Ще спра поправка „Пенсии”, ако ме убедят, че е вредна

Политиците не трябва да имат комплекси, каза Горанов по адрес на партньорите
Обновена: 21 дек 2014 10:00 | 21 дек 2014 09:56,
108
Ще спра поправка „Пенсии”, ако ме убедят, че е вредна
Снимка: архив Булфото

Финансовият министър Владислав Горанов призна, че има опция да се откаже от решението да се даде възможност за преместване на парите от частните пенсионни фондове в НОИ. „Склонен съм да се откажа , ако се докаже, че е толкова страшно хората да имат право на избор”, каза той в интервю пред „Нова телевизия”.

Още по темата
Въпреки заявеното обаче Горанов даде да се разбере, че за момента смята решението за добро.

Той обясни и че критиките на партньорите от РБ, АБВ и ПФ вероятно имат основание единствено за начина на взимане на решението. Според него обаче те вече цяла седмица са имали възможност на дебат, в който да се чуят аргументите им. Затова министърът смята, че не може да се говори, че има нещо скрито. Горанов обясни и че възможността за избор между частните фондове и НОИ е записан и в предизборната програма на ГЕРБ.

„Това са комплексарски истории, политиците не трябва да имат комплекси”. Така финансовият министър коментира изказванията на Георги Първанов и на Радан Кънев, че с гласуването на поправка „Пенсии” е станало ясно, че ГЕРБ и ДПС се сближават.

Владислав Горанов за пореден път отхвърли обвиненията, че става дума за национализация на парите на хората. Той съобщи, че ако средства от частните фондове постъпят към НОИ, те ще бъдат пренасочени към Сребърния фонд, за да престанат всякакви спекулации за тези пари. Фондът беше създаден през 2006 година, а замисълът му е в годините между 2018-та и 2030-та, когато пенсионерите ще станат повече, а работещите – по-малко, той да помогне.

Макар и да защити идеята парите от частните фондове да преминат в НОИ, финансовият министър обясни, че самият той вероятно ще остави парите си във фонда си. Горанов уточни, че половината български граждани не знаят в кой фонд са парите им, защото са служебно разпределени. Той припомни и че парите, които ще се получат като пенсия от частните фондове ще са по-малко от тези, ако вноските отиват към НОИ.

Владислав Горанов обвини фондовете и че не искат да водят диалог. Той оаче беше категоричен, че няма притеснения, че фондовете се източват и не поставя под съмнение стабилността им.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много коментари, не са лишени от аргументи, но може би нещата специално при ПП Герб са по прости - Там има едни пари, хайде да ги опукаме! Както с парите от Здравната каца!
30
2
 
5
 
! Отговори
петър преди 9 години
Всеки месец в тези фондове се наливат между 120 и 140 милиона. А насреща - нищо.Точно тази е причината за атаките срещу законопроекта - взимаш едни пари , правиш си стях каквото си поискаш и никой не може да ти накриви шапката. А каролев гуши здрави пачки и лобира за фондовете. Но ще дойде 2022 г. и още първите пенсионери , които трябва да получават пенсии от тези фондове ще пият по една студена вода. Тази система се срина в Чехия, Полша и Унгария, страни много по-подредени от България, а кмошока каролев ми каканиже за САЩ.
29
0
 
11
 
! Отговори
Бойко преди 9 години
Пенсионерите ми изядоха резерва!Чак Джим Кери се обади да ми съчувства!:)))
28
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Частните фондове ги направи Костов през 1999 г. за да съсипе НОИ.
27
0
 
11
 
! Отговори
менте реформа преди 9 години
Отклоняват вниманието от най-важния въпрос - ГЕРБ не правят нищо освен да замразяват пенсиите както и през 2009-2012 г. и режат пенсиите на новите пенсионери с вдигане на възрастта или стажа.
26
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Искам колкото внасям в НОИ,толкова и в частен фонд!Нали въпрос на избор дават?Сегашната вноска да се раздели на две равни части.След години като дойде време за пенсия да видя колко ще ми дава НОИ и колко частния фонд и тогава ще реша!
25
1
 
