Уви, "Големият шлем" вече е при Ердоган, съжалява Първанов

"Ще критикуваме кабинета, но няма да скачаме при всеки повод"
Обновена: 4 дек 2014 13:10 | 4 дек 2014 11:47, Камелия Цветанова
81
Уви, "Големият шлем" вече е при Ердоган, съжалява Първанов
Георги Първанов Снимка: архив, Булфото

Спирането на проекта „Южен поток“ е най-тежката загуба от гледна точка на икономическото развитие и на енергетиката в годините на прехода, смята лидерът на АБВ Георги Първанов.

Още по темата
Той обвини за това шест правителства, в това число и служебните, от тройната коалиция насам. Според него голяма вина има премиерът на тройната коалиция Сергей Станишев, защото не е ускорил работата на проекта.

Първанов коментира, че пакетът от трите енергийни проекта ( бел. ред. “Бургас - Александруполис”, АЕЦ “Белене” и “Южен поток”) е било най -доброто, което България е постигала за последните 25 години.

Той предупреди, че ще имаме проблеми със снабдяването с природен газ и пожела да не е още от тази зима, както и че не само не можем да очакваме поевтиняване на газа, а напротив – скок в цената му.

„От шанса да бъдем енергиен център на Балканите ще сме потребител при това на монополиста Турция. Уви, "Големият шлем" вече е притежание на Ердоган с всички последици, които ще има за нас това“, обобщи Първанов.

Въпреки че от АБВ вчера намекнаха, че могат да свалят подкрепата си за правителството заради отказа на депутатите от ГЕРБ парламентът да даде мандат на премиера Бойко Борисов да се бори за спасяването на проекта, Първанов днес увери, че това няма да стане засега.

„Аз очаквах повече от вчерашното заседание с участието на премиера, който поиска мандат, и парламентът демонстрира пълно объркване, а мнозинството в лицето на ГЕРБ и на РБ показа една двойна игра. Няма как да си обясня факта, че лидерът на ГЕРБ иска мандата и групата му се въздържа и не му даде този мандат. Нашата категорична позиция е на неприемане на подобни игри и интриги. АБВ има принципни позиции, ние не спорим за председатели и зам.-председатели, а отстояваме политики и не правим компромиси“, настоя Първанов.

В същото време той подчерта, че АБВ ще критикува, но това не означава, че няма да подкрепя правителството.

„Бихме оттеглили подкрепата си при натрупване на критична маса от негативни решения при огромни разминавания от програмата, която беше приета с наше участие. Ние няма да скачаме при всеки повод, ще отправяме критика, но това не означава, че ще изоставим подкрепата си“, увери той.

Според него България има нужда от стабилно управление, а в момента и от консолидация по въпроса с „Южен поток“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Га раздаваше картите Гоце обяви "голям шлем", а пък влезе с 5 вътрешни. Явно, държал е три къси бои, без сила (разбирай и трите проекта, за които истината излиза наяве. Не са ефективни, кухи за България.)
67
1
 
3
 
! Отговори
гласоподавател преди 9 години
Ддугарю Първанов,Не се сърдете и не винете никой а себесе че Вие ни натресохте Сергей човек без ден трудов стаж.Съсипа столетницата и избяга но народа забавя но не забравя и не проштава има видов ден както идва и Виденова зима.
66
1
 
4
 
! Отговори
ББ= преди 9 години
Депутатите на ГЕРБ вече и те се чудят на настроенията на ББ. Не знаят сега какво да гласуват, защото никой не ги е инструктирал.Понеже нямат способността за критическо мислене и са напълно зависими политически държанки изпадат в паника, когато не са инструктирани. А проекта южен поток е ясно за всички , че е спрян по инструктаж от ЕС и САЩ. А Бойко Борисов беше на инструктаж във Вашингтон. Как така сега иска мандат? Това е долен, ама много долен, двуличник.
65
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе, хора, не се делете на бсп, абв, герб и т.н. НАли утре газта ще скочи за всички. Как може да има хора, които да отричат, че транзита на най-използвание природен ресурс през България ще ни бъде от полза?! Естествено, че България губи.Защото всичко което се произвежда и консумира се му е нужна енергия, за да бъде създадено. Така или иначе газ ще се купува, само че сега вече ще е от Турция.Това в пакет с много други фактори ни прави една слаба държава с мощен и доминиращ икономиката ни съсед.
64
0
 
