Печалбата от "Южен поток" - много по-малко от 400 млн. евро годишно

Борисов: Ще настояваме той да се строи, но според законите на ЕС
Обновена: 8 дек 2014 14:07 | 8 дек 2014 11:41, Камелия Цветанова
181
Печалбата от "Южен поток" - много по-малко от 400 млн. евро годишно
Снимка: БТА

Премиерът Бойко Борисов заяви, че правителството ще настоява да се строи проектът “Южен поток“ при спазване на европейското законодателство, макар че според разчетите, които е получил от експертите, печалбата от него ще е далеч по-малко от твърденията на руската страна за 400 милиона евро на година.

Още по темата

Тази позиция ще бъде защитена от вицепремиера Томислав Дончев и енергийния министър Теменужка Петкова по време на срещата им с еврокомисарите.

Борисов призна обаче, че и до днес няма официално съобщение от Русия за спирането на проекта, което беше обявено от президента Владимир Путин миналата седмица в турската столица Анкара.

Според премиера е хубаво „Южен поток“ да мине през България, но косвените приходи от проекта ще са доста по-малко от това, което се говори.

„400 милиона евро на година не отговаря на фактите, а ако има такъв проект нов, вече би била прекрасна финансова обосновка и предполагам, че всички партии ще подкрепят подобен проект“, заяви Борисов.

Той смята, че приходите от „Южен поток“ от данъци и от строителство със сигурност ще са повече от печалбата от самия транзит на газ.

В същото време премиерът заяви, че с Русия не е подписван дългосрочен договор, няма и завършен финансов модел по договора.

Борисов съобщи в парламента, че според протокол, подписан от БЕХ и "Газпром", е предвидено целевият срок да откупуване на инвестицията да не е по-дълъг от 15 години, считано от началото на експлоатациятана българска територия.

Това е срокът, в който трябва да се възстановяват капиталовите средства, уточни премиерът.

Според него дългосрочният газов транспортен договор, предложен от руската страна, обаче съдържа клаузи, които са неблагоприятни за българската компания, участник в „Южен поток“.

„4,25 на сто външна възвръщаемост при заложена вътрешна от 8%. Прекомерна ниска тарифа за първите 15 години, когато БЕХ има нужда от пари да си плаща заема. Ниската тарифа би донесла малък дивидент, което означава, че БЕХ не може да си плаща вноските и периодът на възвръщаемост ще се увеличи, което значи по-висока лихва. След 24 година печалбата ще е оперативни разходи плюс 2 процента, което означава, че проектната компания може да работи на загуба“, съобщи Борисов.

Има намаление на тарифата след 2040 г., за да покрива само разходите. До 2023 година БЕХ няма да получава дивидент, 2023-2040 година ще е 65 милиона евро на година, посочи още премиерът.

Освен това, при положение че тръбата е запълнена наполовина, тарифата ще е намалената след 2040 г., за да покрива само разходите на проектната кампания.

„При тези разчетите е невъзможно да се намери външно финансиране. Тези факти са красноречиви, за да спрем спекулациите по проекта колко е загубила страната ни“, обобщи Борисов. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


181
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
125
0
 
1
 
! Отговори
111 преди 9 години
Газопровода ще мине през Гърция.Македония,Сърбия,Унгария.Австрия и от ГЪРЦИЯ в Италия.ГАЗОПРОВОДИТЕ В БЪЛГАРИЯ СТАВАТ НАПЪЛНО ИЗЛИШНИ.Парите които получаваме от транзит ще спрат.ТРЯБВА ДА СИ ПЪЛЕН *** ИЛИ ПОЖАРНИКАР ЗА ДА КАЖЕШ ЧЕ НЯМА ИЗГОДА ОТ ЮЖЕН ПОТОК.ЗА Б.Б. И ОБКРАЖЕНИЕТО МУ Е ТАКА.Тези 480 милиона щяха да влязат в БЪЛГАРИЯ И ЩЯХА ДА БЪДАТ ИЗХАРЯЕНИ ТУК под формата на заплати ,ток,материали,данаци и т.н.САМО ДДС ОТ СТРОИТЕЛСТВОТО ЩЕШЕ ДА Е 800 МЛН.
124
2
 
1
 
! Отговори
проста сметка преди 9 години
Просто рашките искаха да ни го набият за пореден път - 3.5 милиарда ево заеми от наша страна да им построим тръбите и едни 65 милиона на година печалба и то с куп условия...Да се махат заедно с тръбите си, шмекери азиатски....
123
1
 
1
 
! Отговори
от Европа преди 9 години
Тръберастите са в траур - свиквайте, друзята - който плаща, той поръчва музиката ...а не обратното
122
1
 
2
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
Аз вече няколко пъти казах - единственото по-добро от това да не се строи ЮП е да се построи, но според европейските условия. И *** като послушен слуга на Европа ще го направи, иначе нема папо.
121
2
 
3
 
! Отговори
Я Русский преди 9 години
Украински тръби прекомерно износване и изисква огромни инвестиции, сравними с изграждането на нова магистрала. Точно днес, в една от тръбите в Украйна е нещастен случай. Русия няма да инвестира в ремонта на тръбата. ако ЕС и САЩ, е необходимо тази тръба - те щяха да го купи преди 3 месеца. Но помисли и реши - това е скъпо да се направи ремонт.
120
9
 
