Задължителното гласуване - нова интрига в парламента

Преглед на по-интересното от печата за днес, 6 декември
6 дек 2014 07:30, Анисия Иванова
126
Задължителното гласуване - нова интрига в парламента
Снимка БТА

"Задължителното гласуване - нова интрига в парламента", акцентира „Труд". Задължителното гласуване може да бъде въведено за следващите редовни парламентарни избори. Това е едно от ултимативните искания на Патриотичния фронт, за да подкрепя властта. Формациите от управляващата коалиция - ГЕРБ и Реформаторският блок, засега смятат, че първо трябва да се проведе референдум. АБВ са склонни да подкрепят задължителния вот. В БСП през лятото дадоха заявки, че са готови на дискусия по въпроса. ДПС са твърдо против. Лидерът на ДПС Лютви Местан предложи въвеждане на национална листа за парламентарните избори. Идеята е партиите да обявят само един списък с 240 кандидати за депутати, а избирателите да посочат с преференция фаворит. Очаква се темата за задължителното гласуване да е актуална догодина.

"Патриотичният фронт осребри подкрепата си за мнозинството", отбелязва "Сега". След няколкоседмични пазарлъци Патриотичният фронт (ПФ) официално влиза в изпълнителната власт въпреки досегашния си категоричен отказ да заема властови постове. Националистите спазариха подкрепата си за кабинета срещу едно заместник министерско кресло в отбраната и поста заместник областен управител на София. Срещу оставането си в коалицията ПФ се пребори и за преместването на новините на турски език от БНТ 1 в по-слабо гледаемата БНТ 2. Заместник-председателят на ДСБ и здравен министър Петър Москов предупреди, че повече компромиси няма да се правят.  Пред "Преса" лидерът на ДПС Лютви Местан коментира преместването на новините на турски език в БНТ 2: ДПС е категорично против подобно решение. Това е модификация на дискриминационната идея новините на турски език да бъдат свалени от ефира на БНТ. Това е тежък ценностен компромис пред ксенофобите от ПФ.

"Топла храна за бедните цяла година", пише на първа страница "24 часа". 181 трапезарии, в които се осигурява топла храна за бедните българи веднъж дневно, вече ще работят целогодишно. Вчера ЕК одобри оперативната програма за подкрепа за най-нуждаещите се на стойност 123 млн. евро, а страната ни ще получи до края на годината 22 млн. лева по нея. Това позволява още през март да бъдат финансирани трапезариите на общините, които в момента работят само през зимата.

"Краят на големия корупционен шлем", коментира "Капитал".  България загуби последните над десет години в лутането си из руския енергиен лабиринт, наречен през 2008 г. от Георги Първанов "Голям шлем" - "Бургас - Александруполис", АЕЦ "Белене" и "Южен поток". В това време тя пропиля огромна сума пари и много възможности, които бяха погребани в името на грандиозните проекти. Хладните думи на руския президент Владимир Путин, с които той сложи край на проекта "Южен поток", са новина, след която може да се въздъхне с облекчение, но и прекалено големият възторг е неуместен. Проектът за газопровод от Русия през Черно море и България за Западна Европа беше толкова оплетен в подозрения за корупция и неефективност, че на този фон евентуалните му ползи бледнееха. И при всички случаи трябваше да бъде спрян - дори да се строи, това трябваше да е по друг начин.

"Ние се европеизираме, Брюксел се българизира", коментира "Труд". Вместо да свика консултативна среща на 6-те европейски държави, които са част от проекта "Южен поток", София с вежлив поклон отстъпи инициативата на ЕК. Бойко Борисов специално посети столицата на Обединена Европа с послание: "Очаквам европейските лидери да защитават интересите и на България в процеса на разговорите между Русия и Европейския съюз." С което се постави извън категорията на европейските лидери. Да чакаш друго от Брюксел освен братска прегръдка е утопия. Впечатлението е, че не ние се европеизираме, а Брюксел се българизира. ЕК е неспособна да следва единна енергийна стратегия. Не желае да реши дали да получава руски газ пряко или чрез посредничеството на Турция. Не е способна да защити интересите на югоизточната си част така, както би защитила северозападната. В крайна сметка особено безнадеждно изглежда положението на България.

"Електронни търгове за поръчки от средата на 2015 г.", е озаглавено интервюто в "24 часа" с Божидар Лукарски, министър на икономиката. По думите му те ще сложат край на корупцията при преразпределянето на пари от бюджета и ЕС. Електронизацията на обществените поръчки ще осигури равнопоставеност на фирмите. Една от задачите е да бъде изграден вариант за електронни търгове през портали. Така ще се скъса нишката с чиновника и бумащината с документи, които се подготвят при тръжните процедури. Друга задача е отделът, който се занимава с икономически анализи, да преценява ефективността на всеки един законопроект и отражението му върху икономическата действителност. Според Лукарски оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" е един от факторите за ръста на икономиката.

