Путин постави под съмнение суверенитета на България!

Експерти в спор колко ще изгубим от спирането на "Южен поток"
Обновена: 2 дек 2014 14:03 | 2 дек 2014 10:28, Камелия Цветанова
225
Путин постави под съмнение суверенитета на България!
Снимка: Булфото, архив

Руският президент Владимир Путин постави под съмнение суверенитета на България в изказването си в турската столица Анкара, където обяви закриването на проекта за газопровод „Южен поток”. Около това мнение се обединиха експерти по bTV.

Още по темата
Путин снощи заяви, че проектът е закрит, защото не може да се реализира без разрешението на България, а такова липсва.

„България винаги е твърдяла, че е много заинтересувана от създаването на" Южен поток", но ако тя не може да действа като суверенна държава, след като тя има и други ангажименти, това вече не е наша работа", каза още той и предложи България да потърси компенсации от Европейския съюз за пропуснати ползи от спрения проект.

По думите му България ще губи годишно по 400 млн. евро само от транзитни такси.

Икономистът Владимир Каролев, съветник на новия икономически министър Божидар Лукарски, беше категоричен, че цитираната сума не е вярна.

„Аз съм виждал финансовия план на „Южен поток” и такива числа в него няма. Годишната печалба е много по-малка, а и от нея трябва да се приспаднат разходи”, подчерта Каролев.  Той призна, че е обиден, че Путин поставя под съмнение суверенитета на България. „Истина е, че не сме силен играч, най-слабият в Европа, но ако бях министър-председател, веднага щях да поискам обяснение", заяви още Каролев.

Според бившия енергиен министър Трайчо Трайков Путин изненада всички с решението си.

Депутатът от БСП Жельо Бойчев изрази противоположно мнение.

„Няколко пъти руската страна настояваше за ясна позиция на България за проекта. Крайният срок за тази позиция беше краят на ноември”, обясни той.

Според него е съвсем нормално руската страна след години чакане да намери алернатива, а пътят на газа винаги ще си намери такава.

Той изрази „крайно разочарование” от прекратяването на проекта и го нарече „предателство към бъдещите поколения от България”.

Според Жельо Бойчев реализирането на „Южен поток” отговаря на „националния интерес на България”. Той изрази тезата на своята партия и на кабинета „Орешарски” за ползите за страната от евентуалното разкриване на работни места и работата за десетки български фирми.

„България за пореден път няма да се възползва от географското си положение. Много повече щяха да бъдат хората, които да работят – щяха да бъдат ангажирани много български фирми. Ние търсихме решение за преодоляване на това противоречие с европейското законодателство. Националният интерес задължава елита да направи така, че тази тръба да мине през България”, посочи Жельо Бойчев.

Строежът на „Южен поток” започна през 2012 г. и се очакваше да бъде завършен и приведен в действие до 2018 г. От Европейската комисия обаче излязоха със становище, че проектът е в разрез с исизкванията по Трети енергиен пакет на Европейския съюз заради конфликт на интереси. Според Брюксел не може един и същи собственик да държи газопровода и да го снабдява с газ. Освен това ЕК имаше и забележки към провеждането на процедури за обществени поръчки.

Трайчо Трайков изтъкна именно тези проблеми като аргументи срещу реализирането на проекта.

„Аз като министър вярвах, че този проект може да бъде добър за България, ако се договори както трябва. При кабинета „Орешарски” беше направено така, че да не бъде изгоден за всички българи, а за 10 души”, заяви той.

„ЕК имаше забележки за спазването на енергийното законодателство и за спазването на състезателните процедури. Докато те се решат, г-н Путин реши, че вече не му е важно”, коментира още бившият енергиен министър.

Икономистът Владимир Каролев препоръча принципалът на дружеството „Южен поток” - България - Българският енергиен холдинг (БЕХ) да поиска официална позиция за прекратяването на проекта.

„Не знаем точно какво има предвид Путин. Има междуправителствено споразумение между Русия и България и ако това решение е окончателно, служителите в българската компания, където се харчат доста пари за заплати, трябва още днес да бъдат пуснати в отпуск”, коментира икономистът.

„Това е пример за отношението на Русия към преговорите с България. Ако някой твърди, че спирането на проекта е по вина на България, България има много основания да твърди, че именно Русия го спира, и следва спорът да се реши на международен арбитраж”, обясни Трайчо Трайков.

Бившият енергиен министър призна ролята на Турция като важен играч в региона, но отбеляза, че решението на Путин няма да му донесе само позитиви. „Изборът на Путин не е случаен, защото Турция е основен играч. Проблемът е, че не е първи избор. Зависимостта от Турция е малко по-добра от зависимостта от Украйна”, коментира Трайков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


225
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
159
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Като чета по-надолу,коментари от сорта на ,,баш правилно го е казал човечеца''Много си е прав човека''...То верно че все месии чакаме,да чакаме такива отвън си е доста унизително за страна с 1300 години история,но осъзнавате ли този ,,прав човечец'' какво представлява в действителност и колко пет пари не дава нито за вас нито за вашия суверенитет,който толкова гръмко коментира.Щото аз бих подложил под съмнение суверена на Украйна заради човечеца..
158
11
 
