Правната комисия реши Гунев да не е подуправител на БНБ

Решението за освобождаването му беше единодушно
Обновена: 15 яну 2015 16:22 | 15 яну 2015 16:12, Надежда Бочева
5
Правната комисия реши Гунев да не е подуправител на БНБ
Цветан Гунев. Снимка: архив, БулФото

Парламентарната правна комисия гласува за освобождаването на Цветан Гунев като подуправител на Българската народна банка (БНБ). Присъстващите 11 депутати от комисията гласуваха единодушно за предложението, като дебат по него нямаше.

Още по темата
Отсъстваха вносителите на решението, сред които Цветан Цветанов от ГЕРБ. Това накара зам.-председателя на комисията Мая Манолова от БСП да отправи забележка, че това е несериозно отношение.

„След като председателят на ПГ на ГЕРБ си има ангажименти, нищо не пречеше някой от останалите вносители да дойде“, заяви социалистката.

Председателят на правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ обясни, че досега няма голяма практика комисии да прекратяват правомощия на членове на ръководството на БНБ, но това е било съгласувано с председателския съвет на Народното събрание.

Вчера премиерът Бойко Борисов коментира, че се надява парламентът бързо да избере нов подуправител на БНБ, отговарящ за банковия надзор.

Изборът се налага, след като през декември съдът отстрани от този пост Цветан Гунев, който е обвиняем от 16 юни миналата година за бездействие по служба - за това, че не е приложил надзорни мерки спрямо КТБ за нарушения и нередности в дейността й. Той беше отстранен с мотива, че ако остане на работа, може да окаже натиск върху свидетелите по делото срещу него.

Още новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още по темата: БНБЦветан Гунев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
17
 
! Отговори
ограбен преди 9 години
КЪДЕ СА ОТКРАДНАТИТЕ 3,5 МИЛИАРДА ОТ КТБ?КЪДЕ СЕ КРИЯТ ХРИСТО БИСЕРОВ И БРАТЯ ГАЛЕВИ И ЩО НИКОЙ НЕ ГИ ТЪРСИ?КОГА ЩЕ СИ ПОДАДЕ ОСТАВКАТА ИСКРОВ?
3
0
 
20
 
! Отговори
Наблюдател преди 9 години
Нещо настана голямо ослушване за Искров....
2
1
 
19
 
! Отговори
Реалист преди 9 години
Нищо не пише за основанието за освобождаването на Гунев, а такова засега няма, поне според Закона. Тук и друго е интересно - кой ще се подлъже да стане жертвен агнец на мястото на Гунев. Все пак ясно е, че Банквоия надзор си беше свършил работатат, но се намесиха други интереси от най-висши нива на държавата и Гунев се оказа виновен. Това може да се случи с всеки на неговото място, колкото и съвестно да си спазва задълженията.
1
0
 
21
 
! Отговори
тома неверни преди 9 години
Това е да се сменят чистачките и шофъорите в НС,ако парламента е неефективен,пак сме канарчетаааааааааа