360 лева минимална заплата от 1 януари, 380 лева от 1 юли

Нарастването на пенсионната възраст остава - с 4 месеца от януари
Обновена: 1 дек 2014 14:44 | 1 дек 2014 13:17, Веселина Йорданова
146
360 лева минимална заплата от 1 януари, 380 лева от 1 юли
Снимка: Булфото, архив

Минималната работна заплата ще расте още от догодина. Финансовият министър Владислав Горанов потвърди, че предлага тя да нарасне от 340 лв. на 360 лв. от 1 януари и с още 20 лв. от 1 юли.

Още по темата
От 1 януари 2016 година тя ще стигне 420 лв., а от началото на 2017 година се предвижда вече да е 460 лв.

Горанов заяви, че така минималната работна заплата ще се доближи до средната за страната.

Единствената промяна спрямо предложенията в проектобюджета, който беше разгледан на извънредно заседание на Министерския съвет, дойде след консултации със социалните партньори.

Друг от спорните въпроси – за възрастта за пенсиониране, остава без промяна за момента и така тя ще нарасне с 4 месеца от 1 януари, както беше прието в първия кабинет на ГЕРБ. Горанов уточни обаче, че още между първо и второ гласуване ще се търсят дългосрочни предложения, свързани с пенсионната система. 

Бюджетът предвижда още през 2015 г. дефицитът да слезе до 3% от БВП. МФ очаква, че темпът на икономически растеж ще се забави до 0,8%. Планира се увеличение на пенсиите с 1.9% от 1 юли по швейцарското правило. Ще се увеличи и максималният осигурителен доход на 2600 лв.

Данъците няма да се променят с изключение на налога върху лихвите от депозитите, който отново ще стане 10%.

Правителството е решило държавата да предостави заем на Фонда за гарантиране на влоговете в банките до 2 млрд. лв. с фиксиран лихвен процент от 2.95% за 5.5 г. Заемът е във връзка с изплащането на гарантираните депозити в КТБ.

Министърът потвърди, че при изплащането им, което започва от 4 декември, първият безналичен трансфер – от сметка в сметка, ще бъде безплатен.

Горанов заяви, че не е разумно изтеглянето и затварянето на огромни суми в брой „в дюшеците“, защото това би провокирало и битова престъпност.

Няма никаква причина да се създава напрежение и истерия в първия ден от изплащането, подчерта министърът.

Горанов отхвърли обвиненията от опозиция и икономисти в последните дни, че бюджетът не съдържа реформи, с думите, че тези упреци могат да бъдат отправени към всеки един бюджет.

Без особени претенции, че за 20 дни може да се направи най-добрият финансов план, ние гарантираме стабилен и реалистичен бюджет, отсече финансист номер 1.

Рамката на бюджета за 2015 година няма да е основа за постоянна обществена дискусия, декларира още министърът.

Той обясни, че намаляването на разходите за работна заплата не означава съкращаване на хора, а на разходи за персонал.

В бюджета е записано, че на първо място приоритет е социалната политика, следвана от икономическата политика и здравеопазването. По темата с предвиждания нов дълг от 8.1 млрд. лв. Горанов заяви, че тя „на брутна основа изглежда страховита“, но нетният нов дълг се оказва по-малък и от разчетения дефицит за следващата година – около 2 млрд. при дефицит от 2,5 млрд. 

„Докато държавата в следващите години е на дефицит, темата за дълга ще стои и дългът ще се увеличава, затова сме радетели за намаляване на този дефицит, за да не трупаме нови дългове“, заяви министърът. 

