Уви, "Големият шлем" вече е при Ердоган, съжалява Първанов

"Ще критикуваме кабинета, но няма да скачаме при всеки повод"
Обновена: 4 дек 2014 13:10 | 4 дек 2014 11:47, Камелия Цветанова
81
Уви, "Големият шлем" вече е при Ердоган, съжалява Първанов
Георги Първанов Снимка: архив, Булфото

Спирането на проекта „Южен поток“ е най-тежката загуба от гледна точка на икономическото развитие и на енергетиката в годините на прехода, смята лидерът на АБВ Георги Първанов.

Още по темата
Той обвини за това шест правителства, в това число и служебните, от тройната коалиция насам. Според него голяма вина има премиерът на тройната коалиция Сергей Станишев, защото не е ускорил работата на проекта.

Първанов коментира, че пакетът от трите енергийни проекта ( бел. ред. “Бургас - Александруполис”, АЕЦ “Белене” и “Южен поток”) е било най -доброто, което България е постигала за последните 25 години.

Той предупреди, че ще имаме проблеми със снабдяването с природен газ и пожела да не е още от тази зима, както и че не само не можем да очакваме поевтиняване на газа, а напротив – скок в цената му.

„От шанса да бъдем енергиен център на Балканите ще сме потребител при това на монополиста Турция. Уви, "Големият шлем" вече е притежание на Ердоган с всички последици, които ще има за нас това“, обобщи Първанов.

Въпреки че от АБВ вчера намекнаха, че могат да свалят подкрепата си за правителството заради отказа на депутатите от ГЕРБ парламентът да даде мандат на премиера Бойко Борисов да се бори за спасяването на проекта, Първанов днес увери, че това няма да стане засега.

„Аз очаквах повече от вчерашното заседание с участието на премиера, който поиска мандат, и парламентът демонстрира пълно объркване, а мнозинството в лицето на ГЕРБ и на РБ показа една двойна игра. Няма как да си обясня факта, че лидерът на ГЕРБ иска мандата и групата му се въздържа и не му даде този мандат. Нашата категорична позиция е на неприемане на подобни игри и интриги. АБВ има принципни позиции, ние не спорим за председатели и зам.-председатели, а отстояваме политики и не правим компромиси“, настоя Първанов.

В същото време той подчерта, че АБВ ще критикува, но това не означава, че няма да подкрепя правителството.

„Бихме оттеглили подкрепата си при натрупване на критична маса от негативни решения при огромни разминавания от програмата, която беше приета с наше участие. Ние няма да скачаме при всеки повод, ще отправяме критика, но това не означава, че ще изоставим подкрепата си“, увери той.

Според него България има нужда от стабилно управление, а в момента и от консолидация по въпроса с „Южен поток“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
5
 
8
 
! Отговори
гоцка тикво преди 9 години
енергиен център, другарю гоце, означава да събираме газ и петрол от 20 държави на конкурентни цени, да имаме десетки хранилища, енергийна борса и хората да се избиват да купуват от НАС, да въртим финанси, договаряме фючърси. как точно бъдеща ТРАНЗИТНА тръба, която дори нямаме пари да си платим и по която тече ЧУЖДА газ, транзит, ни прави някакъв енергиен център? И 10.000 тръби да минат през държавата, не ставаме 'център', а територия транзит. Няма ли да спрете да лъжете, политици долни?
27
5
 
9
 
! Отговори
God преди 9 години
До ХА-ХА-ХА !Само *** не разбраха, че ако искаме да купуваме по-евтин газ и да не стоим на студено, трябва да имаме връзка и с друга тръба, която не идва от Русия. Каква не зависимост имаш от 2 тръби от един и същ доставчик? Ще те цака и по двете.
26
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До GodЩяхме за 20 -30 години (клонящи към безкрайност) да изплатим една чужда и скъпа тръба.
25
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
След петстотин години под турско робство, сега отново сме хем под турско, но и под американско робство. Да ни е честито. Весели празници
24
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Договорите, които предават националните интереси са ГУБЕЩИ ЗА НАРОДА, а печеливши за предатели като ГОЦЕ!А ти не знам дали си пилот, ама със сигурност си ид..от!
23
4
 
