ГЕРБ и БСП не могат да образуват стабилно мнозинство

Янаки Стоилов ще води преговорите с ГЕРБ, съобщиха от левицата
Обновена: 10 окт 2014 19:13 | 10 окт 2014 18:58,
60
ГЕРБ и БСП не могат да образуват стабилно мнозинство
Снимка: БСП

"БСП лява България" е втора политическа сила с 39 народни представители и заедно с тези на ГЕРБ това не е стабилно мнозинство. Това коментира пред журналисти говорителят на БСП Атанас Мерджанов по време на днешния пленум. Общо взето по тази линия като че ли нашите гледни точки се доближават с изразеното днес от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов мнение и позиция, добави той.

Още по темата

Попитан дали БСП няма да участва в кабинет на ГЕРБ, Мерджанов отговори, че към този момент това е по-реалната позиция. "Ние сме опозиция, така повели волята на българския избирател, но това не означава, че ние ще се отнесем нестабилно, т.е. ще откажем всякакво обсъждане на ситуацията, свързана със състоянието на страната, икономиката, на финансовата система", добави той.

"Готови сме да обсъждаме и вариант на декларация в Народното събрание, която да засяга основните проблеми пред страната, които бъдещото правителство трябва да реши", добави Атанас Мерджанов.

На въпрос дали като опозиция ще подкрепят кабинет на ГЕРБ, говорителят на БСП отбеляза, че е много важно какъв ще бъде този кабинет, с каква програма ще излезе, дали ще бъде кабинет на малцинството, дали ще бъде подкрепен от едно подчертано дясноцентриско представителство в Народното събрание.

"Стабилността, за която те претендираха, изисква да се носи съответната политическа отговорност и съответната инициатива във воденето на тези консултации и разговори. От тази гледна точка смятаме, че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов да се включи, участва и да даде отговори на поставени въпроси”, заяви Мерджанов и допълни, че обикновено въпросите и интересите се поставят към тях, а те са втора политическа сила.

Заместник-председателят на БСП Янаки Стоилов ще ръководи екипа от страна на БСП за участие в разговорите с ГЕРБ в понеделник от 10.00 часа в Народното събрание. В групата за консултациите ще бъдат още Захари Георгиев и Атанас Мерджанов.

"Мандатът на групата ще бъде преди всичко подчертаване на загриженост за състоянието и проблемната ситуация, пред която се намира 43- то Народно събрание", посочи Мерджанов. "Имаме ясен мандат и той се основава на нашата предизборна програма и платформа, която се заключва в нашите 12 червени линии", посочи той.

Четири часа вече продължава заседанието на Националния съвет на БСП, който обсъжда причините за изборните резултати и предстоящите разговори с ГЕРБ. "Дискусията е много гореща след анализа на председателя на партията, преминава в самокритичен тон", каза Мерджанов. Той изрази надежда, че тази самокритичност ще се пренесе и в областните, и в общинските структури на партията.

"Без съмнение промени в Изпълнителното бюро ще има и те ще бъдат предложени от председателя в близко време", посочи той.

Най-вероятно това ще бъде съчетано със структурирането на новата парламентарна група, с оглед да няма дублиране на функции между ръководството на партията и на групата, добави Мерджанов.

Като причини за тежката загуба той посочи лошото организационно състояние, неубедителното представяне на БСП във властта в коалиционно управление, много занемарена работа на местните регионални структури, пропуски в местната изпълнителна власт.

"Този резултат - около 505 хиляди при положение, че на книга се водим около 150 хиляди членска маса, също звучи достатъчно тревожно и неубедително", посочи говорителят на БСП. По думите му практически един партиен член е работил за привличането на трима - максимум четирима гласоподаватели, което е крайно неудовлетворително.

От левицата гледат позитивно и на промени в Изборния кодекс, защото показал недъзи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
2
 
! Отговори
до 36 преди 9 години
Нали се сещаш как дявола чете евангелието.........та и ти така интерпретираш ясни резултати .......Негласувалите т е мълчаливите един вид са съгласни с всички варианти . Мълчанието означава съгласия.И ако статистически се подходи означава че ГЕРБ има 65% подкрепа!При това тази победа на ГЕРБ е системна , а не случайна ,както е на повечето дребни партийки.
37
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Една стабилна коалиция срещу Герб и всичко ще си дойде на мястото. Едва ли е забравен 4-годишния мракобеснически гербав период.
36
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
БСП,АБВ,ДПС,АТАКА трябва да са в ком.соц.история вече...Трябва да бъдат на ***!
35
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Все повече ми харесват резултатите от изборите, каквото и правителство да съставят няма да си изкара мандата, в момента единственият добър вариант е избори и отново избори докато не свършат парите за купуване на гласове и след това още веднъж за по-сигурно. Именно от това се страхуват всички и затова повтарят глупостите, че държавата била пред национална катастрофа и подобни тъпотии. А и една национална катастрофа със съпътстващите я истински протести с много кръв и насилие е може би най-доброто, което може да се случи в България в момента.
34
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Могат, могат, щом е в името на лапането, могат.
33
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 29Стига сте ревали,че ви били сметките големиКак не прочетох някъде някой да напише,че иска да му се даде работа,да може да работи повече и за повече пари.Всички мрънкат за цената на тока,на никой не му се работи.
32
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До айде беEDIN SAVET KAM GERB. NIKAKVI RAZGOVORI S GERB,OSTAVETE GI DA VARVIAT NA MAINATA SI.
31
1
 
