Задължителното гласуване - нова интрига в парламента

Преглед на по-интересното от печата за днес, 6 декември
6 дек 2014 07:30, Анисия Иванова
126
Задължителното гласуване - нова интрига в парламента
Снимка БТА

"Задължителното гласуване - нова интрига в парламента", акцентира „Труд". Задължителното гласуване може да бъде въведено за следващите редовни парламентарни избори. Това е едно от ултимативните искания на Патриотичния фронт, за да подкрепя властта. Формациите от управляващата коалиция - ГЕРБ и Реформаторският блок, засега смятат, че първо трябва да се проведе референдум. АБВ са склонни да подкрепят задължителния вот. В БСП през лятото дадоха заявки, че са готови на дискусия по въпроса. ДПС са твърдо против. Лидерът на ДПС Лютви Местан предложи въвеждане на национална листа за парламентарните избори. Идеята е партиите да обявят само един списък с 240 кандидати за депутати, а избирателите да посочат с преференция фаворит. Очаква се темата за задължителното гласуване да е актуална догодина.

"Патриотичният фронт осребри подкрепата си за мнозинството", отбелязва "Сега". След няколкоседмични пазарлъци Патриотичният фронт (ПФ) официално влиза в изпълнителната власт въпреки досегашния си категоричен отказ да заема властови постове. Националистите спазариха подкрепата си за кабинета срещу едно заместник министерско кресло в отбраната и поста заместник областен управител на София. Срещу оставането си в коалицията ПФ се пребори и за преместването на новините на турски език от БНТ 1 в по-слабо гледаемата БНТ 2. Заместник-председателят на ДСБ и здравен министър Петър Москов предупреди, че повече компромиси няма да се правят.  Пред "Преса" лидерът на ДПС Лютви Местан коментира преместването на новините на турски език в БНТ 2: ДПС е категорично против подобно решение. Това е модификация на дискриминационната идея новините на турски език да бъдат свалени от ефира на БНТ. Това е тежък ценностен компромис пред ксенофобите от ПФ.

"Топла храна за бедните цяла година", пише на първа страница "24 часа". 181 трапезарии, в които се осигурява топла храна за бедните българи веднъж дневно, вече ще работят целогодишно. Вчера ЕК одобри оперативната програма за подкрепа за най-нуждаещите се на стойност 123 млн. евро, а страната ни ще получи до края на годината 22 млн. лева по нея. Това позволява още през март да бъдат финансирани трапезариите на общините, които в момента работят само през зимата.

"Краят на големия корупционен шлем", коментира "Капитал".  България загуби последните над десет години в лутането си из руския енергиен лабиринт, наречен през 2008 г. от Георги Първанов "Голям шлем" - "Бургас - Александруполис", АЕЦ "Белене" и "Южен поток". В това време тя пропиля огромна сума пари и много възможности, които бяха погребани в името на грандиозните проекти. Хладните думи на руския президент Владимир Путин, с които той сложи край на проекта "Южен поток", са новина, след която може да се въздъхне с облекчение, но и прекалено големият възторг е неуместен. Проектът за газопровод от Русия през Черно море и България за Западна Европа беше толкова оплетен в подозрения за корупция и неефективност, че на този фон евентуалните му ползи бледнееха. И при всички случаи трябваше да бъде спрян - дори да се строи, това трябваше да е по друг начин.

"Ние се европеизираме, Брюксел се българизира", коментира "Труд". Вместо да свика консултативна среща на 6-те европейски държави, които са част от проекта "Южен поток", София с вежлив поклон отстъпи инициативата на ЕК. Бойко Борисов специално посети столицата на Обединена Европа с послание: "Очаквам европейските лидери да защитават интересите и на България в процеса на разговорите между Русия и Европейския съюз." С което се постави извън категорията на европейските лидери. Да чакаш друго от Брюксел освен братска прегръдка е утопия. Впечатлението е, че не ние се европеизираме, а Брюксел се българизира. ЕК е неспособна да следва единна енергийна стратегия. Не желае да реши дали да получава руски газ пряко или чрез посредничеството на Турция. Не е способна да защити интересите на югоизточната си част така, както би защитила северозападната. В крайна сметка особено безнадеждно изглежда положението на България.

"Електронни търгове за поръчки от средата на 2015 г.", е озаглавено интервюто в "24 часа" с Божидар Лукарски, министър на икономиката. По думите му те ще сложат край на корупцията при преразпределянето на пари от бюджета и ЕС. Електронизацията на обществените поръчки ще осигури равнопоставеност на фирмите. Една от задачите е да бъде изграден вариант за електронни търгове през портали. Така ще се скъса нишката с чиновника и бумащината с документи, които се подготвят при тръжните процедури. Друга задача е отделът, който се занимава с икономически анализи, да преценява ефективността на всеки един законопроект и отражението му върху икономическата действителност. Според Лукарски оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" е един от факторите за ръста на икономиката.

