МВР се стопи с 10 000 души за пет години, отчете Вучков

Само полицаите и пожарникарите вече ще получават привилегии
Обновена: 12 яну 2015 13:10 | 12 яну 2015 12:04,
136
МВР се стопи с 10 000 души за пет години, отчете Вучков
Снимка: архив БТА

От 2010 година досега щатът на МВР е намалял с 10 000 души. Това съобщи вътрешният министър Веселин Вучков. По негови данни в момента в МВР работят 47 134 човека.

Най-много са напуснали системата през 2013-2014 година. Поводите за това са различни, обясни МВР шефът. През декември миналата година например са си тръгнали 716 души заради обсъжданите промени за начина на пенсиониране.

Още по темата
МВР се задъхва от собствената си административна тежест и трудно изпълнява задълженията си, призна вътрешният министър. Той представи пред експерти и политици планираните реформи в министерството.

Вучков обяви старта им още преди месец в парламента. Още тогава той обясни, че чиновниците в МВР ще бъдат приравнени на държавни служители и ще бъдат лишени от редица привилегии, които ползват служителите на МВР – ранно пенсиониране, по-голям отпуск и 20 заплати накуп при излизане в пенсия.

Днес Вучков съобщи, че само служителите с полицейски и пожарникарски правомощия остават първа категория труд. По неговите данни техният брой е около 35 000.

Всички останали в МВР ще бъдат лишени от привилегиите. Досега от тези облаги са се ползвали около 41 000 души, стана ясно от думите на министъра.

В момента в МВР има 6 668 души администрация и специфична администрация - 4935 човека. Сред тях били и работещите в телефон 112 и дирекцията за документи за самоличност. 35 531 са полицаите и пожарникарите.

Вътрешният министър обясни, че най-много пари МВР е изхарчило през 2013 и 2014 година. Тогава са платени най-много осигуровки и са повишени заплатите. Според анализите парите месечно за възнаграждение са най-големият разход на МВР.

28 регионални дирекции на полицията, 180 полицейски управления, нова Национална полиция с редуцирана администрация, Гранична полиция, Пожарна и Дирекция за борба с организираната престъпност. Така ще изглежда МВР след промените в закона до половина година, обясни още Вучков.

Той съобщи и че предстоят срещи със синдикати. Започва и дискусия дали дирекцията за документи за самоличност може да премине към ГРАО и общините.

Вътрешният министър съобщи и че не очаква трусове заради реформата и обясни, че че дали Светлозар Лазаров остава главен секретар на полицията ще бъде обявено след промяната на закона за МВР.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
0
 
1
 
! Отговори
засегнат лично преди 9 години
Да им направят отделен пенсионен фонд от удръжки от заплатите им и от там да им плащат ранното пенсиониране и 20-те заплатки при пенсия. Защо трябва да изяждат моите удръжки а аз да продължавам да блъскам. Да останат полицаи само тези, които могат да покрият постоянни физически и умствени тестове. Аман от плужаци-***!!!
90
0
 
1
 
! Отговори
бачо преди 9 години
Като са много чиновниците да ги махат,излишно раздути щатове.Една работа вместо 5 човека може да я върши един както е в частните фирми!Както и назначени хора,които с нищо не са полезни,ама с нищо,които не си заслужават заплатите напр./войничките/ да ги махат!!!
89
1
 
1
 
! Отговори
Непознат преди 9 години
Много празен поглед има Вучков, сякаш прави това което му наредят и няма хъз за живот.Йовчев му ходеше сякаш да е министър на вътрешните работи.
88
1
 
5
 
! Отговори
капо преди 9 години
Има смешни служби-връзки с обществеността,секретарки на домакин примерно,счетоводителката и тиловаците заемат офицерски бройки,ако това не е пародия ко е ?А после обикновенните полицаи и пожарникари ядат банана,щото в София има 4000 души по националните служби коитро не знаят какво правят,смешно е,реално половината на тия 40 000 тр да вземат 1 категория,защото те изкарват заплатите на др 20 000 чантаджии.Да не би оперативни центрове 112,и тем подобни да заслужават 1 категория?
87
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
всички българи които познавам са полицаивсички имат големи шкембета нищо не правят нищо не произвеждат само чакат наготово докога аз турчина ще ги храня
86
0
 
4
 
! Отговори
112 преди 9 години
има още какво да се направи.Много са чантаджиите особено в София в националната служба.Първо,има такива службички които вземат кинти за офицери а реално всеки срещнат може ги върши а и са излишни-примерно-Връзки с общественосттта9офиц длъжност,пародия),имаше назначени преди време по 2,3 деловодителки,също и такава на домакина,пародия а той си чеше по цял ден,,,,,,ама има си човека секретарка,може ли счетоводителката да е с длъжност на Офицер,ако е волнонаемна все едно няма си свърши работата?
85
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В МВР започна нещо, а в МО кога? И там чантаджиите са I категория, а те в кал не са стъпвли през живота си. За сметка на това четат вестници с очила, стоят на топло и получават редовно заплатите си.
84
3
 
