БСП с плахи стъпки скъсява дистанцията с ГЕРБ

Галъп: Борисов и Москов с най-високи рейтинги от кабинета
Обновена: 22 яну 2015 15:20 | 22 яну 2015 15:20,
97
БСП с плахи стъпки скъсява дистанцията с ГЕРБ
Снимка: Галъп

Ако изборите бяха днес, за ГЕРБ биха гласували 26,3%, а за БСП – 14,9%.Това показват данните от редовното социологическо изследване на агенция „Галъп“ за месец януари.

На трето място анкетираните са поставили ДПС с 7,1%. След тях застава Реформаторският блок с 5,1%. За Патриотичния фронт биха гласували 3,2%, а за АБВ – 3%.

До урните не биха отишли 35,9% от запитаните.

Прави впечатление, че в сравнение с месец декември подкрепата към БСП се увеличава с 1,7%. При другите партии се наблюдават незначителни промени в подкрепата.

Социолозите от „Галъп“ коментират, че инерцията в положителните настроения сред българите след изборите все още продължава. Според тях негативната тенденция в масовите очаквания за икономиката, личните финанси и свързаните с това теми изглежда овладяна.

Доверието към правителството на Бойко Борисов е 28%, а недоверието е 56%. Социолозите коментират, че тази стойност на недоверието е значително повече в сравнение с картината отпреди няколко месеца, когато то достигаше над 70% при служебния кабинет на Георги Близнашки и правителството на Пламен Орешарски.

Сходни процеси се наблюдават и по отношение на парламента – положителните оценки за него достигат близо 20% от отговорите, а отрицателните по-отчетливо спадат в последните месеци. Нараства и броят на хората, които отговарят оптимистично на въпроса „Накъде върви България?“. Днес те са една пета. Въпреки това според 60% от запитаните страната върви „към по-зле“.

Показателите са характерни за началото на компромисно и трудно съставените управленски формули в последния век, като например тройната коалиция или кабинета „Орешарски“, и видимо се различават от началото на мандати като „Костов“, „Сакскобургготски“ или „Борисов 1“ – които имаха по-високи стартови „запаси“ на доверие, коментират от „Галъп“.

Близо една трета от анкетираните заявяват одобрението си към президентската институция. Според социолозите институцията остава на стабилни нива на популярност, макар и сравнително ниски в исторически план.

Негативната тенденция е стабилизирана и при очакванията за икономиката. През януари негативни очаквания стабилно споделят около две пети от запитаните, а под една трета не очакват промяна. Подобряване в икономическото положение очакват по-малко от една пета.

Социолозите обаче отбелязват, че запознатостта на анкетираните с икономическите въпроси е традиционно ниска и твърдят, че се наблюдава инерционен скептицизъм.

Очакванията за материалното положение на собственото домакинство остават негативни през януари. Видимо по-отчетлив е делът на отговарящите с неутрална опция („ще остане същото“).

Сред министрите с най-голяма подкрепа се нарежда здравният министър Петър Москов, които печели доверието на 27% от анкетираните. Положителна е тенденцията и при Бойко Борисов, който е подкрепян от 33%.

Сред политическите лидери с най-голямо неодобрение отново е лидерът на "Атака" Волен Сидеров. С близки резултати са и лидерът на ДПС Лютви Местан, както и председателят на "България без цензура" Николай Бареков – с по 88%.

Прави впечатление, че все още имената на някои от министрите са непознати за повече от половината от запитаните. „Не съм чувал“ отговарят над 50% от анкетираните, когато са запитани за министрите Даниел Митов, Десислава Танева и Ивелина Василева.

Отново единствени с положителни рейтинги от политиците са еврокомисарят Кристалина Георгиева и кмета на София Йорданка Фандъкова.