2
 
! Отговори
айде бе преди 9 години
едните и другите са били отговорни другари или са деца на отговорни другари, квото искат това ще направят...
30
3
 
3
 
! Отговори
222 преди 9 години
Ако БСП се съгласи на коалиция ще изчезне като партия. ГЕРБ печели 34% от 50% гласували , което дефакто означава 15%. За каква печалба става дума. Негласувалите явна не искат ГЕРБ. Нека Б.Б. бъде по-скромен и да не бъде толкова категоричен в исканията си.
29
3
 
1
 
! Отговори
Часовника преди 9 години
Ами да! Няма да стане нищо,защото СТОЛЕТНИЦАТА от висотата на своите години и своя СТОЛЕТЕН опит няма да ще да се довери на едно младоче като ГЕРБ,а освен това др.СтаниШеф обеща,че столетницата в скоро време ще ни изведе в края на тунела и ще видиме СВЕТЛОТО БЪДЕЩЕ! Е,то ще се мержелее на космическо разстояние,но както винаги Партията ще е доказала правотата си и силата си - тя никога не е победена! Напред! Мая-та ще измисли нови компромати и така ще се тушира ГЕРБ още в началото-умее тя!
28
2
 
4
 
! Отговори
Solo преди 9 години
ЕСТЕСТВЕНО ... БКП / БСП Е ПАРТИЯ НА ОЛИГАРСИТЕ , КОЯТО СЕ РАЗПАДА , ЗАЩОТО ВСЕКИ КРАДЕ ЗА ПОСЛЕДНО ...ТЕ ЩЕ СЕ ИЗБИЯТ ЕДИН ДРУГ ЗА КОКАЛА ... СПОМНЕТЕ СИ САМО , КОГАТО ОНЯ НЕИЗВЕСТЕН МЛАДЕЖ 15 / 15 ИЗМЕСТИ СТАНИШЕВ НА ЕВРОВОТА ... ТО НЕ БЯХА КВАЛИФИКАЦИЙ ОТ СОРТА НА "КОЙ Е ТОЯ" , "КОЕ Е ТОВА НЕДОРАЗУМЕНИЕ" , " ТОЯ ВЕДНАГА ДА СЕ МАХА " И Т.Н ...ЕСТЕСТВЕНО , ЧЕ С МЪРТЪВЦИ КОАЛИЦИЯ НЕ СЕ ПРАВИ ...
27
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ама тези не разбраха ли, че ГЕРБ им отказа?
26
4
 
8
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
До колибритова беше целта на опозицията ГЕРБ- да пречи. Те така разбираха задачата, която им е поставил техния електорат----- Е, да. Аз гласувах за ГЕРБ и точно това очаквах от тях - да пречат на тройната коалиция. Какъв ти е проблема, сичко е редовно?
25
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименДо 28, политолог-молитолог нема. Доказателство са сметките на домакинствата!!!Всичко друго е шменти-капели и лъжи!! Виж си сметката за тока?!!
24
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Доказателство за твърденията на политолог от 15 , че БКП-БСП са най анти българската партия е следното. Два пъти БСП се коалира с ДПС , а с българската партия ГЕРБ не могла. Само това е достатъчно никой да не гласува за БСП.
23
1
 
9
 
! Отговори
Ъц преди 9 години
Криза батеее, кризааа!!!!!! Не остана почти нищо за крадене, та не могат да си поделят оглозгания кокал!
22
0
 
22
 
! Отговори
някой липсва преди 9 години
Върнахме Бойко, върнахме Гоце, върнахме и Костов. Единствено липсва царят, за да се състави стабилно мошенническо мнозинство.
21
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименДо 22 Те са в парламента БГ,наричат се Реформаторски блок.Сега да видим какви вузвели и "кавали" ще изкарат за ПАРИ!!!
20
11
 
5
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 9 години
Да живее САЩ, долу евразийския съюз, русия и путин!!!
19
1
 
5
 
! Отговори
гледан филм преди 9 години
Като гледам как Мерджанов гледа умно и загрижено,също като застрахователен агент на земетресения,и веднага се сещам за ДПС,как тихичко и невидимо ще се присламчат във властта!