Скок на минималната заплата? Надали!

Горанов: До края на седмицата Бюджет 2015 г. влиза за обсъждане в парламента
Обновена: 25 ное 2014 14:04 | 25 ное 2014 11:57,
83
Скок на минималната заплата? Надали!
Владислав Горанов и Бойко Борисов. Снимка: БТА

До края на седмицата Бюджет 2015 г. влиза за обсъждане в парламента, увери министърът на финансите Владислав Горанов.

По негови думи увеличение на минималната работна заплата едва ли ще има, имайки предвид състоянието на пазара на труда в условията на дефлация.

Още по темата
„До края на седмицата трябва да внесем за обсъждане законопроекта за бюджета за 2015 г. и тригодишната бюджетна прогноза за периода от 2015 до 2017 г.“, заяви Горанов пред журналисти в рамките на Младежки икономически форум, който се провежда в УНСС.

Финансовото министерство очаква реален растеж на брутния вътрешен продукт през 2015 г. в рамките на 0,8% до 1% и ръст на потреблението близък до нулата, но в рамките на прираста на инфлацията.

По думите на Горанов липсата на инфлация се оказва проблем не само у нас, но и в Европа. Министърът на финансите коментира евентуалното увеличение на минималната работна заплата до 380 лв. „Темата е деликатна, защото при дефлация и при минимален ръст на икономиката подобно увеличение би могло да окаже натиск върху пазара на труда“, каза той.

Според него дебатът трябва да бъде проведен много внимателно. Той определя и покачването от 10% (до 374 лв. - бел. ред.) като спекулация и уверява, че щом ведомството е готово с предложенията за параметрите на Бюджет 2015 г., ще разкрие повече подробности.

Заплахите за протести, ако не нарасне минималното заплащане, Горанов определи като „най-естественото нещо при демокрация“.

Относно пенсиите финансовият министър каза, че ще се прилага швейцарското правило (средният ръст на инфлацията и осигурителния доход - бел. ред.), което е записано в закона. „То работи и не сме твърдели, че пенсиите ще бъдат замразени“, отговори финансовият министър.

Основните приоритети пред Бюджет 2015 г. по думите на Горанов са спазване на договора за функциониране на Европейския съюз и придвижване на дефицита в границата под трите процента.

„Основният фокус ще бъде да гарантираме механизма на усвояването на европейските средства и да нямаме нулева 2015 година“, добавя той по отношение на финансовия план за следващата година.

„Ще финансираме проекти по европейските програми дори и да не са постъпили средства от Брюксел“, каза Горанов, като уверява, че това би могло да се случи още от 1 януари 2015 г. „Съществува риск обаче програмите да не бъдат утвърдени и тогава средствата могат да останат за сметка на бюджета.“

„Преди изборите заявихме, че за нас темата за промяна на параметри в данъчно-осигурителната система в частта данъчно-осигурителната тежест не стоят“, коментира Горанов готовността на социалния министър Ивайло Калфин да подкрепи плавно увеличаване на осигурителните вноски.

„Не е новина, че данъкът върху доходите от лихви по депозитите попада в рамките на плоския данък по силата на Закона за облагане на доходите върху физически лица“, каза лаконично министърът по отношение на предложението за увеличение на ставката отново на 10% и изказването, че промените в данъчно-осигурителната система не стоят на дневен ред.

„За фиска пряката импликация от случващото се в КТБ, която вече е с отнет лиценз, е относително неутрална“, заявява Горанов. По негово думи случващото се ще има пряко въздествие върху растежа на икономиката.

Изчисления на Министерството на финансите допускат влошаване на потенциалния растеж на БВП с 0,6%. Според Горанов негативните ефекти от КТБ за икономиката ще се проявят в началото на 2015 г.

„Ако КТБ беше класическа банка и ако в нея нямаше лоши практики, тя щеше да окаже огромно влияние върху икономиката“, допълва министърът. „Но дейността на КТБ е свързана с неформалната икономика, която статистиката не мери“, отбеляза той.

„Това, че ще подпомогнем със средства Фонда за гарантиране на влоговете в банките, изпреварващо ще увеличи държавния дълг. Но Фондът ще трябва да връща средставата и може би с по-висока лихва, от което държавата може да спечели“, коментира Горанов по отношение на дълга и запълването на недостига във ФГВБ посредством държавна помощ.

