Горанов отстъпва за 380 лв. минимална заплата

Финансовият министър предлага тя да нарасне на две части
Обновена: 30 ное 2014 21:36 | 30 ное 2014 14:50, Елка Василева
108
Горанов отстъпва за 380 лв. минимална заплата
Владислав Горанов. Снимка: архив, Булфото

Аз съм готов да отстъпя от позицията си за запазване на размера на минималната работна заплата. Ще предложа тя да расте, само че не толкова рязко, колкото бяха предложили колегите на един предходен етап, а на две части в рамките на следващата година – с 20 лева до 360 лева от 1 януари и с още 20, ако няма някакъв сериозен катаклизъм, от средата на 2015 г. Това каза министърът на финансите Владислав Горанов в предаването „Неделя 150” на БНР.

За увеличаване на минималната работна заплата на 380 лева от следващата година се обяви вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин през седмицата. В момента размерът й е 340 лева, а от КНСБ поискаха да стане 400 лева. Според Калфин не е добър вариант да не се повишава минималното възнаграждение.

Още по темата

Горанов обясни, че след проведените разговори на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество основните му притеснения, че пазарът на труда ще бъде притиснат от едно рязко покачване на минималната заплата, не са срещнали подкрепа нито от страна на синдикатите, нито от по-голямата част от работодателските организации.

„Оказва се, че трудовият пазар, поне според становището на по-голямата част от работодателските организации, би могъл да поеме това увеличение. В този смисъл ние нямаме аргумент да останем на позиция, че минималната заплата трябва да бъде запазена. Тази еволюция в позицията на финансовото министерство идва именно в процеса на консултиране“, подчерта министър Горанов.

Планираният размер на минималната работна заплата през следващата година по думите на финансовия министър трябва да достигне до 380 лева, както бе предложено от синдикатите и от служебното правителство, разработило тригодишната бюджетна прогноза в предходния вариант на бюджета.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
0
 
2
 
! Отговори
ne vi e sram преди 9 години
Тези като мен - специалисти с висше образование - от провинцията, които работим в областта на културата, които останахме тук, за какво ще ни вържете господин Министър, да пасем трева ?!?!?!?!? 420 лева месечна заплата, като махнем ДАНЪКА .... как мислите живее четиричленно семейство?!?! 380 минимална , средната .... ЗАБРАВЯТЕ ! Отвратителна политика ==== РОМИТЕ СА ПОДОБРЕ ОТ НАС__________________________________________________________________________________
80
1
 
2
 
! Отговори
Американ преди 9 години
Ами то и с 2000 да я качат, ама парите от къде ще дойдат? Дедо Боже ще ви ги пусне като манна небесна?
79
0
 
3
 
! Отговори
1 преди 9 години
Ааааа колосалната добавка от 40 лв ще направи получаващите я милионери!!!
78
0
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
И вие наистина ли вярвате,че това кариеристче има капацитета да стабилизира държавата?
77
0
 
4
 
! Отговори
re преди 9 години
Тъкмо мислих да назнача чистачка на 340лв, но за 380 се отказвам.
76
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
С размера на минималната заплата са обвързани огромна част от плащанията за партии, синдикати, заплати в държавния сектор - включително и депутатски. И така - кой ще се облагодетелства от увеличение на МРЗ? Работниците? Предприемачите?Или хилядите наредени на държавната хранилка пищящи за още и още...
75
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Браво! И без това в България беше най-ниска, а сме в ЕС. За същия труд в завод за производство на месни или сладкарски продукти, например в Германия, получават 10 пъти повече. А цената накрая в магазина за купувачите е същата както в България. Къде отива тази разлика?
74
1
 
5
 
! Отговори
рукито преди 9 години
Заплатодател е много по добре от Работодател. Горанката е пълен негодяй!
73
1
 
3
 
! Отговори
шоу преди 9 години
До синдикалистРаботата е там че са 400 лева само на хартия.В действителост са доста по-високи.Иначе на никой хотелиер няма да мине през ум да приема резервации ако не си е подсигурил персонал...
72
1
 
9
 
! Отговори
до 87 преди 9 години
За разлика от нас имат Икономика почти колкото Руската :) Иначе съм за 10% увеличение всяка година,който не може да плаща минимална заплата значи не е работодател а експлоататор
71
0
 
