Ще спра поправка „Пенсии”, ако ме убедят, че е вредна

Политиците не трябва да имат комплекси, каза Горанов по адрес на партньорите
Обновена: 21 дек 2014 10:00 | 21 дек 2014 09:56,
108
Ще спра поправка „Пенсии”, ако ме убедят, че е вредна
Снимка: архив Булфото

Финансовият министър Владислав Горанов призна, че има опция да се откаже от решението да се даде възможност за преместване на парите от частните пенсионни фондове в НОИ. „Склонен съм да се откажа , ако се докаже, че е толкова страшно хората да имат право на избор”, каза той в интервю пред „Нова телевизия”.

Още по темата
Въпреки заявеното обаче Горанов даде да се разбере, че за момента смята решението за добро.

Той обясни и че критиките на партньорите от РБ, АБВ и ПФ вероятно имат основание единствено за начина на взимане на решението. Според него обаче те вече цяла седмица са имали възможност на дебат, в който да се чуят аргументите им. Затова министърът смята, че не може да се говори, че има нещо скрито. Горанов обясни и че възможността за избор между частните фондове и НОИ е записан и в предизборната програма на ГЕРБ.

„Това са комплексарски истории, политиците не трябва да имат комплекси”. Така финансовият министър коментира изказванията на Георги Първанов и на Радан Кънев, че с гласуването на поправка „Пенсии” е станало ясно, че ГЕРБ и ДПС се сближават.

Владислав Горанов за пореден път отхвърли обвиненията, че става дума за национализация на парите на хората. Той съобщи, че ако средства от частните фондове постъпят към НОИ, те ще бъдат пренасочени към Сребърния фонд, за да престанат всякакви спекулации за тези пари. Фондът беше създаден през 2006 година, а замисълът му е в годините между 2018-та и 2030-та, когато пенсионерите ще станат повече, а работещите – по-малко, той да помогне.

Макар и да защити идеята парите от частните фондове да преминат в НОИ, финансовият министър обясни, че самият той вероятно ще остави парите си във фонда си. Горанов уточни, че половината български граждани не знаят в кой фонд са парите им, защото са служебно разпределени. Той припомни и че парите, които ще се получат като пенсия от частните фондове ще са по-малко от тези, ако вноските отиват към НОИ.

Владислав Горанов обвини фондовете и че не искат да водят диалог. Той оаче беше категоричен, че няма притеснения, че фондовете се източват и не поставя под съмнение стабилността им.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дори на книга всичко да изглежда добре, не е така на практика и то герберска практика. Помня как през 2009 г. когато дойдоха на власт, из служебните канцеларии началниците по заповед допуснаха представители на частен пенсионен фонд ,,А'', които привлякоха при тях осигуряващи се до тогава в частен фонд ,,Д'' и така го ощетиха.Същият тоя фонд ,,Д'' щеше да съди определени лица и медии, за насаждано недоверие в него.
10
1
 
10
 
! Отговори
Национализация преди 9 години
Национализация има.По схемата , приватизират се печалбите , национализират се загубите. Схемата е една и съща за целият период на прехода.Наблюдаваме я във всичко и навсякъде.Източване на държавата , създаване на финансово олигархичен модел , които реализира в България финансов капитализъм.Така е и с тези пенсионни фондове , чрез които се крадат 30 % от средствата за оцеляващите пенсионер .Какво нелепо мародерство и какво представяне като жертви на национализация.
9
0
 
6
 
! Отговори
1 категория преди 9 години
Трябваше да има продължителни разяснения.Сега аз не знам, дали ако прехвърля натрупванията си в НОИ ще вземам пълната пенсия, а не да чакам до 65 г., когато частния фонд ще изплаща.Не знам и дали този фонд, подплашен, че ще си прехвърля парите другаде, ако бе дадено време нямаше да започне да изплаща било то и 10 лева при пенсионирането ми по условията на 1 категория.
8
1
 
18
 
! Отговори
без пардон преди 9 години
В нормалните държави, първо се дискутира и след това се вземат решения. В най-голямото дружество на невменяемите управляващи, България, първо се вземат решения и след това се дискутира по тях.
7
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аман от гробарски ***, калинки и бръмбари.Бах му и развъдника на буболечки.
6
1
 
20
 
! Отговори
Dyadoto преди 9 години
Само парламента може да спре поправките неграмотнико! Ти си само чиновник.
5
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тоя ли се отказа от депутат, щото иска да е изкарва милиони? Е, намери начин.
4
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А-а-а, то е ясно, че ти нямаш комплекси и задръжки. Публично се натакова с Прасето.
3
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бостанджи ефенди.Или простичко казано: щом ГЕРБ и ДПС искат нещо, то верочтно е гнусно, гадно, отврат.
2
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вредна е Горанов,вредна е....Защото както винаги се целите в готовите(натрупани) пари, за да ги преместите на място където ще са по-лесни за крадене...А ти как ще убедиш хората че това не е така...Историята ви с парите на здравната каса показва друго...
1
1
 
17
 
! Отговори
КОАЛИЦИЯ БОСТАН преди 9 години
Кой крив, кой прав по въпроса за пенсионните фондове не знам.ГЕРБ са антибългари. В това няма никакво съмнение. Като гледам подръжнаците на обратната теза обаче начело с Владо Каролев и те не ми вдъхват доверие.По важното е, че дълго критата коалиция между ГЕРБ и ДПС лъсна !БОСТАНА е вече неприкрит !ГЕРБ и ДПС дружно гласуват в парламента срещу всички останали. Факт !Сега герберастите да замълчат !А, пенсионните фондове са днешните финансови пирамиди !