С новия външен дълг задълженията ни стават 18 млрд. лв.

Не е морално Искров да завърши мандата си, заяви Горанов
Обновена: 23 ное 2014 19:10 | 23 ное 2014 19:08,
168
С новия външен дълг задълженията ни стават 18 млрд. лв.
Снимка: Булфото, архив

Няма да отпаднат цесии в КТБ, а ще останат за след края на несъстоятелността на банката. Това каза в предаването „120 минути” по bTV финансовият министър Владислав Горанов.

На въпрос за смисъла на последните промени в Закона за банковата несъстоятелност, които бяха внесени в петък, Горанов коментира, че по последни данни направените цесии са за 1,1 милиарда лева. Но изтъкна, че смисълът им е, че дават гаранция да не се нарушава принципът на равнопоставеност на кредиторите и справедливостта при разпределението на неудачите.

Още по темата

Финансовият министър обясни, че по досега действащия закон се оказвало, че цесиите в Корпоративна търговска банка нарушават именно принципа на равнопоставеност на кредиторите, въпреки че са напълно законна операция. Затова с последните законови промени те се изместват за след края на процедурата по несъстоятелност на банката, каза Горанов.

Финансистът каза, че след законовите промени цесиите ще се извършват след края на процедурата по несъстоятелност. Така, ако от даден негарантиран депозит са останали например само 30%, прехващането ще може да се направи само по отношение на тях.

С новия външен дълг от 4,5 милиарда лева, който ще бъде поет до края на годината, общият дълг става около 18 милиарда лева или 27 на сто от БВП.

Той за пореден път повтори, че с 3 милиарда лева от тях до края на годината ще се покрие натрупаният дефицит заради грешно планиране на Бюджет 2014.

За КТБ ще бъдат насочени 2 милиарда лева временна ликвидна подкрепа, за да се гарнтира навременното изплащане на гарантираните депозити. Заедно с наличните средствата във Фонда за гарантиране на влоговете от 1,6 милиарда лева, стават общо 3,7 милиарда лева, които Фондът ще изплати, обясни Горанов.

Горанов коментира и темата за оставката на Иван Искров.

Той определи като спекулация твърдението, че Иван Искров ще бъде изпратен в Черноморската банка за развитие като представител на България. Искров е управител на БНБ и смятаме, че той трябва да напусне по морални причини.

"Ако той смята че може да си довърши мандата, нека го направи, но не е морална позиция. Иван Искров може да довърши своя мандат, ако прецени, че това е най-правилното за финансовата система и БНБ”, каза Горанов.

И напомни, че според Договора за функционирането на ЕС централната банка е независима. Горанов обаче даде да се разбере, че управляващите не искат Искров да изкара пълния си мандат.

Горанов уточни, че по време на срещата между Борисов и Искров не са обсъждани каквито и да било казуси, свързани с бъдещето на Иван Искров.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


168
Още по темата: Владислав Горанов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
0
 
10
 
! Отговори
Изповед-1 преди 9 години
Финансирани от Световната банка и Международния валутен фонд,тези проекти служат за обогатяване на амер.корпорации и в същото време създават осакатяващи дългове за тези държави,правейки ги зависими от САЩ.Парите никога не стигат до държавата.Те отиват в големите корпорации,за изграждане на инфраструктурни проекти в тази страна-ел.централи, заводи,пристанища. Неща,облагодетелстващи малцина богати в тази страна.Заедно с нашите корпорации.Но всъщност не помагат на мнозинството от населението изобщо
75
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До мръсенБеше !0 милиарда доларес американос и луканов обяви мораториум демек фалит!
74
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не е от немотия.Част от народопсихологията е.Още преди Турско Паисий е писал своето'О,неразумни юроде,поради що се срамиш да се назовеш българин?'.Психологът греши,ние не се изживяваме като жертви,а като непълноценни.Изпитваме срам и сме виновни за това,че не сме единни.
73
0
 
