Започваме преговори за присъединяване към еврозоната

Горанов убеден, че смяната на лева ще се отрази положително
Обновена: 16 яну 2015 07:21 | 15 яну 2015 21:13, Бойчо Попов
209
Започваме преговори за присъединяване към еврозоната
Снимка: архив, Булфото

Българското правителство ще започне разговори с правителствата на 19-те страни от еврозоната за старт на присъединяването ни към общата валута, съобщи финансовият министър Владислав Горанов във Вилнюс, цитиран от „24 часа" и Нова телевизия.

Горанов се намира в столицата на Литва по повод на влизането на 19-тата страна от ЕС в еврозоната и окончателното премахване на местната валута. От полунощ на 15 януари в Литва цените вече ще са обявени само в евро и ще се плаща само с европейската валута.

„Налице е политически консенсус, че трябва колкото се може по-бързо да приемем еврото", казва Горанов, но не определя конкретни дати за влизане в чакалнята на механизма ERM 2 и последващо приемане на еврото като официална валута. По думите му обаче е напълно възможно страната да влезе поне в „чакалнята“ на еврозоната, както се нарича още механизма ERM 2, до 2018 г., когато приключва мандатът на сегашното правителство.

България ще поиска от 19-те страни, които вече ползват еврото като валута, пътна карта с ангажиментите на страната ни и реформите, които трябва да бъдат предприети, преди допускането на страната в ERM 2.

„Няма предварителни условия за влизане в ERM 2, съответният кандидат трябва да отговаря на изискванията на страните в еврозоната за структурни реформи и стабилност“, пояснява финансовият министър. Затова според него било особено важно България да получи политически ангажимент какво 19-те членки на зоната очакват от нея.

"Кога и срещу какви структурни мерки ще бъдат готови да доопуснат страната в чакалнята", заяви Горанов и пред Нова телевизия.

Според правилата на ЕС, за да влезе една държава в еврозоната, тя трябва да се присъедини към механизма ERM 2, известен още като „чакалнята" за еврозоната. ERM 2 (European Exchange Rate Mechanism 2) е валутен механизъм, който цели да свърже валутите на европейските държави с единната европейска валута. Целта е да се постигне стабилност на тези валути, както и да се изгради обективна оценка за евентуално присъединяване към еврозоната. Присъединяването към валутния съюз може да стане минимум след две години от този акт.

Финансовият министър е категоричен, че смяната на лева с еврото ще има положителен икономически ефект върху страната. По думите му финансовият ресурс, който може да заема България, ще е по-евтин. Освен това ще отпадне пресмятането на валутния риск, а това ще доведе и до увеличение на чуждестранните инвестиции.

Според министъра има механизми за контролиране на цените, така че да не се допусне покачването им заради смяната на валутата.

Още новини от "Икономика и политика" четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


209
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
и като ви знам, смяната ще е 4 към 1
86
2
 
11
 
! Отговори
345 преди 9 години
До Анонимен 126Германия все още има икономика и именно тя е двигателя на ес . Но виж тук , както и ти си написал вярно ще почнем да ядем доматите с колците.
85
0
 
5
 
! Отговори
РГВЛ преди 9 години
До Анонимен 135 И на двата въпроса не намирам логичен отговор.
84
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защо Господ ни наказва с такива *** като този Горанов е въпроса? И още един въпрос, защо търпим толкова?
83
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
С еврото трябва да се обвързват само страни, които имат европейски стандарт и най-вече европейски заплати и пенсии, защото министърът пак е излъгал, че има механизми за контролиране на покачването на цените заради смяната на валутата.А дори и да има при пенсия от 100 евро, няма как да не обрече на гладна смърт 2/3 от населението на БГ!Бедняците от задния двор на Европа не ги допускат и до вратата на чакалнята и в случая е правилно!
82
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до127написал си уникална глупост!
81
1
 