7
 
! Отговори
Х преди 9 години
Не се карайте след 10 години тези след 59-та ще се пенсионират и тогава ще се разбере.Ако им дадат по големи пенсии тогава се осигурявайте при частниците.Само думата частник не ми вдъхва доверие.
24
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не желая с парите,които съм бил принуден"доброволно"да внасям в някакъв фонд,да се изплащат пенсии и социални помощи !
23
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ама какъв е зора сега да се гласуват такива промени?Явно това е новата стара тема ''КОЙ'' и приемането на този закон е същото като избора на Пеевски.Я по-добре кажете коя е следващата банка дето ще лапнат кукловодите?!!Отвличате раята с теми заради които ще скочат и през това време някъде се изнасят милиарди!
22
0
 
6
 
! Отговори
ЦЕЗАР преди 9 години
Нека да има частни фондове за пенсии но при пенсиониране си искам парите на камара.Ама така не може искрено се надяват да пукнеш и да ти налапат паричките *** долни...
21
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дрън -дрън.Сега парите в Пенсионните фондове се трупат на всеки по индивидуални партити и тези пари са си лични на хората и се наследяват ако вземеш та не достигнеш до пенсия.Отидат ли в НОИ ,той винаги е на дефицит и парите ти отиват за безработни.И хич не слушайте ,че държавата е нещо най-сигурно-нашата е фалирала няколко пъти парите на хората изчезнаха и ли се стопиха.Така вместо лека кола ,купих с тези пари едно колело на детето
20
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А дали някой умишлено не вдига топката на тези фондове и им дава възможност да изчезнат като атакувана банка!? Понатрупаха парици, купуват всичко - журналисти, шоумени и политици и сега просто ще се измъкнат, че държавата ги е торпилирала и да си търсим парите от нея.
19
1
 
12
 
! Отговори
СИКИТО преди 9 години
И този е гьон сурат!!!
18
1
 
6
 
! Отговори
ВЕЩИЦАТА преди 9 години
ДА ГИ ОТВОРЯТ ТИЯ ЧАСТНИ ФОНДОВЕ ДА СЕ ВИДИ ИМА ЛИ ПАРИ В ТЯХ ИЛИ ЩЕ СЕ ОКАЖАТ ПОРЕДНИТЕ ПИРАМИДИ ОТ КОИТО ЩЕ ИЗГОРЯТ БЪЛГАРИТЕ. ОЩЕ ПОВЕЧЕ КАТО СЕ ЗНАЕ КОИ ЛИЧНОСТИ ГИ УПРАВЛЯВАТ ТИЯ ФОНДОВЕ. ОСВЕН ТОВА ТРЯБВА ДА СЕ ЗНАЕ, ЧЕ ПРИ ПОЛУЧАВАНЕТО НА ТИЯ ПАРИ СЕ УДЪРЖА ДОД. И КАКВО ОСТАВА НИЩО. МНОГО МАЛКО ЩЕ ПОЛУЧАВАТ ПЕНСИОНЕРИТЕ И НЯМАТ ПРАВО ДА ГИ ТЕГЛЯТ НАВЕДНЪЖ, А КОЛКОТО ИМ ОПРЕДЕЛЯТ МЕСЕЧНО.
17
1
 
5
 
! Отговори
до 14 преди 9 години
Благодаря! Как да имаме доверие на банки и фондове, след като самата държава атакува това, което е създала.
16
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
С Пеевски отзад са много нагли.
15
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
УПФ трябва да се размърдат.Виждам ролята им в това, да започнат да изплащат някаква пенсия, когато човекът е навършил 55-58 години, а не да чака до 65, в съответствие с натрупванията си до тогава.Така по поносимо ще изкара до 65, когато ще се пенсионира в пълен размер от НОИ.
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 1 категорияТегли всичко ако е възможно
13
0
 
10
 
! Отговори
Хаос преди 9 години
Ето, приема се закон, след това се всява недоверие в този и този фонд и Кой окраде и съсипа КТБ - серия 2!
12
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До НационализацияВВ Универсалните професионални фондове печалба няма ако се поразклатят току виж ще лъне нови КТБ за туй е целия вой!