МВР се стопи с 10 000 души за пет години, отчете Вучков

Само полицаите и пожарникарите вече ще получават привилегии
Обновена: 12 яну 2015 13:10 | 12 яну 2015 12:04,
136
МВР се стопи с 10 000 души за пет години, отчете Вучков
Снимка: архив БТА

От 2010 година досега щатът на МВР е намалял с 10 000 души. Това съобщи вътрешният министър Веселин Вучков. По негови данни в момента в МВР работят 47 134 човека.

Най-много са напуснали системата през 2013-2014 година. Поводите за това са различни, обясни МВР шефът. През декември миналата година например са си тръгнали 716 души заради обсъжданите промени за начина на пенсиониране.

Още по темата
МВР се задъхва от собствената си административна тежест и трудно изпълнява задълженията си, призна вътрешният министър. Той представи пред експерти и политици планираните реформи в министерството.

Вучков обяви старта им още преди месец в парламента. Още тогава той обясни, че чиновниците в МВР ще бъдат приравнени на държавни служители и ще бъдат лишени от редица привилегии, които ползват служителите на МВР – ранно пенсиониране, по-голям отпуск и 20 заплати накуп при излизане в пенсия.

Днес Вучков съобщи, че само служителите с полицейски и пожарникарски правомощия остават първа категория труд. По неговите данни техният брой е около 35 000.

Всички останали в МВР ще бъдат лишени от привилегиите. Досега от тези облаги са се ползвали около 41 000 души, стана ясно от думите на министъра.

В момента в МВР има 6 668 души администрация и специфична администрация - 4935 човека. Сред тях били и работещите в телефон 112 и дирекцията за документи за самоличност. 35 531 са полицаите и пожарникарите.

Вътрешният министър обясни, че най-много пари МВР е изхарчило през 2013 и 2014 година. Тогава са платени най-много осигуровки и са повишени заплатите. Според анализите парите месечно за възнаграждение са най-големият разход на МВР.

28 регионални дирекции на полицията, 180 полицейски управления, нова Национална полиция с редуцирана администрация, Гранична полиция, Пожарна и Дирекция за борба с организираната престъпност. Така ще изглежда МВР след промените в закона до половина година, обясни още Вучков.

Той съобщи и че предстоят срещи със синдикати. Започва и дискусия дали дирекцията за документи за самоличност може да премине към ГРАО и общините.

Вътрешният министър съобщи и че не очаква трусове заради реформата и обясни, че че дали Светлозар Лазаров остава главен секретар на полицията ще бъде обявено след промяната на закона за МВР.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Когато останат 10 хиляди , ще призная, че има реформа !
30
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дирекцията за документи за самоличност няма никаква работа в МВР и е пълна глупост сегашното водене на адресна регистрация на 2 места - в МВР и ГРАО. В Канада например смяната на адрес, разбирай нова шофьорска книжка (лична карта) е безплатно - *** начин за поддържане на актуална адресна регистрация на населението и може да се направи и по интернет, а не при нашите умнички в МВР дето се чудят с какъв безсмислен акт да те изработят.
29
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пътна полиция трябва да се намесва само при автопроизшествия, а не тепърва да се учат младите да се крият по шубраците. Така е в Европа, така трябва да бъде и тук. Не сме ориент , та да търпим фрази от рода "сеа ко шъ праим".
28
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дирекцията за документи за самоличност няма никаква работа в МВР и е пълна глупост сегашното водене на адресна регистрация на 2 места - в МВР и ГРАО. В Канада например смяната на адрес, разбирай нова шофьорска книжка (лична карта) е безплатно - *** начин за поддържане на актуална адресна регистрация на населението и може да се направи и по интернет, а не при нашите умнички в МВР дето се чудят с какъв акт да те изработят.
27
2
 
6
 
! Отговори
Иван преди 9 години
до 18: Какво означава че среднисти не могат да вземат 1000 лв ? ако си върши работата за която е назначен и позицията не изисква по високо образование от средно защо да не ги взима.Стига с тези социалистически приоми.По времето на Живков висшистите вземаха допълнително 5 лв за образование.Друг е въпроса че някои не можеха да си напишат автобиографията.Първа категория е редно да бъдат хората които са на терен и Вучков ги назова.Останалите - 3-та масова.Няма как чиновник и патрулиращ да са равни
26
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Във всяка една фирма унифорамта е безплатна!!! След акто работодателят изсква да се ходи облечен по определен начин е длъжен да ти подсигури облеклото. Какво завидяхте на това не разбирам? Толко пък да ви е кисело гроздето, станете и вие "богопомазани" полицаи, щом мислите, че има толкова привилегии.
25
9
 
6
 
! Отговори
Дали е точно така? преди 9 години
До Анонимен 20"Полицай със средно-чисти 830,+безплатен телефон дрехи,други придобивки.Карат пияни, блъскат бебета по тротоарите, и какво? Или падат в деретата с неподдържани зилове, защото ги мързи да сменят гумите и да натегнат спирачките, а пари имат за всичко?1. Чисти около 660 лв. 2. Безплатен телефон нямат -имат промоционални пакети от операторите, каквито имат и др. фирми.4 само полицаите ли карат пияни и правят ПТп? 5.Ремонт на колите нямат право да правят. Я мисли като пишеш и провери
24
3
 
