Деца до 15 месеца само с гръб към движението в колата

Кабинетът промени закона заради евроизискване
7 яну 2015 17:30,
31
Деца до 15 месеца  само с гръб към движението в колата
Снимка: архив Ройтерс

Детското столче в колата трябва да бъде поставяно с гръб към движението за деца до 15 месеца. Това реши кабинетът на днешното си заседание с промени в закона за движение по пътищата.

Още по темата
Измененията са заради нови изисквания на европейското законодателство, свързани със системата за обезопасяване на децата в автомобилите.

В момента тя е разработена за бебетата до 9 месеца.

С новите регламенти се включва изпитване на системите за обезопасяване и при страничен удар. Досега те бяха разработени за челен удар и при удар отзад.

Измененията ще доведат до значително повишаване на безопасността на системите, тъй като голям процент от пътнотранспортните произшествия включват страничен удар, се казва в мотивите за решението.

Изпитванията ще се правят и с нов вид манекен, който представлява по-добре детското тяло и увеличава надеждността на получените резултати. Освен на данните за нараняване на гръдния кош, анализ ще се прави и на нараняванията на главата и на врата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още по темата: детеавтомобилпътища
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гледам че и тук има *** на Бойко Тиквата. Родителя дето е много загрижен за децата колко деца има.
20
0
 
0
 
! Отговори
loves2drive преди 9 години
до 27: В Щатите съм от 10 години и колан не се ползва за деца под 4г. Без столче са от 8 годишни, и то ако имат килограмите. Ползвам европейски столчета (Бритакс).
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До loves2driveв България се предлага само една марка подобни столчета, които влизат само в джип или ван. Цените са им ... хммм. Има и столчета напред, които са не по-малко сигурни и няма камшичен удар (не са с колани, а с възглавница). Отделно в САЩ статистиката показва, че коланa върши същата работа като столчето
18
0
 
4
 
! Отговори
loves2drive преди 9 години
Чета коментарите и ми се свива сърцето... Родител съм. Май трябва повече да се обясни ЗАЩО е добре малките деца да са с гръб към движението и как при удар *** на детето е защитена по този начин (няма да клюмне напред, а ще се плъзне назад към облегалката на столчето). Потърсете клипове с манекени и ще разберете. Едно качествено детско столче струва колкото цигарите и пиенето ви за няколко месеца и излиза по-евтино от детска инвалидна количка (или недай си боже ковчег!). Образовайте се!
17
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А ще има ли гратисен период за влизане в сила, поне от 15 месеца. Детето ми е почти на 12 месеца, малката кошница не става вече и преди две седмици купих голямо столче, което гледа напред. И сега трябва да купя друго, което както виждам е двойно по скъпо втора уптреба от това което съм купил ново. Но този път просто няма да спазвам закона 3 месеца и ако ме хванат ще казвам, че е по голямо. То ни принуждават да не спазваме законите и да хитруваме на дребно.
16
1
 
8
 
! Отговори
партиен член преди 9 години
Сега нови столчета.Утре колите стари замърсявали.В други ден незнам си какво.Направете така че да има условия тези нови изисквания да са изпълними.Това става с повишаване на доходите.Всеки иска сигурен автомобил.ново столче.нови гуми.и тн.За съжаление много хора не могат да си позволът това.В европа било така, да но там няма високи заплати от 500-600 лв.
15
1
 
8
 
! Отговори
истината преди 9 години
защо само промени -гледаме европа а защо моята заплата не е като в европа. Бойко стига простотии вземете направете нещо за хората за доходите им а не да си чешите езиците само - писна ми от вас. Коя фирма този пъти ще нагушите .да вие б.......майката.Аз като съм бил малък да не би да имаше столчета а вие където сте парламента вас само със столчета ли ви гледаха.Защо сте такива подай дупета - направете си заплатите около 500лв. и тогава....
14
0
 
7
 
! Отговори
Марийка преди 9 години
Моите до 10 месеца успяваха да се съберат в кошниците с гръб към движението, в по-големите (и скъпи) столчета до 1 година ставаше с гръб и то едвам. Не виждам къде ще се возят така до 15 месеца.
13
4
 
