Плащаш малко, искаш висока пенсия. Не става, отсече Борисов

Пенсионната реформа ще бъде замразена през 2015 г.
Обновена: 14 дек 2014 16:16 | 14 дек 2014 13:29, Александър Попов
400
Плащаш малко, искаш висока пенсия. Не става, отсече Борисов
Снимка: БТА

Пенсионната реформа ще бъде замразена и възрастта за пенсия няма да бъде вдигана през следващата година. Това стана ясно след срещата на премиера Бойко Борисов, синдикатите, социалния и финансовия министър.

Не може цял живот да плащаш малко за пенсия, а след това да отидеш като пенсионер и да искаш висока пенсия, заяви Борисов.

По думите на срещата не е имало разминаване по нито една тема между преговарящите.

Още по темата

До 31 март трябва да бъде изработен дългосрочен план за реформата на системата, решиха още управляващите.

Социалният министър Ивайло Калфин отбеляза, че приема това споразумение, за да се вземат в следващите три месеца трайни решения. Той посочи, че пенсионната система във вида, в който се намира в момента, обрича на мизерия бъдещите пенсионери. По думите му е необходима сериозна реформа, която да бъде поносима за хората, да дава предвидимост и стабилност.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров пък обясни от своя страна, че целта е да се намери дългосрочно решение в пенсионната система след март 2015 г. По този начин политиците нямало да могат повече да използват темата за пенсионирането в своите предизборни кампании.

От 2015 г. ще се въведе принципът на свободен избор на осигурените лица за режима на осигуряване за ранно пенсиониране - чрез държавното обществено осигуряване или чрез професионалните пенсионни фондове, при запазване на действащите условия за ранно пенсиониране.

От следващата година ще се въведе и принципът на свободен избор на лицата, родени след 31 декември 1959 г., да се осигуряват задължително за допълнителна пенсия в универсален пенсионен фонд или изцяло за пожизнена пенсия в държавното обществено осигуряване.

"До 31 март се надявам в парламента всички партии да не се правят на опозиция и управляващи, защото видяхте, че при БСП, ДПС и Атака нищо не се случи в пенсионната реформа. Сега да седнем заедно със синдикати и работодатели, така че да гарантираме на хората доходите и пенсиите, в противен случай какво се получава – 53 % с бюджетните пари от данъците плащаме пенсия, а имаме частни пенсионни фондове. Всичко е обърнато с главата надолу”, посочи премиерът Бойко Борисов.

След срещата стана ясно, че ще бъдат криминализира укриването на осигурителни вноски от осигурителите и самоосигуряващите се лица.

За начина, по който ще се пенсионират служещите в МВР, в отбраната и огнеборците ще се търси съгласие между правителство и синдикати.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


400
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"нали като се вдигне възрастта за пенсия ще имате по голям стаж и съответно по голям размер пенсия. Толкова ли е трудно да го схванете?"А толкова ли е трудно да схванеш, че безработицата е огромен проблем. Какъв е смисълът да мъчим един 65-годишен човек да ходи всеки ден на работа, докато 20 годишните стоят безработни и се чудят какво да правят. За да има работа за всички им няколко възможности - да се въведе непълен работен ден, да се определи разумна възраст за пенсия или нещо в този дух.
53
2
 
13
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
Прав е ,голяма пенсия взимат само тези дето нямат принос към държавата,
52
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бойко, Бойко, Бойко, Бойко, Бойко, Бойко.
51
0
 
11
 
! Отговори
до 64 преди 9 години
абе аз не съм нито червен, нито син ***, но не разбирам логиката ти. да не би да си измислил елексир за вечен живот напук на българското здравеопазване? дай ако искаш да приемем закон хората да плащат 100 години осигуровки и да вземат 200 години пенсия след това? че тогава яко ще се вдигне размера на средната пенсия :)
50
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
абе Бойко ,принципно е така ,обаче на практика хората *** преди пенсия или получават мизерни трохи,щото крадете от фондовете.както и Костов направи.много неща се оещават ,малко са реалност.как да ви вярваме ,като всички ни висите на варата ?!
49
0
 
21
 
! Отговори
накратко преди 9 години
така наречената ни 'държава', в този й вид, и при сегашното състояние на нещата, е никому ненужна.по-добре да я няма. не ми е известно някъде по света някоя държава да те наказва ежедневно само заради това, че си се родил в нея.
48
0
 
13
 
! Отговори
Елемаг преди 9 години
Пак философии и както казах сутринта се ослушвате за индивидуалните партиди!!Всеки с такава ид а се пенсионира когато и както си иска.И да внася колкото си иска.И дори като умре децата да взимат.А не като в България.Умре и децата наследяват дори заеми от банки ,Тец и прочие!!Ахаха правите се на ощипани май :)
47
0
 