19
 
! Отговори
до 25 преди 9 години
А не ти ли направи впечатление, че за 2 дни френските полицаи откриха и ликвидираха престъпниците , а Вие един Сертов го търсихте 2 месеца и добре, че той сам се върна!.....
23
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 24За твое сведение -най - простите хора ,най -задръстените и ограничени типове с които съм контактувал през моя 45 годишен живот са -даскалите !Дори не искам да ги наричам -учители !!Да не споменавам и че половината от тях са алкохолици ,а другата половина са умствено лабилни !!
22
4
 
9
 
! Отговори
Митака преди 9 години
а като почне да ми се хвали некой полицай, че имал висше и колко бил велик, а то..завършил завалията с 300 зора НСА. ХА-ХА-ХА-ХА-ХА. това в НСА даже не трябва да се признава и за полувисше, както беше едно време
21
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е, и?Изнасянето на разни справки и данни не означава дали и как ще се оправите с явния проблем - цял кошер с търтеи!
20
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Даскале , от 19 г. съм полицай -висше образование ,както и болшинството от колегите ми -заплатата ми е 1200лв. ,нямам и никой няма безплатен телефон ,дрехите ако си униформен са служебни ,имам винетка ,не карам пиян и не съм блъскал бебета ,както и не ям бебета ,не бия протестиращи ,и не бъркам в гащите на съмнителни студентки в компанията на наркомани и престъпници в два през нощта !!Плащам си почивките ,плащам си в ресторант ,магазин ,плащам си тока ,водата ,плащам градината на детето и тн.
19
4
 
10
 
! Отговори
НЕ ВИ ЛИ Е НЕУДОБНО преди 9 години
Обръщам се към днешните милиционери/ Вие сте такива, защото по думите на Вашите началници - от 10.11.1989г. до днес в МВР няма реформи/ Не Ви ли е неудобно.........знаете колко сте ефективни, знаете колко Ваши колеги са замесени в престъпления, знаете за тази "добре свършена работа" какво получавате...Е, НЕ ВИ ЛИ Е НЕУДОБНО ПОНЕ МАЛКО ?...........
18
4
 
6
 
! Отговори
до 10 преди 9 години
Най-малкото, поне BBC, CNN или Euronews да беше гледал тези дни, щеше да чуеш, че в района където се бяха барикадирали братята Куаши са съсредоточени 90 000 (ДЕВЕТДЕСЕТ ХИЛЯДИ) полицейски служители. Така, че айде стига с тея глупости, дето се повтарят папагалски без да се мисли.
17
13
 
7
 
! Отговори
до 10 преди 9 години
Айде спри моля те опорните точки, щото плещиш ГЛУПОСТИ. Националната полиция на Франция е 140 хил. души, НО тя работи само в големите градове, а полицейското обслужване на малките населени места се извършва от Жандармерия, която е ОЩЕ 140 хиляди души. До тук 280 хиляди!!! Разследването във Франция се извършва от "съдебна полиция" която е ОТДЕЛНО от цитираните до тук бройки. В България ПОЛИЦИЯ + ГРАНИЧНА ПОЛИЦИЯ + ЖАНДАРМЕРИЯ + РАЗСЛЕДВАНЕ са ВСИЧКО, около 23 хиляди души.
16
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 19Голямо сравнение ..с даскалите !И за какво ?За това че има повсеместна неграмотност ли ??И че даскала работи от три до пет часа на ден?И има по четири месеца отпуска ?И че необлагаемо дава частни уроци на разни *** ?! Да не говорим и под масата още колко прибират -особено преподавателите по университетите ! Дъртите извратеняци с професорски титли - направо си искат и от младите студентки !
15
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Според анализите парите месечно за възнаграждение са най-големият разход на МВР." Ами намалете ги бе Вучков. Не може среднисти да ми взимат по 1000лв заплата, първа категория и народа да ги хрантути.....
14
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До10На такива като теб им викат или кьорави щото не виждат какво четат ,или *** щото не им отърва да виждат това което е написано !! Къде ги видя 60 хиляди ,след като в текста има друга цифра 35 531 -полицаи и пожарникари!!! От тези 35 хиляди като махнеш и половината които са началници и дремат по канцелариите -колко де факто полицаи има от тези които действително работят полицейска работа на улицата??????
13
5
 
6
 
! Отговори
ДО 6 преди 9 години
СМЕШНИЦИ СТЕ ВИЕ ПОЛИЦАИТЕ И ТЕЗИ ДЕТО МИ ИЗТРИХТЕ МНЕНИЕТО........
12
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
След хита на Веселин Маринов "Нашата полиция ни пази", очакваме и втората част "Нашата полиция още по-добре ще ни пази, ако стане поне 100 000 души"