Задължителното гласуване - нова интрига в парламента

Преглед на по-интересното от печата за днес, 6 декември
6 дек 2014 07:30, Анисия Иванова
126
Задължителното гласуване - нова интрига в парламента
Снимка БТА

"Задължителното гласуване - нова интрига в парламента", акцентира „Труд". Задължителното гласуване може да бъде въведено за следващите редовни парламентарни избори. Това е едно от ултимативните искания на Патриотичния фронт, за да подкрепя властта. Формациите от управляващата коалиция - ГЕРБ и Реформаторският блок, засега смятат, че първо трябва да се проведе референдум. АБВ са склонни да подкрепят задължителния вот. В БСП през лятото дадоха заявки, че са готови на дискусия по въпроса. ДПС са твърдо против. Лидерът на ДПС Лютви Местан предложи въвеждане на национална листа за парламентарните избори. Идеята е партиите да обявят само един списък с 240 кандидати за депутати, а избирателите да посочат с преференция фаворит. Очаква се темата за задължителното гласуване да е актуална догодина.

"Патриотичният фронт осребри подкрепата си за мнозинството", отбелязва "Сега". След няколкоседмични пазарлъци Патриотичният фронт (ПФ) официално влиза в изпълнителната власт въпреки досегашния си категоричен отказ да заема властови постове. Националистите спазариха подкрепата си за кабинета срещу едно заместник министерско кресло в отбраната и поста заместник областен управител на София. Срещу оставането си в коалицията ПФ се пребори и за преместването на новините на турски език от БНТ 1 в по-слабо гледаемата БНТ 2. Заместник-председателят на ДСБ и здравен министър Петър Москов предупреди, че повече компромиси няма да се правят.  Пред "Преса" лидерът на ДПС Лютви Местан коментира преместването на новините на турски език в БНТ 2: ДПС е категорично против подобно решение. Това е модификация на дискриминационната идея новините на турски език да бъдат свалени от ефира на БНТ. Това е тежък ценностен компромис пред ксенофобите от ПФ.

"Топла храна за бедните цяла година", пише на първа страница "24 часа". 181 трапезарии, в които се осигурява топла храна за бедните българи веднъж дневно, вече ще работят целогодишно. Вчера ЕК одобри оперативната програма за подкрепа за най-нуждаещите се на стойност 123 млн. евро, а страната ни ще получи до края на годината 22 млн. лева по нея. Това позволява още през март да бъдат финансирани трапезариите на общините, които в момента работят само през зимата.

"Краят на големия корупционен шлем", коментира "Капитал".  България загуби последните над десет години в лутането си из руския енергиен лабиринт, наречен през 2008 г. от Георги Първанов "Голям шлем" - "Бургас - Александруполис", АЕЦ "Белене" и "Южен поток". В това време тя пропиля огромна сума пари и много възможности, които бяха погребани в името на грандиозните проекти. Хладните думи на руския президент Владимир Путин, с които той сложи край на проекта "Южен поток", са новина, след която може да се въздъхне с облекчение, но и прекалено големият възторг е неуместен. Проектът за газопровод от Русия през Черно море и България за Западна Европа беше толкова оплетен в подозрения за корупция и неефективност, че на този фон евентуалните му ползи бледнееха. И при всички случаи трябваше да бъде спрян - дори да се строи, това трябваше да е по друг начин.

"Ние се европеизираме, Брюксел се българизира", коментира "Труд". Вместо да свика консултативна среща на 6-те европейски държави, които са част от проекта "Южен поток", София с вежлив поклон отстъпи инициативата на ЕК. Бойко Борисов специално посети столицата на Обединена Европа с послание: "Очаквам европейските лидери да защитават интересите и на България в процеса на разговорите между Русия и Европейския съюз." С което се постави извън категорията на европейските лидери. Да чакаш друго от Брюксел освен братска прегръдка е утопия. Впечатлението е, че не ние се европеизираме, а Брюксел се българизира. ЕК е неспособна да следва единна енергийна стратегия. Не желае да реши дали да получава руски газ пряко или чрез посредничеството на Турция. Не е способна да защити интересите на югоизточната си част така, както би защитила северозападната. В крайна сметка особено безнадеждно изглежда положението на България.

"Електронни търгове за поръчки от средата на 2015 г.", е озаглавено интервюто в "24 часа" с Божидар Лукарски, министър на икономиката. По думите му те ще сложат край на корупцията при преразпределянето на пари от бюджета и ЕС. Електронизацията на обществените поръчки ще осигури равнопоставеност на фирмите. Една от задачите е да бъде изграден вариант за електронни търгове през портали. Така ще се скъса нишката с чиновника и бумащината с документи, които се подготвят при тръжните процедури. Друга задача е отделът, който се занимава с икономически анализи, да преценява ефективността на всеки един законопроект и отражението му върху икономическата действителност. Според Лукарски оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" е един от факторите за ръста на икономиката.