Изследването е финансирано от агенцията. Проведено е от 9 до 15 януари сред 1009 респонденти чрез пряко интервю по домовете. Представително е за пълнолетното население в България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
10
 
12
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 9 години
Стига сте лъгали бе мекерета!!! АТАКА има поне 6 процента и го знаете много добре! Рано или късно няма да може да го скриете, затова получавайте си заплатите сега , защото съвсем скоро ще пикаете газ когато премиерът се казва ВОЛЕН НИКОЛОВ СИДЕРОВ!!!АТАКА ПОБЕДА
59
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Незаконната ДПС трябва да спре да фигурира във всякакви статистики, да се забрани и подживотнските й лидери да бъдат тикнати в затвор, най-малко!
58
1
 
7
 
! Отговори
Ъц преди 9 години
Проблемът на БГ не е в политическата окраска или партийни платформи, а в липсата на национално-патриотично ориентирани Личности готови да отстояват националните интереси на БГ. За съжаление такива Няма и в това е нашата трагедия!!!!!!
57
3
 
14
 
! Отговори
бг преди 9 години
Голямо щастие за ГЕРБ,те по начало се радват на рейтинги,демек-глупости!
56
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И БСП дори не вярва вече на Галъп :)
55
8
 
14
 
! Отговори
морски преди 9 години
Днес от 16 ч.пред президентството ще се състои протест срещу посещението на гл.секретар на НАТО у нас и световната агресия на НАТО.
54
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Атака ще изпреварят ГЕРБ ако ГЕРБ вдигнат тока.
53
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако Галъп кажат, че утре слънцети ще изгрее от изток, аз ще го очаквам от запад. Ако Галъп кажат, ще земята е кръгла, аз ще реша, че Църйвата е била права и земята е плоска!
52
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Доверието към правителството на Бойко Борисов е 28%, а недоверието е 56%."СПОРЕД РЕФОРМАТОРИТЕ - ДОВЕРИЕТО КЪМ ПРАВИТЕЛСТВОТО В КОЕТО МОСКОВ Е МИНИСТЪР Е 28%, А НЕДОВЕРИЕТО КЪМ ПРАВИТЕЛСТВОТО НА БОРИСОВ Е 58%.
51
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
123
50
0
 
14
 
! Отговори
Жоро преди 9 години
Я припомнете пак, кой плаща на Галъп, кой кой кой???
49
2
 
11
 
! Отговори
Валентин преди 9 години
Истината е, че никой нормален човек не харесва правителството и НС, защото не защитават нашите интереси, а само собствените си.
48
7
 
3
 
! Отговори
Младост преди 9 години
Каквото и да става, Бареков е железен, хората продължават да му се радват. Браво, това усмихва деня ни
47
5
 
7
 
! Отговори
Емил преди 9 години
Не,че на БСП им се покачва рейтингът, ами на ГЕРБ им спада.
46
5
 
5
 
! Отговори
26 преди 9 години
И ти не си много читав, след като имаш работодател и вярваш на неговите преценки, а нямаш собствени. Като сложим в уравнението и това, че си фен на Дон Боко Тиквони, нещата стават трагични.
45
1
 
9
 
! Отговори
Bat Petko преди 9 години
До тъпчото 555Не ти ли свърши работно време, за да спреш да пишеш глупости ?И всъщност аз нямам нищо против ДПС, когато са в опозиция. Иначе когато са на власт следват "Цанков камък", КТБ, Пеевски и т.н.
44
1
 
4
 
! Отговори
Hahaha преди 9 години
A koi gramoten vqrva na BesniStrashni Pu..
43
8
 
13
 
! Отговори
Питам преди 9 години
Кой нормален човек вярва на ГЕРБ?
42
2
 
8
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
Сега остава Андрей Райчев направо да ги изравни на върха
41
1
 
2
 
! Отговори
Hahaha преди 9 години
Na men shto taq novina mi prilicha na onaq deto 70 hilqdi uj se bqha sabrali v podkrepa na kabineta kokoshkarski?