2
 
! Отговори
е преди 9 години
е на Ни Герб
63
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ПРЕКРАСНО - НА ТУРЦИЯ ГОЛЕМИЯ, НА НАС ЕВРОПА.
62
0
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Шлемник Байкалски го издуха
61
3
 
10
 
! Отговори
За смисъла на свобод преди 9 години
Нямаме армия, защото министър е земеделец, а неговия заместник е отявлен турчин. Т.е де факто армията ни е подчинена на Ердоган. Сега и топлото ни ще зависи от същата сила, етническия мир зависи от това колко клякаме на Турция и какво излиза? Че демокрацията де факто и де юре означава да се върнем в онова време, което наричахме ТУРСКО РОБСТВО или ОСМАНСКО ПРИСЪСТВИЕ. Наричайте го както искате- то пак е факт! Жалко за смъртта на Ботев и Левски, колко безсмислено е било освобождаването ни! Уви!
60
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Парите са взети, сега трябва да се връщат. Ясно е защо пищат Първанов и Доганов .....Цената на километър тръбопровод в България беше 4,2 пъти по-висока от цената на същия километър ,на същия тръбопровод в Сърбия, Унгария и Русия.......Това заради високият ни стандарт ли се беше получило ?
59
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
наще политически *** в Бг не могът да се ориентират на каква посока да си заватрят *** , забелили са си дупетата , разтворили са бузите и са силно приведени напред но им е трудно да се ориентират на коя посока да ги подложат за експолатация . а тези неориентираните обикновенно ги изненадват и отзад и отпред така че да позамият зъбите и да отворят и устичките широко
58
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
глемия член го поехме, мъжки
57
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Другарят Първанов се оказа една "гола вода".Преголямото му самочувствие като по-по-най в политиката и лявото пространство му замая главата.Неформалната му близост с Борисов му даваше някакво самочувствие и надежда че все още е някакъв фактор и може да влияе на нещата,но УВИ,както сам признава.Не само,че нищо от "големия му шлем" не стана,но няма и да стане и то с негова решаваща помощ.Той така и не се определи с Москва,Вашингтон или Брюксел е,дали е ляв като убеждение или седи отляво на едрия бизнес по призвание.Как така се съюзи с основния си политически противник.Парите балъци,парите.
56
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бе тука много разбирачи от руските финанси бе ! Де сте учили бре ? Май в търговското училище в Свищов дето е учил и баш финансиста български Горанчо ! Машаллах и ашколсун !
55
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Български терекатчета хахаха....кръцнаха ви крилцата. За малко си помислихте че вие сте тия които казвате на Русия какво да прави. То не че на САЩ им е зор за българия, но като лижеш *** евентуално ти сер***т в устата, същото е и когато се пъчиш на някои...Като няма армия, и веонни изтребители да възпират тихата агресия срещу България, така е....корупцията води до разпад на държавата.
54
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
58-ми,гяволе БЕХМЕ,БЕХМЕ,бехме енергиен център наБалканите и прдаааавахмеенергия на комшиите!И не само енергия и не само на комшиите!Преди да нарежем всичкоза скраб и да "таковаме" икономиката и "гадните неща" построени приТато!Ама нали знеш "не става самос КРАДЕНЕ,требва и АКЪЛ"!
53
2
 
9
 
! Отговори
мм! преди 9 години
Сами сме си виновни за всичко, като се правим на много умни и се държим угоднически към ЕС и сие...
52
0
 
5
 
! Отговори
Pepo преди 9 години
"Големият шлем" вече е притежание на Ердоган , обобщи Първанов.....Само че в Голямата игра правилата са други! Не е достатъчно да държиш добра ръка! Това го може всяка ***! По-важно е да направиш правилния анонс и след това да си изиграеш картите! Чак след като си го постигнал можеш да говориш за голям шлем!!!!
51
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
русофилчетата истерясаха съвсем, как си представяте, че най-бедната държава на континента би могла да стане енергиен център на Балканите, това да не е концерт по желание
50
1
 
6
 
! Отговори
Питанко преди 9 години
Като гледам как всички политици в един глас ревнаха, че няма да строят ЮП, направо не мога да се въздържа.... Полза за политиците ни има от всеки един проект, а за нас гражданите- никаква. Та хак да им е ЮП на политиците ни, не на българите:)
49
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
При тази инфлация в РФ до коледа един гущер ще струва 200 новонапечатани рубли. Предполагам, че до 8 декември гущера ще превземе 100-тарката, а след още две седмици ще на на 200