9
 
! Отговори
God преди 9 години
Защо комунистите приемат апропо, че за нас винаги всичко от Русия трябва да е скъпо? Цените на ЮП и Белене ни бяха вдигнати двойно като услужливо ни беше предложен и "изгоден" заем. С други думи, щяхме да платим целият ЮП на наша територия и щяхме да се откажем от транзитни такси за 15-20 г. докато изплатим заема. Русия щеше да прехвърли от единия джоб в другия (или в на Путин) парите, а България да плаща сметката. Не, благодаря. Предпочитам Гришо да прави Голям шлем, а не Първанов.
22
5
 
12
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 9 години
Само *** продължават да твърдят, че сме спечелили от прехвърлянето на тръбата в турция.Само *** още не са разбрали, че от това губи българския народ, който ще стои на студено и тъмно следващите десетилетия и ще се моли на Ердоган да му пусне газ ...КОЙ ? КОЙ е виновен за това ? КОЙ ?!Путин ли ? Той си гледа интереса на Русия. Не може някакви смешници управляващи малка и бедна България да се гаврят с Москва. Няма как да стане !Руснаците търпяха и чакаха твърде дълго !
21
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Носи на провал, на алкохол абе Стабиуен е! И умее да прощава на Боко. И вече ще е по европеец от Барозу. Щото сега трябва от европейските кюфтета да се лапкат руските свършиха. БСП-то да му мислят.
20
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не знам къде е големият шлем, ама знам, че ти си един от големите лапачи на руски долари и че си един от най долните предатели на родината ни!
19
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако при строежа на АЕЦ се е разсъждавало така че след колко години чак ще имаме печалба още щяхме да сме с газовите лампи и фенерите...
18
7
 
8
 
! Отговори
PILOT преди 9 години
Най-важното , което загубихме е суверенитет и независимост. Едно е тръбата да идва в БГ от Русиа ,друго е от Турция. Без значение губещ или не. как може да е губещ,няма страна .която да е губеща при транзит на газ. Били сме си дали земята за жълти стотинки, сега като обеднеем още ще я подарим направо на тези ,които ни забраниха Американците !!! Как оже за 25 години да няма приемственост и поне малко родолюбие и грижа за хората. А хората са много прости болшинството,което е и основната причина .
17
0
 
2
 
! Отговори
Бриджът е наука преди 9 години
bls.blog.bg/politika/2014/11/28/zashto-padna-cenata-na-nefta-poiavi-se-nov-vid-energiia.1317676
16
3
 
10
 
! Отговори
ДА ЖИВЕЕ РУСИЯ ! преди 9 години
Гоце, въпросът е Големият ЧЛЕН за кого остана ?! :)По всичко личи, че за България и подкрепяното от теб правителство на ГЕРБ и РБ !
15
4
 
9
 
! Отговори
Gifa преди 9 години
Ченгето Гоце от години е на служба при руснаците и защитава техните интереси.
14
1
 
6
 
! Отговори
непукист преди 9 години
Това ,че големия шлем на юг е лошо. Проблема е ,ако беше реализиран у нас доколко договорените условия щяха да работят за България ,а не за корпоративни и лични интереси.Доколкото ми е известно интересите на една държава трябва да се отстояват от правителствата и независимо от цвета им,но не би.
13
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
То скоро България ще е част от Турция така че дали тръбата ще минава през Добруджа на запад или през Анадола е все тая...С тези продажници начело това ни чака...
12
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЮП е един прескъп за България проект, който щеше да започне да генерира печалби след 40-50 години!!! Никоя нормална държава не одобрява такъв проект. Никой не трябва и да съжелява. България е ЕВРОПЕЙСКА държава и пътят ни е към Европа. Дори по манталитет не си приличаме с руснаците. Вместо да се реве за *** проекти се концентрирайте върху корупцията в тази скапана държава и върху евтини алтернативни изтночници на енергия!!!
11
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До "9". Напротив, не съм ги сложил,т.к. при анонса на "Големият шлем" на Първанката, гербаджийте на бяха в парламента. Че ГЕРБ, АБВ, ПФ и РБ и еднодневките са част от бандата, която ни мори от 25 години е факт, както и факт е, че ние сме овце и блееме вместо да пуснеме кръвчица седиме и коментираме ....
10
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Този защо още е на свобода щетите от гуеми член ще дойдат и до него!
9
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ни6то не искаме от Русия .Само една 6епа продажници които са със вас от БГ.Много ви молим елате сиги вземете и ги караите кадето искате.Те не са работили цял живот само са краднали и убивали,така са нау4ени.Българя неве оби4а,и преди неве оби4ахме но бехме заградени с бодлива тел и ни караха да гласуваме задакжително за вас,мразим ви ни6то нени даваите много ви молим заради вас сме на това дереже.