2
 
! Отговори
хх преди 9 години
Причините, довели до спирането на проекта, не са тайна. В ситуация на санкции, евтин петрол и сриване на рублата, Русия просто няма пари за реализирането на този проект, а западните инвеститори изчакават да видят накъде върви Русия. роектът беше и инструмент за натиск, който трябваше да убеди Киев - и по-точно Янукович, да продаде на Газпром 50 или дори 100 процента от тръбопровода, който минава през украинска територия.Днес никой в Украйна няма да продаде нищо на Газпром. Нещо повече: Украйна вече реши да продаде 50 процента от газопреносната си система на компании от ЕС и САЩ. Така че в
119
0
 
4
 
! Отговори
Данъчен преди 9 години
Борисов, има ли изобщо Печалба бе!?
118
0
 
6
 
! Отговори
Веселяка преди 9 години
До симпатяга до 142Първо Тиквата да публикува договора, защото той винаги така както му изнася.
117
2
 
7
 
! Отговори
Веселяка преди 9 години
До АнонименДа през Турция ще е по-евтино, но с вазелин.
116
2
 
7
 
! Отговори
баи Ганю преди 9 години
Аиде да спрем да си чешем езиците защото няма смисъл.С такива ръководители на България вече 25г едно полезно нещо не е построено или голям проект от които държавата да има ползаи да печели.Всичко предишно е разрушено,ограбено,продадено.Със стиснати кълки Българио работата няма да стане.Църулите на Европа сме ние.След години тя ще исчезне,ще остане само като едно геогравско понятие.Спорове и препирни,кои е по по наи.Ето за това бяхме 500г в пределите на осм.империя.Сега сме в други предели.
115
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много приказки от които не се разбира колко иска да печелим за да кандисаме и ни е добре ,и дали наистина искаме този газопровод,защото не е само чиста финансова печалба от транзита.Има и други дейности и обороти,работни места,преференциални цени,транспорт на нашия газ от Черно.море,геополитическо влияние и тежест,нац.сигурност.Нека Борисов да зададе параметрите на това което искаме и ги представи в Брюксел,Москва и Вашингтон и да видим резултата.
114
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Няма да се учудя ако ни излезе по евтино през Турция.Ама хич
113
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Русия може да наложи санкции и да спре газа и парното на цяла София,
112
0
 
10
 
! Отговори
Още преди 9 години
нещо което Др. Путин каза... Що да си губя времето в преговори с разни "тикви", уж лидери на някакви уж европейски страни, след като те са без право на глас.. а на куклите в евросъюза им дърпат конците от америка. В тази обстановка има смисъл да се говори само с американците. И още, в мометна през БГ минават около 18 млрд. м3 газ за Гърция и турция, след като пуснат и "Южен поток" през турция , тази тръба също ще е празна... Да ви е честита европейската интергация..
111
3
 
17
 
! Отговори
сова преди 9 години
Защо Бойко не кажеш че 7 блок на АЕЦ Козлодуй които се съгласихте да строят американците ще струва толкова колкото двата руски реактора за АЕЦ Белене около 9 милиарда и то без допълнителни съоръжения и самолетна защита. Построяват го и си тръгват, отработеното гориво също остава у нас.А руските са с 7 защити и си вземат отработеното гориво. Както ЮП така и нашата АЕЦ Белене ще се строй но пак в Турция и пак от там ще купуваме ток. Народа не е *** Бойко. *** и алчни са управниците му. До кога??
110
0
 
24
 
! Отговори
КОЙ преди 9 години
Много се говори за "неизгодните"договори по ЮП ,ами я разсекретете тогава и договорите с американските тецове,да видим аджеба печелим или губим.Защо се крият тези договори питам аз?
109
1
 
19
 
! Отговори
старшинката преди 9 години
Абе Бойко по колко ще плащаме газа след като ЮП е готов през Турция, и руснаците затворят тръбите през Украйна. Щото шефа на газпром го каза,за Украйна ще тече толкова газ колкото си платят за вътрешна консумация. Тогава турците ще определят цената. Ти може да се договориш с Ердоган нали се прегръщаш и целуваш с него
108
8
 
3
 
! Отговори
симпатяга до 142 преди 9 години
Ами много просто - за нас е губещ, тъй като са калпави нашите договори с Газпром - неясна цена на построяване, неясен обем за транзитиране, неясна транзитна тарифа, ограничение на печалбата на оперативната компания, висока лихва на заема. Турците най-вероятно ще си подпишат съвсем друг договор, с който да си гарантират правата и приходите. Нашия договор гарантира изгода само за Газпром.Дявола винаги е в детайлите.
107
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Бачо Илия - печеливщ за анадолците ???бачо-о, като видим, че започват ще повярваме, засега само бошлаф работа и иншаллах.
106
0
 
16
 
! Отговори
Бачо Илия преди 9 години
Нямали една учена глава да излезе пред народа и да каже , как тоя проект ЮП е губещ за нас и в същото време печеливщ за анадолците ????