Предлагат личните документи да имат чип с електронен подпис

Екипът на Бъчварова обмисля пилотният проект да продължи
19 яну 2015 15:45, Надежда Бочева
44
Предлагат личните документи да имат чип с електронен подпис
Румяна Бъчварова. Архив: Булфото

Личните документи да имат чип с електронен подпис - това ще предложи екипът на вицепремиера Румяна Бъчварова на планирания за петък Съвет за електронно управление, съобщи пред журналисти Васил Величков, съветник на вицепремиера по въпросите на електронното управление.

В края на първия мандат на кабинета „Борисов“ бяха раздадени тестово около 5000 карти с чип с цел да тръгне ползването на е-услуги от гражданите.

Днес на пресконференция Румяна Бъчварова коментира, че правителството ще търси варианти да се регламентира идентификацията на гражданите, което е свързано с издаването на нови лични документи по нови стандарти.

Тя посочи, че има европейска директива, свързана с идентификацията, която България трябва да транспонира. Съветът за електронно управление обаче ще реши как трябва да се работи оттук нататък, уточни вицепремиерът.

Васил Величков заяви категорично, че според него личните карти трябва да са с цифров подпис, защото това е най-лесният начин максимално голям процент от населението да може да прави електронно волеизявление.

Той обаче посочи, че електронният подпис не е подходящ за определен тип идентификация – например ако трябва да гласуваме онлайн на избори, това трябва да стане с друг тип идентификация, която да опази тайната на вота.

Освен това според него личните документи трябвало да са с два чипа. Единият - за електронен подпис и електронна идентификация, а вторият - с основна медицинска информация като кръвна група и алергии, ако се наложи на съответния човек да бъде оказана спешна медицинска помощ.

Той се ангажира на предстоящия Съвет за електронно управление да направи две конкретни предложения: да продължи издаването на карти с чип към пилотната система и активно да се работи в посоката електронната идентичност и електронният подпис да влязат в българските документи за самоличност.

Още икономически новини четете в Investor.bg.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Напълно потъпкване на човешката свобода! Използват изборите, за да ни вкарат в още по-голяма степен на контрол.
31
1
 
0
 
! Отговори
не се приема преди 9 години
Егати демокрацията, насила да те карат да ползваш електронни услуги. Отивам да живея в Русия, там хората все още са свободни.
30
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Може да ни забият по един чип в г*за. Сядаш на четеца - отчита.
29
0
 
1
 
! Отговори
даа преди 9 години
По всичко се мерим с Европа и САЩ, само доходите си остават български
28
0
 
1
 
! Отговори
оо преди 9 години
БРАВО 39 ПОДКРЕПА
27
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Щом е предложение,Не-благодаря,не сме стадо овце..Човешката душа винаги е била и би трябвало да остане,Свободна.
26
1
 
3
 
! Отговори
ppq преди 9 години
До Тихомир ТомовНе е точно така. Аз преди 2 години живях в Естония и все още имам естонска лична карта. Там държавата е полицейска, но ако нямаш сериозни прегрешения се живее добре. Електроният подпис, съответно електронното правителство ти дават маса предимства в обикновения живот. Намаля ти се или се ограничава ходенето до данъчни, банки, кметства и други институции. Това е само +. И тук в България трябва да стане така.
25
0
 
3
 
! Отговори
r преди 9 години
Да правят заплатите двойни ,а не да се занимават с глупости !!
24
0
 
0
 
! Отговори
Kaludi преди 9 години
che to i sega ima... ama koi da chete?
23
2
 
8
 
! Отговори
Тихомир Томов преди 9 години
До ppq Проблема с тези чипове е идеята на другарите за тотален електронен контрол и пълна зависимост на човечеството или казано с други думи пълно робство
22
0
 
0
 
! Отговори
ppq преди 9 години
До ppqМалка грешка вместо "революцоина" трябваше да е " революционна"
21
11
 
3
 
! Отговори
ppq преди 9 години
Това е много умна идея, направо революцоинна за нашата бюрокрация. Така е в Естония и май в Швеция и Финландия. Това е най-смислената идея, която роди това правителство. И само това да направи, пак ще е добре. Само че, нещо ми подсказва, ще оплетат конците. Дано да греша, ама надали. А това че, повечето коментатори тук не го приемат, ме учудва. Аз съм за !!!
20
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Един чип , да отчита КРАЖБИТЕ на Правителството !
19
10
 
3
 
! Отговори
уйо преди 9 години
Аз мисля че вместо в личните карти по-добрия вариант е чип в ръката.....г-н Обама искаше да го въведе като задължителен в САЩ, даже няма да се губи защото в чипа е вграден и GPS.
18
2
 
7
 
! Отговори
1 преди 9 години
Защо все откриват топлата вода? Не може ли да попитат тези, които имат стройна система! Непрекъснато обикалят света на държавни разноски, поне да свършат работа.
17
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Колкото бъркат едно л-но по-вече мирише!
16
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Измислиха начин пак да ни вземат едни пари за предсрочна смяна на документите и на двойна цена.
15
1
 
19
 
! Отговори
Зомби преди 9 години
*** на челото ли ще е чипа, или в дясната ръка?А баркод направо не може ли, та като ми сканират покупките в хипермаркета, да ме минат и мене с ръчния скенер и направо да си дърпат паричките, да не се бъркам за кеш?
14
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонименda implanta v tqloto predstoi , lihvarite Chte ni presledvat dokrai
13
2
 
18
 
! Отговори
Булгар преди 9 години
Ми нали скоро ги сменяхме с уж най-най-модерните. Май някой свърши париците и иска да се назоби отново. То не бяха едни документи, то не бяха други, та жълти номера за колите, та сини, та със знаменце, та със звездички ....... И после от нашите джобчета във фирмаджията "спечелил" поръчката ...