Борисов се завърна, чака ли ни по-бурна зима?

Сп. "Икономист" за политическата ситуация у нас
291
Борисов се завърна, чака ли ни по-бурна зима?
Снимка: Reuters

Има вероятност България да се сдобие с поредното нестабилно правителство, пише списание "Икономист" в кореспонденция от София за резултатите от парламентарните избори на 5 октомври.

Статията започва с данните от миналогодишно изследване, според което българите са сред най-нещастните хора в света - на 144-о място от 156 страни, след Афганистан, Ирак и Зимбабве. Изследването е взело предвид фактори като БВП, възприемането на корупцията, здраве и други.

За жалост резултатите от предсрочните избори на 5 октомври няма да допринесат с кой знае какво за оправяне на настроението, пише списанието. "Икономист" отбелязва, че изборите вероятно ще върнат на власт лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който подаде оставка през февруари 2013 г. на фона на протести срещу бедността.

Списанието обобщава изборните резултати, отбелязвайки, че партията на Борисов е спечелила изборите, но не е взела абсолютно мнозинство, което ще наложи съюзяване с една или две от другите седем партии в парламента за сформиране на коалиция.

Тези други партии не са особено привлекателен избор - от ултранационалистическата партия Атака и малко по-малко националистическия Патриотичен Фронт до популистката партия България без цензура. Резултатът вероятно ще бъде поредното нестабилно и разделено правителство, петото за 18 месеца, отбелязва изданието.

Изборите показаха масовото разочарование на българите от политиците им. Избирателната активност, около 50 процента, бе най-ниската за 25-те години откакто тази страна се раздели с комунизма, пише "Икономист".

По време на предизборната кампания кандидатите не се спряха на най-спешните проблеми на страната: бъдещето на четвъртата по големина банка КТБ, която е затворена от юни, лишавайки 200 000 частни вложители и фирми от достъп до парите им, високите цени на тока, корупцията и нестабилната икономика.

България остава най-бедната страна в ЕС. Средната месечна заплата е едва малко над 400 евро, а една пета от домакинствата живеят под прага на бедността. Лятната жътва бе слаба, а някои износители пострадаха тежко от наложените от Русия ограничения върху вноса в отговор на западните санкции.

На 7 октомври МВФ понижи прогнозата си за икономическия растеж на България за тази година до само 1,4 процент, пише изданието.

Президентът Росен Плевнелиев призова партиите да се договорят за ново правителство, за да се избегнат още едни предсрочни избори. Той трябва да възложи мандат за съставяне на кабинет до 5 ноември. Дори и партиите да сглобят ново правителство в следващите седмици обаче, на българите много не им се вярва, че то ще може да постигне много.

"Единственият  вариант е трипартийна коалиция, за която ще е трудно да прокарва непопулярни решения и ще е много нестабилна", цитира списанието думи на члена на протестното движение от миналата година Николай Стайков.

Идващата зима може да е още по-бурна от предишната, когато недоволните българи протестираха на улицата всеки ден, завършва статията на "Икономист".

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


291
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
168
0
 
3
 
! Отговори
РАБОТОДАТЕЛ преди 9 години
Стига си се ОГЛЕЖДАЛ,имам малко работа за тебе. Едни мини да разфасоваш.малко работа по забоите. 200 лв.ти давам ама си е повече от 0. И деца ще отгледаш и
167
2
 
4
 
! Отговори
До преди 9 години
До 216. Много сте прав. За да ви подкрепя,ще разкажа една история.Имах един съсед. Мързелив. Не учеше не завърши дори седми клас. Не отиде войник, защото гълташе всевъзможни метални неща. Дори и майка му го изостави да живее сам в апартамента. Дълги години безработен. Събираше пияници и разни компании за да го хранят. Веднъж го попитах защо не си намери някаква работа. "Защото неможел да работи за 200 лв." това беше преди 6 г. Аз му казах, че 200 е повече от 0. Умря на 36 г. като куче от глад.
166
2
 
7
 
! Отговори
Огледайте се! преди 9 години
Завъртете се в кръг и вижте покрай себе си. Съседа, колегата, в кврталния магазин, в общината, в поликлиниката, в училището на децата ви, в автобуса, колите по улиците и т. н. Огледаите се! И помислете! Всеки по някакъв начин иска да смачка и унижи тези покрай себе си. А как възпитаваме децата си? Още от децката градина започват да се делят на бедни и богати. Е, това е нашето общество. Управляващите, кои са те? Те произлизат от това общество.
165
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Прави ми впечатление, че само нискоквалифицираните мързеливци и платените тролчета се оплакват от Бойко. Какво ви е виновен Б., че сте мързеливи, не учите и сте станали шофьори или сервитьори и друго не може да работите? При БСП по-добре ли бяхте? Те нали щяха да откриват 250 хил работни места - вас назначиха ли ви? Може, като платени ***, щото други места не се откриха. Мързи ви да учите, ама постоянно плюете, затуй хак да ви е, стойте си без работа и се оплаквайте.
164
0
 