След като на извънредното заседание на МС днес бяха приети бюджетите на държавата, на общественото осигуряване и на НЗОК, предстои внасянето им в Народното събрание. Очаква се депутатите да дебатират по тях на първо четене следващата седмица.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


146
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
2
 
0
 
! Отговори
yan преди 9 години
До100 nexussssДай да сваляме малко модове от nexusmods/skyrim, че от глад и мизерия и скапани политици ме заболя главата.
83
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До СТРАНДЖАТАкогато ти станеш българин, тогава той ще изкара цял мандат
82
2
 
14
 
! Отговори
yan преди 9 години
Горанов - Другарю Борисов, може да вдигнем минималната заплата с 10 лева.Борисов - Еееее, докога ще те уча бе момче! Ще я вдигнем с 20, а после с данъци и цени ще им вземем по 50.
81
1
 
12
 
! Отговори
nexussss преди 9 години
Има ли наивници дето да вярват на тея глупости???? Може и 1000 лева да стане заплатата, но като бутнат борда (атова ще е съвсем скоро) 1 евро ще стане 10-20 лева! Пък те нека си вдигат минималната заплата...хихихи
80
1
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Обидно е за всички останали работещи, които получават малко над минималната заплата, а работят висококвалифициран труд!
79
13
 
3
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 години
Г-н Борисов доказа че е спасителя на България...- съвременния апостол Левски,надмина по своето величие поета- революционер Христо Ботев и писателя Захари Стоянов....-Бойко ви вдига доходите и мин. работна заплата...- това е истински патриот и родолюбец...- както казва често г-н Борисов ще управлява още 3 мандата до 2026 год....
78
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
,,второ АКО ТИ КАТО РАБОТОДАТЕЛ НЕ МОЖЕШ ДА ПЛАТИШ ПОНЕ ДВА ПЪТИ ПОВЕЧЕ ОТ СОЦИАЛНАТА ДЪРЖАВНА ЗАПЛАТА ТОГАВА СИ ЗАТВАРЯШ "ИНДУСТРИАЛНИЯ"ОБЕКТ,трето-АКО БЪЛГАРИТЕ НЯМАТ ПРОИЗВОДИТЕЛНОСТ КАТО В..НЕ ЗНАМ СИ КЪДЕ,ТИ КАК СИ СТАНАЛ МИЛИОНЕР,КОЙ ТИ ГИ ИЗРАБОТВА МИЛИОНИТЕ,НЕ СА ЛИ СЪЩИТЕ ТИЯ НИСКОПРОИЗВОДИТЕЛНИ БЪЛГАРИ!!!четвърто ТИ КАКВО НАПРАВИ ДА ВДИГНЕШ ПРОИЗВОДИТЕЛНОСТТА ОСВЕН ДА СИ ПЪЛНИШ СОБСТВЕНИЯ ДЖОБ,ОТГОВОРИ ДЗВЕРО ЗАЩО БВП Е 47% отсредноевропейския а заплата средна 20-25% от него!!??
77
2
 
9
 
! Отговори
КасапкТодю преди 9 години
Вижте как се е угоил шопара-ама и Коледа наближава.
76
2
 
16
 
! Отговори
Ани преди 9 години
Похвално е , че нараства минималната заплата. Но какво остава за другите специалисти с образование и квалификация, които продължаваме да работим със заплати от 500 лв.,плащаме данъци и синдикален членски внос? Не се чудете тогава защо специалистите напускат България!
75
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
прочетох че някакъв "индустриалец"се изказАл че абсолютно всички работодателски организации били против увеличението на мин.заплата И НАБРАХ СКОРОСТ, И ДА МУ ОТГОВОРЯ НА ТОЯ ***:ПЪРВО ДРУГАРУ "РАБО-ДАТЕЛ"мин.заплата определена от правителството КАСАЕ САМО ДЪРЖАВНИТЕ И БЮДЖЕТНИТЕ СЛУЖИТЕЛИ И ПО-ТОЧНО НИСКО ОБРАЗОВАНИТЕ ОТ ТЯХ,ТАКА ЧЕ ТИ ***.О АКО СЕ БАРАШ ЗА ИНДУСТРИАЛЕЦ НЕ СИ ЗАВИСИМ ОТ ТАЯ ЗАПЛАТА А ОТ ТОВА КОЛКО И КАКВО СИ ПРОИЗВЕЛ И ЗА КОЛКО СИ ГО ПРОДАЛ,ДРУГОТО СЕ НАРИЧА УКРИВАНЕ НА ДОХОД
74
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
мутрата ще се *** да се думка в гърдите пак. Ще има " аз давам", " аз плащам" и т.н. Всъщност увеличението на минималната заплата е начин за увеличаване на данъци и осигуровки, тъй като те са обвързани с нея
73
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много яки тия от ГЕРБ!
72
2
 
