Путин постави под съмнение суверенитета на България!

Експерти в спор колко ще изгубим от спирането на "Южен поток"
Обновена: 2 дек 2014 14:03 | 2 дек 2014 10:28, Камелия Цветанова
225
Путин постави под съмнение суверенитета на България!
Снимка: Булфото, архив

Руският президент Владимир Путин постави под съмнение суверенитета на България в изказването си в турската столица Анкара, където обяви закриването на проекта за газопровод „Южен поток”. Около това мнение се обединиха експерти по bTV.

Още по темата
Путин снощи заяви, че проектът е закрит, защото не може да се реализира без разрешението на България, а такова липсва.

„България винаги е твърдяла, че е много заинтересувана от създаването на" Южен поток", но ако тя не може да действа като суверенна държава, след като тя има и други ангажименти, това вече не е наша работа", каза още той и предложи България да потърси компенсации от Европейския съюз за пропуснати ползи от спрения проект.

По думите му България ще губи годишно по 400 млн. евро само от транзитни такси.

Икономистът Владимир Каролев, съветник на новия икономически министър Божидар Лукарски, беше категоричен, че цитираната сума не е вярна.

„Аз съм виждал финансовия план на „Южен поток” и такива числа в него няма. Годишната печалба е много по-малка, а и от нея трябва да се приспаднат разходи”, подчерта Каролев.  Той призна, че е обиден, че Путин поставя под съмнение суверенитета на България. „Истина е, че не сме силен играч, най-слабият в Европа, но ако бях министър-председател, веднага щях да поискам обяснение", заяви още Каролев.

Според бившия енергиен министър Трайчо Трайков Путин изненада всички с решението си.

Депутатът от БСП Жельо Бойчев изрази противоположно мнение.

„Няколко пъти руската страна настояваше за ясна позиция на България за проекта. Крайният срок за тази позиция беше краят на ноември”, обясни той.

Според него е съвсем нормално руската страна след години чакане да намери алернатива, а пътят на газа винаги ще си намери такава.

Той изрази „крайно разочарование” от прекратяването на проекта и го нарече „предателство към бъдещите поколения от България”.

Според Жельо Бойчев реализирането на „Южен поток” отговаря на „националния интерес на България”. Той изрази тезата на своята партия и на кабинета „Орешарски” за ползите за страната от евентуалното разкриване на работни места и работата за десетки български фирми.

„България за пореден път няма да се възползва от географското си положение. Много повече щяха да бъдат хората, които да работят – щяха да бъдат ангажирани много български фирми. Ние търсихме решение за преодоляване на това противоречие с европейското законодателство. Националният интерес задължава елита да направи така, че тази тръба да мине през България”, посочи Жельо Бойчев.

Строежът на „Южен поток” започна през 2012 г. и се очакваше да бъде завършен и приведен в действие до 2018 г. От Европейската комисия обаче излязоха със становище, че проектът е в разрез с исизкванията по Трети енергиен пакет на Европейския съюз заради конфликт на интереси. Според Брюксел не може един и същи собственик да държи газопровода и да го снабдява с газ. Освен това ЕК имаше и забележки към провеждането на процедури за обществени поръчки.

Трайчо Трайков изтъкна именно тези проблеми като аргументи срещу реализирането на проекта.

„Аз като министър вярвах, че този проект може да бъде добър за България, ако се договори както трябва. При кабинета „Орешарски” беше направено така, че да не бъде изгоден за всички българи, а за 10 души”, заяви той.

„ЕК имаше забележки за спазването на енергийното законодателство и за спазването на състезателните процедури. Докато те се решат, г-н Путин реши, че вече не му е важно”, коментира още бившият енергиен министър.

Икономистът Владимир Каролев препоръча принципалът на дружеството „Южен поток” - България - Българският енергиен холдинг (БЕХ) да поиска официална позиция за прекратяването на проекта.

„Не знаем точно какво има предвид Путин. Има междуправителствено споразумение между Русия и България и ако това решение е окончателно, служителите в българската компания, където се харчат доста пари за заплати, трябва още днес да бъдат пуснати в отпуск”, коментира икономистът.

„Това е пример за отношението на Русия към преговорите с България. Ако някой твърди, че спирането на проекта е по вина на България, България има много основания да твърди, че именно Русия го спира, и следва спорът да се реши на международен арбитраж”, обясни Трайчо Трайков.

Бившият енергиен министър призна ролята на Турция като важен играч в региона, но отбеляза, че решението на Путин няма да му донесе само позитиви. „Изборът на Путин не е случаен, защото Турция е основен играч. Проблемът е, че не е първи избор. Зависимостта от Турция е малко по-добра от зависимостта от Украйна”, коментира Трайков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


225
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
179
2
 
0
 
! Отговори
Теди преди 9 години
Нашите ***-политици да прочетът Сун Дзъ ......Дръж приятелите си близо,а враговете още по-близо!!!!!ЕС и Русия врагове или приятели,трябва да са близо до нас,за да ивлечем максимална полза и от двата гиганта !!!
178
2
 