0
 
! Отговори
Georgi преди 9 години
To che politicqta ne si vurshi rabotata ot kakto e padnat Todor Jivkov e qsno, no kato cqlo ako zabelqzvate durjavata se razpada ot kakto GERB vze vlast.. Armiqta ni otdavna q niama, sega i policiq niama da imame, 10 miliarda blizo vunshen dulg koito Boko iztegli imame, i niamam pari za pensii, ako tova ne si e *** to ne znam kakvo e.. Iskam da chestitq na vsichki umni i inteligentni hora koito glasuvaha za GERB i da vi uvedomq, che ste prosti maimuni...
83
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
КАКВА РАБОТА СА СВЪРШИЛИ 60 ХИЛ.ЧОВЕКА ЗА ЕДНА ГОДИНА СРЕЩУ 1 МЛР.ЛЕВА?КОЛКО ПРЕСТЪПНИКА ХВАНАХА,КОЛКО ПРЕСТЪПЛЕНИЯ ПРЕДОТВРАТИХА,КОЛКО БАНКИ СПАСИХА,КОЛКО ОБИРА РАЗКРИХА,КОЛКО БАШ-АНТИТЕРОРИСТИ ЗАГИНАХА ОТ НАЧАЛНИЧЕСКИ И СОБСТВЕНТИ ПРОСТОТИИ,С КОЛКО СЕ НАМАЛИ ПРЕСТЪПНОСТТА,С КОЛКО ПО-МАЛКО-В СРАВНЕНИЕ С ПРЕДНИТЕ ГОДИНИ-СА СЛУЧИЛИТЕ СЕ БЕДСТВИЯ,АВАРИИ,КАТАСТРОФИ И НАВОДНЕНИЯ ? ТРЯБВА ДА СЕ ПЛАЩА НЕ ЗА "ПРИСЪСТВИЕ" НА РАБОТНОТО МЯСТО,А ЗА СВЪРШЕНА РАБОТА!!!
82
1
 
0
 
! Отговори
Тръба преди 9 години
Вижте го фрола, каква хубава ушакиня си е взел да го пази. Пък мен ме гърчат няк`ви ръбове на всеки завой.
81
0
 
3
 
! Отговори
1 преди 9 години
До Нещо се губи брояГражданска защита са слети в една служба с пожарната , като НС "ПБЗН" /Национална Служба Пожарна Безопасност и Защита на Населението към МВР/
80
3
 
1
 
! Отговори
Нещо се губи броя преди 9 години
Казва министърът, че "35 531 са полицаите и пожарникарите" - Но къде са Гражданска защита, които са отделна структура в МВР, която в основната си част дублира пожарната?
79
2
 
7
 
! Отговори
ha ha преди 9 години
ами взеха много да ги следят за рушвети и рекети по пътя, и затова напускат, няма лапаница както едно време, да не са отишли да следят за закона. Те на заплати неразчитат, а само далавери са им в главите на повечето, има и свястни но са малко за съжаление.
78
0
 
6
 
! Отговори
47 134 преди 9 години
До Анонимен 104,бе и тези не са малко, но да се надяваме, че ще ги редуцират още,в случай, че извадят от МВР - Пожарната и Гражданска защита /ГЗ беше към Министерството на Извънредните Ситуации с министър Емел Етем - Тошкова/ и като служби от рода на Космически изследвания, БДС, тел.112, Куриерите и други паразитни служби, може би ще си влязат у релси нещата ...
77
1
 
2
 
! Отговори
до Много вожд преди 9 години
Съотношението не е ли точно обратното: 3 изпълнители /35 531/ : 1 началник /11 603/ Но това е само математика. Въпросните 11 603 не са началници, а администрация. При това около 4935 от тях са специализирана администрация - БДС, тел. 112 и т.н. Останалите са юристи, счетоводители, "Човешки ресурси", служители от технически служби и т.н., които подпомагат изпълнението на основните дейности.
76
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 47 134 в МВРМалко ли са
75
2
 
5
 
! Отговори
47 134 в МВР преди 9 години
Най-после някой да назове точния брой на служителите в МВР - 47 134! Поне сега дано се затворят устата на онези дето постоянно лаят във форумите, че имало 60 000, пък 100 хиляди полицаи! Сега стана ли ясно колко са?
74
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 99За кой ли път да повтарям-неграмотността е майка на мизерията! Абе пич,пише се АБФК-Активни Борци против Фашизма и Капитализма! Твоето "АБПК",ако можеш да ми го преведеш............Аман от *** парчета,като тебе които акъл ще ми дават,пък и сметка ще ми държат!А Школата която съм завършил се нарича СУ! Останалото е труд,труд,труд,! За твое сведение баща ми беше машинист в Марица-Изток,майка ми учителка!А възрастта ти не е гаранция за нищо!
73
0
 
2
 
! Отговори
Стопи се снега ... преди 9 години
Гусин Министре, като плещиш глупости, верваш ли си?Един от поводите за напусналите е "оптимизиране" на състава още от предшественика Цветлин Йовчев и малко преди това.Втори от поводите е т.13 - марш от МВР!Трети от поводите - какво се правите всички на утрепани бублечки в това министерство?
72
0
 
4
 
! Отговори
Много Вожд! преди 9 години
Администрация в МВР: 6 668+4 935=11 603 служители администрация - чантаджии?Пожарникари и полицаи: 35 531 служители предполагаемо пряко заети и функционално!35 531:11 603=3, администратора/на глава пожарникар и полицай?И каква излиза сметката: На 1 изпълнител/3 началника!