2
 
! Отговори
БАТ БОЙКО преди 9 години
До gazarogo6o. Кой,АЗ ли не мога.
163
2
 
11
 
! Отговори
колибри преди 9 години
Този дует от снимката е лицето на България от последните години - просто и тъпо.А всичко тъпо излиза скъпо.
162
4
 
24
 
! Отговори
аз преди 9 години
Аз пък чакам да видя сега "безплатните" протестиращи, които миналата година протестираха уж срещу всички пак ли ще излязат на протест!
161
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
АБЕ МАХНЕТЕ ГО ТОЯ БЕ, САМО НЕГОВАТА МУТРА ГЛЕДАМЕ!
160
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
БУРНА ЗИМА НЕ НИ ЧАКА А САМО ПО НАДЪРВЕНА. В СМИСЪЛ ТАКЪВ ЧЕ НА ВСИЧКИ ЩЕ НЕ ВЛЕЗЕ НАДЪРВЕН. Е С ИЗКЛЮЧЕНИЕ НА ДЖУРНАЛЯТА ТЕ СА СИ СВАЛИЛИ ГАЩИТЕ И СА СЕ ХВАНАЛИ ЗА ПАЛЦИТЕ. НА ТЯХ НАДЪРВЕНИЯТ ПОСТОЯННО СИ ИМ Е ВЪТРЕ. НО ПЪК ЗНАЯТ ЗАЩО ИМ Е ВЪТРЕ. ЗА ПО ГОЛЕМИ ЗАПЛАТИ. ПО МАЛКА ЗАПЛАТА ОТ 15 000 ЛЕВЧЕТА НЯМА В МЕДИИТЕ. ЗА ДА НИ ПРОМИВАТ ГЛАДКИТЕ МОЗЪЧЕТА. Е РАЗБИРА СЕ НА КОИТО МОГАТ ДА ГИ ПРОМИЯТ. КАТО ГЛЕДАМ БАЛЪЦИТЕ БАЯ НАМАЛЯХА. НЕ СЕ ПОДАВАТ НА ПРОМИВКА ОТ СЕЛСКИТЕ ПРЪЧКИ И ПРЪЧОВЕ.
159
2
 
17
 
! Отговори
аз преди 9 години
Аз не мога без корупция.някак си съм свикнал с нея.
158
14
 
6
 
! Отговори
gazarogo6o преди 9 години
Не казвам, че обикновените хора като теб и мен са виновни.. Казвам, че Бойко е един човек, а държавната крадлива администрация и служители 500 000.. Стига плюем само по един, ясно е че сам човек не може да свърши нищо.. Няма нищо работещо тук нито общини, нито кметове, нито съд, нито данъчни, нито митници, за да има развитие тук.. И ти да си си премиер и всичко около тебе да краде и ти нищо няма да можеш да направиш, това ми е идеята. Трябва хората да НЕТЪРПИМ КОРУПЦИЯТА НАВСЯКЪДЕ ТУК, това е..
157
14
 
10
 
! Отговори
люси преди 9 години
Нека оставим Бойко на мира.Проблема е в самите нас.Бойко отдавна е милионер,няма какво да го мислим.той ще преживее зимата.
156
11
 
17
 
! Отговори
НРБ преди 9 години
А,дали няма да живееме по-добре,ако обявиме воина на Турция и паднем под робство?Гадно звучи,ама е вариант за по-нормален живот,змам ли.
155
32
 
10
 
! Отговори
gazarogo6o преди 9 години
Бойко "мутрата" го нямаше 2 години.. Държавата също през това време.. Не знам *** ли сте, *** ли сте, какви сте? В тази ситуация и с този изборен кодекс кой трябваше да изберат хората ви питам от предложените на изборите капацитети? По-добре мутра и да има държава отколкото професор и никой да не го е.. за сливи, това е моето мнение, а това че всичко тук краде и на никой не му пука вече е друго нещо и Бойко със сигурност не е САМ ВИНОВЕН ЗА *** ТУК. Полиция, даскали, лекари,съдии....
154
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сечете градинките идва студена и тъмна ЗИМА.:)
153
0
 
13
 
! Отговори
Край преди 9 години
204 не смяташ правилно. 15% трябва да се смятат от целият електорат - около 6 млн. човека, а не от 47 % /избиратленат активност/. Но така или иначе подкрепата е минимална.
152
7
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Избителите на герб" са точно същите както в Украйна , чрез промиване на мозъци основно на недоразвити младежи и фолк обработени (рабирай с пропуснато образование).И резултата ще е същия - най-бедната страна в света.
151
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Край 197A 15 от 47% колко прави? Прави по-,малко от един областен град!
150
14
 
10
 
! Отговори
Споко преди 9 години
Споко,Мая Манолова ще оправи положението,нищо ,че е женския вариант на Бойко.ще свърши работа.спасени сме.
149
8
 
21
 
! Отговори
vednaga !!!! преди 9 години
VSIICHKI NA ULIICATA !!!! DA NE POZVOLQVAME MUTRITE PAK DA NI PREVZEMAT !!!!!