8
 
! Отговори
Родител преди 9 години
До АнонименПарите ли са проблема, гледам в OLX може да намериш и за 280, колко мислиш че струват тези по посока на движението- май не си купувал и нямаш деца. Който иска намира. Там е работата, че всички предпочитат да ги дадат за тунинговане на колата, пиене и ядене, но не и за да си оправят зъбите или столче на детето. По отношение на шофьорите, това казвам и аз времената преди 30-40 години ги няма и по пътищата карат пияници, мутри и всякакви над закона.
12
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Чета тука някой, за когото столче за кола от 600-800 лв. не били проблем. Ами проблем ми е, проблем са ми също пияните шофьори, вечно бързащите шофьори, шофьорите състезатели, разсеяните шофьори, говорещите по телефона,дрогираните шофьори, тези без книжка, заблеяните пешеходци, нерегулираните правилно кръстовища, липсата на пътни знаци или объркващите такива, необезопасените ЖП прелези, неправилно паркиралите, неадекватната реакция на КАТ, колко ще ми струва да компенсирам нехайството на всички?
11
10
 
3
 
! Отговори
Родител преди 9 години
До 300 лева заплатаКойто иска спестява, който иска пий и пуши с 300лв.
10
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не знам за бебетата но лично на мен почва да ми се гади след като стоя обратно на движението на каквото и да е превозно средство (добре че дечицата на 15 месеца още не могат да се оплакват, освен да ви продънят ушите)
9
18
 
6
 
! Отговори
Родител преди 9 години
Всички сте пълни безхаберници към собствените си деца, щом сте против. От години е така в скандинавските държави, Австралия и не може да сравнявате сегашните коли, трафик и идиотизъм на шофьорите с времето преди 30-40 години назад. Има такива столчета, но струват 600-800лв. и който предпочита да ги даде вместо столче за пиене и цигари е ***. Аз лично този избор съм го направил и без закон.
8
3
 
30
 
! Отговори
да питам преди 9 години
Абе киртаци,преди 25 години нямаше седалки за деца,и населението растеше,а сега и със седалки и със застраховки,и с разни ме там мурафети за ограбване на хората,населението пак намалява драстично,що така бе *** ?? :))
7
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Моето дете на 15 месеца си беше доста едричко, да не говорим, че проходи още на 8. Не знам как точно бих могла да го побера в седалка с гръб към движението, къде ще му стоят краката!? А да не говорим, че би го изнервило да гледа пред себе си непрекъснато облегалката на седалката. Май който ги мисли тези работи или изобщо няма деца или отдавна не е виждал как точно изглежда дете на 15 месеца.
6
2
 
15
 
! Отговори
ии преди 9 години
Интересното в случея е, че няма от къде да си намерите такива "столчета".Кошниците са за бебенца 6-9 месеца, максимум!
5
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нашите измислени звезди си возят децата на предните седалки, депутати и министри се имат за хора над закона и не спазват никакви закони.
4
3
 
22
 
! Отговори
адъ преди 9 години
Нямо по-здрава и надеждна седалка от оригиналната на колата!Всички допълнителни системи са глупости на търкалета! Казвам го като родител, който е отгледал 2 деца с 3 различни столчета. Но и трите бяха моментално изхвърлени след като видях как едно такова изхвърча през предното стъкло при сравнително лек удар в града.Всички столчета повдигат нивото на децата и повишават опасността да изхвърчат през някой прозорец, вместо да спрат в седалките.
3
1
 
21
 
! Отговори
www преди 9 години
А ТЕЗИ С ГОЛЕМИТЕ ДЖИПОВЕ ДЕТО ЗАКОНА ИЗОБЩО НИ ГИ ИНТЕРЕСУВА ЧЕ И ДАЖЕ МИНИСТЪРА НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ СЕ ДВИЖЕШЕ С ПРЕВИШЕНА СКОРОСТ КАКВО ДА ГИ ПРАВИМ --- ПРОСТО ПИТАММММ ....
2
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе детето си е мое,аз си го храня и осигурявам,затова че ще си го возя както си искам ! Аман от робство вече !