеждат електроенергия, да я използват за собствени нужди и само остатъкът да бъде продаван.

„Те продават произведената от тях електроенергия на високи цени, а за собствени нужди купуват от свободния пазар“, обясни Щонов.

Той уточни, че се подготвя анализ за мерките, които трябва да се вземат за постигане на разумни цени, за да не бъдат отблъснати инвеститорите.

Щонов подчерта, че за да се направят необходимите законодателни промени, е необходимо да има работещо Народно събрание. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
17
 
! Отговори
шоп преди 9 години
Голям умствен капацитет, голям брейсторминг и никакви решения. Т.е. само едно - дране до дупка.
47
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 52 ама тиквата може ли да се подписва??
46
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тия неизгодни 15 годишни договори с тецовете са преподписани от Тиквата през 2011г.Вижте в новини .бг там статията е по-изчерпателна тука пазят гробарите.
45
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Турция създаде електрическа кола, която може да измине разстояние от 2500 километра само за 35,5 турски лири (17 долара), пише БГНЕС.Автомобилът "Т-1" обиколил шест турски окръга по време на тестовете. Но обиколката му на цялата страна все още не е приключила. Возилото е разработено от учени и студенти от университета в Истанбул. То може да измине 500 километра само след четиричасово зареждане на батериите.Електромобилът тежи половин тон и развива скорост от 130 км/ч.
44
0
 
4
 
! Отговори
nqkoi преди 9 години
Do 47 Za mafiqta sam saglasen, no za miniorite da, ne sa vinovni idrugoto koeto e te i predi da doidat Amerikancite pak sa si imali rabota i sa im se plashtali zaplatite...prosto tezi *** iskat da pechelqt na garba na naroda a politicite im se klanqt i rabotqt za tqh vmesto za naroda (bi trqbvalo da e obratnoto) i sam siguren che za nqkoi dolar otgore i danacite i akcizite sa im oprostili, a tova sa milioni na godina, da ne kaja moje bi miliqrd...
43
1
 
18
 
! Отговори
Даола преди 9 години
Ако от 2009 година данък печалба не беше свален на плосък 10%, досега всички по енергийната верига щяха да са внесли в държавната хазна поне 6-7 пъти повече пари. Мисля си, че американските ТЕЦ може би са регистрирани като фирми и данъкоплатци другаде ?Тогава плащат още по-малко данъци. Ние,гражданите нямаме подробна информация какви данъци плащат чуждите компании в България? Защо в този вестник не се изнася никаква сериозна информация?
42
0
 
8
 
! Отговори
Веселяка преди 9 години
До ИвановКажи ми друга държава да изпълни директива 2020 ?
41
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До nqkoiЗаради няколко хиляди миньори и мафията на Тренчев трябва да плащаме скъпия им ток и да си пълнят гушите. Нищо против миньорите но като искат да продават скъп ток да продават на борсата и ако няма купувач просто затварят и си търсят друга работа.
40
2
 
3
 
! Отговори
Веселяка преди 9 години
Най-добре е да се стопиш ти, а продукта да изхвърлим.
39
0
 
8
 
! Отговори
nqkoi преди 9 години
Znachi da obobshtim, nashiq tok ot Kozlodui se iznasq, a potrebitelite v Balgaria poluchavat tok na 3-na cena ot amerikanskite centrali... A sega e vreme naroda da popita koi pribra komisionnite ot tezi nenujni centrali na nasha teritoria??? Da si namirat pazar i da si izkarvat toka navan na kakvito iskat ceni!!! Zashto nie trqbva da go kupuvame, kato nai golemite balami...
38
0
 
19
 
! Отговори
свещ преди 9 години
Да не ме учат на проста аритметика, сега ще увеличим срока на Мариците с още 15-20 год, ще се намали пренебрежимо цената на тока, богатите -по -богати ,дотираме американците, а ние от бедни по -бедни Чудо на чудесата
37
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
АЕЦ Белене беше спряна от ГЕРБ и СДС и редно те да плащат. Сега можеше вече да се изплатила ако не я бяха спрели Тиквата и костовистите.
36
0
 
9
 
! Отговори
Иванов преди 9 години
До POPА ти следващото изречение ще го прочетеш ли: "Те припомниха, че освен тази крайна цел, страната ни трябва да изпълни междинната, която е за 10,72 % дял на ВЕИ до 2011 г., което не може да бъде постигнато."От мен: това ще го направи всеки на неговото място - това е неговата печалба от ТОВА, че ви е излъгал да гласувате за него!!Има спусната манипулация отгоре, и който услее да я проведе най-качествено, получава бонбонче!!
35
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дефицита ще се стопи лесно с по-висок данък печалба върху ЕРП и американците без да се вдига цената на тока.
34
3
 
16
 
! Отговори
POP преди 9 години
До Иванов ПРОДЪЛЖИ ДА ЧЕТЕШ И ЩЕ СТИГНЕШ ДО ИЗРЕЧЕНИЕТО " ... 16% ВЕИ ЕНЕРГИЯ ДО 2020 ГОДИНА " А *** ОТ БАНКЯ ГИ НАПРАВИ, ЗАЩОТО ЦЕНАТА НА КИЛОВАТ ПАДАШЕ. НЯКОИ ОТ ВЕИ СА СКЛЮЧИЛИ ДОГОВОРИ ЗА ИЗКУПУВАНЕ БЕЗ ДА СА ПОСТРОЕНИ
33
1
 
12
 
! Отговори
Иванов преди 9 години
До Анонимен 37ЗАЩО трябва на всяка *** да обясняват поотделно ???Тиквата, Бостана и т.н. местни артисти, отвличащи вниамнието на маймуните, изпълняват ТОВА, което и ме спуснато отгоре!! Това става официално, ЧРЕЗ ЕВРО ДИРЕКТИВИ !!!А се предполага, че ВИЕ МАЙМУНИ, сте си избрали ГЛАСУВАЙКИ АРТИСТИТЕ, ЧРЕЗ КОЕТО СЪУЧАСТВАТЕ В ОСЪЩЕСТВЯВАНЕТО НА ПРОЦЕСА !!Но нали затова сте маймуни де - ако не ви лъжеха толкова лесно, не бих ви кръстил така :))
32
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
БЕХ И НЕК трябва да се закрият, това са паразитни структури. За покриване на загубите им да се използват активите им. Защо ние трябва да плащаме простотиите и кражбите на политиците ни? Всичката енергия да се купува и продава на борсата - най-близката енергийна борса е унгарската. Не бива да се прави българска, защото ние сме мошеници и ще почне една манипулация ум да ти зайде
31
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нали твоите любими Тикви "работиха" 3.5 години до март 2013. Видяхме докъде го докараха.
30
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
КОЙ 2011! е подписвал договорите! с Мариците! КОЙ!
29
7
 
4
 
! Отговори
Иванов преди 9 години
До POPНе може, защото ЕВРО-директивите са определили Тиквата да направи ТОВА, а не ТОЙ - ето:01.03.2011-> "Има опасност България да не изпълни задълженията си по директивата за възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) - да има 16 % дял на енергията от тях."Вие НАИСТИНА ли не виждате откъде ви идва дебелия, ами само тикви и бостани виждате :))Много сте късогледи - не знаех ,че маймуните са толкова късогледи :)))))))))))