Езикът на омразата - характерен за кабинета "Борисов 2"!

ДПС не е в изолация, сигурен е Местан
Обновена: 23 яну 2015 14:07 | 23 яну 2015 14:02, Камелия Цветанова
223
Езикът на омразата - характерен за кабинета "Борисов 2"!
Снимка: Булфото

Въпреки че стана ясно, че нито една друга парламентарна група няма да подкрепи искането на ДПС за внасяне на вот на недоверие срещу правителството заради острите изказвания на здравния министър Петър Москов срещу ромите във връзка с нападенията над лекари, лидерът на движението Лютви Местан беше категоричен, че партията му не е в изолация.

Според него, когато останалите потриват доволно ръце, че са оставили само ДПС в противодействието срещу ксенофобията и езика на омразата, това не е изолация, а е въпрос на политическа гордост и отговорност.

Още по темата
Местан отново настоя, че след като Москов си е позволил да нарече ромите "скотове" и "диви животни", това дори е по-сериозно основание за вот на недоверие, отколкото цялостен провал в секторната политика.

"Вашето решение е друго. Това е проблем на ниво на демократична чувствителност, на ценностно позициониране“, заяви Местан и обвини депутатите от останалите политически сили, че създават нова разделителна линия, която не е власт – опозиция.

По думите му целта на ДПС не е била падането на кабинета, нито пък движението си е правило илюзии, че Москов ще подаде оставка.

"Дори бяхме абсолютно убедени, че няма да получим подкрепата на БСП, защото няма как да изтъргувате десетте подписа за вот на недоверие срещу отказа ни от идеята да отпадне давността за престъплението Възродителен процес. Целта ни беше да мобилизираме целия наличен демократичен ресурс и да го мобилизираме за дебати за ксенофобията и езика на омразата. Такива явно няма да има не заради изолацията на ДПС, а заради ценностната изолация на останалите партии“, каза Местан.

Според него обаче има и положителен ефект от реакцията на ДПС - първо е умрял митът за БСП и ДПС като присъдружни партии и, второ, езикът на омразата временно ще се посъбере, но вече е ясно, че го има, и според движението той е характеристика на кабинета "Борисов" 2.

Преди това Местан съобщи, че е платил глоба в размер на 500 лева за агитация на майчин език в Сливен, както и негови колеги, но предупреди, че ще си търси правата в Страсбург. По думите му и квитанцията за платената глоба е остатък от Възродителния процес.

Местан припомни, че този текст в Изборния кодекс беше приет от всички останали политически сили с изключение на ДПС и тогава то е останало в изолация.

"ДПС ли е в изолация, или вкупом всички вие се изолирате от ценностите, на които стъпва съвременната демокрация в ЕС? Не сме сами. На наша страна са международните договори и заради това ще си търся правата в Страсбург“, заяви той.

По думите му ДПС при първично прочитане се оказва изолирано всеки път, когато поставя въпроса за майчин език.

Това се е случило и когато миналият парламент прие искането на „Атака“ за удължаване на срока за мораториума за купуването на земи от чужди граждани, само че според него не ДПС, а останалите партии са се изолирали от цивилизационния избор на България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


223
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Явно според Местан да защитаваш насилието и беззаконието е "политическа отговорност".
2
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Местан иска война
1
1
 
59
 
! Отговори
111 преди 9 години
България няма нужда от ДПС