Започваме преговори за присъединяване към еврозоната

Горанов убеден, че смяната на лева ще се отрази положително
Обновена: 16 яну 2015 07:21 | 15 яну 2015 21:13, Бойчо Попов
209
Започваме преговори за присъединяване към еврозоната
Снимка: архив, Булфото

Българското правителство ще започне разговори с правителствата на 19-те страни от еврозоната за старт на присъединяването ни към общата валута, съобщи финансовият министър Владислав Горанов във Вилнюс, цитиран от „24 часа" и Нова телевизия.

Горанов се намира в столицата на Литва по повод на влизането на 19-тата страна от ЕС в еврозоната и окончателното премахване на местната валута. От полунощ на 15 януари в Литва цените вече ще са обявени само в евро и ще се плаща само с европейската валута.

„Налице е политически консенсус, че трябва колкото се може по-бързо да приемем еврото", казва Горанов, но не определя конкретни дати за влизане в чакалнята на механизма ERM 2 и последващо приемане на еврото като официална валута. По думите му обаче е напълно възможно страната да влезе поне в „чакалнята“ на еврозоната, както се нарича още механизма ERM 2, до 2018 г., когато приключва мандатът на сегашното правителство.

България ще поиска от 19-те страни, които вече ползват еврото като валута, пътна карта с ангажиментите на страната ни и реформите, които трябва да бъдат предприети, преди допускането на страната в ERM 2.

„Няма предварителни условия за влизане в ERM 2, съответният кандидат трябва да отговаря на изискванията на страните в еврозоната за структурни реформи и стабилност“, пояснява финансовият министър. Затова според него било особено важно България да получи политически ангажимент какво 19-те членки на зоната очакват от нея.

"Кога и срещу какви структурни мерки ще бъдат готови да доопуснат страната в чакалнята", заяви Горанов и пред Нова телевизия.

Според правилата на ЕС, за да влезе една държава в еврозоната, тя трябва да се присъедини към механизма ERM 2, известен още като „чакалнята" за еврозоната. ERM 2 (European Exchange Rate Mechanism 2) е валутен механизъм, който цели да свърже валутите на европейските държави с единната европейска валута. Целта е да се постигне стабилност на тези валути, както и да се изгради обективна оценка за евентуално присъединяване към еврозоната. Присъединяването към валутния съюз може да стане минимум след две години от този акт.

Финансовият министър е категоричен, че смяната на лева с еврото ще има положителен икономически ефект върху страната. По думите му финансовият ресурс, който може да заема България, ще е по-евтин. Освен това ще отпадне пресмятането на валутния риск, а това ще доведе и до увеличение на чуждестранните инвестиции.

Според министъра има механизми за контролиране на цените, така че да не се допусне покачването им заради смяната на валутата.

Още новини от "Икономика и политика" четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


209
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
2
 
23
 
! Отговори
История БГ преди 9 години
Там където България влезе, всичко се разпада - Византия империя, Османска империя, Германия, СССР, ЕС...
66
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Споко, няма да ни приемат никога.
65
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
KAKVA EVRO ZONA ? ZAPLATITE SHTE PADNAT 50% ! 1?=2lv , SAOTVETNO ZAPLATA OT 350 lv SHTE STANE 200?, NE MOGA DA POVQRVAM CHE IMAME POLITICI TOLKOVA TAPI, PROSTI I OGRANICHENI ?
64
5
 
28
 
! Отговори
бг франсе преди 9 години
Това ще е най голямата грешка....с пенсия от 220 лева колко ще е в евро 110 евро...а цените ще се завишат нагоре..народа ще обеднее дастично...не ни трябва тази еврозона ...не сме има на стандарта на европейците..
63
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В Еврозоната вече са се настанили хитрите ? А какво ще искат от глупавите , като българските правителства !Високи цени , като в еврозоната , но много ниски заплати под нивото на бедните за Европейзите !Никой не се интересува от ЗАПЛАТИТЕ !
62
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"съответният кандидат трябва да отговаря на изискванията на страните в еврозоната за структурни реформи и стабилностЗа момент се стреснах, че ще ни приемат, но след като прочетох това си отдъхнах. Голямата мизерия се отлага, поне засега.
61
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Най-големият риск за българската икономика при влизане в еврозоната идва от проблемите на Гърция, които се отлагат от 2009 г.
60
3
 
22
 
! Отговори
евроклона преди 9 години
Вместо само 2 милиона мързеливи цигни, България ще трябва да издържа и още толкова мързеливи гърци и други еврозонци.
59
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Налице е политически консенсус, че трябва колкото се може по-бързо да приемем еврото"Че закъде си се разбързал пък ти бе? Изобщо кое го налага, че се засили към еврозоната?
58
0
 
5
 
! Отговори
Stamat преди 9 години
Aj, 4estito! ;-)
57
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гърция и Великобритания искат да излязат от ЕС. Франция и Испания са на изхода.
56
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ЩирлицАбе труд си трябва.Положително да чакаш да падне от небето не става,ако ще не в мафиотски,ами в междупланетен съюз да влезеш!Няма ли производство,което да се купува и да се търси,да качва цена,забрави да се оправим!
55
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какви велики ханове и царе сме имали,Европа е треперела от България.Днес вместо те да се избиват за да купят левчето,нние се редим на опашки за тяхната валута.Защо така се случва?
54
7
 
23
 
! Отговори
Герчо Стоянов Геров преди 9 години
Днес 15. Януари 2015 година,България беше така унижена,както не е била унижавана никога в нейната история.ПРЕДЛАГАМ НА ВСИЧКИ, КОИТО КОМЕНТИРАТ В НЕТА, ОТ СЕГА НАТАТАК ДУМАТА ,,бЪЛГАРИЯ,, ДА Е ПИШАТ С МАЛКА БУКВА--,,българия,,
53
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Заплатите ще паднат, а цените, наемите и жилищата ще поскъпнат.
52
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ама нека дойде бе!Тамън да се види какви мизерни доходи има българиа на фона на Европа!Цените ни като техните,а заплатите в зависимост от държавата от 4 до 10 пъти по-малки!Джим Кери не дойде с маската да направи някой фокус с маската,а дойде Джони и размаха пръст!''Дайте да ви разкопаем шистите,а ако не,ще ви защитаваме ако някой ви нападне!''
51
6
 
34
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 9 години
Хора, от 25 г. живея в Германия. С въвеждането на еврото хората тук обедняха двойно и тройно. Това, което се купуваше преди с 1 ДМ, сега задължително струва над 2 евро. Страни като Швеция, Норвегия и Дания, които не приеха еврото са няколко пъти по-добре от немското население. Ще ви прекарат с еврото грозно, не се съгласявайте в никакъв случай! Не забравяйте моето предупреждение, идват жестоки времена!!!
50
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И като вземем еврото кво става? Цяла година спане по 10 човека в една стая уж да скатаят някой лев, че в БГ патрони да го дават, а така... Дали там ще се мизерства, дали в БГ един ***... Така ще е по лесно да върнат селяните в БГ... Няма има далавера...
49
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Докато почакаме в Бръм-ръм-2 Ес ще се разпадне и Евро няма да има.Ще има рубли,китайски донги и турски лири...
48
3
 
15
 
! Отговори
ъъъъъъъъъ преди 9 години
Евро в България-Евро в България ами туй нашто Българско Евро в Валутен Борд към Швейцарският франк или Английската лира не може ли да го вкараме???Ако не можем Няма смисълС Валутният борд Имаме Твърда Валута наречена ЛевЕВРОТО Е РИСКОВА МОНЕТА С ПОНИЖАВАЩИ СЕ СТОЙНОСТИ