Започваме преговори за присъединяване към еврозоната

Горанов убеден, че смяната на лева ще се отрази положително
Обновена: 16 яну 2015 07:21 | 15 яну 2015 21:13, Бойчо Попов
209
Започваме преговори за присъединяване към еврозоната
Снимка: архив, Булфото

Българското правителство ще започне разговори с правителствата на 19-те страни от еврозоната за старт на присъединяването ни към общата валута, съобщи финансовият министър Владислав Горанов във Вилнюс, цитиран от „24 часа" и Нова телевизия.

Горанов се намира в столицата на Литва по повод на влизането на 19-тата страна от ЕС в еврозоната и окончателното премахване на местната валута. От полунощ на 15 януари в Литва цените вече ще са обявени само в евро и ще се плаща само с европейската валута.

„Налице е политически консенсус, че трябва колкото се може по-бързо да приемем еврото", казва Горанов, но не определя конкретни дати за влизане в чакалнята на механизма ERM 2 и последващо приемане на еврото като официална валута. По думите му обаче е напълно възможно страната да влезе поне в „чакалнята“ на еврозоната, както се нарича още механизма ERM 2, до 2018 г., когато приключва мандатът на сегашното правителство.

България ще поиска от 19-те страни, които вече ползват еврото като валута, пътна карта с ангажиментите на страната ни и реформите, които трябва да бъдат предприети, преди допускането на страната в ERM 2.

„Няма предварителни условия за влизане в ERM 2, съответният кандидат трябва да отговаря на изискванията на страните в еврозоната за структурни реформи и стабилност“, пояснява финансовият министър. Затова според него било особено важно България да получи политически ангажимент какво 19-те членки на зоната очакват от нея.

"Кога и срещу какви структурни мерки ще бъдат готови да доопуснат страната в чакалнята", заяви Горанов и пред Нова телевизия.

Според правилата на ЕС, за да влезе една държава в еврозоната, тя трябва да се присъедини към механизма ERM 2, известен още като „чакалнята" за еврозоната. ERM 2 (European Exchange Rate Mechanism 2) е валутен механизъм, който цели да свърже валутите на европейските държави с единната европейска валута. Целта е да се постигне стабилност на тези валути, както и да се изгради обективна оценка за евентуално присъединяване към еврозоната. Присъединяването към валутния съюз може да стане минимум след две години от този акт.

Финансовият министър е категоричен, че смяната на лева с еврото ще има положителен икономически ефект върху страната. По думите му финансовият ресурс, който може да заема България, ще е по-евтин. Освен това ще отпадне пресмятането на валутния риск, а това ще доведе и до увеличение на чуждестранните инвестиции.

Според министъра има механизми за контролиране на цените, така че да не се допусне покачването им заради смяната на валутата.

Още новини от "Икономика и политика" четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


209
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нито шенген нито евро ни трябва , МАЛКО УМ бре хора - то сега от сирийски *** се задръсти София , а след шенген и евро ще са на ТАЛАЗИ. Имаше филм "Ум белия делфин" но ТОЯ горе не го е гледал като малък.
106
0
 
7
 
! Отговори
345 преди 9 години
До Анонимен 129Най-вероятно изгонен с камъни !
105
1
 
16
 
! Отговори
Референдум преди 9 години
Остана ни само подписка за референдум:Да въведем ли еврото или не ?Друг вариант аз не виждам .В последствие референдум:За излизане от еврозоната или не ?
104
0
 
20
 
! Отговори
Drako преди 9 години
По този въпрос трябва да има референдум
103
1
 
22
 
! Отговори
Мдааааааа преди 9 години
1. Англия не иска БЪЛГАРСКИ граждани .../ съветват ни да се правим на италианци или португалци / 2. Убави сме, но ЙОК безвизово пътуване за САЩ. 3. Сега с евро ще боравим............. Простичък и глуповат българино!!!!!!!!!!!! Имаш ли нещо в под черепното пространство, за да разбереш, че пак ще те опънат изотзадзе ? Или ти си свикнал да ти се изреждат?Като магистрална труженичка де........................??????????????????????????????????
102
3
 
16
 
! Отговори
ЕВРОЗОАТА Е ГИЛОТИНА преди 9 години
ПО НИКАКЪВ НАЧИН БЪЛГАРИЯ НЕ ТРЯБВА ДА БЪДЕ ПРИЕМАНА В ЕВРОЗОНАТА, ЗАЩОТО ТОВА ОЗНАЧАВА ОЩЕ ПО ГОЛЯМА МИЗЕРИЯ ОТ СЕГА. . ЗАЩО ВЕЛИКОБРИТАНИЯ НЕ СИ СМЕНИХА НАЦИОНАЛНАТА ВАЛУТА, КАТО Е ТОЛКОВА ДОБРЕ ДА СИ ЧАСТ ОТ ЕВРОЗОНАТА И ДА СИ ПЛАЩАШ СМЕТКИТЕ В ЕВРО?
101
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сваляйте това правителство от *** и то веднага след 2-3 месеца ще е късно.
100
2
 
