Заради конфликта Русия-Украйна: НАТО прави командно звено у нас

Шефът на Алианса: Такива елементи ще бъдат установени в още 5 страни
Обновена: 22 яну 2015 20:07 | 22 яну 2015 18:31, Камелия Цветанова
570
Заради конфликта Русия-Украйна: НАТО прави командно звено у нас
Снимка: БТА

НАТО ще установи свой многонационален контингент в България, съобщи след срещата си с президента Росен Плевнелиев генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг. Причината за това е конфликтът на Русия с Украйна.

Още по темата
„Ще установим командно-контролни елементи в трите балтийски републики, Полша, Румъния и България. Това ще са контролно-командни елементи, които ще ползват персонал от българските въоръжени сили, а също многонационален контингент на НАТО. Това ще е трайно присъствие на НАТО в България, което ще е важно“, обясни Столтенберг.

Според него всички виждат нуждата от присъствието на НАТО в България и в другите страни заради конфликта в Украйна, което предполага повече въоръжени сили на място, които да участва в учения и маневри, както и повече военно морски съдове.

„Всичко това е със защитни предназначения и е част от нашата колективна отбрана, която е ключ, сърцевина и задача на НАТО“, посочи той.

Друг основен акцент в изказването на генералния секретар на НАТО беше свързан с решението на върха на Алианса в Уелс през миналата година за плавно увеличаване на средствата за отбрана до достигането им до 2% от БВП на всяка отделна страна.

България обаче не успя да спази решението и през тази година средствата за армията ни са с 30 милиона евро по-малко от тези през миналата.

„Да инвестираме в отбрана е предизвикателство пред нас, защото винаги е хубаво да похарчим парите за нещо друго, но е важна сигурността и ето защо е много важно всички държави да изпълняват обещанията си, а именно да спрем намаляването на парите за отбрана и да започнем да ги увеличаваме, получих уверения по време на срещите си днес, че това ще стане“, коментира Столтенберг.

Плевнелиев призна, че пред него е обяснил с тежката икономическа ситуация през 2014 г. намаляването на средствата за бюджета за отбрана, но в същото време очаква актуализация и отпускане на повече пари.

„България разчита на подкрепата на своите партньори за превъоръжаване, това е приоритет и на правителството, на президента, и на парламента да намалим въоръжението от един доставчик, това е национален приоритет“, посочи държавният глава.

Според него има начини да получим помощ от останалите страни в Алианса за превъоръжаването на армията ни, така че тя да стане модерна и съвместима с тях.

„НАТО не е инвеститор, България обаче ще търси сътрудничество с другите държани, имаме прекрасно сътрудничество със САЩ, ще търсим и други партньори“, посочи той.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


570
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
269
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 378 - по добре България от 9 млн. "соц-роби" с дом над главата си, с храна на масата, немислещи за сметки за ток и вода, със сигурна работа, сигурна пенсия през която да си гледат внуците имащи безплатно здравеопазване и образование, отколкото 5 млн. българи пенсионери,и около 3 млн. българи бършещи *** на пенсионерите европейци.
268
23
 
0
 
! Отговори
ха,ха,хаааааа.. преди 9 години
ПРИКАЗКИТЕ ЗА СВЕТОВЕН "ционизъм"и "неофаш6изъм"---СА ПОСЛЕДНИТЕ ПОЛИТИЧЕСКИ ТЪПИЗМИ НА ЧЕРВЕНИТЕ *** НА *** ОТ КГБ!ОТ МОСКВА ЛИ ПОЛУЧАВАТЕ ИНСТРУКЦИИ , ДРУГАРЧЕ....?ЛИЧИ СИ!!!!
267
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
народното събрание да се обърне към република ирландияда ни изпратят истинска ирландска пастиркастига сме показвали тая халюцинираща имитация
266
1
 
21
 
! Отговори
Бакал Петко преди 9 години
НАТО и ЕС дойдоха в България с един подпис и никой не попита серсемите от народа. Следователно законно е и да си отидат пак само с един подпис и нищо повече Търси се именно този мъж у нас,който да се подпише, а не да се дупи-както сегашните.За сега, както гледам, само Волен Сидеров обещава това, ама голяма част от овчето стадо не може да го припознае, а продължава да блее за обещана кърмилка- жалко.
265
17
 
1
 
! Отговори
за 371 преди 9 години
Ами като сте толкова работливи ,що не си направите ТКЗС или АПК , па да произвеждате пак за Путин ,бе..ха,ха,хааааааааа...Айде напънете се и бачкайте за братята си ......що не работите ???!!!!СОЦ-РОБИ ли си търсите , за "без пари"??!!!Те заминаха НА ЗАПАД----а ,там СЕ ПЛАЩА !ЗАПОЧВАЙ ТИ ,ДРУГАРЮ.......
264
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 374 - колега, демократите от форума мислещи те за *** на Кутев не знаят въобще какво е ционист и за какво говориш, не си прави труда. Остави ги да се кефят на НАТО и да оплюват Путин, Русия и комунизма( без да знаят че той всъщност не е руски, а именно еврейски ) и че Кутев ги пише тия работи, въпреки, че и той е един от тях - евроатлантик. Ама те от къде да знаят
263
1
 
19
 
! Отговори
Пламен Петков преди 9 години
До да ви светна:Българс"Българското "селско стопанство "умря скоропостижно веднага след национализацията на земята и образуването на ТКЗС и АПК----"Да те светна аз,българското селско стопанство беше ликвидирано от "демократите"от СДС,по поръчка на западните им господари.Ние изнасяхме в половин Европа и в СССР.Сега не работи нито един консервен комбинат и няма никакво земеделие.Ти просто си един ***!
262
9
 