"Мартин Шулц: Заслужихте да сте в Шенген", отбелязва "24 часа". Влизането в шенгенското пространство без граници е право на държавите-членки на ЕС, след като са изпълнили задължението си да отговорят на критериите. Това обяви председателят на Европейския парламент Мартин Шулц снощи след срещата си с премиера Бойко Борисов. България е добре подготвена за Шенген, каза и председателят на Европейския съвет Доналд Туск след срещата си с Борисов. Туск е сигурен, че ще се намери решение през март. Европейската комисия подкрепя България в искането й да няма обвързване между влизането на страната в Шенген и Механизма по сътрудничество и оценка. Това заяви пред журналисти в Брюксел вицепремиерът по координация на европейските политики и институционални въпроси Меглена Кунева, отбелязва "Стандарт". Тя се срещна с първия заместник-председател на ЕК Франс Тимерманс. Акценти на разговора с Тимеранс са били Шенген, предстоящият доклад по механизма и инициативата на ЕК за върховенство на закона, обясни вицепремиерът. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още по темата: печатпреглед
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
2
 
2
 
! Отговори
кой спечели преди 9 години
ВИЖТЕ КОЙ СПЕЧЕЛИ ОТ ПОТОПА:Руснаци масово започнаха да разпродават ваканционните си имоти по Южното Черноморие. Най-желаните инвеститори у нас правят опити да се отърват от апартаментите си в Царево, Проморско, Лозенец и други южни курорти, които остават запазена марка за столичани. Българите са най-силните клиенти на агенциите за недвижими имоти на юг от Бургас, пише "Флагман".
16
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До в русия съм - и как точно ще ме задължите?такива като Вас при задължителното гласуване не са интересни въобще.В България стават големи измами с броя на избирателите. Най-съществената полза, която аз виждам е възможността да се определи най-накрая съществуващият реален брой граждани на тази държава. Иначе, кой жив, кой умрял, мътна работа.
15
0
 
12
 
! Отговори
Шаран -БГ преди 9 години
Гласуването от хора извън РБ, не яли попарата на нашенските "политици" поне една година е ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОННО. Нека си имат и шекторно гражданство.....ПРАВО НА ГЛАС трябва да има само този, който плаща данаци на тази държава !Субсидиите си ги "намалиха" от 12.00 лева, на 11.20 лева безсрамниците. Найсиромашката държава в ЕС / тези" политици" ни докараха до този хал/ е с найвисоки захранвания на т.н. ПАРТИИ. Харам да им са!!Разсипаха държавата и продължават да крадат !
14
1
 
5
 
! Отговори
Ним преди 9 години
Патроти-службаши!Трошички от Европа вместо "Южен поток"!Ранобудни платени клакьори на десните!Линеещо ляво!....и т.н.
13
1
 
16
 
! Отговори
в русия съм преди 9 години
и как точно ще ме задължите?
12
1
 
4
 
! Отговори
До ИСТ преди 9 години
Да добавя: Вдигането на прага на 6% също няма логика, при положение че, гласоподавателите ще са 2 пъти повече. Освен ако не целиш БСП ДПС и ГЕРБ да те управляват до края на живота ти. 6% на 6 милиона е 360 000 човека - доста голяма тълпа за да я пренебрегваш. С колко гласа управлява ГЕРБ сега? Нали идеята е да има някаква справедливост, или не?
11
3
 
7
 
! Отговори
do13 преди 9 години
The Financial Times: Добър живот за руснаците в България400 хиляди имат собственост у нас, а все повече от тях пребивават в страната почти през цялата година Ясно кой подложи БГ на геноцид!Трябвало е да избият Българите за да се заселят пияните *** в родината ни!
10
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Здравейте шарани,задължителното гласуване има една единствена цел ,да се бетонира цопсидията ,да не изтърве папуту
9
3
 
12
 
! Отговори
Гочо преди 9 години
До сега съвестно гласувах с надеждата да станем поне малко цивилизована и нормална държава.Сега ще пускам празна бюлетина.Повече няма да ставам съпричастен в корупционните схеми,лично облагодетелствуване и окончателно затриване на държавата от ***, които не им пука за нея.
8
2
 
4
 
! Отговори
До ИСТ преди 9 години
50% мажоритарен вот и само комунистически креатури ГЕРБ и БСП и ДПС ще те управляват до края на живота ти. Вотът трябва да е пропорционален, иначе големите ще обират всичко. За субсидиите си прав.
7
6
 
5
 
! Отговори
УЕСТ преди 9 години
До ИСТпоздравления ,ИСТ....абсолютно е правилно това да стане точно така !
6
7
 
19
 
! Отговори
ИСТ преди 9 години
Задължително гласуване. Гласуване само в България. Никакво двойно гражданство. Премахване на партийните субсидии. Праг за парламента 6 % .Сега десетки тарикатски партии, от които нищо не зависи и никой не ги е чувал ,живеят от партийни субсидии. 50% мажоритарен вот.Партийните листи по азбучен ред и 100 % преференция.
5
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Искат задължително гласуване та щем не щем пак за тях да гласуваме. " мълчи народът, глухо и тъжно звътят окови ..."
4
4
 
11
 
! Отговори
непукист преди 9 години
Няма лошо за задължителното гласуване ,но няма ли да повдигнат и въпроса за броя на дупетатите или не защото къде ще се дене тоя "ценен" кадър?
3
1
 
8
 
! Отговори
Върви ли покера? преди 9 години
Бойко Борисов специално посети столицата на Обединена Европа с послание: "Очаквам европейските лидери да защитават интересите и на България в процеса на разговорите между Русия и Европейския съюз." С което се постави извън категорията на европейските лидери.На 15 ноември 2012 г. България подписа окончателно инвестиционното решение за строителството на газопровода "Южен поток". Подписите си под договора сложиха премиерът Бойко Борисов и председателят на Управителния съвет на "Газпром" Алексей
2
0
 
25
 
! Отговори
Става хубаво ! преди 9 години
123 милиона за гювеч, 181 трапезарии за бедни, целогодишно топла безплатна храна... Отново *** ще са на кяр и малко българи, разбира се. Ако се осигурят пари и за цигари, освен за храна и аз ще се запиша като беден. Няма да е лошо да дават и по някой лев за гориво на тези бедни които имат леки автомобили.
1
3
 
18
 
! Отговори
ПАРИЧЕН ФРОНТ преди 9 години
Ако не се приеме задължителното гласуване - оттегляме подкрепата за правителството ! :)Точно, както я оттеглихме за Орхан Исмаилов ... :)