ГЕРБ и БСП не могат да образуват стабилно мнозинство

Янаки Стоилов ще води преговорите с ГЕРБ, съобщиха от левицата
Обновена: 10 окт 2014 19:13 | 10 окт 2014 18:58,
60
ГЕРБ и БСП не могат да образуват стабилно мнозинство
Снимка: БСП

"БСП лява България" е втора политическа сила с 39 народни представители и заедно с тези на ГЕРБ това не е стабилно мнозинство. Това коментира пред журналисти говорителят на БСП Атанас Мерджанов по време на днешния пленум. Общо взето по тази линия като че ли нашите гледни точки се доближават с изразеното днес от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов мнение и позиция, добави той.

Още по темата

Попитан дали БСП няма да участва в кабинет на ГЕРБ, Мерджанов отговори, че към този момент това е по-реалната позиция. "Ние сме опозиция, така повели волята на българския избирател, но това не означава, че ние ще се отнесем нестабилно, т.е. ще откажем всякакво обсъждане на ситуацията, свързана със състоянието на страната, икономиката, на финансовата система", добави той.

"Готови сме да обсъждаме и вариант на декларация в Народното събрание, която да засяга основните проблеми пред страната, които бъдещото правителство трябва да реши", добави Атанас Мерджанов.

На въпрос дали като опозиция ще подкрепят кабинет на ГЕРБ, говорителят на БСП отбеляза, че е много важно какъв ще бъде този кабинет, с каква програма ще излезе, дали ще бъде кабинет на малцинството, дали ще бъде подкрепен от едно подчертано дясноцентриско представителство в Народното събрание.

"Стабилността, за която те претендираха, изисква да се носи съответната политическа отговорност и съответната инициатива във воденето на тези консултации и разговори. От тази гледна точка смятаме, че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов да се включи, участва и да даде отговори на поставени въпроси”, заяви Мерджанов и допълни, че обикновено въпросите и интересите се поставят към тях, а те са втора политическа сила.

Заместник-председателят на БСП Янаки Стоилов ще ръководи екипа от страна на БСП за участие в разговорите с ГЕРБ в понеделник от 10.00 часа в Народното събрание. В групата за консултациите ще бъдат още Захари Георгиев и Атанас Мерджанов.

"Мандатът на групата ще бъде преди всичко подчертаване на загриженост за състоянието и проблемната ситуация, пред която се намира 43- то Народно събрание", посочи Мерджанов. "Имаме ясен мандат и той се основава на нашата предизборна програма и платформа, която се заключва в нашите 12 червени линии", посочи той.

Четири часа вече продължава заседанието на Националния съвет на БСП, който обсъжда причините за изборните резултати и предстоящите разговори с ГЕРБ. "Дискусията е много гореща след анализа на председателя на партията, преминава в самокритичен тон", каза Мерджанов. Той изрази надежда, че тази самокритичност ще се пренесе и в областните, и в общинските структури на партията.

"Без съмнение промени в Изпълнителното бюро ще има и те ще бъдат предложени от председателя в близко време", посочи той.

Най-вероятно това ще бъде съчетано със структурирането на новата парламентарна група, с оглед да няма дублиране на функции между ръководството на партията и на групата, добави Мерджанов.

Като причини за тежката загуба той посочи лошото организационно състояние, неубедителното представяне на БСП във властта в коалиционно управление, много занемарена работа на местните регионални структури, пропуски в местната изпълнителна власт.

"Този резултат - около 505 хиляди при положение, че на книга се водим около 150 хиляди членска маса, също звучи достатъчно тревожно и неубедително", посочи говорителят на БСП. По думите му практически един партиен член е работил за привличането на трима - максимум четирима гласоподаватели, което е крайно неудовлетворително.

От левицата гледат позитивно и на промени в Изборния кодекс, защото показал недъзи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Къде са ония умните и красивите да му дръпнат една свирня на бял роял и вувузели. Миналата година нали за това всеки ден подскачакаха. Да дойде сегашното положение
17
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ако бсп не иска да помага за излизане от кризата, да подава оставка и за заминава в историята! аман от злобари и интриганти, които от злоба са способни да затрият държавата, само за да не допуснат опозицията на власт!
16
1
 
6
 
! Отговори
апостол преди 9 години
вземете пример господа от гърция
15
4
 
6
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 9 години
ЗАЛОЖЕТЕ НА ДЪБОВ БОЖИНОВ ТОМОВ И ДРУГИ МАФИОТИ .ТОВА ЩЕ ВИ ГАРАНТИРА ПЪЛЕН ПРОВАЛ !
14
5
 
10
 
! Отговори
колибри преди 9 години
Точно това беше целта на опозицията ГЕРБ- да пречи. Те така разбираха задачата, която им е поставил техния електорат. Ами сега ?
13
5
 
12
 
! Отговори
политолог преди 9 години
Основната вина граничеста с престъпление е това , че БКП-БСП-ДС регистрираха ДПС като етническа партия. След това те много хитро си траеха и си крадяха да укрепнат финансово. Сега се изказват и действат със самочуствие , защото имат пари. Вие как си обяснявате присъствието на еничарите при тях, ами само с пари не с това , че милеят за Турската вяра. Накрая драги сънародници ще ви кажа - няма по долна и антибългарска партия от БКП-БСП .
12
3
 
13
 
! Отговори
ББ:Трябва да пречим преди 9 години
Борисов преди 1 година всеки ден заявяваше, че "задачата на опозицията е да пречи", което той правеше, като месеци наред не влизаха да работят, но получаваха по една средна заплата.
11
3
 
11
 
! Отговори
Богдан преди 9 години
ГЕРБ и БСП трябва да си поделят властта като българи и да разкарат всички турски,руски и *** навлеци,които искат да налагат чужди интереси!!
10
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Цялото ръководството на БСП подаде оставка. Ама Миков не пуска кокала. Не разбраха ли скапаните политице че трябва да дойдат нови хора с ново мислене и идеи, а не вече 25години все едни и същи некадърни мухльовци да гледаме как се учат да управляват
9
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ГЕРБ нямаше да прави и с ДПС, но ДПС им подаряват гласа си за 300 дни до октомври 2015 г.
8
11
 
6
 
! Отговори
що пишете - на 10? преди 9 години
Страшно и тъжно Русия нагло ограбва БългарияНад 51 415 фирми регистрирани у нас са собственост или управлявани от руснаци, но печалба не плащат Цели сектори от икономиката ни са зависими от Кремъл
7
0
 
18
 
! Отговори
Монархист преди 9 години
В готин филм се вкарахме. Сега ще си правим избори през една година, щото сме сякаш осъдени да си избираме едни и същи некадърници и крадци.
6
3
 
10
 
! Отговори
ха такаааа преди 9 години
Пак прецакаха овцетеееее.Да се неначудиш що си губиха времето да гласуват и да се джанкат едни други?!Овцата си е овца и става само за стригане ,доене и дране.
5
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
БОСТАН - написах го още преди 2 месеца, когато се пи кафето.
4
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Никаква коалиция с мутрите от ГРОБ.
3
4
 
12
 
! Отговори
2 коалиции преди 9 години
Официална коалиция ГЕРБ-РБ-ПФ и резервна тайна коалиция ГЕРБ-ДПС ще осигури стабилни 160-170 депутати.
2
4
 
9
 
! Отговори
ха такаааа преди 9 години
Събраха се вече!И нелегалните кумунуиди Руски агенти се показаха вече.Сега остава само да се прекръстят на БКП
1
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
РБ са против БСП и ДПС.