Кабинетът няма да озаптява медиите, обеща Бъчварова

В управленската програма има мерки за подобряване на медийната среда
Обновена: 23 яну 2015 22:53 | 23 яну 2015 18:10,
17
Кабинетът няма да озаптява медиите, обеща Бъчварова
Румяна Бъчварова. Снимка: БТА

Мерки за подобряване на медийната публична среда е предвидило правителството в приетата в сряда управленска програма, съобщи вицепремиерът Румяна Бъчварова на кратък брифинг след края на първото заседание на Съвета за развитие.

Още по темата
Тя беше категорична, че целта не е "озаптяване" на медиите. "Медиите трябва да останат абсолютно независими. Държавата няма желание да се намесва в тяхното развитие", обясни Бъчварова. Същевременно обаче вицепремиерът уточни, че кабинетът иска да работи с "почтени медии", когато става дума за разходване на публични средства, като например при участие на медии в обществени поръчки.

В програмата на кабинета все още присъства проектът "Южен поток", като мотивите на управляващите са, че все още няма официална позиция на Русия за прекратяването му. Бъчварова обаче обясни, че няма информация дали държавата харчи пари за реализацията на газопровода в момент, в който всички ръководни руски институции декларират, че спират строителството на "Южен поток".

Вицепремиерът отказа повече конкретика по мерките в управленската програма с мотива, че те вече са качени на сайта на Министерския съвет. В програмата има общо 1155 мерки в различни области.

През февруари ще бъде изработен и план и индикации за изпълнение на програмата. Освен това ще бъде възможно и добавяне на нови мерки и различни други корекции, каза Бъчварова. Тя посочи, че на днешното заседание на Съвета за развитие вече са били направени корекции, предложени от екипа на вицепремиера Меглена Кунева и отнасящи се до Плана "Юнкер".

Освен управленската програма по време на първото заседание на Съвета е бил обсъден начинът на работа на новата институция. Заседания ще има веднъж в месеца и в тях ще участват различни министри и експерти от ведомствата, от които зависи решението на конкретни обсъждани казуси, а не само ръководители на парламентарните партии, които влизат в управлението.

Тема на разговорите между министрите днес в Съвета е била и кадровата политика на кабинета. Бъчварова уточни, че обсъжданите предложения са били в посока на ограничаването на партийните назначения.

Обсъдена е била и пенсионната реформа, каза още Бъчварова. На сайта на Министерството на финансите е публикувана позиция по темата. Когато бъдат изготвени официалните становища за промените от социалното министерство и от финансовото министерство, те също ще бъдат обстойно дискутирани в Съвета за развитие, обясни още вицепремиерът.

Още новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
stara 4anta ama la4ena kaka ba4varova
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А не никакъв натиск няма да има . Истина е . Само че пари за реклами , и европейски пари ще получават само правените. Както правилните медии получиха пари(3-три милиона долара от Америка за България) . Но никакъв натиск и давление.
11
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Голям рев беше, по всички медии, как Орешарски загробил внуците ни с тия 3 млрд. Сега за 4.5 +8 никой дума не обелва !
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До турчин Напротив, преди малко четох, че Южен поток се строи от бълг. страна. Разбирай- взимат си тлъстите заплати!
9
0
 
4
 
! Отговори
турчин преди 9 години
Тези управляващи се подиграват с хората. От страна на Русия непрекъснато се говори че Южен поток няма да се строи, а нашете управници изтъкват че не са предупредени или ще строят газов хъб на варна. Откъде ще се захранва този хъб. Защо не признаят че сгрешиха като спряха преговорите за Южен поток и се продадоха на американските интереси. Не си взеха урок от тецовете. Що за продажна политика е това не знам.
8
0
 
5
 
! Отговори
Шефа преди 9 години
Ама разбира се , че няма да озаптява медиите , просто ще приемат мерки с които медиите да си налагат автоцензура !Как така ще допуснат да плюят Бойко и екипа му!
7
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
*** проклети , медиите са собственост на ЦРУ.
6
0
 
6
 
! Отговори
непукист преди 9 години
Медиите не е необходимо да бъдат озаптявани защото те винаги се навеждат правилно и отразяват събитията по възможно най-удобния за властта начин.
5
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Като чета изхвърлянията на герберасткото правителство ми идва да кажа, че Боцко и слугите му наистина са производни на Тодор Живков. Тодор Живков отдавна си е тръгнал от живота но герберугите са му още верни.
4
0
 
6
 
! Отговори
Циганин преди 9 години
е ,как ще останат независими медиите като кръга Капитал на Прокфиев получаи 3 милиона от Америка за България ,а г-жо Бъчварова ? Тези от кръга на Капитал искат да определят мнението на българския народ и вие няма да се мешате в медиите -защо -защото само за убийства пишат и изпълняват поръчкови задания ту от едната група на Пеевсик ,то другата група на кръга Капитал и президента е към този кръг и затова няма да се мешате -нека промиват мозъците на българите !
3
0
 
1
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
Абе щом глобявате вестници ,защото са написали нещо...Първо го глобяваш ,пък после да тича в съда.
2
0
 
9
 
! Отговори
ха ха преди 9 години
За какви медии ми говорите бе, та това са си живи говорилни на правителството и управляващата глутница! Да чухте някакви коментари и критики за заемите за 13 милиарда, които ще чопнат тези ***? Та те съвсем нагло им се "лигавят" от екрана и ми се правят на "четвърта власт"! Смешни и жалки са! Съвсем гнусно по една телевизия при коментар на зрител за разликата в доходите между обикновен гражданин и "намазан пехливанин", един уж журналист направо заяви на човека да не гледал в чуждата паница!
1
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Няма, вярваме ви но въпроса е, по какви критерии ще се раздават субсидиите? На НОВА и БТВ ще е най-много защото слушкат и задават "правилните" въпроси.