7
 
! Отговори
.. преди 9 години
Реално твърдението на Путин е следното:За съжаление,България трябваше да се съобрази с ангажиментите да прилага правото на ЕС и не можем да построим ЮП въпреки правилата на ЕС.От много време руската позиция е че междудържавните споразумения са по-висши от правото на ЕС - това е смехотворна позиция, при наличието на общностно право което регулира това. Руснаците искат да се правят че не сме в ЕС, и у нас има достатъчно хора които ще ни изкарат от ЕС за да им угодят.Но победихме - ЮП е мъртъв
157
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До СКАПАН НАРОДКато псуваш толкова и пишеш с главни букви няма да станеш по приемлив и интересен на хората първосигнална *** проруска,знам кво ще ми кажеш и напишеш и за тва не ти прочетох и целият текст. Знам че на *** няма как да му обясниш че е такъв,но поне не ми обиждай народа за твоето лекомислие.
156
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Русия не създава високотехнологични продукти-които да продава.Бензиностанция-която неистово търси на кой да ......даде...тръбата.Спешно трябва да продават...газ:-)
155
5
 
9
 
! Отговори
Щирлиц преди 9 години
Баш точно си го е казал човека.То не бяха американски посланици да надзирават Боко,евро комисари,и кой ли още не.
154
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако си мислехте че путин щеше да ви наеме: да строите газопровода-пълен смях.Да може някои *** да копае с кирка и тук там някои багер.Заварките и терминалите се правят само от служители на Газпром.Оставаше ви само да гледате и цъкате като часовници.и да хвалите дружбата -цъкаики и гледайки с ръце в джобовдте:-)
153
5
 
11
 
! Отговори
Марк преди 9 години
Пука му на суверенитета на БЪЛГАРИЯ от думите на Путин, макар и изречени от високи токчета!
152
15
 
9
 
! Отговори
Божо преди 9 години
Значи за *** не е изгодна България , значи е добре да ни забрави ??? Ако , обаче за България *** не е изгоден, ние трябва да му лежим в краката , защото е "защитник на славянството и православието" ???? вие не сте българи, *** !!!
151
6
 
20
 
! Отговори
сбогом гринго преди 9 години
абе кви трайчовци,кви боковци.кви такива без нерви като по-долния?...човека в прав тектст ни каза...като сте зависими от всички и от всичко,няма да спечелите нищо или още по-красноречиво мога да се изразя...сбогом ,гергино ..да ти *** и панаира !...ай ся,братя да пием по една студена вода вместо по едно вино с дебело мезенце...да ви е сладко ,господа блюдолизци на празни европейски чинии!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
150
4
 
11
 
! Отговори
ДО 177 преди 9 години
Преди Иван Костов да смени лева 1 към 100 долара не беше ли 3000лв за 1 долар. Така че дето казваш 66 рубли за евро нищо не значи.
149
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
syverenni balgari hahahaha mrat kato myhi....hahaha
148
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Анонимен преди 1 часПУТКИН, АКО НЕ СИ РАЗБРАЛ В БЪЛГАРИЯ ХОРАТА ГЛАСУВАТ ЗА КОГОТО СИ РЕШАТ, ЗА РАЗЛИКА ОТ 127% РЕЗУЛТАТИ В БЛЯДЛЕНД! ЗА СУВЕРЕНИТЕТ ЩЕ ГОВОРИШ....................Момче, не бъркай СУВЕРЕНИТЕТА с демокрацията/диктатурата при вътрешно-държавното управление! Ние наистина гласуваме за когото си поискаме, но става това, което определени държави (наши "партньори") решат, както винаги е било де...
147
12
 
8
 
! Отговори
nemam nervi преди 9 години
До троловете подържащи Путин --не разбрахте ли,че рублите които ви плащат вече се ползват само във WC-то
146
7
 
21
 
! Отговори
сова преди 9 години
България иска хем душата в рая хем........Да но така не може. Нека ЕС да наложи на Унгария да не строи южен поток и руски АЕЦ още на другия ден ще кажат че излизат от ЕС.Ние сме нищо народ, затова сме си местили държавата на толкова места. Били сме 1/ 4 от Европа а останахме колкото една човешка длан. И бъдете сигурни че не след дълго България ще остане само географско понятие. То и това е целта на сегашните ни стопани. Суверенна държава сме само по конституция.
145
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
66 рубли за евро :))))))
144
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Смешника *** :))))))
143
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пука ми на мене за изказванията на Путин!
142
20
 
6
 
! Отговори
Божо преди 9 години
Чугунени глави, една добра дума за "***" няма ли да кажете ??? Цената на петрола е с 30% надолу СЕГА ,СЕГА и пак СЕГА , а не след 1000 руски зими !!! От тази цена България печели милиарди , а *** губи милиарди !!! ЗА КОГО РЕВЕТЕ ???? АНТИБЪЛГАРИ !!! южен поток е добър за ***, обаче за България е една продънена каца !!! вие българи ли сте , или *** ??? Ако се водеше от идеалистични пробългарски подбуди, *** щеше да ни продава енергия с цена, ПОНЕ като на германците !!!
141
8
 
25
 
! Отговори
abc преди 9 години
Путин е прав с дупедавци не се работи, а сега ревът
140
6
 
7
 
! Отговори
Srbin преди 9 години
Bratq Bylgari, 4estito da vi e Tursko robstvo ! Za jal, kato i vinagi i nie sme s vas :D