Митов: Не е изключено да има нова Студена война

"Агресията на Русия е провокация срещу европейските ценности"
Обновена: 13 ное 2014 13:23 | 13 ное 2014 12:55, Камелия Цветанова
164
Митов: Не е изключено да има нова Студена война
Снимка: БТА

Не е изключена опасността от започване на нова Студена война заради агресивните действия на Русия, предупреди  министърът на външните работи Даниел Митов при откриването на Международна конференция по сигурността за обсъждане на заплахите от Украйна и Близкия изток.

Още по темата
Агресията на руската федерация в Украйна, погазването на международното право, преначертаването на картата на Европа в 21-ви век, генерирането на нови замразени конфликти, всичко това е директна провокация срещу европейските и евроатлантическите ценности. Налагането на геостратегически избор на суверенна страна е недопустим акт според нормите на съвременните международни отношения. Не е изключена опасност и от започването на нова Студена война“, настоя той.

Според него установеният след края на Студената война крехък баланс в отношенията между силите е бил нарушен и допълнително поставя пред изпитание международния ред по различни начини и в различни посоки.

"От една страна - на изток, в Украйна руските агресивни действия правят опит да се пренапишат международните правила и да се създаде сфера на влияние. От друга страна - на юг действат екстремистки групировки, които използват брутално насилие, за да отстояват властта си върху територии, които, за съжаление, са под техен контрол", каза Митов, цитиран от БТА.

Той смята, че в този сложен контекст ние и нашите партньори имаме една обща и трудна задача - да останем силни, единни и готови да се справим с тази съвкупност от предизвикателства.

За да гарантираме националната си сигурност в условията на нарушен баланс в региона на Черно море, трябва да отчетем необходимостта от отделянето на значително време и средства за изграждането на ключови военни способности. Това е важно и заради ангажиментите, произтичащи от Вашингтонския договор, отбеляза Митов.

По думите му променената стратегическа среда изисква още по-значително укрепване на трансатлантическите
отношения чрез засилване на икономическите и военните връзки между съюзниците. Нашият интерес - както българският, така и на общността, е в това да заложим на енергийната диверсификация и на намаляването на енергийната си зависимост от Русия, посочи Митов, като припомни решения от срещата на НАТО в Уелс.

Министърът отбеляза, че кризата в Украйна е дала ясен знак и за това колко са важни политиката на отворени врати и евроатлантическата интеграция на страните-кандидатки за членство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
6
 
25
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
Европа отдавна е Луциферианска, а не Християнска и не случайно ценностите и са като Кончита Вурст и други, дето ме е срам да ги напиша. Нормално е Русия, а и всяка друга истинска държава да се защити от такива ценности, пфу!
19
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Щях да напиша "болен мозък", но болните сме ние, защото е министър с нашите гласове. А този просто е купен. Каква Студена война? Тя си е гореща. Каква агресия на Русия? Да не би Путин да е пратил армия в Донецка и Луганска област още през март. Протестът тогава беше мирен, нямаше оръжия.Колкото до Крим, вижте за княз Владимир (княз Новгородский и Киевски). Преди 1000 г. той приема християнството в Крим (от Византия), а за Украйна няма нито дума в тогавашните хроники. Има за Армения и България.
18
6
 
26
 
! Отговори
Фен преди 9 години
Няма ли да се намери най накрая някой който да мисли за интересите на БЪЛГАРИЯ .Стига с този слугинаж ту към САЩ ту към Русия . А относно войната ние сме в война от 25 години като сме дали вече над 2 000 000 жертви - с толкова е намаляло населението.
17
3
 
26
 
! Отговори
ммм преди 9 години
"....От друга страна - на юг действат екстремистки групировки, които използват брутално насилие, за да отстояват властта си върху територии, които, за съжаление, са под техен контрол", каза Митов, цитиран от БТА.Ми, то, г-н Министри Митов, твоите ГОСПОДАРИ създадоха и въоръжиха до зъби тези екстремистки групировки от юг.... И за да отвлекат вниманието от това, карат такива като теб постоянно да джавкат за някаква агресия от север.А какво стана със самолета малайзийски, бе , Митов?
16
4
 
20
 
! Отговори
непукис преди 9 години
Гледам и този заработва сребърници с заповядани му клишета като предшественика си от първото правителство на ББ.
15
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ТОЗИ Е МНОГО УМЕН БЕ!!!! ТЯ СТУДЕНАТА ВОЙНА ЗАПОЧНА ОЩЕ СЪС САНКЦИИТЕ СРЕЩУ РУСИЯ БЕ СЕЛСКИ УМНИКО. ТОЗИ УМНИК СЕ СЪМНЯВАЛ ЧЕ ЩЯЛО ДА ЗАПОЧНЕ СТУДЕНА ВОЙНА. А БЕ ВСЕ ТАКИВА ЛИ УМНИЦИ СИ ГИ КАЧВАТЕ Х.Я БЕ УМНИЦИ? АМА И АЗ СЪМ ЕДИН. ОТ ПРОСТО ПЛЕМЕ ИСКАМ ДА ИЗБЕРАТ УМНИ УПРАВНИЦИ!!
14
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ей , тия ще ни накарат да хванем пушките като нашите дядовци и да ги пратим при кумирите им на запад.
13
4
 
24
 
! Отговори
Поп Грую преди 9 години
Ох, на батя измекярчето нагло, само да раздадат патроните и ще ти задупенцето!
12
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мазна, продажна, антибългарска, *** муцуна ! Гнъс, гнъс !
11
5
 
34
 
! Отговори
кк преди 9 години
Ей това нещо от снимката ще се превърне в главната опасност за България...Запомнете ми думите....
10
2
 
10
 
! Отговори
SeoKungFu преди 9 години
До ФенЗабележи, пише и явно е рекъл "нашите партньори" :D
9
4
 
32
 
! Отговори
Турчин преди 9 години
Тоя по голям американец и от Обамата. А кой точно извършва агресия е ясно...
8
3
 
19
 
! Отговори
SeoKungFu преди 9 години
Интересното е, че вече официално Михаил Сергеевич я обяви таз студена война още преди неколко дена, и в тоя контекст е меко казано тъпо и неадекватно да се изказват свръхподготвени некакви комсомолченца.Па добре, че е забелезал де...Иначе най-хубавота е, че и Господ ни пази, иначе ако разчитахме на тоя *** и неговите партньори ахахахааа
7
4
 
34
 
! Отговори
кака преди 9 години
Американската марионетка ли ще брани националния ни интерес?Такива като него продават и предават България
6
6
 
39
 
! Отговори
Фен преди 9 години
И вие г-н министър седнахте на този х.. наречен европейски ценности.Дано ви е удобно ама не се въртете много .Тъкмо седнахте и вече ви е хубаво. Не се притеснявайте продължавайте в същия дух продажна *** антибългарска.
5
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ми то човек да се чуди дали няма за добро да е тая студена война. Навремето заради противопоставянето на блоковете наляха куп милиарди в Гърция, сега може и нас да ни огрее.
4
39
 
6
 
! Отговори
Щерев преди 9 години
Много е прав г-н Министъра.Русия стана голям враг за България.
3
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нострадамус:Страх...страх...
2
7
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
По време на предишната студена война България имаше собствена армия и ракети, а сега няма нищо освен да вика турската армия.
1
4
 
31
 
! Отговори
ivo преди 9 години
A Kosovo g-n Mitov?Ili to e za 20' vek,ne se proi