Още финансови и икономически новини четете в Investor.bg!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Като не желаят да има увеличение на заплатите, защо тогава увеличават цената на тока. Като е надали за увеличение на заплати, ще изкарат ли управляващите ни до пролетта? Вие бихте ли понасяли това?
28
2
 
14
 
! Отговори
един брой НЕгласувал преди 9 години
Скок на минималната заплата?НЕ!Плана Ран-т не дава!
27
2
 
9
 
! Отговори
УЖАС!!! преди 9 години
И 340 лева са Ви много като ви чета простотиите...как може да напишете ,че в Румъния вземали по-малко....в Румъния мин. заплата е в Леи и се равнява на 205 евро СЕГА а в България е 340 лева което са 173 Евро. Сега ясно ли ви е кое е повече.....205 е повече от 173 => в Румъния взимат повече при равни цени.
26
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
а дали ще ви се размине някой ПРОТЕСТ С ПУШКА????НАДАЛИ
25
1
 
17
 
! Отговори
ГЕРБ крадци преди 9 години
Фандъкова кога ще свали цената на билетчето за градския транспорт след като цената на бензина падна с 30 стотинки.
24
2
 
15
 
! Отговори
Проблемът преди 9 години
Проблемът реално не е толкова в заплатите (те са си ниски естествено), а в цените, които са безумно високи на фона на тези в Испания, Англия и т.н.
23
2
 
11
 
! Отговори
УЖАС!!! преди 9 години
Абе пич ти в ред ли си? В Румъния се пазарува с румънски леи. Какви евра ? Един литър струва 5 леи или 2,25лева. с една заплата си купуват с 40 литра повече гориво....
22
4
 
3
 
! Отговори
И как? преди 9 години
До до именноКак по-точно го виждаш това? Нали в магазина 1лв = 1 евро (това се опитваше да каже някой по-долу). Така, че с 230 евро взимаш неща равни на 230лв...тогава къде са 100-те лв повече? При тях или при нас?
21
4
 
11
 
! Отговори
до именно преди 9 години
Момче в Румъния с мин.заплата ще си купиш с 40 литра повече гориво,или с 50 литра повече олио,или 15 кила повече месо...те Вземат със 100 лева повече при еднакви цени.....как ще имат по-малка покупателна способност?Ти можеш ли да смяташ?
20
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Без да се направят индивидуални здравно-осигурителни и пенсионни партиди,премахването на ранното пенсиониране и двайсете заплати на куп при някои професии, вдигането на минималната заплата е безпредметно.
19
5
 
2
 
! Отговори
Именно преди 9 години
До до некоректно сравнеТочно така. И затова реално погледнато заплатата в Румъния е по-малка от заплатата в България, независимо, че обърната в лева изглежда повече.
18
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Скок на минималната заплата? Надали!Въх нидейти!Да се намали на 120 кинта!Тая рая много се е разглезила нещо!
17
3
 
6
 
! Отговори
до некоректно сравне преди 9 години
Еми цените в Румъния са 1 към 1 с тези в България-горива,храни,дрехи, всичко си е 1 към 1. Кое е некоректното ? Това ,че вземат 100лв повече е некоректно.....
16
9
 
6
 
! Отговори
Работодател преди 9 години
Аз не знам защо хората се навиват да бачкат за 600/420 чисти ? Моите работници под 800лв чисто не искат и да чуят . Вярно в моя бизнес ми трябват млади, здрави физически момчета ама младите си знаят цената,тези над 50 са абсолютни *** и за 350 ще ти "бачкат"/само скътават и нищо не вършат/
15
2
 
6
 
! Отговори
Некоректно сравнение преди 9 години
До АнонименНяма смисъл да сравняваш заплатата в Румъния с тази в България, защото разликата е в покупателната способност - какво стои за тези 340лв. и тези 230 евро.
14
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Iskahte vlast imate ya se ostava da opravite polojenieto nali.i nyama vreme za gubene
13
2
 
12
 
! Отговори
до 20 преди 9 години
В икономиката няма вакум.Като фалират малките на тяхно място идват големите които дават нормални заплати. В природата пак е така слабите и неспособните биват изядени от по-големите.
12
1
 
25
 
! Отговори
бг ман преди 9 години
Скоро сладури,няма да има кой да ви работи.Ще си останете една камара пенсионери(нищо лично към тях),*** и служители на държавна хранилка.Много рядко се намират квалифицирани кадри, защото обучението в училищата е на много ниско ниво.
11
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Увеличение на некакви пари - при ГЕРБ това е просто невъзможно.................
10
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
от сутринта само оядени муцуни, ама яко оядениа народеца - кучета го яли