Кери пристига в България, която "се нуждае от силна подкрепа"

В София ще разговаря за енергийната зависимост и борбата с корупцията
Обновена: 15 яну 2015 09:58 | 15 яну 2015 07:00, Елка Василева
442
Кери пристига в България, която "се нуждае от силна подкрепа"
Джон Кери. Снимка: архив, Reuters

Държавният секретар на САЩ Джон Кери пристигна в София за разговори за разнообразяването на енергийните доставки на страната, която е силно зависима от руския газ, предаде Франс прес.

Първият американски дипломат ще се срещне с премиера Бойко Борисов, встъпил в длъжност след няколко месеца политическа криза. "България е съюзник, който се нуждае от силна подкрепа в този момент. Икономиката е в застой и те имат значителни проблеми с енергийната независимост", е заявил представител на Държавния департамент.

България зависи от Русия за доставките на 85 на сто от потребявания газ. София участваше в критикувания от Брюксел проект за газопровода "Южен поток", от който Русия се отказа през декември, припомня АФП.

Още по темата

"Не е добре за съюзник от НАТО да зависи на 85 на сто от една страна за газовите си доставки", заявява същият източник от Държавния департамент. "Затова американската политика се стреми да подкрепя разнообразяването на доставките в НАТО и ЕС".

Очаква се Кери да предложи възможността за снабдяване с газ през Гърция и да обсъди въпроса за строеж на нов ядрен реактор в българската АЕЦ "Козлодуй", построен от американската фирма "Уестингхаус".

Борбата с корупцията, която е повсеместна в най-бедната страна от ЕС, както и борбата с тероризма, също са в списъка с темите за обсъждане, подчертава АФП. В петък предстои среща на Кери с френския президент Франсоа Оланд в Париж.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


442
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
183
5
 
3
 
! Отговори
Американско ГМО преди 9 години
Ушанките да чакат изказванията на Нюланд и да си записват, не може да не са я извикали, за да каже нещо специално за тях
182
1
 
13
 
! Отговори
бай иван преди 9 години
само аз ли имам чувството, че туй нещо Кери се нуждае от силна подкрепа и затова си е дотътрило *ания хамерикански *** чак до *** на географията ?
181
1
 
9
 
! Отговори
гого преди 9 години
Интересно, че след такива посещения от Америка политиците ни обръщат политиката си на 180 градуса. Последния път след посещението на Макейн Орешарски нареди спиране на работата по Южен Поток. Сега от рано започнахме да чуваме изявления от рода на "България трябва да разреши добива на шистов газ" (investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/domuschiev-bylgariia-triabva-da-razreshi-dobiva-na-shistov-gaz-184988/)
180
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мюсюлмански братя създадени от Великобритания Ал кайда създадена от Сащ Ислямска държава създадена от политиката на запада спрямо Сирия
179
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пратеникът на Господаря е дошъл да даде инструкции на генерал-губернатора на отвъдморското владение България.
178
16
 
18
 
! Отговори
Геле преди 9 години
Вън долнопробната фашистка *** от България!
177
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
УРАААА Да живее америка.Ние пак ще се гъзим
176
2
 
17
 
! Отговори
666 преди 9 години
Най-големия виц, който съм чувал - от американците щял да дойде евтин бензин и газ, щото руснаците ни го пробутвали скъпо??!?! Всеки си гледа интереса, ***. Никой, нищо не дава и не ни е давал даром. Напротив - ние, защото сме винаги солидарни, коректни и предвидими партньори веднъж на натовските, после на европейските, от време на време и на руските "доброжелатели", сме я докарали дотук.Кога някой ще заговори за отстояване на българските интереси и няма да се покланя пред господарите?!?
175
1
 
5
 
! Отговори
Боко ХЪБ-чев преди 9 години
....***-оти още нема никаков коментар за ГАЗ-о от *** ХЪБ-чев Лизачев,бе-сигулно днеска,като излиже едно конско дупе на Коньо,след обедо че се напне и опита да каже нещо....Стадото тръпне в очакване.....
174
2
 
10
 
! Отговори
Мунч0 преди 9 години
До БГ Е СВОБОДНАКъде си свободен, ***. Сега ще има натискане на главиците я за шистов газ, я за бази, я за затваряне на АЕЦ, я за земя.
173
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Грозинко, отивай си - в България си нежелан !
172
2
 
17
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
нещо лошо ще се случи на българия след визитата на този каубой
171
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
произхода му е от семество на Австроунгарски евреи как става така че все евреи са в политиката темошенко,немцов,прошенко, соломон паси,кунева,нюланд,кличко,бжежински,саркози? чудна работа
170
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Против Русия са само магаретарите ориенталци. Но в същото време те не подкрепят и САЩ. Двойни хейтъри.
169
3
 
7
 
! Отговори
хахахахаха преди 9 години
още комика не е кацнал и почваме с демагогията.....пък олитата сън не спаха,да се докарат на господаря,въртят опашки като уличните кучета,аре стига ве,имайте достойнство,в европа вместо българчета ви наричат йессърчета...а ако тия същите ваште господари,не бяха сринали България до ниво неоколония и територия за секс туризъм,едва ли щеше да има толкова русофили.ДА!
168
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Добре дошъл Джим Кери!
167
10
 
14
 
! Отговори
Най-вероятно преди 9 години
Най-вероятно, Джон Кери ще каже на пожарникаря, че ако България не купува американски шистов газ, Джон Кери ще нареди на американското посолство в София, да спретне един въоръжен метеж, като в Куев!
166
9
 
10
 
! Отговори
Ъдвайзър !!! преди 9 години
Къде сте бре волните??? Що ви нема на протест бре???Нали сте много смели по форумите!Айде бре прованса-вдигайте се!Да падне тавана ли чакате!Ей го на Джони-тук е!Сега по тв Бета чакаме петя кузи строго да гледа и да говори умно по пазарджишки!След тва ще се обади Пенка от село Беглеж да прочете най-новото си стихотворение против Кери!После некакъв от Лом ще пита за некакви вестници на Юруш и тва ще е!пп-Гастролиращия артист от ямболския драматичен театър го е фанала липсата като гледам!Ха ха ха!
165
13
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
блокирахте още повече софия заради някакъв от чието идване няма да усетим никаква полза.спрете да ни занимавате с глупости.Керита,Шарлита и тн народа си има достатъчно проблеми.
164
4
 
9
 
! Отговори
Соц преди 9 години
Спас Панчев за министър на вътрешните работи - никога нямаше да допусне Кери тук !! Един от малкото достойни хора заедно с Николай Цовенев които запазиха армията от разграбване !