22
 
! Отговори
партиен член преди 9 години
Не съм експерт но опитът показва че , с въвеждане на еврото цените се повишават за сметка на доходите.Така беше във всички страни които го въведоха.Ние няма да сме изключение.Ще звучи добре " добра " заплата 300-350 евро.
80
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Голяма интрига! Пеевски си поръчал на Влади Горанов клипче срещу контрабандата, което се върти по БНТ. Контрабандата не разкривала работни места, изяждала бъдещето на децата ни и т.н. и т.н. От контрабанда на цигари за последните десет години сме загубили 6 млрд. лева и прочие. Клипът е част от кампания на Мин на финансите по поръчка на Булгартабак. По- убийствен материал срещу Боко не бях гледал по голяма телевизия откак пуснахме записите "Мишо Бирата". Бебчо го е емнал здраво!
79
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Горанов бърза защото ще има лапане но влизането на еврото ще довърши и без това загиваща България. Поскъпването което ще предизвика и стана в една Германия беше очевидно. Но Германия имаше икономикахи издържа, а ние?
78
1
 
18
 
! Отговори
Гошо преди 9 години
На свинче звънче...
77
0
 
40
 
! Отговори
... преди 9 години
Аз съм съгласен да приемем еврото, но при условие че заплатите ни ще станат европейски, а не да работим за 170 евро на месец. Или поне както работят за минимални пари във Франция - 10 евро на час. На седмица максимум 45 часа. Във Франция е така. Минимално заплащане 10 евро на час при работни часове 38. До 45 часа, т.е. останалите 7 се водят като екстра и се плащат по 12,50 евро. Тогава съм съгласен да се приеме еврото. Хайде да видим господа политици, какво ви е мнението....
76
23
 
10
 
! Отговори
До рублярите преди 9 години
Бойко Борисов ще бъде Председател на ЕС, а вие ако имате нещо против, може да изразите недоволството си чрез самозапалване.
75
11
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако се махнеме от ес тогава ще се оправиме 100%...
74
4
 
10
 
! Отговори
ген.Луков преди 9 години
ЛЪЖЕ !
73
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Самозапалването като ПОСЛЕДЕН изход от мизерията. По този начин българските граждани ИЗРАЗЯВАТ своя протест СРЕЩУ мизерията и корупцията в най-бедната страна в Европа и НЕ само там. След 2009 г. десетки тибеци се самозапалиха в ЗНАК на протест СРЕЩУ китайския гнет. Самозапалването на тунизиец в края на 2010 г. предизвика социални протести и ДОВЕДЕ до НАЧАЛОТО на Арабската пролет. Лидия Петрова, 38 годишна жена се самозапали на 3 ноември 2014 г. ПРЕД сградата на президентството СЕГА, докато ВЪТРЕ ШЕПА представителни политици (ЛИДЕРИ) СЕГА провеждаха консултации за наложеното САМО от тях БЪДЕЩЕ
72
9
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хората за 4 години влизат в евро зоната а тоя клоун МОЖЕЛО (евентулано, ако ... и т.н.) да го пуснат в ...................ЧАКАЛНЯТА (а дано ама едва ли).СМЕШНИЦИ герберасти."Южен поток" ли?? Не бе, сега ще има "*** *** Турски Паток".
71
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Горанов,*** , да няма скоро вместо евро левро ?
70
14
 
16
 
! Отговори
от ав$$$тралия сидни преди 9 години
Дано вашите успехи тук са като мойте всяка финансова година е все по успешна.Срещу Операта в Сидни има надпис "това което мечтаеш е това което заслужаваш"Тук упелите сме като Левки аз ако печеля - печеля за цял народ ако губя губя само себе си!А аз бих добавил Оправиш ли себе си оправяш и държавата.Затова тук успяваме, аз на моето дърво бера $$$ защото това съм посял, докато други по едни Балкански ширини берът ядове защото това сеят минуси злоба завист мизерияБерете $$$ като мен
69
11
 
14
 
! Отговори
еврото се срива преди 9 години
Ако еврото се срива и Еврозоната се разпада, по-добре е България да приеме долара с валутен борд към долара,
68
6
 
36
 
! Отговори
Вапцаров преди 9 години
Германците реват за марката,и ние ще ревем за лева. Така ще стане.