1
 
! Отговори
ха,ха,хааааа... преди 9 години
Почне ли един *** червен *** да псува и пише цинизми и простотий ---ЗНАЧИ ЧУВСТВА ЧЕ Е ЗАГУБЕН И НИКОЙ НЕ МУ ВЕРВА!ЗНАЧИ:А.Капутев утре ще го уволни!
261
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 366 - абе що за *** си ти бе ?Произвеждахме селско-стопанска продукция за голяма част от СССР, промишлени стоки за Запада и Япония, бяхме космическа държава, човек в Космоса пратихме, НАСА купуваше космически технологии от нас - и как всичко това е било лошо, а постиженията ни след 90 год. са по-големи и слугинството на САЩ ни носи просперитет. Ти имаш ли гънка на мозъка си ?
260
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако след време палачинката се обърне сигурно със същата усмивка нашиют президент ща посреща и русняците, ама дали ще му поверват.
259
10
 
0
 
! Отговори
demokrat преди 9 години
Аууу, милите комунисти под мен реват като вдовица за к.у.р. Г-н варг доста си далеч от истината.
258
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
РУСКИТЕ ЗАВОДИ И ТЕХНОЛОГИИ ,БЯХА СТАРИ ДОВОЕННИ И НЕПРОИЗВОДИТЕЛНИ!!ПРОСТО ,,ПО ЛИНИЯ НА СИВ--РУСИЯ НИ ГИ ПРОДАДЕ --ЗА ДА НЕ ЗАГУБИ ПАРИ!ВЕДНАГА СЛЕД ПАДАНЕТО НА КОМУНИЗМА --ТЕЗИ ЗАВОДИ ФАЛИРАХА , И СЕ ПРОДАДОХА ЗА СКРАП---ЗАЩОТО ПРОСТО НЕ СТАВАХА ЗА НИЩО!/кремиковци , меедет , чер.могила , радомир, КЦМ БКИ ...и ред други/УМНИТЕ БЪЛГАРИ РАЗБРАХА ЧЕ:/великата "българо-съветска дружба"----не става за нищо и е само радост за ***/
257
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
абе Росенчо,народа ти дали ще е съгласен да им се даде всичко което искат тия янки.айде не се навеждай толкова че ония от рязаната държава ни дебнят
256
2
 
2
 
! Отговори
Demokrat преди 9 години
We'll come brother's
255
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
НАЕМНИЯ ТРУД----е най-непроизводителния труд след --РОБСКИЯ ТРУД!ТАМ КЪДЕТО ВСИЧКО СТАВА ПО ПРИНУДА И НЯМА ЗАИНТЕРЕСОВАНОСТ С "мотивация за труд"---НЯМА НИКАКЪВ ПРОГРЕС!РУСКИЯ КОМУНИЗЪМ И БЪЛГАРСКИЯ ---РУХНАХА ЗАЩОТО БЯХА "РОБСКИ" СОЦИАЛНИ ФОРМАЦИИ!ВЕЛМОЖИТЕ ОТ СОЦА--И ДНЕС СЕ НАДЯВАТ ДА ВЪРНАТА СТАРАТА СИСТЕМА ЧРЕЗ ПУТИН И РУСИЯ!ТОВА Е АБСОЛЮТНО НЕВЪЗМОЖНО---ЗАЩОТО ДОРИ Г.ДИМИТРОВ ГО Е РАЗБРАЛ:..".КОЛЕЛОТО НО ИСТОРИЯТА СЕ ВЪРТИ ...И НИКОГА НЕ СЕ ВРЪЩА НАЗАД"
254
15
 
4
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
Незнам дали има смисъл да се спори с ***, но ще почетвъртя: Всичко, което руснаците са ни "построили", сме си го платили и надплатили. Спари и стоки, с труд, с подържане на 100 000 армия, която да ги пази, със смачкването на две-три поколения българи, с излагациите, които търпяхме заради тях. Абсолютно нищо на никого не дължим. Колкото до препратките към днешно време, Русия е пропадаща държава, която не може да ни бъде полезна с НИЩО.
253
0
 
9
 
! Отговори
щиглец преди 9 години
ха ха със същият успех могат да направят команден център на червеният площад ха ха ха и това няма да помогне на НАТО да насочи точно крилатите ракети ще ги унищожат в момента на излитане а след това трябва незабавно да отлитат за марс или в селенията господни
252
9
 
5
 
! Отговори
да ви светна:Българс преди 9 години
Българското "селско стопанство "умря скоропостижно веднага след национализацията на земята и образуването на ТКЗС и АПК----където бедните и безимотни българи БЯХА ПРЕВЪРНАТИ В "соц-роби на труда"
251
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До343див аграрНе Русия, а съветския съюз е виновен за разбиването на "селското стопанство, заводите и всичко"защото спря да дава парички за поддържането на по-горното.Спряха целувките на най-високо равнище между висшите ни държавни и партийни ръководители.ВСИЧКО РУХНА.
250
3
 
7
 
! Отговори
Да ви светна: преди 9 години
РУСКИТЕ ОКУПАЦИОННИ ВОЙСКИ В ГЕРМАНИЯ ,СТОЯХА ТАМ ДО САМОТО ПАДАНЕ НА ГДР.ЗАПААДА ИМ ПЛАТИ НА РУСНАЦИТЕ --ЗА ДА СИ ХОДЯТ В РУСИЯ!БЪЛГАРСКИЯ "Главболгарстрой" ---им ПОСТРОИ ЖИЛИЩА ТАМ С ДОЙЧЕ МАРКИ ОТ ФРГ!НЕЩО ОЩЕ ДА ВИ ПРИПОМНЯ....????!!!!