8
 
! Отговори
българин преди 9 години
Не давайтолкова много пари ,бе Бобко че пак трябва да ги крия под дюшека. Ех много си добър към бедните.Дано ГОСПД ти вземе здравето!
71
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 83dosta...v Berlin kartata za gradskiya tyransport e 80 evro pochti, a ot zaplatata na men mi otdurjat kum 1000 evro obshto...be 33% ot zaplatata ti otivat za zdravni,danuci i t.n.
70
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
да, като давете примери за ниски доходи в германия и австрия, хайде да уточним и колко е данъкът там, колко е на месец здравната осигуровка, колко е наемът, колко е билетът за градския транспорт ;-)))
69
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До do 75da daje oshte sum v Germaniya imam poznati koito s godini karat na pomoshti, zashtoto biuroto ti predlaga rabota ,no ti moje6 da q othvurli6 zashtoto ne ti haresva ili druga pri4ina...pochva da te prashta na kursove za prekvalifikaciq i vsi4ko tova se proto4va s godini..v kraen slu4ai po4va6 rabota i sled godina napuska6 i pak su6toto...
68
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
все пак да не забравяме и друго - кои хора получават минимална заплата? всеки европейски град има техника за миене, метене, чистене и т.н., но ние караме на ръчен труд, за да не се усложнява още повече *** проблем, та минималната заплата си е социална помощ срещу труд. А хора, които не са учили, нямат квалификация и особени умения, колко трябва да взимат? Съгласен съм, че трябва да стига за достоен живот, но в бедна държава без особени приходи от данъци, но с огромни социални разходи, как
67
0
 
1
 
! Отговори
do 75 преди 9 години
ne znam dali si jivql/a v germania, no kato vzima6 pomo6ti si zaduljen da si tursish i rabota, primerno! Ne ti davat ei taka pari bez ni6to da pravi6, ima si opredeleni pravila, v koito te zaduljavat da si tursish rabota i t.n, osven ako ne mojesh da rabotish po zdravoslovni prichini togava ima drugi pravila.. Vsichko e mnogo dobre uredeno, osven tova, che traee mnogo vreme!
66
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
САДЕТЕ КАРТОФИ БЕ,ЯЖТЕ МАС,ПРОИЗВЕЖДАЙТЕ СИ САМИ ТОК,ПРОИЗВЕЖДАЙТЕ СИ ВОДА САМИ,ТОЛКОВА ЛИ Е ТРУДНО ? ТО РАБОТА ЗА 20,30 ГОДИШНИ ХОРА НЯМА А КОЙ ЩЕ ВЗЕМЕ ЕДИН ЧОВЕК НА 55 СЪС БОЛНИ ИЗХАБЕНИ СТАВИ НА РАБОТА ? ТОЧНО ТАКА ,НИКОЙ,Е КАКВА ПЕНСИЯ ТЪРСИТЕ ПОСЛЕ,ТОВА НЕ Е ПЕНСИОННА РЕФОРМА ,ТОВА Е ЧАСТ ОТ ПОРОБВАНЕТО НА ЧОВЕЧЕСТВОТО,ПОДАРЕТЕ БЪЛГАРИЯ НА РУСИЯ И ЩЕ ОЦЕЛЕЕТЕ
65
2
 
10
 
! Отговори
ujas преди 9 години
bojeee v avstria poluchavash 600lv - 300evro samo ako raboti6 po 8 chasa na sedmica! Tova nasheto ne e normalno!!! Estestveno, che ne moje da se sravnqva, no vse pak...ne e normalno kolko malko poluchavat horata v bulgaria, puk kamoli pensionerite!!!