"Мартин Шулц: Заслужихте да сте в Шенген", отбелязва "24 часа". Влизането в шенгенското пространство без граници е право на държавите-членки на ЕС, след като са изпълнили задължението си да отговорят на критериите. Това обяви председателят на Европейския парламент Мартин Шулц снощи след срещата си с премиера Бойко Борисов. България е добре подготвена за Шенген, каза и председателят на Европейския съвет Доналд Туск след срещата си с Борисов. Туск е сигурен, че ще се намери решение през март. Европейската комисия подкрепя България в искането й да няма обвързване между влизането на страната в Шенген и Механизма по сътрудничество и оценка. Това заяви пред журналисти в Брюксел вицепремиерът по координация на европейските политики и институционални въпроси Меглена Кунева, отбелязва "Стандарт". Тя се срещна с първия заместник-председател на ЕК Франс Тимерманс. Акценти на разговора с Тимеранс са били Шенген, предстоящият доклад по механизма и инициативата на ЕК за върховенство на закона, обясни вицепремиерът. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още по темата: печатпреглед
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
1
 
5
 
! Отговори
АЗ преди 9 години
имам една мечта-задължително гласуване и тогава много неща ще си дойдат на място.
76
0
 
3
 
! Отговори
seira преди 9 години
КОЛКОТО ПОВЕЧЕ ВРЕМЕ МИНАВА, ТОЛКОВА ПО-СЛОЖНИ И НЕРАЗРЕШИМИ СЕ ОКАЗВАТ НАТРУПАЛИТЕ СЕ ПРОБЛЕМИ, КОИТО СА РЕЗУЛТАТ ОТ АНТИНАРОДНИТЕ СЪЩНОСТ И ДЕЙСТВИЯ НА "ВЪРХУШКАТА" - "СТАДО ***", ВЗЕЛИ СЕ НА СЕРИОЗНО!ПРОТИВОРЕЧИЯТА В ЕДИН МОМЕНТ ЩЕ ЕСКАЛИРАТ, ОБСТАНОВКАТА ЩЕ СЕ РАДИКАЛИЗИРА И СБЛЪСЪКА МЕЖДУ НАРОДА И ГОСПОДА "ДРУГАРИТЕ" ЩЕ СЕ ОКАЖЕ НЕИЗБЕЖЕН!!!ИЗХОДЪТ Е ЕДИН:136 ГОДИНИ СТИГАТ!ЦЯЛАТА ВЛАСТ В РЪЦЕТЕ НА НАРОДА!!!
75
1
 
1
 
! Отговори
seira преди 9 години
ТАА ... ЗА "УЖ ДЕМОКРАЦИЯТА"... ИЛИ С ДРУГИ ДУМИ "ДЕМОКРАЦИЯ ПО БЪЛГАРСКИ":ДЕМОКРАЦИЯ ИМАМЕ ТОГАВА, КОГАТО "НА ВЛАСТ" СА БОЛШИНСТВОТО ОТ ИМАЩИТЕ ПРАВО НА ГЛАС.РЕСПЕКТИВНО СЕГАШНИЯ ПАРЛАМЕНТ НА ПРАКТИКА НЯМА ПРЕДСТАВИТЕЛНИ ФУНКЦИИ, ТОЙ НЕ Е ЛЕГИТИМЕН.ЗА ДА БЪДЕ ЛЕГИТИМЕН, УПРАВЛЯВАЩОТО МНОЗИНСТВО, ФОРМИРАНО В НЕГО ТРЯБВА ДА ИМА МИНИМУМ 121 ГЛАСА, СЪОТВЕТСТВАЩИ НА МИНИМУМ 50 + 1% ОТ ИМАЩИТЕ ПРАВО НА ГЛАС!!!НАЗДРАВЕ!!!
74
1
 
5
 
! Отговори
да преди 9 години
Електронното гласуване му е майката.
73
3
 
8
 
! Отговори
12 преди 9 години
Червените *** пощуряха. Задължителното гласуване ще ги прати на границата за влизане в парламента, заедно с турските им побратими. Това означава, че задължителното гласуване е добро.
72
0
 
8
 
! Отговори
Фен преди 9 години
До оптимистНай важното е да се премахнат субсидиите и имунитета .Тогава няма да има желаещи за парламента.
71
0
 
6
 
! Отговори
До ИСТ преди 9 години
Ти от небето ли падаш бе, майна?!Живеем в постСОЦИАЛИСТИЧЕСКИ период. Стереотипите, изградени по времето на соца, няма как да бъдат преодолени бързо и лесно. Все още много хора вярват, че колкото някой е по-*** и примитивен, толкова е по-благонадежден и правоимащ, а интелигентните са по презумпция виновни, непълноценни, неблагонадеждни!Иначе, подкрепям твоето предложение, ама кой да ни чуе? Малограмотният и зависим от социални помощи гласоподавател е най-удобен. Неудобни са мислещите!
70
0
 