"Мартин Шулц: Заслужихте да сте в Шенген", отбелязва "24 часа". Влизането в шенгенското пространство без граници е право на държавите-членки на ЕС, след като са изпълнили задължението си да отговорят на критериите. Това обяви председателят на Европейския парламент Мартин Шулц снощи след срещата си с премиера Бойко Борисов. България е добре подготвена за Шенген, каза и председателят на Европейския съвет Доналд Туск след срещата си с Борисов. Туск е сигурен, че ще се намери решение през март. Европейската комисия подкрепя България в искането й да няма обвързване между влизането на страната в Шенген и Механизма по сътрудничество и оценка. Това заяви пред журналисти в Брюксел вицепремиерът по координация на европейските политики и институционални въпроси Меглена Кунева, отбелязва "Стандарт". Тя се срещна с първия заместник-председател на ЕК Франс Тимерманс. Акценти на разговора с Тимеранс са били Шенген, предстоящият доклад по механизма и инициативата на ЕК за върховенство на закона, обясни вицепремиерът. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още по темата: печатпреглед
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
2
 
5
 
! Отговори
ИСТ преди 9 години
Да добавя към точка 7Избирателните списъци да се правят от НОИ- да гласуват само здравно осигурените граждани на България. Неосигурените живеят на гърба на работещите, като им определят живота и бъдещето. Не е нормално неграмотните да имат глас като на лекари, инженери и икономисти.
56
1
 
3
 
! Отговори
До Анонимен 68 преди 9 години
"И как почти неподвижната ми майка ще отиде да гласува, като не може сама да мине няколкото метра."---В Австралия всеки получава по пощата плик с формуляри за гласуване и обратен плик адресиран до избирателното бюро с платена марка. Така всеки който иска може да гласува по пощата безплатно, без да се разкрие личността му.
55
2
 
4
 
! Отговори
ИСТ преди 9 години
Да добавя към точка 7Избирателните списъци да се правят от НОИ- да гласуват само здравно осигурените граждани на България. Неосигурените живеят на гърба на работещите, като им определят живота и бъдещето. Не е нормално неграмотните да имат глас като на лекари, инженери и икономисти.
54
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
турците по форума нещо се притесниха от задълже гласуване
53
0
 
5
 
! Отговори
Описах в комент.№73 преди 9 години
Описах тези скандални случаи, защото се възмутих. Изглежда, че и помощите трябва задължително да минат през нечии точно определени ръчички, иначе няма да бъде разрешено да се раздават.Защо е така? Ами, сигурно защото, от гледна точка на някои, тези помощи са нещо като каца с мед, в която те задължително трябва да бръкнат. И ако не могат да се облажат, няма да разрешат и на бедните да получат нещо! Как пък успяват да се уредят да дават разрешения все такива кандидат-облизвачи на меда (келепира)?
52
0
 
9
 
! Отговори
ОпитайтеДаНаправите преди 9 години
трапезария за бедни от името на гражд. организация!.Известен ми е случай в София, отпреди 5-6 години, когато не друг, а чиновници от кметството създадоха пречки пред такава организация, която беше намерила спонсор чрез чуждо посолство за началото на инициативата, а за след това имаха находчиво предложение как тази трапезария да се самоиздържа. От общината поискаха само място, което и досега пустее. Не го получиха.Други пък бяха принудени да раздават коледни помощи на входа на една жил. сграда.
51
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Задължителното гласуване ще удвои партийните субсидии. В момента за един мандат парламентарно представените партии вземат 200 млн. лв. от държавата. Задължителното гласуване ще направи парите им двойни. Е, тия политици заслужават ли близо половин милиард лева субсидии за 4 годишен период? Вземат около 50 пъти повече от субсидиите за глас в бедна Германия.
50
2
 
4
 
! Отговори
До 68 преди 9 години
За хора, които не могат да се движат, задължително трябва да се предвиди урна, която да бъде разнасяна по домовете от специална комисия. Това трябва да се прави дори и тогава, когато гласуването не е задължително, иначе трудно подвижният човек ще се окаже лишен от правото си да гласува.
49
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 60. Аз като гледам партиите май българска партия няма.
48
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЗА ДА СТАНЕ ГЛАСУВАНЕТО ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ТРЯБВА ДА СЕ ПРОМЕНИ КОНСТИТУЦИЯТА. А ЗА ДА СЕ ПРОМЕНИ КОНСТИТУЦИЯТА В КОЯТО ПИШЕ ЧЕ ГЛАСУВАНЕТО Е ПРАВО А НЕ ЗАДЪЛЖЕНИЕ ТРЯБВА ДА СЕ СВИКА ВЕЛИКО НАРОДНО СЪБРАНИЕ. А ЗА ДА СЕ СВИКА ВЕЛИКО НАРОДНО СЪБРАНИЕ ТРЯБВАТ НОВИ ИЗБОРИ. А ПРИ ТЕЗИ НОВИ ИЗБОРИ ЩЕ ГЛАСУВАТ САМО УМСТВЕНО ОГРАНИЧЕНИТЕ ПЛАТЕНИТЕ РОМЧЕТА И ***. КОЕТО ЩЕ ОЗНАЧАВА ЧЕ НЯМА ДА ИМА ВЕЛИКО НАРОДНО СЪБРАНИЕ И КОНСТИТУЦИЯТА НЯМА ДА МОЖЕ ДА СЕ ПРОМЕНИ. НО В ТИКВО-МУТРОЛАНДИЯ ВСИЧКО Е ВЪЗМОЖНО.
47
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И как почти неподвижната ми майка ще отиде да гласува, като не може сама да мине няколкото метра. Със сигурност изборните секции не са пригодени за инвалиди, ще се искат медицински от личен лекар, който не й е виждал очите, а само й изписва лекарствата, като ходя аз вместо нея, защото личен лекар да посети адрес е нещо изключително. Проклета държава и става все по-гадна.
46
2
 
