Взимаш диплома за средно вече и от вкъщи

Домашното обучение може да бъде позволено за учениците
25 ное 2014 07:07, Красимир Ангелов
32
Взимаш диплома за средно вече и от вкъщи
Снимка: Булфото, архив

Съвсем скоро желанието на мнозина родители да образоват децата си у дома може да стане реалност. Идеята е домашното обучение да бъде позволено за учениците в задължителна училищна възраст – от 5 до 16 години, съобщава "Монитор“, като се позовава на внесения от ГЕРБ законопроект за предучилищно и училищно образование.

Така на практика всички деца ще имат възможност да завършат средно образование без да ходят до класните стаи. Ако проекта за закон за предучилищното и училищното образование бъде приет, самостоятелното обучение ще е разрешено по желание на родителите, както и за учениците, които имат здравословни проблеми или са с изявени дарби.

Родителите, които изберат децата им да са извън класните стаи, ще имат грижата да им осигуряват необходимите учебници и условия за обучение. Те ще са длъжни да ги обучават по учебните програми и планове, одобрени от МОН. За да завършат годината, учениците ще полагат изпити за определяне на годишните им оценки.

Както Dnes.bg съобщи, ГЕРБ не се отказва от идеята държавата да поеме част от финансирането и на частните детски градини и училища.
В проекта за предучилищното и училищното образование.има редакции, най-съществената от които е отпадането на предложението да се задължат четиригодишните да ходят на забавачка.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
Мая преди 9 години
От коментарите изглежда сякаш най-голямата полза от домашното образование ще е това, че "ненормалните" деца ще стоят отделно от "нормалните", както досега - ще им се показва от рано, че мястото им е извън обществото. Дали са глухи, незрящи, инвалиди, твърде умни, твърде глупави, твърде активни, твърде пасивни - училището трябва да си остане място, което да произвежда посредствено нормални хора..
17
0
 
0
 
! Отговори
30 до 28 преди 9 години
Не говоря за специални случаи,деца с увреждания или пък вундеркинтчета.За тях може.Ама другите-брадър мадър на работа,детето ще се образова само.Кой ще го надзирава.Забравих бащата,може,ако е безработен.
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Освен *** има и други държави открили топлата вода. Домашното обучение, он лайн обучението, преминаването на два класа за една година са неща, които ги има по света. Защо да ги няма и тук. Гледах едно детенце, което страда от чупливи кости, независимо от това, че децата в училище са предупредени, детето беше бутнато и имаше фатални последствия. Това са само част от случаите. Ами случая с деца, които се обучават в чуждо у-ще, он лайн и ще получат диплома от меж. у-ще, но не учат в бг. у-щ
15
2
 
1
 
! Отговори
ясно преди 9 години
и как после това учещо в дома дете ще успее да влезе във ВУЗ.Няма да успее и ще бачка.Това е целта,няма бачкатори.
14
1
 
4
 
! Отговори
666 преди 9 години
До 11111Извинявайте, но държавата не може да възпита детето ви. Вие детето си на произвола на съдбата ли оставяте или се опитвате да му предадете от опита който сте придобили с годините? Осъзнайте, че средата на възпитание се създава от родителите. Не от съседа, не от учителя, не от дръжавата, а родителите! Ако не възпитате навици у вашето дете то няма да съумее да отдели хубаво от лошо без значение, че сте го пратили в елитно учебно заведение.
13
0
 
2
 
! Отговори
666 преди 9 години
До 1111Не можем тия деца да ги гледаме под похлупак.Естествено,че има и лоши страни, но точно там трябва да се намеси родителя и да постави границата межу добро и лошо.Защо за всичко, независимо за какво говорим, оправданието трябва да са за онези с парите? Да, има ги, винаги ги е имало и ще продължава да ги има, но какво от това? Да спрем детето от градина, от училище, да не го пускаме в университет и на работа?!?! Направете го и един ден като остане само ще върви само надолу със страшна сила
12
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ама моля ви, средното направо ще тече от моловете
11
0
 
5
 
! Отговори
гост преди 9 години
До НикойХубаво е, че си "за", но как ще си учиш децата, когато ти имаш нужда от ограмотяване, поне правописа научи!
10
1
 
5
 
! Отговори
Сократис преди 9 години
С други думи една учителка няма да си знае работното място,ще обикаля със всичките пособия по домовете,ще се чувства като на гости а не на работа в обичайната обстановка и представете си какъв ще е успеха на тези деца-разбира се отличен защото всичко ще става под зоркия поглед на родители,баби и дядовци и учителката не може да приложи достатъчно взискание и строгост.Да не говорим как ще се възползват от малцинствата и коя учителка ще тръгне в *** махала по къщите,а помислете и за рушветите
9
0
 
7
 
! Отговори
666 преди 9 години
Сигурен съм, че има много начетени и образовани хора, които биха подготвили децата си в уроците, но не могат да дадат това, което им дава времето прекарано с другите деца. Училището с всичките си хубави и лоши страни е едно от първите места, в които детето се сблъсвка със света извън дома. Аз съм на мнение, че това не бива да се отнема.
8
10
 
7
 
! Отговори
Никой преди 9 години
Аз съм абсолютно за. Единственто, което прави училището е да учи на простащини и да те събира децата ти с изчадията на някой порастнал ***. Домащното обучение е в пъти по-добре.
7
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ХОРА БДЕТЕTochno tova misleh da kaja. Tozi zakon shte uvelici vazmojnosta za oshte po goliama korupcia. Vsichki *** shte platiat za sredno obrazovanie bez da znaiat dori da chetat. Taka shte imat pravo na maichinstva, detski dobavki, pomoshti i prekrasna vazmojnost da tochat parite na darjavata. .... A i uchitelskata komisia shte si pravi dobar dopalnitelen dohod.Tova e chudesno no za narod sas saznanie. Nashia narod e predimno ***.
6
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да не мислите че данчо крупието известен като данчо ментата е одил на училище?
5
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Българи, да ви е честито новото ПРО-турско правителство на Султан Будьо Втори.
4
8
 
6
 
! Отговори
Ние преди 9 години
Качествено обучение вече има само в частните училища и при частните уроци.Жалко,но факт! Знаят ли това законовносителите,които не са изнесли нито един урок,не са отгледали дете.Предложеният законопроект е пълен с педагогическа неграмотност и стъпва на гнили опори.Той не е мостът към другия бряг-на европейския просперитет на България!Оттеглете го!Направете това добро!
3
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Родителите които решат да обучават децата си в къщи,ще получават ли от държавата пари?След като и държавните и частни училища ще бъдат финансирани,редно е и домашното обучение да се финансира.
2
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нормално е да се финансират и частните училища.1. Плащам данъци2. Част от парите са за образование3. Избирам детето ми учи в частно училите4. Прилага се правилото парите следват детето.Моите пари за образованието на моето дете. Другия вариант е данъчни облекчения за родители, които избират децата им да учат в частно училище, след като не натоварвам държавата да обучава моето дете няма нужда да ми взима пари за това. Точка!
1
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сега сичкото *** с доплома Честиууууу