2
 
! Отговори
До между другото преди 9 години
Не си наясно - патриотизма и национализма винаги са били тайно или явно критикувани от комунистите. Сигурно си млад, но аз имам спомени. Те бяха и сега са за интернационализъм, общо световно правителство. Делят се на 2 вида - троцкисти и сталинисти. Сталинизма първо стои зад развитие и индустриялизация и после глобализиране на света. Троцкистите казват - направо от феодално общество може да се скочи, давайте да глобализираме. Последните отдавна победиха и у нас и на запад, затова се обединиха и се появи Горбачов. Затова Бокова е шеф на Юнеско, Сталинка еврокомисар и т.н. Сега се наричат демо
69
0
 
2
 
! Отговори
До ИСТ преди 9 години
Ти от небето ли падаш, бе, майна?Стереотипи се създават и в привичките, и в мисленето. Живеем в постсоциалистически период- няма как да стане така, че изведнъж да се преодолеят стереотипите, изградени по времето на соца. Според тези стереотипи, колкото по-*** и примитивен е някой, толкова е по-благонадежден и ценен от интелигентния човек, който пък по презумпция се приема за неблагонадежден!И най-важното: Създадените блага някой ги преразпределя така, че примитивът да бъде облагодетелстван!
68
0
 
3
 
! Отговори
оптимист преди 9 години
5 млн гласуват Х 1лв за глас =60 млн за год за партиите.=240 млн за 4 год После премахват задължителното гласуване и започват покупката на гласове и пак на власт.Умиране има отърване няма.Пак същите мутри в парламента..По справедливо е задължително +преференциално подреждане на листите.Пускаш глас ЗА...и Един глас Против някого които не искаш да бъде в парламента.Задължително само 21-65 г + мин средно образование +ел гласуване само в секция.в бг.Над 65г и 18-21г гласуване с предварителна регис
67
0
 
0
 
! Отговори
между другото преди 9 години
А член 1 от КнРБ,кога ще връщате бе другари,не можахте да построите демокрацията,и затова пак ще връщате комунизма,да последното убежище скривалище на комунистите е в национализма-патриотизма,фактите го доказват,излиза че само дпс е с демократична насоченост,всички останали си искат комунизма какъв позор след 25г.,ужас...
66
0
 
1
 
! Отговори
Някой си преди 9 години
Европа осигурява пари за гладните, за да мируват и да не се вдигат на бунт. По-добре би било да организира работа и смислено съществуване за повечето хора. Иначе, тези които дават всъщност от себе си и са повече, могат да се вдигнат на бунт.
65
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Има смисъл хората да гласуват понеже всички имат претенции, но не поемат отговорност! Освен с бюлетина, в едно гражданско общество, другият начин е сам да се кандидатираш.В БГ има какви ли не - националисти, които искат да дупчат Добруджа и да продават земя на чужденци и националисти които не искат. Има българи, има турци. Има про-ЕС има анти ЕС, има про НАТО има анти НАТО. Има ***, глобалисти, русофоби, русофили, зелени, монархисти, мутри, всякакви ..Ако нищо не се доближава до визията ти - направи си платформа за какво си и кандидатирай се сам! Поеми отговорност! Ако не искаш,
64
0
 
2
 
! Отговори
до 87 преди 9 години
Нищо не пречи и това да правим. Разсейваме се с важни неща, които не пречат на другите. Светът не спира да се върти само заради едно две неща.
63
1
 
2
 
! Отговори
do 77 преди 9 години
И в Швейцария е така- по пощата
62
2
 
1
 
! Отговори
мнение преди 9 години
задължителното гласуване може да се въведе само за определен период, напр. 2-5 год., за изчистване на мъртвите души от списъците, а за това не е необходимо Велико народно събрание
61
1
 
3
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
Все пак с нещо трябва да се разсейваме,че току виж сме решили да возим политиците в кофи за ***.
60
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това е абсурдно. Партиите, които толкова отвратиха избирателя, че го отказаха да гласува, сега искат да си решат проблема, като го накарат насила да гласува. Май не сме далече от времето, когато ще гласуват избирателите да се водят до урните с белезници.
59
1
 
2
 
! Отговори
До Анонимен 68 преди 9 години
Забравих да добява че, всеки има номер на гласоподавател, който трябва да впише във формуляра. Така че, никой няма да отвори плика и да прочете името му, но все, пак, специалната комисия, която брои гласувалите от къщи, маркира номера че е гласувал. Предполагам че са го организирали както трябва. Дори да има някакво изтичане на информация кой за кого е гласувал - голяма работа. тези които ходят да гласуват пък, даже не го правят в кабини, а в една голяма обща стая, рафт/дълга маса край всички стени, където често вместо химикалки има закачени моливи на връзка и никой не придиря и не прави въп
58
3
 
8
 
! Отговори
ИСТ преди 9 години
Да добавя към точка 7Избирателните списъци да се правят от НОИ- да гласуват само здравно осигурените граждани на България. Неосигурените живеят на гърба на работещите, като им определят живота и бъдещето. Не е нормално неграмотните да имат глас като на лекари, инженери и икономисти.