България се надява да повиши износа за САЩ чрез споразумение

Акцентът ще е върху малките и средните предприятия, обеща Марси Рийс
Обновена: 2 дек 2014 13:19 | 2 дек 2014 13:16, Камелия Цветанова
31
България се надява да повиши износа за САЩ чрез споразумение
Снимка: БТА

България очаква бъдещото споразумение за свободна търговия да способства за активизиране на търговията между България и САЩ да повлияе позитивно върху секторната конкурентоспособност и производителността. Това каза министърът на икономиката Божидар Лукарски на конференцията "Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции: перспективи пред малкия и средния бизнес", цитиран от БТА.

По думите му подобряването на достъпа до пазара на САЩ за българските стоки, услуги и обществени поръчки ще допринесе за стимулиране на икономическия растеж, иновациите и заетостта в България.

Допълнителен ефект се очаква да създаде и регулаторното сближаване, и ефективната закрила на правата върху интелектуалната собственост.

Според Лукарски Европа няма да допусне занижаване на високите екологични, трудови и здравни
стандарти.

Особено важни за България са възможностите, които ще се създадат за малките и средните предприятия, чийто дял в износа ни е малък, заяви министърът и изрази надежда с бъдещото споразумение това да се промени.

Споразумението за трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции между ЕС и САЩ ще донесе полза както на потребителите, така и на производителите, и особено на малките и средните предприятия, увери и посланикът на САЩ у нас Марси Рийс.

Две от най-важните групи в преговорите са малките и средните предприятия и потребителите, посочи Рийс, като отбеляза, че повечето от всички бизнес-дружества както в САЩ, така и в ЕС са категоризирани като малки или средни. Тези дружества са двигател за създаване на работни места и икономически растеж. Тя отбеляза, че в Европа 25 на сто от тези предприятия изнасят, като 13 процента от износа е насочен извън Европа.

Макар че този процент е нисък, икономическите ползи от него са ясни за всички, каза посланик Рийс.

Тя отбеляза, че малките и средните предприятия в България са 86 на сто от всички. Според нея една от основните пречки за износа пред малките предприятия е преминаването на бюрократичните процедури в чуждите държави.

Фокусът може да бъде поставен върху увеличаването на износа.

Това ще означава и увеличен икономически ръст, коментира тя. Според нея ще има полза и за потребителите - не само от по-ниските цени, но и от по-голямото разнообразие.

Посланикът на Италия Марко Контичели отбеляза, че малките и средните предприятия дават работа на две трети от хората и покриват над 90 процента от бизнеса. Проблемът е, че изнасят малко, посочи той.

Това партньорство няма да бъде поредното споразумение, а ще бъде основано на общи идеи и общи принципи, каза посланикът и добави, че както САЩ, така и ЕС трябва да бъдат много гъвкави.

Крайният резултат трябва да бъде комплексно партньорство, трябва да се води стабилна кампания за информиране на гражданското общество, отбеляза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ХахахахахаххааНикой не може да ви даде това което аз ще ви обещая.хахахахахахахаСтара тактика за лов на кифли
21
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
SHATA BULGARIA kak zvuchi
20
0
 
1
 
! Отговори
me преди 9 години
Между другото, имаше наскоро статия в Euractiv, че Франция отказва да подпише споразумението докато не отпадне клаузата за международен арбитраж. Не знам защо това не се споменава в БГ медиите.
19
0
 
1
 
! Отговори
me преди 9 години
И аз да попитам, я пак, какво точно ще изнасяме? Щото доколкото помня, нищо не произвеждаме. Скапани платени ***!
18
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
та ко шъ изнасяме кайш? ***? ам то и магарета не останаа да ги произвеждат.
17
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Отпадне ли и малкото протекционизъм, който имаме, тогава ще ни се разгони фамилията. Фирмите ни ще фалират съвсем, защото изобщо не са конкурентноспособни. А който си мисли, че някой ще ги пусне на големите пазари просто ей така, е ***.
16
1
 
22
 
! Отговори
Луд от мазата преди 9 години
Износа на какво ? На масажистки най вероятно....,.
15
2
 
27
 
! Отговори
БРАВОО преди 9 години
Спряхме най мащабния газопровод за да можем да прокопаем най големия тунел до другия край на света за да търгуваме със САЩ .БРАВО БРАВО е по велик народ от нашия няма Просто нямам думи за те я простотии за които чета тука
14
0
 
2
 
! Отговори
До Анонимен 13 преди 9 години
От мое име! ПРОБЛЕМ?
13
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Революцията в България срещу евроатлантическото ционистко робство е неизбежна.
12
0
 
13
 
! Отговори
Бай ви Ганя преди 9 години
Ако се подпише споразумение за търгояията между ЕС и САЩ за какво ни е отделно споразумение на нас със САЩ. Разменната монета ще е да пуснем Шеврон да надупчи и превърне Добрудйа и Северна България в пустиня ли. И всичко това "изтъргувано" срещу илюзорни права за продажба в бъдеще време на продукжия на бг частни фирми в САЩ. Моля спрете да четете Сун Дзъ, прочетете "Бък и проповедника" от Едгар Алан По. Не е книга, а само разказ. В ролята на проповедника е американецът Марси Рийз.
11
15
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Волене, спри се малко бре, излез из под масата и стига плю. Не само святата ти реСпублика е на този свят. Осъзнай се! Или ти не можеш да намериш нищо положително ако не е свързано с дядо ти Иван? не ми отговаряй (знам че не можеш), цъкай минусчета и се надявай всевластния източен император да те вземе под крилото си!
10
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какъв износ?!? Та ние нямаме никаква промишленост, нищо не произвеждаме вече!! Лютеница и мартеници ли ще изнасяме? Тези ще ни затрият и малкото бизнес, останал едвам да диша от огромната конкуренция на големите ЕС концерни, та какво остава като дойдат и тези от САЩ?!!Цяла Европа е пропищяла от това споразумение, което се готвят лобистите в Брюксел да ни го сервират, а нашите продажници отново се лензят и лакействат на западняците без грам мисъл за националните ни интереси.
9
0
 
22
 
! Отговори
zag52 преди 9 години
Да им дадем да надупчат страната за шистов газ и още някоя мина.А ние да се изнасяме .Блажени са вярващите.
8
0
 
21
 
! Отговори
Румбо преди 9 години
Трай коньо за зелена трева!Америка е като поп-не дава,само взема!За огъзването-потупване по рамото!
7
0
 
29
 
! Отговори
сасанак преди 9 години
Прах в очите е това никакви трансантлантически търговскиспоразуменияне ни трябват не отклонявайте вниманието от главната тема това еопит за пълно дестабилизиране на бг. икономиката уж износ, но срещу вносна гмо продукти ивоенни бракми
6
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ша изнасяме евтини български ку...*** и кисело млеко, ха ха ха...
5
0
 
22
 
! Отговори
ТЪП, ПО-ТЪП, НАЙ–ТЪП преди 9 години
Да това е БГ "ПОЛИКИКЪТ"
4
0
 
14
 
! Отговори
непукист преди 9 години
Не знам точно какво може да изнесем За УСА , но се сещам имаме една стока малко х-ка и се развъждат като *** ,но пък отлично ще ви паснат за резерватите.
3
0
 
22
 
! Отговори
ОТ УМРЯЛ ПИСМО преди 9 години
чакат нашите управници. ВИЗИ, ВИЗИ и безплатни теляци за УСА солджърите в АФГАНИСТАН