Митов: Не е изключено да има нова Студена война

"Агресията на Русия е провокация срещу европейските ценности"
Обновена: 13 ное 2014 13:23 | 13 ное 2014 12:55, Камелия Цветанова
164
Митов: Не е изключено да има нова Студена война
Снимка: БТА

Не е изключена опасността от започване на нова Студена война заради агресивните действия на Русия, предупреди  министърът на външните работи Даниел Митов при откриването на Международна конференция по сигурността за обсъждане на заплахите от Украйна и Близкия изток.

Още по темата
Агресията на руската федерация в Украйна, погазването на международното право, преначертаването на картата на Европа в 21-ви век, генерирането на нови замразени конфликти, всичко това е директна провокация срещу европейските и евроатлантическите ценности. Налагането на геостратегически избор на суверенна страна е недопустим акт според нормите на съвременните международни отношения. Не е изключена опасност и от започването на нова Студена война“, настоя той.

Според него установеният след края на Студената война крехък баланс в отношенията между силите е бил нарушен и допълнително поставя пред изпитание международния ред по различни начини и в различни посоки.

"От една страна - на изток, в Украйна руските агресивни действия правят опит да се пренапишат международните правила и да се създаде сфера на влияние. От друга страна - на юг действат екстремистки групировки, които използват брутално насилие, за да отстояват властта си върху територии, които, за съжаление, са под техен контрол", каза Митов, цитиран от БТА.

Той смята, че в този сложен контекст ние и нашите партньори имаме една обща и трудна задача - да останем силни, единни и готови да се справим с тази съвкупност от предизвикателства.

За да гарантираме националната си сигурност в условията на нарушен баланс в региона на Черно море, трябва да отчетем необходимостта от отделянето на значително време и средства за изграждането на ключови военни способности. Това е важно и заради ангажиментите, произтичащи от Вашингтонския договор, отбеляза Митов.

По думите му променената стратегическа среда изисква още по-значително укрепване на трансатлантическите
отношения чрез засилване на икономическите и военните връзки между съюзниците. Нашият интерес - както българският, така и на общността, е в това да заложим на енергийната диверсификация и на намаляването на енергийната си зависимост от Русия, посочи Митов, като припомни решения от срещата на НАТО в Уелс.

Министърът отбеляза, че кризата в Украйна е дала ясен знак и за това колко са важни политиката на отворени врати и евроатлантическата интеграция на страните-кандидатки за членство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Този вони на цио-мишка.С очила.
39
20
 
5
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 години
Големият шлем на Путлю пропадна...
38
21
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Студена война, дрън-дрън!Студена война имаше, когато от едната страна беше половин Европа и САЩ, а от другата страна бяха другата половина на Европа и половин Азия. Силите бяха изравнени. Като брой население, икономика, наука... всякак бяха изравнени.В момента от едната страна са цяла Европа, цяла Америка, както и половин Азия, а от другата страна е една гола Русия. Едната страна има 15-20 пъти повече население; 50-60 пъти по-висок БВП и привлича на практика всиччки кадърни учени от цял свят!
37
17
 
5
 
! Отговори
Чик-чирик преди 9 години
Поне сега не сме от грешната,губещата страна.Да му мислят путь....
36
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ми ходи напляскй руснаците бе Митов. Поредния *** цъкльо ...
35
9
 
2
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 години
До МРАВКАНе прилича на една мравка да отправя такива обиди...48
34
9
 
14
 
! Отговори
rustam преди 9 години
ТОВА КОПЧЕ ЗНАЕ ЛИ ЧЕ КОГАТО АТОВЕТЕ СЕ РИТАН ГО ОТНАСЯЛИ МАГАРЕТАТА? КОЛКОТО ДО ЕВРО ЦЕННОСТИ ДА СИ ГИ ЗАВРЕ В Г..Ъ 25 ГОДИНИ ИМ СЕ НАГЛЕДАХМЕ А ЗА АГРЕСОРА РУСИЯ Е ПРАВ РУСИЯ ФИНАНСИРА БУНТОВЕТЕ В КИЕВ РУСНАЦИТЕ УБИВАТ ЖЕНИ И ДЕЦА И СЪБОРИХА УКРАЙНА МАЙ С ДРУГИЯ ДЕМОКРАТ ПЛЕВН....ИЕВ ЗАЕДНО СИ ЛЯГЪТ
33
8
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ей, пръдльо, Митов, не си ти човека, който ще определя световната политика. Вие робувате на господарите, които създават Ислямска държава.
32
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
...грешно подзаглавие/цитат-Агресията на Русия е провокация срещу европейските ценности"да се чете и разбира като ''Агресията СРЕЩУ Русия е провокация срещу европейските ценности"!!!!!
31
16
 
7
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 години
До Анонимен"Странджа то един министър същият като президента ни ,че и му приглася"...В това няма нищо лошо... - а на нашия Президент правя евалла... - намери смелост да каже това, което всички знаем и мислим... - това, че Русия води икономическа и експанзионистична война спрямо България... - кой би се усмелил на такава постъпка - Гоцю ли...
30
3
 
19
 
! Отговори
Не му "вервайте преди 9 години
И по лицата ще ги познаете.От разред "гризачи"...w.w.w.You tube: "Мишки и плъхове"
29
3
 
10
 
! Отговори
макето преди 9 години
студена война що ли е тва да поумуваме мако1 стоиш на студено лесно ке се уреди украинците още умуват дали ке платат за газта2 караш се на студени мезета греяната ракийка ке забравитеи так дале и так дале
28
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Странджа то един министър същият като президента ни ,че и му приглася.
27
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
***.. някой от вас чувства ли се по някакъв начин заплашен от каквото и да е ? Русия, ЕС или САЩ?
26
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
MOMP4ENCE NIE I BEZ STUDENA VOINA SME IZSTINALI ZDRAVO TOVA LI ISKATE VIE GORE PREDATELITE VOINA S RUSIQ AMI XAIDE OTIVAITE DOBROVOLCI VSI4KI NA4ELO S BKO SVYKO I ROSKATA NQMA DA RIVEM ZA VAS XI4
25
12
 
5
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 години
До МРАВКАТи си една мравка... - и не можеш да даваш оценка на министъра...
24
6
 
21
 
! Отговори
Той е преди 9 години
"Агресията на Русия е провокация срещу европейските ценности" Въх, да му се не види, изплюха камъчето, най-сетне! Русия провокирала *** "ценности", голям рев! Как ще се провокират третополовите, или гейпарадите, изключено е, да почваме война! Е да, ама тия еврогейове и други полове, явно не стават за война, там се иска дупе, не е, като да бомбиш чужди страни, на хиляди километри, и да знаеш, че няма да ти отвърнат адекватно!
23
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какви украинци,каква Украйна.*** продажни.Това са те.
22
15
 
4
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 години
Интересно ми е при тия смразяващи студове в Русия... - защо загубиха Студената война...
21
8
 
2
 
! Отговори
Щерев преди 9 години
Сава въпрос за семето на Путин..ха..ха Ще го водят селския бик в Русия да припечелва извън газта и нещо допълнително..ха..ха