22
 
! Отговори
Та преди 9 години
Значи могат да теглят 8 милиарда заем за да покрият дупки от шантажи и измами с банки на всеки 10-15г , но не могат 2.4 млрд от тях да отделят за да повишат директно пенсиите с по 100 на пенсионер при 2млн пенсионери. Тези 2.4 млрд ще се влеят в икономиката и ще я задвижат. В богатите държави по подобен начин са си развили икономиките, като са теглили заеми, наливали са ги в икономиката си и от там нататък са ги превръщали в още повече чрез правилно управляване. Но тук се държим изкуствено бедни
46
0
 
17
 
! Отговори
Дореми преди 9 години
Хора разберете, вие сте играчки в ръцете на тези предатели и изчадия. За тях това е само игра на власт коя мафия да ви краде и експлоатира по всякакъв начин.
45
22
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Червени ***, нали като се вдигне възрастта за пенсия ще имате по голям стаж и съответно по голям размер пенсия.Е, това толкова ли е трудно да го схванете?
44
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Не може цял живот да плащаш малко за пенсия, а след това да отидеш като пенсионер и да искаш висока пенсия"Да де, ама капка по капка вир става. Защото човек в продължение на 40 години внася пари за пенсия, която ще взима 5-10 години макс.
43
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ako toia se bese izkazal po vaprosa za pensiite stehme da 4uemer edno prrrrrrrrrrrr, pcssss-prrrrrrrrrrrrrrr-pcssssss, cop cop cop , sled koeto da zamerise na gazoprovod Bankia-Dvor-Kenef
42
2
 
19
 
! Отговори
на снимката преди 9 години
Махнете го този от снимката. По-добре покажете дупето на Ким Кардашиян!
41
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
в коя нормална държава умният и работлив човек дава парите си на некадърен и *** да му ги управляват? защото у нас това се случва. плащаш 400 лв за осигуровки месечно, за да получаваш 300 лв. пенсия??? даже и да ги държиш на лихва, след 40 години ще ти докарат по 800 лв месечно. хайде да не си развалям неделния следобед с псуване, че ми идва да грабна сопата..
40
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вдигането на възрастта за пенсиониране в 21-ви век е глупаво от икономическа гледна точка. Машините, компютрите и роботите днес толкова много ни помагат, че един човек средно произвежда 20-30 пъти повече продукция отколкото преди 30 години. Преди 30 години за производството на 1 тон домати 100 човека са се бъхтили от сутрин до вечер в продължение на месеци, то днес същата работа се върши от 2 човека, които си седят спокойно в машината и я управляват, а тя върши хамалската работа.
39
1
 
14
 
! Отговори
а преди 9 години
Не ставай смешен,какво замразяване,след като стажът се вдига с 4 месеца по дянковски.Няма ли да спрете с празните приказки.Възрастта и стажът са комулативни условия за пенсиониране.
38
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 'кандидат мияча на чинии'...:) пич, няма да се плашиш. ако си умен, работлив и кадърен, няма да миеш чинии повече от няколко месеца. независимо от хейтърите и бръщолевенията, не познавам българин, който да прави само това. от личен опит ти казвам, че също изкарах няколко месеца по строежи и складове (докато учех) и в момента, в който собственикът разбра, че имам висше и продължавам да уча, сам настоя да работя в офис. думите му бяха 'срамота е да не ползвам знанията ти, защо не каза първи'.
37
1
 
18
 
! Отговори
ежко преди 9 години
нали разпродадохме и съсипахме гнусните ни заводи, туризмът в БГ прилича повече на карикатура, а за важни проекти решихме друг да печели вместо обществото ни, Еми дайте пак да преброим стотинките. станали ли са вече към левче да не умираме от глад. За достойноство на хората не споменавам, защото тази дума е непозната у нас или ако някой е имал такова вече е отдавана зад граница.
36
0
 
14
 
! Отговори
свободa или смърть преди 9 години
Цветaнов осъден, aмa нa свободa, не стaвaAмa стaвaВ съдебнaтa влaст е пълно с хорa нa ДПС, a ти с тях кaкви сделки сключи зa дa свaлят оня aмерикaно-продaн плaзмодий Орешaрски един Бог знaе
35
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
у нас данъците с осигуровките възлизат на около 35% от дохода ти. независимо дали го плащаш ти или част се покрива от работодател. важно е какво краде от теб държавата. хайде сега всички умни управляващи с по 10, че и с по 50 милиона в банки, да върнат по 35% от тези суми в държавния пенсионен фонд. гарантирам ви, че пари ще има и за пенсиите на съседните държави!