27
 
! Отговори
Закриваи тъз държава преди 9 години
Едно знайте, щом тези искат нещо, значи те ще направят много пари от това. А практиката показва, нищо добро няма да има за народа!
99
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
България никога няма да приеме еврото, защото докато се приготви, то ще изчезне заедно с поредния загубен съюз, в който участваме! Имаме уникалната способност винаги да заставаме на страната на губещите! Живеем в последните времена на държавата България и ще изчезнем заедно с нея, защото САЩ ще ни затрият в името на собствените си печалби и оцеляване.
98
4
 
16
 
! Отговори
В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ ЕС преди 9 години
ПО НИКАКЪВ НАЧИН БЪЛГАРИЯ НЕ ТРЯБВА ДА ВЛИЗА ДА БЪДЕ ПРИЕМАНА В ЕВРОЗОНАТА, ЗАЩОТО ТОВА ОЗНАЧАВА ОЩЕ ПО ГОЛЯМА МИЗЕРИЯ ОТ СЕГА. . ЗАЩО ВЕЛИКОБРИТАНИЯ НЕ СИ СМЕНИХА НАЦИОНАЛНАТА ВАЛУТА, КАТО Е ТОЛКОВА ДОБРЕ ДА СИ ЧАСТ ОТ ЕВРОЗОНАТА И ДА СИ ПЛАЩАШ СМЕТКИТЕ В ЕВРО?
97
2
 
17
 
! Отговори
Обичайното преди 9 години
Евро-да, Шенген-йок. Тези се гаврят.
96
3
 
26
 
! Отговори
! преди 9 години
Приемем ли еврото отиваме към гражданска....Аз не виждам как хората ще оцеляват като цените са едно към едно лв-евро,а заплатите ще са 170 евро,вместо и 340 лв.
95
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Първите дни от новата година донесоха на литовците и проблем с фалшивите евро. Както съобщи Рамунас Матонис от полицейския департамент, само за седмица от влизане на еврото в обращение в страната са регистрирани над 30 опита за плащане с фалшиви пари.Полицията смята,че повечето фалшификати пристигат от други европейски държави. Най-разпространени са италианските неистински европари. По думите на Матонис, най-популярни сред фалшификаторите са банкнотите с номинал 20 и 50 евро.
94
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Честит ви шистов газ ,честито на България като мишена на руски ракети,честито ви ГМО ,а най накрая , честито ви евро - да сте живи и здрави !
93
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
По данни на статистиците през първата седмица от януари, откакто литовците плащат в европейски пари, с 20 на сто е поскъпнало гроздето в магазините, с 11 на сто - лукът, с 8,8 на сто - дамските чорапогащници, със 7,4 на сто тоалетната хартия, с 4,7 на сто - праховете за пране, с 2,7 на сто - мъжкото подстригване, с 1,2 процента - зъболекарските грижи.Надуха цените си и собствениците на частни магазинчета. Йонас Катинас от малкия град Паневежис например признава, че е закръглил цените на всичко
92
3
 
11
 
! Отговори
... преди 9 години
До bikoА това неминуемо ще се случи. Просто е въпрос на време да се разпадне ЕС. Тогава и аз питам. Какво ще стане с еврото?
91
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
вън *** не на ЕВРОТО
90
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не забравйте никога, че този човек от снимкта напусна парламента, когато ГЕРБ не бяха на власт, защото не можел да стане милионер и стана министър когато ГЕРБ се върнаха. Какъв ли иска да стане?
89
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ТОЗИ КАТО ГО ГЛЕДАМ НА ФОТОТО РАЗБИРАМ КАКВО Е ИМАЛ В ПРЕДВИД ДАРВИН. ИМА СЪЩЕСТВА КОИТО ВСЕ ОЩЕ НЕ СА СЕ ТРАНСФОРМИРАЛИ И ПРИЛИЧАТ НА ПРЕДШЕСТВЕНИЦИТЕ НИ ОТ КАМЕННАТА ЕРА. ЗА ТЕЗИ КОИТО НЕМОГАТ ДА СЕ СЕТЯТ ЗА ПРЕДШЕСТВЕНИЦИТЕ НИ ЩЕ ИМ ПОДСКАЖА ЧЕ ТЕ СА СКАЧАЛИ ПО ДЪРВЕТАТА.
88
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Горанов убеден, че смяната на лева ще се отрази положително. Попитайте гърците как им се отрази това, а при нас ще е в пъти по зле .