Станишев: Без „Южен поток“ всички държави са губещи

Чий интерес обслужват българските политици, пита той във Facebook
Обновена: 3 дек 2014 20:56 | 3 дек 2014 20:50, Анисия Иванова
164
Станишев: Без „Южен поток“ всички държави са губещи
Снимка, архив Булфото

С голяма изненада разбрах за решението на Русия да спре проекта "Южен поток". Руският президент обяви, че страната ни е виновна за това решение и че очевидно е лишена от суверенитета си по този въпрос. Това написа лидерът на ПЕС Сергей Станишев във Facebook.

Той смята, че "България е заплашена да загуби окончателно „Южен поток“. За пореден път руският газ ще ни заобиколи, за да мине през Турция, както се случи и с проекта „Син поток“ през 1998 г. Отново заради криворазбрано политическо надиграване".

Според него за последните 20 години България не е реализирала нито един голям проект: АЕЦ "Белене", „Бургас – Александруполис“, „Набуко“, VII-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“, „Южен поток“. "Всичко това поставя един голям въпрос: има ли България национално лидерство и българските политици чий интерес обслужват, ако така и не успяват да защитят националния?, пише той в социалната мрежа.

"Вместо да се възползваме от възможността за директен достъп до руския газ до територията на ЕС през България, ние допуснахме отново да бъдем заобиколени и да се появи още една трета страна - Турция, в преговорния процес и в отношенията Русия – ЕС. А в Турция впрочем третият енергиен пакет не важи. Дано българският премиер постави въпроса за „Южен поток“ на предстоящите му срещи в Брюксел. Аз ще направя същото на високо ниво, защото все още имаме шанса България да бъде приемана като предвидим партньор, който последователно отстоява националния си интерес", пише той.

Според Станишев без „Южен поток“ всички държави ще се окажат в ситуацията на несигурност на газовите доставки.

"Все още е твърде ярък споменът ми от газовата криза през 2009 г., когато страната ни понесе най-тежкия удар от всички останали засегнати държави. А икономиката ни претърпя загуби за близо 400 млн. лв.", смята той.

Станишев призова "да престанем да тренираме любимия си национален спорт на обществено противопоставяне по повод стратегическите за България проекти". И допълни, че се надява "в противоборството на русофили и русофоби, най-накрая у нас да стане мнозинство групата на българофилите".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Стига сте се втилясвади! Искаме или не искаме, вярваме или не вярваме - БЪДЕЩЕТО НА СВЕТОВНАТА ЕНЕРГЕТИКА Е В НАЙ ГОЛЕМИЯ АТОМ НА ВСЕЛЕНАТА- С Л Ъ Н Ц Е Т О ! Не хвърляйте пари на руски примки а помислете как да се инвестира в технологии за най ефективно използване на слънчевата енергия
23
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Българските политици обслужиха тримата сенатори,пратени от Обонго-факт.
22
4
 
10
 
! Отговори
бобо преди 9 години
абе я фук украинско евреиче, коя баба те пусна в бг тебе ?***...
21
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
скрий се бе ***
20
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Станишев е наглец, който обслужва интересите на съветцките олигарси. Нагло мишле е съселчо.
19
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Този южен поток да не ни докара потоп ?
18
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нагло свинче, има ли възможност русия да направи тва което обещава или търси възможности да изнудв. На Руснаците не вярвам,Когато се прави договор той трябва да бъде добре съставен и да има опция за актуализауия, а не да направим нещо, да го зарежем и да прехвърлим вината на предишни или следващи
17
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нагъл, много нагъл, най-нагъл, станишев!!!
16
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Скрий се, ве съсел. Знаеш ли колко е хубаво, че не ти гледаме мазната муцунка? Даже има шанс да те забравим. Което ти е само от полза.
15
6
 
15
 
! Отговори
връщай парите бе преди 9 години
Станишев да не ми се обяснява ами да каже как ще връщат с Орешарски парите които дадоха за безмислени хиляди тонове тръби и заровиха пристанищата на Бургаз и Варна?!
14
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Чий интерес обслужват българските политици, пита той във Facebook---------------------Obsluzvat bylgarskia interes tikvo
13
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Верно ли?Ето още една жертва на нескопосано българско образование! Пълна каша в главата! Срамота!
12
3
 
9
 
! Отговори
апв преди 9 години
Продажно , лъжливо псе, за тебе само 7.62!
11
10
 
14
 
! Отговори
НИКОГА ВЕЧЕ ГЕРБ ! преди 9 години
Станишев, стига сте стояли в стойка "пикаеща крава" !Избирайте - или с евроГЕЙците, или с руснаците !Средно положение няма !
10
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
егати гея е тоя серГЕЙ, бегай лапай на джуджето
9
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Само общи думи и цитати, никаква твърда позиция, никакво решение по въпроса. Пак ще питаме Европейския Съюз, бла-бла-бла. Къде ли се дянаха патриотите на България, които да отстояват националните ни интереси в ЕС? Омръзнаха ни тия празни приказки! Направете нещо!
8
2
 
17
 
! Отговори
непукист преди 9 години
Има една мъъъничка неточност ,а тя е че Ердоган или по-точно Турция направи голям шлем .
7
11
 
8
 
! Отговори
Верно ли? преди 9 години
По време на ПСВ руски ботуши газиха Добруджа, заедно с румънските войски, а турците бяха на наша страна. През ВСВ Русия обяви война на България. Тръбата, която Русия искаше и ще строи е предназначена да отива в Западна Европа, а не да спира в Турция или България. Ние пак ще можем да печелим от транзитни такси, само че Русия няма да може да шантажира Турция както би го правила с България или както сега го прави с украйна.
6
3
 
10
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 години
А, съселът бил жив...
5
3
 
23
 
! Отговори
Съсел, пак лъжеш! преди 9 години
Та нали неговото правителство спря Южен поток. Наредиха на Орешарски да пусне заповед за спиране на пректа и той я изпълни. И сега съсела се прави на ощипана мома и търси да прехвърли вината на правителството на Борисов.