1
 
! Отговори
Евгений преди 9 години
Здравейте! Какъв суверенитет може да се каже, че всички решения се вземат на диктовката на ЕС и САЩ? Брюксел заяви, че ще направи и България! Унгария, Австрия и Сърбия са по-независими от България. И аз се надявам, че строителството на газопровода от Турция през Македония до Сърбия - Путин не го забравяме. И цената на газа и инвестиции в икономиката на тези страни ще бъде вярна. И България ще дръпне газопровода от самата Турция, за моите пари. И цената на газа ще има турска комисия.
177
8
 
1
 
! Отговори
да го... путин преди 9 години
*** се държи като типичен комунист - когато не му играят по свирката, има намеса на "някои кръгове на запад". С това си изказване си изпусна нервите - става ясно, че са се опитвали да влязат през задния двор, по партизански, без зачитане на закони и правила.Когато една държава действа като суверенна и му отрязва квитанциите, той я обвинява, че взима несуверенни решения. А ако бяха несуверенни в обратна посока, щяха да са най-суверенните в света.Все едно слушам Маяма Нолова.
176
2
 
6
 
! Отговори
?! преди 9 години
Как така ще го постави под съмнение?Че то от години е ясно, че го няма изобщо. Отдавна шепа продажници го продадоха на НАТО, ЕС и компания за лични облаги.
175
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ся за една тръба ли ще се караме?Е няя стане тая работа.
174
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнА кой е вашият президент ?? Това, което той прави за доброто на вашата страна ??
173
2
 
13
 
! Отговори
Станислав преди 9 години
Здравейте всички, аз съм от Русия - Западен Сибир - област Алтай. Разочарован от решението на правителството ви! Колко може да се огънат под всички? Бих искал да ви разбере, ако не е било полезно за вас! Как искате да станете по-развита, просперираща и независима власт, не защитава националните ни интереси? Нямам нищо против вашите хора не разполагат,но с теб или който няма да говори при равни условия, ако не стане от коленете си.Превод от Google)))
172
2
 
11
 
! Отговори
Станислав преди 9 години
Здравствуйте все,я из России - Западная Сибирь - Алтайский край. Разочарован решением вашего правительства! Сколько можно прогибаться под всеми? Я бы понял вас, если это было бы вам не выгодно! Как вы хотите стать более развитой, обеспеченной и самостоятельной державой, не защищая своих национальных интересов? Я ничего против вашего народа не имею, но с вами ни кто не будет говорить на равных, если вы не встанете с колен.
171
14
 
1
 
! Отговори
Ан преди 9 години
Той не желае да се сети, че Бг е част от Европа и като такава, ще трябва да играе по европейски правила. На колхозника лилипут, мястото му е в Сибир, макар и вече да си има нов Анадолски приятел....хахаха
170
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Той не поставя под съмнение,той само констатира истинското положение на България.
169
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Путин е прав----До кога ще си играем като в детската градина "НА ТИ КУКЛАТА ДАЙ МИ ПАРЦАЛИТЕ "
168
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Каква суверенна държава. Американските военни бази на наша територия друго казват....
167
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вярно е, че не сме суверенна държава, след като не можем да вземем решение по който и да е въпрос сами. Няма никакво съмнение!Само че да ни бяха питали дали искаме да сме в ЕС! Не посмяха продажниците ни!Голяма реклама беше тоз ЕС, голяма хвалба и напъване, а най-важното - че губим суверенитета си някак ги премълчаха!
166
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Коя местна тиква твърди, че България има суверенитет ? Днес сме най-бедните и *** *** на ЕС и САЩ ! Преди 30 години бай Тошо целуваше с любов, в устата Брежнев, газта и бензина, суровините си течаха спокойно, даже препродавахме ! Днес целуваме г+++ на Обама и целия ЕС, но пари и работа няма, защото много ни обичат и денонощно мислят за нас!? Прсто се чудя и срамувам от тъпотата на българина, който вярва в добри феи и джудженца!?
165
19
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако сме лакей на Русия -сме ,,суверенни,,но ако не сме с тях .о..о..ти да видиш -били сме Зависими...аре стига Пропаганда от Соцвремената:-)
164
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А Русия не се ли дупи на Китаюгите,Турците, та чак и на Северна Корея:-) :-) само и само да не се закрие Бензиностанцията:-)
163
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 192_Абсолютно си Прав.Ние сме нация на 1300 години-какви са Рашките.Стига с тези истории..за братство,славяни и тем подобни.Хан Аспарух да не е ,,славянин,,Каквито и да сме ...такива сме ,и Трябва да се Гордеем че сме Българи..само така ще ни уважават
162
20
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз поставям под съмнение суверенитета на Русия, след като видях как се е одупил президента на РФ на Ердоган. Готов е всичко да даде на резака, само и само да пусне тръбите му през Турция.
161
9
 
4
 
! Отговори
Писна ми преди 9 години
Сиреч сме имали суверинитет, га бяхме заедно с братушките, че сега го подлагаме под съмнение, след като най-после скъсахме дослука? После ми опявайте за лицемерие и двойни стандарти...
160
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Стига сте се Унижавали -като плюете собствената си нация.Путин сам спря проекта.Нормално е когато една Тръба минава през един двор да се вземе мнението на собственика на двора.Не се унижавайте--така изглеждате нещастни,смешни ,..Като се е отказал..отказал..Праз Голям.Имайте Достоинство