9
 
! Отговори
хаха преди 9 години
Северна Корея пасти да яде там все още не е задължително
45
1
 
6
 
! Отговори
Тръба преди 9 години
Всеки с проблемите си.
44
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Топла храна за бедните цяла година", пише на първа страница "24 часа". 181 трапезарии, в които се осигурява топла храна за Бедните Българи Веднъж Дневно....... ЗНАЧИ САМО ПО ВЕДНЪЖ НА ДЕН ВЕЧЕ СЕ ЯДЕ ТАВАРИШИ. КАКВИ СА ТЕЗИ ЗАКУСКИ И ВЕЧЕРИ? Я МАЛКО ПО КУЛТУРНО. ТОВА ДА НЕ ВИ Е ЖИВКОВО ВРЕМЕ ДА ЯДЕТЕ ПО ТРИ ПЪТИ НА ДЕН? ВЕДНЪЖ НА ДЕН Е НАПЪЛНО ДОСТАТЪЧНО ДА СЕ ЯДЕ. ПО ТОЗИ НАЧИН ЩЕ СВАЛИТЕ КИЛОГРАМИ И ЩЕ СТЕ ФИННИ КАТО ЕВРЕИН У КОНЦЛАГЕР. ААА МАДЕ. ШЕ МИ ЯДЕТЕ ПО ТРИ ПЪТИ НА ДЕН. КАК МОЖЕ ТАКА?
43
0
 
4
 
! Отговори
Rumen преди 9 години
Парламента на България се САМО-САБОТИРА. Занимавайки се с глупости, народните представители загърбват важни въпроси, бавно превръщайки България в много по изостанала от Румъния и всички останали европейски държави, които дърпат здраво. Въпроси като - максимално усвояване на ЕС средства по програми, привличане на кадри от чужбина - тук няма кой да работи, промени в образованието, което изостава по всички критерии, реформа в съдебната система - няма чужди инвеститори вече в БГ и тн. Срамно е.
42
2
 
2
 
! Отговори
нннннннннннн преди 9 години
До Анонимен 64 ОО искаш,искаш,недей се свени И ти като жените ,казват НЕ ,ама ги сърбят дупките и си мечтаят да ги разпорят Значи като казваш НЕ имаш предвид ДА Айде споко,като поохладнееш,Ердоган ще те стопли с газ а бонуса е кожен Ердоганов боберон в устата ти,който ша пуска мляко,като го посмучеш
41
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Еееййй , туй българина мноо *** човек бе .Така и не разбрахте че като не гласувате вършите добро само за турската партия ДПС.Затова трябва задължително гласуване.След 500 години унижение не искам да съм пак под турско.
40
2
 
6
 
! Отговори
Бадемов преди 9 години
Какви условия на Патриотичен фронт? Те се продадоха вече на ГЕРБ и турците от РБ. Сега вече нямат ултиматуми към властта, а жажда за постове. Не ги ли чухте? Искат хората постове и пари, нищо друго не ги интересува. Не ги боли за задължителното гласуване, не ги боли за етническата партия в РБ, не им пука за новините на турски по БНТ 2, затова и се споразумяха с турците от РБ новините на турски по БНТ 1 да се преместят в БНТ 2, което също е услуга на Корман Исмаилов и Ердоган.
39
3
 
11
 
! Отговори
немит сиган преди 9 години
Задължително гласуване - ама само ако има и отрицателен вот.Тоест гласуваш кой най-много НЕ искаш да видиш в парламента.Примерно собственикът на този сайт - в миналия парламент имаше безсрамно много неизвинени отсъствия. Въпреки това обаче някакви зомбита са гласували за него и пак си влезе.?!??????????????
38
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
как ще се доказва образователния ценз ***? когато говорите нещо мислите ли? то по закон е задължително образованието до 8 клас - спазват ли се законите!!!!! престанете да вярвате на измислени партийки, които какво ли не правят да се докопат до власт! това е образователен ценз - всеки го има! на изборите тест по интелигентност още малко ще накарате да се прави! всички туъка сте едноклетъчни *** ***!