20
 
! Отговори
Berlin преди 9 години
В Германия също въвеждат минимална заплата. Тя е 2915 лева.Хахахахахаха... :)))))
70
0
 
3
 
! Отговори
Когато преди 9 години
Когато отмените двата порочни данъка и нещата ще се помръднат напред. Кое не е ясно?
69
0
 
11
 
! Отговори
Защо преди 9 години
Защо си причинявате този главобол? Защо не пробвате да не им плащате? Може пък да одаянят и без да ядат. Като онова магаре...Министър Горанов, Защо първо не пробвате вие с 360 лв. на месец? Зимата щяла да бъде топла.
68
4
 
9
 
! Отговори
Любомир преди 9 години
Пак ще искарват пари от малките фирми, жалки ***!!! Имам малка фирма и за мен работят 4 човека на минимална работна заплата естествено получават повече от 340лв, осигоровките на един човек са 180лв х 4 = 720лв месечно! Като сложиш евтиния ток на енерго про едно 500лв и другите евтини неща излизаш на минус! А сега искат да ми кажат, че ще трябва да плащам още по скъпи осигоровки без да се вдигне дохода на работниците ми. ЕДИН ВИД ОТ ЦЯЛАТА РАБОТА САМО НИ ОЩЕТЯВАТ ОЩЕ И ОЩЕ И ОЩЕ ***!!!!
67
0
 
5
 
! Отговори
Посмешище преди 9 години
Този е 10 пъти по-голям лакей и от вдянков
66
1
 
8
 
! Отговори
ГЕноцид преди 9 години
Много умно!!!Като се дига минималната се облагодетелстват най-вече чистачките и ***!!!Така една чистачка вече почти се изравнява с една учителка щото техните заплати са замразени от години!пропорционално увеличение няма при Герб целта е всички да са равни и на минимална честито ви БКП отново!
65
2
 
17
 
! Отговори
ВЕЩИЦАТА преди 9 години
НАЙ НЕДОВОЛННИ ЩЕ СА РАБОТОДАТЕЕЛИТЕ. ТЕ ИСКАТ ПЕРСОНАЛА ИМ ДА ИМ РАБОТИ ПО 10-12 ЧАСА И ДА ПОЛУЧАВА ТРОХИЧКИ. ГАДНИ РАБОТОДАТЕЛИ, НЕ СЕ НАЯДОХА, АЛЧНИ КАПИТАЛИСТИ. ПИША ТОВА, ЗАЩОТО МНОГО ДОБРЕ СЪМ ЗАПОЗНАТА, ПОЗНАВАМ ДОСТА БЕЗОЧЛИВИ, НАХАЛНИ, АРОГАНТНИ, ПРОСТИ, АЛЧНИ РАБОТОДАТЕЛИ. НАВРЕМЕТО ИМАШЕ ПОСТАНОВКА "КРИВОРАЗБРАНАТА ЦИЛИВИЛИЗАЦИЯ" С КАЛОЯНЧЕВ. АБСОЛЮТНО СЕ ВПИСВАТ ТАМ.
64
0
 
10
 
! Отговори
Експерт преди 9 години
Сега да ви светна, заплатата няма как да не се вдигне, защото държавата трябва да папка. За неразбиращите ще кажа, че с мин. заплата се вдигат всички осигуровки, данъци и такси и така държавата ще папка повече, другото е театър. А 1000 лв. няма как да стане защото пък на ЕС му трябват евтини роби и ще ни нагъзят.
63
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не трябва да се дават за дечицата, защото ще станат и без това наркоманчета и няма да работят и да внасят пари в бюджета. И на майките не трябва да се дава, защото не им се работи и искат някой мъж с пари да им купи къща и кола и да ги издържаПенсионерите заслужават пари, защото цял живот са работили и са внасяли осигуровки и данъци в бюджета на държавата
62
3
 
13
 
! Отговори
Силвия преди 9 години
То е ясно че повечето от хората който са осигурявани на мин. работна заплата не взимат реално толкова, но какво да кажем ние майките като няма кой да ни даде повече от 340 лв. Хора вие изобщо добре ли сте давате по 40 лв коледни надбавки за пенсионерите, а защо не дадете за дечицата? Нали все пак трябва да се стимулира раждаемостта в тая държава? Вие изобщо дали имате идея как се гледа дете с тези пари? Но на вас ви е добре, а ние се чудим как да купим подарък за Коледа на нашите деца. ***