25
 
! Отговори
men преди 9 години
Като БСП искаха да вземат 1 млрд за да стабилизират обстановката ГЕРБ коментираха "тия комунисти пак искат да откраднат парите...." а сега се вземат 4,5 млрд и никой нищо не казва просто народа е овце които само ги доят и стрижат но овцата може да се одере само един път... незнам защо народа спи пред новосъздадения цирков сценарий като през 97 г.
72
0
 
4
 
! Отговори
ля ля преди 9 години
до 86е тогава искам да отидеш гърция пич!!! ние сме много борбен народ и сме го доказали и още не могат да ни свалят доста правителства и държавици с всякаквите си опити! просто не сме единни!!! голяма грешка а от немотия не мислим за другото и другите ....!
71
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Боце,ако беше мъж трябваше да излезе пред хората и да си каже всичко.Ние щяхме да го разберем.Е,на втората минута щяха да го светнат,ама за какво са тиквите,ако не да светят на Хелоуин.С усмивка,от България!
70
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Никой няма да бъде прокуден насила.Просто на КПП-тата на държавата ще пише:FOR SALE.
69
0
 
13
 
! Отговори
ля ля преди 9 години
аз не знам защо хората бездействат на такава видима измама и всекидневно ограбване!просто всички се примиряват!!!???
68
0
 
16
 
! Отговори
Осъзнайте се преди 9 години
Хора,вие се възмущавате,проклинате хунтата ГРАБ но си стоите пред мониторите. Осъзнайте се хора,само с писане не става! Вие осъзнавате ли какво се случва?????????? На 2-та седмица от управлението си хунтата взема 5 милиарда дълг,повтарям МИЛИАРДА.Вие разбирате ли целта- след години когато е падежа страната няма да може да плаща и ще бъде взета без пари от ционистите които сложиха Буда на власт. Вашите деца ще бъдат прокудени немили недраги и роби по света. Ако сега не излезем,няма кога друг път.
67
0
 
6
 
! Отговори
как защо преди 9 години
До Анонимен 77Защото,другарю, вувузелите,които сега са министри искаха да спретнат цветна революцийка с парици от разни американски фондацийки.
66
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Има още подробности:героите на прехода гонят 60-ака.Техните деца,обаче са певици,дизайнери и т.н..Идва поколението на Бареков,което с една дума е кухо.Няма работническа класа или и те са на 60 г.Няма средства за производство.Единственият изход е МВФ-ред,дисциплина и относителна независимост от ЕС.А,да,шистов газ,емигранти и частна собственост на земята и пътищата.Някой вижда ли светлина в тунела?
65
0
 
8
 
! Отговори
перке бе джанъм преди 9 години
Защо Ристе Бисеров се покри точно преди да избухне бомбата с ктб?Може би е мозъкът на операция х?
64
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Другари вместо да правите опорни точки против ГЕРБ , защо не си стояхте на власт , а подадохте оставка. Сега Тиквата такъв ГЕРБ онакъви пр. простотии.
63
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ГЕРБ трябва да връщат новите милиарди дългове. Дянков и Тиквата съсипаха Кремиковци, БДЖ, АЕЦ Белене и Южен поток, изтеглиха държавните пари от КТБ и докараха фалити.
62
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да, много скоро аверчетата Боце и Гоце ще ликвидират Искров, както направиха и с Бирения Мишо.
61
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Г"Е"РБ ги фана шубето. Хората разбраха, че Г"Е"РБ са задкулисие.
60
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ba si kradcite na sywremenna Bylgariq!Prigotwili li sa kufarite (i parite), ako naroda gi pogne?!Toq deto ostana de... I deto ne e kral kato tqh!
59
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Искров го чака съдбата на Мишо Бирата
58
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пичове,мирише ми на инфлация 1?=10BGN.
57
0
 
8
 
! Отговори
wwwwwwww преди 9 години
това означава по- 3 600 лева средно на българина